Znanost in tehnologija

Google uvaja naslednika SMS-sporočil 

Los Angeles, 22. 04. 2018 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že od 90. let prejšnjega stoletja kratka sporočila prek na telefonih privzete aplikacije pošiljamo na enak način, vmes so sicer omogočili še MMS. Nove sporočilne aplikacije, ki delujejo prek interneta, ponujajo mnogo več. Zdaj Google na androidih stavi na naslednika SMS-sporočil in se s tem postavlja ob bok Applovemu iMessegeu.

Google se že več let trudi, da bi uspel s svojo aplikacijo za sporočila. Zdaj stavi na aplikacijo Chat, ki naj bi na androidih nadomestil klasično aplikacijo za pošiljanje SMS-sporočil.

Chat omogoča skupinsko pošiljanje sporočil, videoposnetkov in oznake, ali je prejemnik sporočilo tudi prebral, kar trenutna prednastavljena aplikacija za SMS-sporočila na androidih ne omogoča, kar večinoma v tujih medijih ocenjujejo kot največji minus storitve.

Kot navajajo tuji mediji, bo Chat spadala pod privzete aplikacije na telefonih z omenjenim operacijskim sistemom. Vendar pa se bodo mobilni operaterji po napovedih lahko sami odločali, če jo bodo omogočili. Prav tako sporočila na Chatu ostajajo nekriptirana. 

Nov sistem so razvijali kaj nekaj let, zdaj se je že pojavil na prvih telefonih. Aplikacija za SMS-sporočila, ki omogoča sporočila do s 160 znaki, je na androidih bolj ali manj enaka od 90. let prejšnjega stoletja. Moderne sporočilne aplikacije ponujajo precej več možnosti, a za delovanje rabijo povezavo s svetovnim spletom za razliko od posebnega SMS protokola. 

Bo Googlu tokrat uspelo, ker se je zadeve lotil na drugem koncu?
Bo Googlu tokrat uspelo, ker se je zadeve lotil na drugem koncu? FOTO: AP

Google je trenutno ustavil razvoj prejšnjega poskusa obogatene sporočilne aplikacije Allo, še prej so poskušali s Hangoutsi, Talkom ... Z novo se skuša tako spletni gigant ob bok postaviti Applovi aplikaciji iMessage. Podobno kot pri Applu bodo sporočila, če prejemnik ne bo imel s Chatom kompatibilno napravo, poslali po starem SMS sistemu. 

Za razliko od aplikacij, kot so WhatsApp, Facebook Messenger in tudi iMessage, uporabnikom androida ne bo treba prenesti nove aplikacije ali si urediti novega računa. Za razliko od omenjenih, ki uporabljajo tako imenovani over-the-top (OTT) storitve pošiljanja vsebin prek interneta, Googlov chat temelji na obogatenih komunikacijskih storitvah (rich communication services - RCS), kar smatrajo kot naslednika SMS (standarda za kratka sporočila - angleško short message standard).

Google je pri razvoju sodeloval z več kot 50 mobilnimi operaterji - Vodafone, T-Mobile in Verizon, ter proizvajalci telefonov, kot so Samsung, LG in Huawei. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stariznanec
22. 04. 2018 18.29
+6
zelo slab clanek, sedi -2
CestniKolesar370Wattov
22. 04. 2018 18.48
+2
stadion
22. 04. 2018 16.03
+22
Zdaj se bojo lah se vec kregal...zakaj mi nisi odpisu. Vidla sm da si prebral k sm ti pisala.
dr21
22. 04. 2018 12.13
-17
Apple iMessage že ma to leta
igorli
24. 04. 2018 18.14
-2