Znanost in tehnologija

Je bila podmornica eksperiment? 'Te poskusne ladje ni odobril nihče'

New York, 21. 06. 2023 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ekspedicija podmornice Titan do razbitin ene izmed najbolj slavnih potopljenih ladij Titanik je bila izjemno tvegana. To so potniki vedeli že pred potopom. Kot so dejali nekdanji udeleženci odprave, so morali pred potovanjem do razbitin podpisati več izjav, v katerih je bila trikrat omenjena možnost, da bodo med potovanjem umrli. Strokovnjaki pa izpostavljajo, da podmornica najverjetneje sploh ni imela varnostnih certifikatov.

Slaba dva dneva po izginotju podmornice Titan, ki je na posebnih ekspedicijah do Titanikovih razbitin več let prevažala premožne, strokovnjaki izpostavljajo, da ta glede na pridobljene dokumente sploh ni bila dovolj varna oziroma ni izpolnjevala vseh varnostnih ukrepov. Za oceno, kaj se je sicer zgodilo s plovilom, je še prezgodaj, ob tem dodajajo. 

Preden je podmornica krenila na večkilometrsko pot pod vodno gladino, so jo sicer pregledali, prav tako je izpolnjevala vse standardne postopke za potop. A pojavljajo se pomisleki, če je izpolnjevala industrijske varnostne standarde, piše Guardian

Ameriški časnik New York Times je namreč v torek objavil pet let staro pismo, v katerem so vodilni v industriji na področju podvodnih plovil izpostavili, da so pri razvoju Titana opazili možne "katastrofalne" težave. Pismo so takrat naslovili na izvršnega direktorja in ustanovitelja podjetja OceanGate Stockona Rusha, ki je trenutno med pogrešanimi na Titanu.

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: AP

Brez certifikata – je res šlo za eksperiment? 'Sproti se učijo ... svari gredo narobe' 

Družba za pomorsko tehnologijo, ki jo sestavljajo oceanski inženirji, tehnologi, regulatorji in izobraženci, je v pismu leta 2018 izrazila veliko zaskrbljenost nad razvojem podmornice, pa tudi glede načrtovanih ekspedicij. "OceanGate je sprejel eksperimentalni pristop," so ob tem poudarjali.

To je po izginotju podmornice potrdil tudi nekdanji potnik Mike Reiss. Za BBC dejal, da je s podjetjem pod morsko gladino potoval trikrat. "Sproti se učijo ... stvari gredo narobe. Skoraj vedno smo izgubili komunikacijo," je komentiral. Povedal je še, da vsi potniki pred potopom podpišejo izjavo, ki trikrat omenja možnost, da bodo umrli. Potnikom so ob tem pojasnjena vsa možna tveganja.

A če se vnemo na pismo iz leta 2018, v katerem je bilo izpostavljenih še več varnostnih pomislekov. Družba za pomorsko tehnologijo je bila namreč kritična tudi do izdaje certifikata za plovbo Titana, saj da ga verjetno ne bodo pridobili neodvisno. Nazadnje se je izkazalo, da plovilo certifikata sploh nima. 

Med izgradnjo podmornice je podjetje sicer oglaševalo, da bo pridobilo certifikat vodilne klasifikacijske družbe za podmorsko industrijo, neodvisne organizacije DNV. V primeru plovil, kot je Titan, družba preverja, če so ta v skladu z mednarodno priznanimi pravili. To stori z več inšpekcijskimi nadzori med samo gradnjo in po njej. A kot se je pozneje izkazalo, tega podjetje ni storilo.

Iskanje izginule podmornice Titan
Iskanje izginule podmornice Titan FOTO: Profimedia

Rush leta 2019: 'Komercialna podindustrija ni zrasla, ker bi izpolnjevala vse predpise'

Kot so vodilni pri OceanGatu pojasnili leta 2019, sicer podmornica dosega standarde, a da certifikata niso pridobili, saj da je za večino nesreč kriv operater in ne sama podmornica. 

Podjetje je v zapisu izpostavilo, da bi lahko postopek pridobitve certifikata upočasnil razvoj podmornice in zaviral inovacije. Rush je nekoliko pozneje v letu 2019 dejal, da "komercialna podindustrija ni zrasla zaradi tega, ker bi izpolnjevala vse predpise". Ali je podmornica od takrat pridobila katerega izmed certifikatov, ni jasno. Se je pa na potop z njo leta 2022 odpravil novinar ameriškega CBS, ki je poročal, da "te poskusne ladje ni odobril nihče".

