Znanost in tehnologija

VIDEO: Juno pred pragom negostoljubnega velikana Jupitra: kakšne skrivnosti bo razkrila?

Washington, 03. 07. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
76

Juno se bliža svojemu novemu domu - planetu Jupitru. A planet bo za sondo s svojo radiacijo zelo negostoljuben. Sonda bo v 20 mesecih skušala zbrati kar se da največ podatkov o atmosferi, magnetskih poljih, jedru ...

Sonda Juno je dobila ime po boginji Junoni (angleško Juno).
Sonda Juno je dobila ime po boginji Junoni (angleško Juno). FOTO: NASA/JPL-Caltech

Sonda Juno je z Zemlje odletela 5. avgusta 2011. Potovala je pet let in zdaj je že pred pragom svojega cilja – plinskega velikana Jupitra. V njegovo orbito se bo predvidoma, če bo šlo vse po sreči, utirila 5. julija zgodaj zjutraj po našem času. V orbiti bo sonda ostala 20 mesecev, misija se bo torej predvidoma končala februarja 2018.

Dramatični napovednik misije: 

Kot košarkarsko igrišče velika sonda Juno bo ugotavljala, koliko vode je v Jupitrovi atmosferi in ali ima planet neplinasto jedro, kar bo med drugim pripomoglo k razumevanju, katera teorija o nastanku planeta je pravilna. Preverila bo, kako je atmosfera sestavljena, kakšna je njena temperatura in kako se premikajo oblaki. Mapirala bo magnetska in gravitacijska polja, raziskovala pa bo tudi magnetosfero v bližini planetovih polov, osredotočila se bo tudi na severni sij in kako magnetske sile vplivajo na atmosfero.

Od kod ime? V rimski mitologiji se je bog Jupiter zavil v oblake, da bi prikril svojo zlobo. Njegova žena, boginja Junona (po angleško Juno) je bila sposobna pogledati prek teh oblakov in videti njegovo pravo naravo. In prav to bo počela tudi sonda Juno, preverjala bo, kakšna je struktura in zgodovina plinskega velikana.

Sondo čaka najbolj zahteven del njene poti

Sonda se napaja iz energije, ki jo pridobiva na njenih krilih s solarnimi paneli. Tako daleč od Sonca ni letela še nobena Nasina sonda, ki se napaja s sončno energijo. Za razliko, New Horizons, ki je letel do Plutona in naprej, deluje na plutonij.

''V tem času lani je sonda New Horizons človeštvo pripeljala do bližnjih posnetkov Plutona. Zdaj pa bo Juno prispela bližje Jupitru kot katerokoli drugo plovilo do zdaj, da bo razkrila njegove skrivnosti,'' je dejala Diane Brown, vodja programa Juno pri ameriški vesoljski agenciji.

Juno bo do svojega novega planeta priletela 5. julija zjutraj in bo morala svojo hitrost v 35-minutnem delovanju glavnega motorja zmanjševati do točke, da se bo ujela v orbito plinskega velikana (to se bo po predvidevanjih zgodilo okoli 6. ure po našem času).

Ko bo enkrat tam, bo v 20 mesecih sonda okoli polov – krožila bo od severnega pola proti južnemu – naredila 37 krogov in bo planet opazovala na vsega 5000 kilometrih nad oblaki. Gre za prvo misijo, da se bo sonda utirila v orbito nad polom Jupitra, kjer bo med drugim lahko opazovala neverjetne avrore. 

Hubble je ujel severni sij nad severnim polom Jupitra.
Hubble je ujel severni sij nad severnim polom Jupitra. FOTO: NASA/ESA

Nevarna soseska

Priti tako blizu temu ogromnemu planetu ima svojo ceno, ki bo plačana vsakič, ko bo Juno zaokrožila nad oranžnimi, belimi, rdečimi in rjavimi oblaki.

