Znanost in tehnologija

Google Huaweiu onemogočil dostop do posodobitev operacijskega sistema Android

San Francisco/Peking, 20. 05. 2019 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H. / V.Š. / U.V. / STA
Komentarji
396

Google je kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei zadal velik udarec, saj mu je zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko blokiral dostop do nekaterih ključnih storitev in aplikacij. Med drugim se Huaweievi telefoni, ki imajo operacijski sistem Android, ne bodo več posodabljali. V Huaweiu odgovarjajo, da so eden ključnih partnerjev Androida.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nič več posodobitev za Huaweieve telefone
    02:18
    Iz 24UR: Nič več posodobitev za Huaweieve telefone
  • Iz SVETA: Google prekinil sodelovanje s Huaweiem
    02:38
    Iz SVETA: Google prekinil sodelovanje s Huaweiem
Trumpov ukrep je uperjen predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.
Trumpov ukrep je uperjen predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei. FOTO: AP

Spletni velikan Google je prekinil sodelovanje s Huaweiem v delu, ki se nanaša na prenos programske opreme in tehničnih storitev, razen tistih, ki so v prosti uporabi. Poteza bi lahko močno otežila poslovanje Huaweia zunaj Kitajske, saj to v praksi pomeni prenehanje posodabljanja operacijskega sistema Android. Novi modeli Huaweievih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android pa ne bodo imeli več dostopa do priljubljenih storitev, kot so Google Play Store, ter aplikacij Gmail in YouTube. "Huawei bo lahko uporabljal le javno verzijo Androida in ne bo imel dostopa do Googlovih lastniških aplikacij in storitev," je za Reuters dejal neimenovani vir.

Za ta korak se je Google odločil po tem, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa kitajskega velikana Huawei uvrstila na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo poslovati, razen če imajo licenco. "Spoštujemo izvršni ukaz in preučujemo njegove posledice," so sporočili iz Googla. Huawei se na to še ni odzval.

Huawei: Smo eden ključnih partnerjev Androida

Na prekinitev sodelovanja so se odzvali tudi pri Huaweiu. Da so eden izmed ključnih partnerjev Androida ter da so močno prispevali k njegovemu razvoju in rasti, in tesno sodelovali z njegovo platformo odprte programske kode, da bi vzpostavil nabor inovativnih rešitev za vse, so sporočili. 

Huawei bo še naprej zagotavljal varnostne posodobitve in sodeloval pri odpravi težav vseh obstoječih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Huawei in Honor, so sporočili iz regionalnega predstavništva kitajskega podjetja v Zagrebu, ki sicer pokriva tudi Slovenijo. "Nadaljevali bomo izgradnjo varnega in trajnostnega programskega ekosistema, da bomo lahko vsem uporabnikom po svetu zagotovili najboljšo izkušnjo," so napovedali.

Kaj to pomeni za uporabnike Huaweievih telefonov?

Trenutni uporabniki pametnih telefonov znamke Huawei bodo za zdaj še vedno lahko posodabljali aplikacije in varnostne posodobitve, lahko pa bodo tudi posodabljali storitve Google Play. Uporabnike so pomirili tudi na Androidu: "Zagotavljamo vam, da medtem ko se usklajujemo z zahtevami ameriške vlade, bodo storitve kot so Google Play in varnost iz Google Play Protect še vedno delovali na vaših obstoječih Huawei napravah."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda ko bo Google izdal novo verzijo Androida, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta, ta najbrž ne bo dostopna za pametne telefone Huaweia. Prav tako novi modeli pametnih telefonov kitajskega proizvajalca ne bodo imeli dostopa do Googlovih aplikacij, kot sta YouTube in Zemljevidi. Huawei pa bo še vedno lahko uporabljal odprtokodno različico Androida. 

Sprememba bo imela velike posledice za Huawei, predvsem na zahodnem trgu, opozarjajo poznavalci. Potrošniki ne bodo želeli kupiti telefona z operacijskim sistemom Android, ki nima dostopa do Googlovih storitev. Na dolgi rok bi to lahko sprožilo majhno 'revolucijo' pri ponudnikih pametnih telefonov, ki bi lahko začeli resno razmišljati o alternativah Googlovemu operacijskemu sistemu. Še posebno ker Google načrtuje tudi svojo znamko pametnega telefona Pixel.

