FOTO in VIDEO: Zemljo bo na 'neudobni' razdalji obšel velik asteroid

Asteroid, ki potuje mimo Zemlje na petkratni razdalji med Zemljo in Luno, je prava paša za astronome in amaterske opazovalce zvezd, pravijo pri Nasi. Objavljajo bližnje posnetke tega vesoljskega telesa, ki je bilo nazadnje tako blizu pred 400 leti.

Asteroid 2014 JO25

Asteroid 2014 JO25 (Foto: NASA/JPL-Caltech/GSSR)

Mimo Zemlje na varni, a neudobni razdalji danes potuje asteroid, velik približno 650 metrov. Asteroid z imenom 2014-JO25 se bo Zemlji približal na 1,8 milijona kilometrov, kar je manj od petkratne razdalje med Zemljo in Luno. Opazovati ga bo moč že z manjšimi optičnimi teleskopi noč ali dve, nato bo izven vidnega polja.

"Čeprav ni možnosti, da bi asteroid trčil z našim planetom, bo to zelo bližnje srečanje za tako velik asteroid," so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa.

Zemlji se bo najbolj približal potem, ko bo obkrožil Sonce. Kasneje bo pot nadaljeval proti Jupitru, nakar se bo vrnil v središče našega osončja. 

19. april je "izjemna priložnost" za astronome in amaterske opazovalce zvezd, so še pojasnili pri Nasi. "Astronomi po vsem svetu ga bodo opazovali s teleskopi, da bi o njem izvedeli čim več," so še zapisali. Doslej poleg njegove velikosti in poti vedo tudi, da je njegovo površje dvakrat bolj odsevno od Luninega.

Asteroid 2014-JO25 je bil nazadnje v naši "neposredni bližini" pred 400 leti, naslednjič pa se bo približal enkrat po letu 2600.

Naslednje bližnje srečanje s kakšnim velikim asteroidom se ne bo zgodilo pred letom 2027, ko se bo 800 metrov velik asteroid približal zgolj na dolžino razdalje med Zemljo in Luno, ki znaša okoli 380.000 kilometrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 41
 
Armagedon 20.04.2017 21:28:09
Ko bo prišel do Jupitra se bo tam obrnil in nadaljeval pot proti središču našega osončja???...torej proti Soncu...in v čem je tle fora???
Več komentarjev