''Ne iščemo težav, iščemo podatke,'' je komentiral Scott Bolton iz Nase in dodal, ''problem pri Jupitru je, da moraš, če iščeš podatke, v takšno sosesko, v kateri precej hitro zaideš v težave.''

Vir težav je v samem Jupitru. Pod njegovimi oblaki je namreč vodik, ki je pod takim pritiskom, da je nastal t. i. kovinski vodik, ki deluje kot električni prevodnik. Znanstveniki verjamejo, da kombinacija kovinskega vodika in hitre rotacije okoli osi (dan na Jupitru je dolg le 10 ur) ustvari tako močno magnetsko polje, da je planet obdan z elektroni, protoni in ioni, ki potujejo skoraj s hitrostjo svetlobe. Srečanje s tako močno radiacijo je lahko za plovilo njegov konec.

A za Juno so projektirali tako orbito, v kateri bo izpostavljenost radiaciji najmanjša, kar bo ravno dovolj, da bo sonda preživela dovolj dolgo časa, da bo zbrala želene podatke.

Junina orbita spominja na sploščen oval. Juno bo krožila tako, da se bo kmalu, ko bo zapustila severni pol, spustila pod planetov radiacijski pas in bo nato dosegla južni pol. Vsak bližnji polet bo trajal približno en Zemljin dan. Potem pa se bo sonda spustila pod južni pol in se umaknila od Jupitra tako daleč, da je škodljiva radiacija ne bo dosegla.

Juno je drugo plovilo izdelano v Nasinem programu Nove meje. Prvo je bilo plovilo New Horizons, ki je julija 2015 letelo mimo Plutona. Plovilo je poskrbelo, da se je človeštvo navdušilo nad pritlikavim planetom s srcem. Zagotovo bo tudi Juno poskrbela za navdušenje nad plinskim velikanom.

Juno ima tudi svojo zaščito pred radiacijo. Opremljena je s titanovim trezorjem, ki je prvi takšen do zdaj, v katerem se skriva elektronsko in računalniško srce sonce. 172-kilogramov težak trezor bo zmanjšal radiacijo za kar 800-krat. Brez tega bi se Junovi elektronski možgani scvrli, še preden bi se končal prvi bližnji polet. A seveda tudi titan ni vsemogočen in se ne more prav veliko časa boriti proti Jupitrovim orožjem, in radiacija bo plovilo uničila v približno 20 mesecih.

Kako je Jupiter sploh nastal? Kakšna je njegova atmosfera?

Juno bo skušala odgovoriti na številna odprta vprašanja glede plinskega velikana. Teorije o nastanku Osončja pravijo, da se je vse začelo iz solarne nebule, z zgoščevanjem katere je nastalo mlado sonce in zametki planetov. Podobno kot Sonce je tudi Jupiter sestavljen iz vodika in helija, kar pomeni, da se je oblikoval že kmalu po nastanku Osončja, da je lahko pobral ves material, ki ga ni ujelo Sonce. Kako se je to zgodilo, za zdaj ni popolnoma jasno. Vprašanje ostaja, ali se je najprej oblikovalo jedro, ki je potegnilo pline, ali pa se je morda nestabilno območje nebule sesedlo samo vase in se preoblikovalo v planet. Razlike med obema teorijama so ogromne.

V nasprotju z Zemljo je Jupitrova velikost pomagala, da je ostal sestavljen iz prvotnih sestavin, kar posledično omogoča pogled v preteklost. Juno bo tako merila tudi količino vode in amoniaka v atmosferi in ugotavljala, ali ima trdno jedro, kar bi morda lahko razložilo zgoraj omenjeno dilemo. S preučevanjem gravitacijskih in magnetskih polj bo Juno razkrila notranjo strukturo planeta in tudi izmerila njegovo maso.