Kitajsko podjetje bo imelo dostop zgolj do javno dostopne različice Androida.
Kitajsko podjetje bo imelo dostop zgolj do javno dostopne različice Androida. FOTO: Dreamstime

Huawei naj bi se sicer že nekaj časa pripravljal na takšen scenarij, da bi lahko izgubili dostop do storitev ameriškega velikana. Njihove pametne telefone tako že poganjajo lastni procesorji, na začetku leta pa je eden od vodilnih pri Huaweiu za nemški Die Welt razkril, da pripravljajo svoj operacijski sistem. 

Kljub temu bi ta udarec lahko razblinil Huaweieve načrte, da prehiti Samsung in postane najbolj prodajana znamka pametnih telefonov leta 2020. 

Huawei je lani prodal 203 milijone pametnih telefonov, potem ko jih je v letu dni pred tem 150 milijonov, je izračunala mednarodna analitska hiša Gartner. Samo v letošnjem prvem četrtletju je prodaja dosegla 59 milijonov telefonov, je dodala analitska hiša IDC.

Kitajsko tehnološko podjetje je s temi številkami preseglo ameriškega tekmeca Apple in na prvem mestu začelo ogrožati južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung.

Zaradi prekinitve sodelovanja bo prikrajšan tudi Google

Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a šlo naj bi predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

Huawei, ki ima eno ključnih vlog pri gradnji omrežij 5G, kar naj bi šlo najbolj v nos Washingtonu, se na odločitev Googla še ni odzval, navaja AFP.

Potezo ameriškega predsednika so pri Huaweiu že pretekli teden označili za nerazumno. Dodali so, da so v sodelovanju z ZDA pripravljeni vzpostavitvi ukrepe, ki bodo zagotovili varnost njihovih proizvodov.

Medtem je kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve danes izpostavilo, da podpira vsa kitajska podjetja in da bo s ciljem braniti njihove zakonite pravice uporabilo vsa pravna sredstva. Prekinitev sodelovanja Googla s Huaweijem bo prizadelo na milijone uporabnikov. Je pa Huawei še vedno močno odvisen od tujih dobaviteljev. Vsako leto kupi za 67 milijard dolarjev komponent, pri čemer 11 milijard dolarjev odpade na ameriške dobavitelje, je objavil japonski poslovni časnik Nikkei.

Kot piše AFP, bo zaradi prekinjenega sodelovanja prikrajšan tudi Google. S tega naslova bo namreč zbral precej manj prihodkov. Poleg tega dogajanje skrbno spremljajo drugi kitajski proizvajalci pametnih telefonov, kot so Xiaomi, Oppo in OnePlus. Ti bi se po navedbah poznavalcev lahko priključili Huaweiju, če bi se ta slučajno lotil vzpostavitve lastnega operacijskega sistema, in tako zaščitili lastno ranljivost.

Dobavo čipov Huaweiu prekinilo več podjetij

Sodelovanja s Huawei pa ni prekinil le Google, temveč tudi ameriški proizvajalci čipov in evropski koncern, ki imajo svoja podjetja v ZDA.  Med ameriškimi podjetji, ki so Huaweiu prekinila dobavo programske opreme in ključnih komponent, so Intel, Qualcomm in Broadcom.

Prav tako je prodajo čipov, ki jih izdela v ZDA, zamrznil nemški koncern Infineon. Tiskovni predstavnik Infineona je ob tem odločno zanikal navedbe, da so popolnoma ustavili dobavo Huaweiu. Kot je pojasnil, bo namreč s kitajskim velikanom posloval dalje, ker se prepoved ameriških oblasti nanaša le na podjetja, vpisana v ZDA.

Evropska podjetja v navzkrižnem ognju trgovinske vojne

V trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko so ujeta tudi evropska podjetja. Škodo zaradi uvedenih carin na uvoz kitajskega blaga v minulem letu tako čuti tudi tretjina evropskih podjetij na Kitajskem, je pokazala danes objavljena raziskava gospodarske zbornice EU na Kitajskem.

Kot so opozorili avtorji raziskave, anketiranci niso potrdili pričakovanj, da bodo višje carine na uvoz kitajskega blaga ugodno vplivale na evropska podjetja. O tem namreč poroča le pet odstotkov vprašanih. Večina sodelujočih v raziskavi je medtem navedla, da zvišanje nanje ni imelo nobenega vpliva, kar kaže, da se evropska podjetja na Kitajskem bolj kot na izvoz osredotočajo na prodajo na kitajskem trgu.