Zaradi pomislekov o varnosti podmornice so leta 2018 odpustili nekdanjega direktorja podvodnih odprav pri podjetju OpenGate Davida Lochridga. Ta je zaradi prekinitve delovnega razmerja proti podjetju vložil tožbo. 

Podjetje in odvetnik se na vprašanja tiskovne agencije Reuters in britanskega Guardiana glede certifikatov in izpolnjevanja varnostnih predpisov nista želela odzvati. 

Zakaj podmornice še ni nazaj?

Poleg varnostnih certifikatov se strokovnjaki na področju podmorske tehnologije te dni sprašujejo tudi, kaj je šlo pri zadnjem potopu Titana lahko narobe. Ob tem izpostavljajo tri možne scenarije. Najboljši od njih je, da je Titan med potopom izgubil moč, a da se bo zaradi domnevno vgrajenega varnostnega sistema počasi vrnil na površje. 

Drugi scenarij je nekoliko slabši. V primeru, da Titan nima vgrajenega varnostnega sistema, ki bi mu pomagal ob vrnitvi na površje, bi lahko podmornica ob morebitni izgubi moči končala na dnu oceana. 

Najslabši možni scenarij pa je, da je podmornica utrpela okvaro tlačnega ohišja. V tem primeru obstaja možnost implozije. Gre za proces, obraten eksploziji, pri katerem se telo sesede samo vase. 