Med ključnimi vprašanji glede Jupitra je seveda, kakšna je njegova atmosfera. Kako globoke so barvne cone, obroči in druge značilnosti, ki so tako znamenite za ta planet. Juno bo merila tudi temperaturo oblaka in vzorce premikanja omenjenih značilnosti, kar do zdaj ni počelo še nobeno polovilo, izdelano izpod človeških rok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni_nepridiprav
04. 07. 2016 13.23
-3
jupiter nima mase ker nima površine. to je hologramski planet. LAŽNI PLANET
BURGA
04. 07. 2016 20.50
+2
Tudi tebi v glavi manjka nekaj mase. Ali ima zrak, ki nas obdaja kakšno površino, maso pa ima, kajne.
KungFuPanda
05. 07. 2016 08.28
+3
brainhead007
04. 07. 2016 12.15
+3
hmm me prou zanima, kako se je ta satelit prebil skozi Van Allenove pasove ??! Za namig...poglejte si posnetek, kako sam Nasin astronavt prizna,da je nemogoce, da bi karkoli slo skozi
Cmrlj3
04. 07. 2016 13.41
+1
pa ti sploh veš kaj so tej Van Allenovi pasovi? :D :D Vse vesoljske sonde imajo komponente, odporne na radiacijo. pri par 10000km/h pa jih tudi tako hitro preletiš, da ta radiacija nima resnih učinkov na opremo ali ljudi.
zaj?ek69
04. 07. 2016 13.57
+0
Dragon_13
04. 07. 2016 10.54
+0
Do zadnjega trenutka nisem vedel ali bo šlo to "zares" ali je napovednik za kakšen nov USA film. Sicer pa mačji kašelj za organizacijo kot je NASA, ki je bila že pred več kot 45 leti na luni. Bo pa potrerbno počasi dojeti, da je čisto vse, kar prihaja iz propadajočega USA imperija FAKE, od McDonalds hamburgerjev, do lutkovne figure, ki se ji reče Presidenst of USA. V glavnem, tudi v današnjem svetu še kako velja načelo kruha in iger, za slednje je zadolžena NASA, kjer so zaposleni pretežno poklicni igralci in oblikovalci računalniške grafike...
Fr33dom
04. 07. 2016 11.08
+0
BURGA
04. 07. 2016 20.52
+2
Vidva se iz kome ne bosta nikdar več prebudila.
Fr33dom
04. 07. 2016 09.28
-8
GLEJTE OVČKE zemlja je ravna NEMORE BIT OKROGLA!! KER JE RAVEN HORIZONT IN VODE NEGRE UKRIVIT ...potem če se dvigne balon na 50 km visine se vidi LUNA IN SONCE KAKO??? če se nesmeta........ljudje proisim raziskujete malo.. ali pa kaj rečete na NASA slikeVSAKA SLIKA JE CGI ! WAKE UP PLS...
Fr33dom
04. 07. 2016 09.33
-2
ali ste videli videa NASA se norčuje iz ljudi...dejte no to so risanke ZAPOMNITE SI ONI NOČETJO DA VESTE RESNICO...VI STE V NEKAKŠNEM SIMULATORJU..-(PREIZKUŠNJA)...
macro
04. 07. 2016 10.12
-12
prejsnji teden se je videlo zjutraj pol lune in sonce je bilo ze nebu. Tud mene zani. A zakaj se je vidlo je samo pol ce bi v bistvu morala zemlja bit med soncem in luno da vidimo krajec.
Fr33dom
04. 07. 2016 10.31
-7
luna ni več orginalna ....4 dni nazaj je bila ob 11 00 zjutraj pred soncem pol krajca....ali luna in sonce te
Shisui
04. 07. 2016 11.23
+3
zaj?ek69
04. 07. 2016 13.59
+7
Kje je socialna sedaj, taki ljudje se ne smejo množit!!!
KungFuPanda
05. 07. 2016 08.19
+0