Podpredsednica zbornice Charlotte Roule je ob tem dejala, da se v njihovi organizaciji ne strinjajo s carinami na uvoz kitajskega blaga, da pa mora Kitajska ne glede na vse svoj trg bolj odpreti tujcem. Osrednja skrb evropskih podjetij v drugem največjem gospodarstvu na svetu so poleg trgovinske vojne upočasnjevanje rasti kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) in naraščajoči stroški dela.

Raziskava je bila izvedena januarja in februarja letos, od tedaj pa se je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko zelo zaostrila.

Trgovinsko vojno je Trump začel 8. marca lani, ko je napovedal uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih na uvoz aluminija v ZDA. Te carine niso bile usmerjene le proti Kitajski, v veljavo pa so stopile 23. marca lani. Dan prej je Trump iz ukrepa začasno izvzel vrsto držav, a ne Kitajske.

Pozneje so ZDA uvedle 25-odstotne carine na okoli 34 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskih strojev, elektronike in visokotehnološke opreme, ocarinile za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoznega blaga, Kitajski naložile 10-odstotne carine na še 200 milijard njenega izvoza v ZDA, 10. maja pa te carine z desetih odstotkov zvišale na 25 odstotkov. Kitajska je odgovarjala s protiukrepi. Državi sicer za zdaj še vztrajata pri pogajanjih o trgovinskem sporazumu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ReggaeGuy
21. 05. 2019 11.00
+5
Ne razumem zakaj vsi ljubitelji Huawei aparatov govorijo kot, da so čisto nekaj drugega kot vsi ostali telefoni, ki ji laufajo na Androidu. Izjave kot "Rajš umrem kot menjam na Samsung"? Zakaj že? Cene Huawei so precej primerljive z Samsungom (oboje je predrago). Kvaliteta je občutno slabša kot pri Samsungih. Privzete Huawei aplikacije za sporočila, klicanje itd. so obupne... Delam v poslovalnici s prodajo telefonov, Huawei se prodaja veliko bolje, namreč vsi mislijo da so prihranili denar in da imajo boljši telefon kot Samsung. Dejstvo pa je, da skoraj vsi telefoni, ki jih prejmemo na servis so Huawei ali Honor, Samsungov nevem če je 10%. Ves čas okvare LCD zaslonov, matične plošče, napihljive baterije po 1 letu, ki pritiskajo na LCD in povzročajo oranžne lise na zaslonu. Te telefoni se vrnejo iz pooblaščenega servisa, problem se pa spet kmalu pojavi nazaj. Smo imeli primere, ko so stranki 4x popravljali telefon, vedno enaka napaka, ampak še vedno ne dajo novega aparata. Stranka ima telefon na servisu več kot doma... Sem mnenja, da je Samsung še vedno daleč najboljši telefon. Glede ostalih znamk pa: LG - čisto zadaj, predrag, nič ne ponuja, prodaja je porazna Bivši google Nexus, sedaj PIXEL: konstantno okvare matičnih plošč in bootloop. Apple: ponavadi kupijo ljubitelji Iphonov. Predrago, odličen in zanesljiv iOS, deluje kot treba, je pa veliko okvar polnilnih U2 IC čipov, je pa prodaja iz dneva v dan slabša.
MAJOH
21. 05. 2019 08.35
+0
Toliko razprav in pametovanja o telefonih?!To kaže zaplankanost slovenclnov. Da bi pa poizkušali pametno razpravljati, kako sonarodnjakom zagotoviti lepšo današnjost in prihodnost pa seveda ni pomembno! Še vedno smo zaplankani malomeščani!
kameltrajbar
21. 05. 2019 08.16
+3
Če se moraš braniti s prepovedmi...so zda pred propadom....🤣....kje je zdaj svobodno tekmovanje?
kebbab
21. 05. 2019 08.12
-6
Prava reč! Itak je Samsung boljši.
ooResnicA
21. 05. 2019 07.42
-3