Še ena možnost izginotja je morebiten požar na krovu podmornice, kar bi lahko ogrozilo elektronske sisteme vozila, med drugim naprave, ki se uporabljajo za navigacijo in nadzor plovila. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Najpametnejši
24. 06. 2023 14.04
+1
Če ne bi bilo Američanov in Kanadčanov se še sedaj ne bi vedelo kje je podmornica :)
231koak
22. 06. 2023 15.16
+2
Sina je škoda, da ga je foter vlekel scoj. Ostali so si sami krivi.
misekmali
21. 06. 2023 16.40
-3
V nedeljo jih bodo razglasili za mrtve.
Bitialinebiti
21. 06. 2023 17.56
+3
Vceraj je bilo receno, da je kisika za manj kot 30ur. Je pa vprasanje, ce je sploh to tocno in ce so zadevo stestirali. Je pa prakticno nemogoce v taki situaciji biti miren, da porabis cim manj kisika. Najboljsi scenarij za njih je implozija. Upam, da ne trpijo vec.
tarzan13
21. 06. 2023 16.05
+3
Mogoče se mal prehitro poglabljajo kaj je vse bilo narobe v tem podjetju, namesto, da se fokusirajo na najdbo podmornice...Časa bo potem dovolj za analizo dogodka...Upam, da ulagajo vse napore, da jih čimprej locirajo?
Podlupo
21. 06. 2023 16.03
+5
Pol pa naj mi kdo reče, da je človek stopil na Luno. To je laž! Pri vsej tej tehnologiji, ki je sedaj na voljo, da ena podmornica nima pridobljenega certifikata...naj se grejo solit tile...
tarzan13
21. 06. 2023 16.30
+2
Ne sej un Američan je res kot prvi človek stopil na Luno, ostalo se pa res strinjam stabo..
Bitialinebiti
21. 06. 2023 19.23
+3
Jah, nobena stvar v zivljenju ni 100%, razen smrti. Ce ne bi bilo takih ljudi, verjetno tudi napredka ne bi bilo na nobenem podrocju. Zal pa se je v njihovem primeru koncalo tragicno.
čevapgpt
21. 06. 2023 15.55
+2
pa bodo njihove države bogatejše za davek od dediščine....
tarzan13
21. 06. 2023 15.53
+8
Že misel na vse to, kar preživljajo potniki v kabini je zastrašujoča, kako je šele njim v utesnjeni podmornici, seveda če so sploh še živi..
misekmali
21. 06. 2023 15.48
+1
Denar še ne prinese pameti.
periot22
21. 06. 2023 15.35
+3
Zakaj bi se brigali za bogataške razvajene r... istočasno pa umira na milijone revnih in lačnih zaradi vojn ki jih seje Amerika!
Bitialinebiti
21. 06. 2023 15.31
+9
Nekateri se ne zavedajo kako resna je ta situacija. Edini nacin, da bi preziveli je ta, da so po nekem cudezu prislu ven na povrsino, ampak tudi v tem primeru jim morajo od zunaj odpret, da sploh pridejo do kisika. Vsi ostali scenariji vodijo v smrt. Na zalost je tako. Ne obstaja podmornica, ki bi jih lahko resila iz takih globim. Tudi vojaske podmornice ne grejo globlje od 1000m, oni pa ce so na dnu, so na 4000m.
misekmali
21. 06. 2023 15.51
+3
vsi poznamo konec, čez naslednjih 100 let, ko se bo razvila tehnologija, bodo jih dvignili iz površja skupaj s Titanikom.
Bitialinebiti
21. 06. 2023 16.17
+6
Ja vprasanje, ce jih bodo sploh nasli. Mislim, da je vec moznosti, da jih ne najdejo kot obratno. Grozno je sploh pomislit na to, da so se zivi in da cakajo na tak konec.
MajaZzz
21. 06. 2023 15.19
+4
Ce bi bila oce tega fanta. Prvo pospravim tastara 2 Mislim da sta 2 vsaj 70+ kruto ampak... Dvomin da so glasovali da bo Mali zadnji in da naj uspava vse Po vrsti.
Amor Fati
21. 06. 2023 15.29
+7
Samo bog ve kaj se znotraj dogaja, če so sploh še zivi. Scenarijev in kombinacij je ogromno. Lahko, da so res glasovali kdo zadnji ostane ziv. Najhujši pa je da je koga od starejših zagrabila panika in srčna kap in zdaj lezi med njimi. Ali pa ta da jim ekspresno primanjkuje kisika in jih pošteno zebe. Situacija, ki jo ne bi zelel niti svojemu najhujsemu sovrazniku.
misekmali
21. 06. 2023 15.52
-1
greje te le misel, da imaš na računu milijone
Bitialinebiti
21. 06. 2023 16.26
+5
Eden od njih je nekdanji poveljnik francoske mornarice. Ce kdo obvlada take situacije, je to sigurno on.
Zmaga Ukrajini.
21. 06. 2023 15.15
+13
