Indijski najstnik izdelal najlažji satelit na svetu in navdušil Naso

Nasa bo junija izstrelila najlažji satelit na svetu, ki ga je izdelal komaj 18-letni Indijec Rifath Shaarook. Le 64 gramov težka kocka iz karbonskih vlaken bo odletela na štiriurno misijo do roba vesolja, z njo pa je najstnik požel svetovno slavo.

Nasa bo predvidoma 21. junija izstrelila najlažji satelit na svetu, ki je nastal v Indiji, izdelal pa ga je dal komaj 18-letni Indijec Rifath Shaarook. Satelit tehta zgolj 64 gramov, mladi indijski najstnik pa ga je izdelal v okviru tekmovanja za najstnike, ki ga je med drugim organizirala tudi Nasa.

Rifath je kmalu po tem, ko se je razvedelo, da je njegov mini satelit dobil prvo nagrado na tekmovanju, postal prava svetovna zvezda. V enem od intervjujev za medije je dejal, da se je projekta lotil, ker je želel pokazati uporabnost karbonskih vlaken v tehnologiji 3D tiskanja. Takrat o tem, da bo njegov izdelek dejansko odletel na štiriurno misijo do roba vesolja, ni razmišljal.

Kot pripoveduje, bo njegov satelit na tej kratki misiji oddajal 12 minut. "Na satelitu bo povsem nov mini računalnik, prav tako osem vgrajenih senzorjev, ki bodo merili pospešek, rotacijo in zemeljsko magnetosfero," pripoveduje Rifath.

Satelit je mladi Indijec skupaj s svojo ekipo poimenoval KalamSat, po bivšem indijskem predsedniku Abdulu Kalamu. Njegov projekt je zmagal na tekmovanju imenovanem Cubes in Space, ki ga podpira tudi Nasa.

Rifath prihaja iz majhnega mesta Tamil Nadu. Že kot majhen si je želel postati zvezda Discovery Channela, zdaj pa se mu je želja izpolnila, saj je bila o njihovem projektu posneta kratka oddaja. Dela kot mladi znanstvenik v okviru Space Kidz India, organizacije za promocijo znanosti in izobraževanja med indijskimi otroci in najstniki.

KalamSat ni prvi izum mladega Rifatha. Pri 15 letih je zgradil vremenski balon na helij in se potegoval za prestižno državno priznanje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 36
1airbus 17.05.2017 16:29:26
antro,baje,da je ploščata,in votla,kakor..........
Več komentarjev