....dobro da imamo usa in china če ne bi se v SLO še vesno sporuzemevali v dimnih signalih....ali kurjenjem kresov na gričih.......
Krta?a 21
20. 05. 2019 21.56
+10
Jah nič. Bom pa začel uporabljat kak telefon slovenske izdelave. Recimo iskrin kravjek. Kolkr vem je to vse kar od mobilne telefonije znamo nardit....
Bofur
20. 05. 2019 21.43
+18
Ta "Trumpova vojna" je tako, tako ... Na Kitajskem so izdelani VSI, prav VSI brez izjeme Applovi iPhoni. Torej, če Kitajska sprejme povračilne ukrepe in ustavi proizvodnjo iPhonov zaradi "varnostnih razlogov" si Apple po mojem ne opomore od tega več.
Misija1
21. 05. 2019 14.33
+1
Ni ravno tako. Apple lahko proizvodnjo prestavi drugam. Res je, utrpel bo verjetno ogromne izgube v smislu razlike v delovni sili, ampak se bo pobral. Kitajska pa direktno profitira od teh tujih firm. Kitajska je zrasla na tem principu v velesilo. Tuje firme na kitajskem so edina stvar, ki kitajce držijo navzgor.
Iniesta
20. 05. 2019 21.27
+12
Kitajcki so jenkije ze prehiteli in to po desni ...
MATEJ5321
20. 05. 2019 21.26
-13
Če ne bi bilo zda bi leta 45 govorili nemško, leta90 rusko in leta 2025 kitajsko.
BUONcaffee
20. 05. 2019 21.05
+5
Tudi brez Huaweja boste preživeli.
Principat
20. 05. 2019 21.18
+2
jesenvoyo
21. 05. 2019 07.52
+1
Začel in zaključil z Iphonom 4, ne pogrešam ničesar.
Sebix
21. 05. 2019 08.46
-1
mihaga28
20. 05. 2019 20.38
+8
To je hud zaslužek vseh mobilnih operaterjev do 500 % marže
mihaga28
20. 05. 2019 20.35
+7
Niti eden telefon s ceno 1000 eur ni več po proizvodnji ceni vreden več kot 180 do250 eur, Industrijski Touch Screen z vhodnim izhodnim modulom se sprogramira za katerokoli proizvodnjo linijo tudi za telefone recimo ali za krmiljenje vrtnarije ali proizvodnjo zdravil, pametni dom, .... je lahko 1000 eur, ki opravlja resnično funkcijo ima vrednost ne pa en telefon, ki ne opravlja nobene tržne funkcije končnemu uporabniku.
jesenvoyo
21. 05. 2019 07.57
+2
Ja,stvari bi se morale prodajati po proizvodni ceni in ne tržni.
igy02
20. 05. 2019 19.36
+29
Porshe Panamare stane na Kitajskem cca 60.000 Euro več, kot v Evropi. Kitajci imajo strašne carine. Delam 30 let z njimi. Kaj izvozit na Kitajsko? Zgubiš živce. Zato gredo tudi marsikateri delat. Da se izognejo carinam. Tako Tesla blizu Šanghaja dela novo tovarno. Pa še nekaj. Marsikdo ne ve, da je na Kitajskem blokiran komplet Google (z gmailom vred), Facebook, itd Nekaj časa je pred leti delal Whats App. Sedaj ne dela več. So naredili svojega We chat. Ko grem dol je treba kupiti VPN. Tudi Kitajci to delajo ampak sedaj dobiš negativne točke. Vi sploh ne veste, kaj je to Kitajska. Oni osebno svobodo ne gledajo tako kot zahodnjaki. Vse podredijo kolektivu. Z njimi se ne moreš nič pogovarjati, razen o poslu. Drugo gledajo vse drugače in se lahko gladko skregaš ali ti zamerijo. Oni živijo v svojem balonu in za ostalo jin ne briga (ali še pogosteje jih ne sme brigati). Oni delajo vse izven pravil. Mojim prijateljem iz Italije so prekopirali vse izdelke (s katalogom vred). Ko so jih najdli, so se preselili 300 km stran in tam začeli delati. Oblasti jih sploh ne preganjajo. Zato imajo velike kompanije detektivske pisarne v Hong Kongu in jih probajo lovit. Nimam pojma koliko so uspešni. Vi pa tolcite po Trumpu. On samo proba rešiti, če se kaj da. Ampak tako je za vse prepozno.
Ate_ist
20. 05. 2019 20.23
+1
