VIDEO: Indijci postavili nov rekord: ena sama raketa v vesolje ponesla kar 104 satelite

Indijska vesoljska organizacija ISRO je na svojevrsten način prekosila ostale vesoljske agencije. Z eno samo raketo so v vesolje ponesli kar 104 satelite. Prav vsi so v pičle pol ure uspešno namestili v orbito. Veste, da sicer njihov vesoljski program predvideva tudi misiji na Venero in Jupiter?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Indija je danes iz svojega vesoljskega izstrelišča Sriharikot izstrelila raketo, ki je v vesolje ponesla 104 satelite. Po navedbah indijske vesoljske raziskovalne organizacije ISRO so se vsi uspešno namestili v orbito, s čimer je Indija postavila svetovni rekord v uspešni izstrelitvi največjega števila satelitov.

Raketo so izstrelili malo pred pol deseto uro po lokalnem času in je proti vesolju drvela s hitrostjo 27.000 kilometrov na uro. Sateliti so se v orbito namestili v razponu pol ure. Gre za glavni satelit za opazovanje Zemlje, težak 714 kilogramov, in 103 manjše nano satelite v skupni teži 664 kilogramov.

Skoraj vsi nano sateliti so iz drugih držav - večina iz ZDA, ostali pa še iz Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Švice in Združenih arabskih emiratov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je velik trenutek za nas (...) Potrjeno je, da so se vsi sateliti uspešno namestili v orbito," je sporočil vodja misije in znanstvenik pri ISRO B Jayakumar. Tudi indijski premier Narendra Modi je sodelujočim čestital za izjemen uspeh, s katerim je Indija podrla predhoden rekord Rusije. Ta je junija 2014 hkrati uspešno izstrelila 37 satelitov.

Indijski vesoljski program je zelo ambiciozen, v njem tudi misiji na Venero in Jupiter

Uspešna izstrelitev je po pisanju britanskega BBC še en dosežek ambicioznega indijskega vesoljskega programa, ki si je prislužil ugled z nudenjem zanesljivih storitev za nižjo ceno kot ostali uveljavljeni vesoljski programi. Indija je tako v zadnjih dveh desetletjih postala pomemben igralec na dobičkonosnem trgu komercialnih vesoljskih storitev.

Indijska vlada je tudi povečala proračun za svoj vesoljski program, del katerega naj bi bili misiji na Venero in Jupiter.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
entrezen 21.02.2017 18:33:19
Sedaj bo Merklova sprejela še par deset mega indijcev in jih vsiljevala po evropi.
Več komentarjev