Tule je polno enega škodoželjnega nabijanja o bogataših, češ kako porabljajo denar, dejstvo pa je, da brez teh entuziastov ne bi bilo napredka in ne novih spoznanj. Na eni izmed slik v teh člankih je tudi Victor Vescovo - raziskovalec, podjetnik, investitor,... ki je osvojil veliki " Explorers Grand Slam", ko je dosegel oba pola, osvojil najvišje vrhove vseh 7-ih celin, in se na "Expedition Deep Ocean" potopil na najnižje točke vseh 5 oceanov. In seveda pro bono delil podatke s svojih odprav, predaval,... Lahko bi pa seveda sedel na denarju, si kupil novega zlatega lamborghinija, posutega z diamanti, ipd. in se šel "klasični turizem" kje v hotelski sobi z vso postrežbo, ali si rezerviral križarjenje s kakšno luksuzno jahto, ipd. Očitno imajo tile bogataši svoje želje kako bodo trošili svoj denar, ki so, kar se mene tiče, definitivno bolj zanimivi od avta z bleščicami in podobnim brezveznostim. Četudi marsikdo od nas ne bi hotel na takšno odpravo tudi, če bi zlahka skeširal stroške - ker je pač zadeva prenevarna, za nekoga s klavstrofobijo zelo odbijajoča, pa tudi sicer ne vem kaj bi lahko spodaj videl - lina za potop v tako globino je zaradi izjemnega atmosferskega pritiska zelo majhna, Titanik pa v popolni temi in tudi z reflektorji s TItana v slabi vidljivosti, zato večino "dogajanja" potniki dejansko gledajo preko monitorjev. Jih pa vsekakor razumem, da ima zanje to posebno vrednost. Tako kot je npr. nek ljubitelj umetnin za vrtoglave vsote pripravljen kupiti umetniško delo znanega slikarja. In ker ne gre za "masovni turizem", pač pa odpravo v izjemne razmere, je jasno, da tudi certifikati tu nimajo nobene vrednosti, kot želijo nabijati nekateri. Nižje spodaj se je nekdo spraševal - kdo ti bo dal certifikat za vesoljsko raketo... Točno to! Za takšne ekstremne odprave certifikati dejansko nimajo prav nobenega smisla. Ko bo šlo pa za masovno potapljanje množic ljudi k Titaniku, takrat se pa lahko sprašujemo o tem. Vsekakor upam, da se ta zgodba vendarle srečno razplete, pa naj ta hip zgleda še tako brezupno.
Vet63
21. 06. 2023 16.02
+4
To je pa edini pametni komentar pod tem člankom!
MESE?AR
21. 06. 2023 16.05
+1
Tu ne gre toliko za raziskovanje in napredek kot za bahaški turizem.
Prinašalec
21. 06. 2023 15.12
+2
Mogoče so želeli zlato s titanika, sedaj bodo pa pokopani v bližini!
Prinašalec
21. 06. 2023 15.18
+1
Pokop jih čaka tudi v vesolju za 450.000 €, ampak če imaš in si nor gre!
Sorry
21. 06. 2023 15.32
-1
Blue Dream
21. 06. 2023 14.26
-2
A podmornica na balast ni možna na takih globinah? samo razmišljam
Zmaga Ukrajini.
21. 06. 2023 15.26
+1
Zgleda da ne, saj se še nihče ni lotil česa podobnega. Predvidevam, da zato, ker je cel kup tehničnih vprašanj, odgovori nanje pa precej slabe rešitve. Za vse velike (in tudi majhne) globine v takih primerih vedno uporabljajo potopna plovila, ki so relativno lahka in nezapletena, ki jih s podporno ladjo enostavno pripeljejo na mesto potopa, spustijo v morje, kjer se potem z minimalno energije (in tudi minimalno porabo) potem potopi, na koncu pa se dvigne spet nazaj na ladjo, in to je to. Si predstavljaš kakšna bi bila podmornica, ki bi lahko (z vso potrebno opremo, gorivom, ...) dosegala takšno globino? Izjemno težka, energetsko potratna, ekstremno draga,...
Blue Dream
21. 06. 2023 15.45
-1
Mislil sem simpl podmornico, potopi se z utežmi, jih potem na dnu odvrže in se tako dvigne
13klu?
21. 06. 2023 14.24
-3
Požar na krovu podmornice, ta je najboljša
Nidani
21. 06. 2023 14.45
+4
džonborno
21. 06. 2023 14.08
+6
Blue Dream
21. 06. 2023 14.29
+6
cena je popolnoma irelevantna v tem primeru
mijavci
21. 06. 2023 13.09
+7
Tudi Titanic ni potonil čist slučajno, so bili pomembni ljudje na ladji, tudi tale potop, sumljiv, zanimivo pa da danes še tri kilometre pod vodo ne morejo varno, po drugi strani nam pa prodajajo pravljice o misijah na luno in mars, o nekih zelenih strelah, joj, folk pa kr verjame, samo da se napiše da so znanstveniki odkrili, pa je že vse res. V resnici pa živimo v tako zlaganem svetu, da če bi danes odkrili vso resnico bi se pol ljudem zmešalo.
Sorry
21. 06. 2023 13.20
+1
Pa ti veš kakšen je tlak na 3km globine?
Amor Fati
21. 06. 2023 13.31
+0
Še eden ki verjame v tako imenovani ledeni zid in tako imenovano stekleno skledo.
Prinašalec
21. 06. 2023 15.14
-4
A ti veš, 300 atmosfer, nič tako strašnega če je vse izdelano kot mora biti!
Sorry
21. 06. 2023 15.42
+1
Zakaj se pa vojska ne potaplja v takšni globini, če je to vse tako preprosto? Upam, da se zavedaš kaj pomeni 300 atmosfer.
Šac81
21. 06. 2023 12.26
+3
Pa kaj še nimajo dosti tega Titanika?Narod je obseden z to ladjo zbito iz pleha in lesa
tornadotex
21. 06. 2023 12.16
+9
Lahko je samo malo posmodilo vezje,pa imaš katastrofo....
gmajna
21. 06. 2023 12.12
+14
Mi na minimalcu smo potopljeni 40 let, pa še ni dovolj nas bodo potopili na 45, da si nekateri lahko jaja cohajo