nik v evropi se kar tepejo med sabo, da bi dobili svoj delež kolača od nove svilene poti. amerika je že pokazala, kako nezanesljiv trgovski partner je. če ne drugega z sankcijami proti rusiji, kjer je evropa utrpela zdaleč največ škode, med tem, ko so američani okrepili trgovanje. kitajska pomeni trgovskega partnerja za evopo. ki bi lahko nadomestil za oceanske prijatelje. kitajci pa že odgovarjajo američanom z povečanjem carine z 10 na 20% na utekočinjen plin. to pomeni, da bodo namesto pri američanih plin kupovali pri rusih. amerika se spreminja v lokolno silo.
SVETTEL5
20. 05. 2019 20.30
+10
naj bankrotirajo Američani saj skužijo z vojnami in terorom že 225 let so teroristična država na nivoju ISIS ,ki je itak njihov produkt
Uporabnik113189
20. 05. 2019 20.50
+10
Končno nekdo ki je napisal nekaj resnic. Na svetu je pač tako, da nič ne nastane iz ničesar. Gospodarski čudež Kitajske ima svoje ozadje ki je izrazito v škodo zahoda. Trump ima glavo na pravem mestu, ker je poslovnež, vsi ti "ekonomisti" ki kričijo da dela napake pa so pravljičarji, ki analizirajo po izvršenih bitkah kako so se zaključile, če pa bi jih postavil za generale bi gladko izgubili. Obama, Clinton, Nancy pojma nimajo, vse kar so znali je prelaganje bremen na Evropo. Če bo vsak američan iztožil milijardo od Monsanta, ( prva dva sta že uspela) potem bo zaradi nakupa Bayer-ja cela EU bankrotirala. Nemčija je izvedla precej "nakupov" potem ko jim je Obama zvijal roko na hrbtu ( po njegovih besedah). In to je samo ena podla prevara, v ozadju jih je še velik kup. Kakršen koli že je Trump, je mnogo bolj prijazna opcija do Evrope, kot bi bil nasprotni tabor, ki na našo srečo ni zmagal. To pa ne pomeni da je nekakšen dobrotnik, tudi za našo celino pripravlja carine. In kdor misli, da so kitajci bolj zanesljiv trgovinski partner od ZDA, ta ni pri zdravi pameti. Zahod se drži vsaj peščice pravil, kitajci pa ničesar, le tisto v kar so prisiljeni..
SVETTEL5
20. 05. 2019 21.28
+0
igy…. nejaj je resnice na tem ,kar si napisal pozabil pa si glavno resnico napad na Huawei je samo zaradi tega ,ker so jih prehiteli v tehnologiji 5g in kmalu jih bodo kmalu povsod saj oni ne kradejo po celem svetu kot to 225 let počno Američani !
Misija1
21. 05. 2019 14.40
+1
@ SVETTEL5 ah ne, kitajci ne kradejo po celem svetu. Kradejo vse kar se vkrasti da - ideje, tehnologije itd.. Kopirajo celoten know-how. Niti sanja se ti ne koliko firm na zahodu je propadlo zaradi tega kopiranja!
FAUSTOS1
20. 05. 2019 19.31
+13
REŠITEV-HUAWEI bo sprejel sistem xiaomi-ja mi mu-tako imasta že sedaj preko 87% istih sestavnih delov,trump ščiti predragi aple a dolgo ti telefoni z ceno 1400 eurov ne bodo vdržali xiaomi mi9 je enakovreden tem telefonom za ceno 480 eurov-
Andree
20. 05. 2019 19.53
-3
Za xiaomijem stoji Foxconn ki pa je zvest Applu in je proizvodne linije za appla prestavil v Indijo tako,da iz tega ne bo nič
SVETTEL5
20. 05. 2019 20.31
+1
graf
20. 05. 2019 19.07
+19
Bojim se da sta Amerom bolj kot Hauwei nevarna njihova McDonald's in Coca Cola , sladkor jim bo pobil tri četrt populacije , samo paranoični trump ne vidi dlje od svojega nosu in te globalne grožnje ne vidi ! Če to predstavlja njihovo "varnost" ...potem naj jo kar imajo !
igy02
20. 05. 2019 19.24
-2
Ti graf kot da še živiš v kaki kaverni leta 1945.
KavčStrokovnjak
20. 05. 2019 19.29
+6
@igy02 Kot da ni napisal tako kot je. Koliko amerjev na letni ravni umira zaradi predebelosti in načina življenja? In to je njihova pravica...
disorderliness
20. 05. 2019 19.37
+5
Če Trump postavi zid (Latinosi kot poceni in kvalitetna delovna sila), Amerom propade prehranska industrija, tako da ne vem, koliko in po kakšni ceni bodo sploh še jedli. Če se zapirajo pred kitajsko industrijo, pa tudi ne vem iz česa bo Apple narejen in po kakšni ceni.
Andree
20. 05. 2019 19.43
+2
Jabuk je prestavil vse v Indijo ( njihov kitajski partner partner Foxconn, ki pszi to izdeluje tudi Google pixel 3 serijo)
Našvasan_zob
20. 05. 2019 18.26
+23
Komaj čakam uro, ko bodo Kitajci benali jabuk... delnica bo šla skoz podn..
sonofabitch
20. 05. 2019 18.43
+6
Kolikor vem se jabulki delajo na kitajskem, če ga banajo potem postavijo samo svoje delavce na cesto.
Andree
20. 05. 2019 19.33
+3
disorderliness
20. 05. 2019 19.41
+1
Vsi telefoni so narejeni na Kitajskem. Če ne bo jabuka na jabuki, bo pa sliva. Menda ne mislite, da bodo jabuke delali v Ameriki in še to brez Latinosov.
Andree
20. 05. 2019 19.44
+1
Je Foxconn prestavil proizvodnjo v Indijo. Prav tako taisti Foxconn izdeluje tefene Google Pixel
mihaga28
20. 05. 2019 20.40
ja točno to Apple je cena 200 eur samo trgovci delajo svoje ja dober služit
mihaga28
20. 05. 2019 20.45
od prvega do zadnjega so kitajski, samo logotip gor pa je 1000 eur in več komponente ne odražajo cene imeli smo proizvodnjo za resnične stvari in cene komponent kupljene pri nas za industrijo niso presegale 150 eur/kos z dispkejem vred 15 x 20 cm
miselna policija
20. 05. 2019 18.10
+22
kaj pa če kitajci rećejo žutemu pajacu da mora vrniti ves dolg zda???
Andree
20. 05. 2019 18.19
+13
jaseveda
20. 05. 2019 18.36
-1
Ne bo, ker tam niso vredni nič in nimajo nikakršnih možnosti.
graf
20. 05. 2019 18.02
+16
Čakte mal , naj mi nekdo neukemu uporabniku androida razloži kaj za vraga imamo mi uporabniki Huawei telefonov s to brezveznim razkazovanjem mišic ki se jo grejo Kitajci in tist ta zmešani ameriški blondinec ? Zakaj vpletajo v to folk ki nima nič s tem ?
miselna policija
20. 05. 2019 18.08
+26
grgo69
20. 05. 2019 18.18
+4
Res ni fer, samo zgleda da ma google pogodbo o zagotavljanju posodobitev z vsakim podjetjem posebej, tako pa te storitve vec ne sme izvajati za huawei, ker je Trump razglasil da huawei predstavlja groznjo za varnost zda, in to pomeni da podjetja iz zda ne smejo nuditi storitev in izdelkov huaweu Je pa to verjetno eden od nacinov da zda preprica kitajsko v trgovinsko ravnovesje, ker sedaj je 1:5 zaradi blokiranja kitajske ameriskih podjetij ter zaradi visokih carin na izdelke izven kitajske
graf
20. 05. 2019 19.14
+3
malo morgen , ne kupim nič kar pride z one strani luže ...
disorderliness
20. 05. 2019 19.46
+2
V stari SFRJ je bilo tako. Si moral yugota kupiti, ker so za nemškega golfa tako carino navili, da je bil yugo edina logična izbira ne glede na to, kako zanič je bil. Tako se to začne, carina ne ščiti domačega gospodarstva, ampak samo lenobo. Domači izdelek brez konkurence se ne more razvijati na kvaliteti.
grgo69
20. 05. 2019 17.58
+12
Ja kitajci so zelo zaprti do tujih podjetij tako imajo visoke carine medtem ko so njihova podjetja izvazala brez carine v zda in se subvencijo drzave so imeli ter v nekaterih primerih subvencioniran transport tako da zahodna podjetja ne morejo konkurirat. Tistega ki zanima naj si pogleda na youtubu kanal Serpentza zadnji video, kjer tujec ki zivi na kitajskem razlaga situacijo
losser
20. 05. 2019 17.39
-32
Zadnji čas, prav na živce mi gre ta Huawei marketing s temi influencerji.
graf
20. 05. 2019 19.15
+21
čudno ne ? Men pa jabčki s svojimi influencerji ...