Vi nimate prostorske predstave. Če sta zemlja in luna vzporedno pred soncem, se logično vidi samo pol lune, ker je zadnja polovica v svoji senci. In če ta pride med zemljo in sonce, je normalno, da vidimo senčno stran, ker sama nase meče senco. Tebe tudi ne opeče po hrbtu, če se sončiš po trebuhu. Tudi, če ležiš na viseči mreži (da ne bo argumenta, da ležiš na tleh in je zato tema na hrbtu).
macro
05. 07. 2016 09.44
+0
Jaz ti pravim je bilo ob osmih sonce kar precej na nebu z mojega vidika nad drevesi ki so bila 60 m in vsaj 20 metrov visoka.. Luna pa kot da bi sonce bilo 13. Popoldan
macro
05. 07. 2016 11.29
sicer pa se nisem nikoli poglabljal kako se kaj vidi pa vseeno mi je če je pol lune kot tudi cela.. hotel sem reči le to da teorija zna bit zanimiva tako kot tudi ta če smo sami v vesolju ali ne. eni verjamejo da nismo pa še nobenega alijena niso vidli, toliko za v razmislek, se pa ti isti ne strinjajo z ploščato zemljo.
BURGA
03. 07. 2016 20.12
+2
S-EVEN pa je prenehal komentirati, ker nima nobenega pametnega odgovora, kaj šele dokaza.
KungFuPanda
03. 07. 2016 20.46
+4
Teorije zatote so za ljudi privlačne zato, ker predstavljajo pobeg pred občutkom krivde/odgovornosti za stvari, ki se okoli nas dogajajo (uničevanje okolja itd.). Takk je precej enostavno zvaliti krivdo na nekaj posameznikov in imeti občutek, da nisi odgoboren. Sicer ne vem natančno, kakšen cilj naj bi zarota z ravno zemljo imela... jaz osebno ne vidim koristi od tega, da ljudem lažeš o obliki zemlje in vesolju nasploh.
BURGA
03. 07. 2016 20.54
+1
macro
04. 07. 2016 10.24
+1
V bistvu marsikateri dr. na tubu da celo to razlago,, se predvsem pa je mi cudno da to razlaga nek doktor in ne neki Joza za sankom. In ta dr. je do takrat verjel da smo na kugli, pol pa vidis da za kuglo in ploscato zemljo veljajo izsti preizkusi in zakoni ki se uporabljajo se danes. In da so nekatere stvari resnicno zanimive kot ta zakaj zarki ki se se vcasih vidijo skozi pretrgane oblake letijo v razl. smeri ce je pridejo do zemlje pravokotno na Zemljo. Vsekakor zanimivo
Fr33dom
04. 07. 2016 10.32
+0
gurba ali si plačanec ali ovca.....nehaj se sramotiti
KungFuPanda
05. 07. 2016 08.25
+0
Lahko si dr. ne vem česa. Doktorjev je na svetu veliko in najdejonse rudi taki, ki zaradi določenih razlogov zblaznijo. Lahko pa imajo tudi kakšne druge namene. Kar se tiče sončnih žarkov pa obstaja lom svetlobe. Odličen primer je vsa optika, lahko pa to vidiš tudi v vodi. Poglej ribo v vodi in poskušaj določiti njeno lokacijo. Ko pogledaš z masko, je ta malo drugje. A je to tudi zarota?
macro
05. 07. 2016 09.48
+1
misliš da se bakerija zaveda da je v kapljici vode? ali nas vidi? Daj obrazloži ji, da obstaja več takšnih kapljic in naj zapusti svojo kapljico in gre živet v drugo.
BURGA
03. 07. 2016 20.11
+12
Resnično ne morem verjeti, da danes nekateri verjamejo, da je zemlja ravna ploskev. In to v Sloveniji, kako porazno mora biti stanje šele drugod po svetu. Neverjetno.
felix59 drugič
03. 07. 2016 21.15
+8
Zemlja ni ravna. Sestavljajo jo hribi in doline. Na koncu je prepad kjer padeš v prvo klet.
ginem
04. 07. 2016 08.36
-4
kolk si pameten.Skoda ker si slep.ti celo verjames da smo bili na luni.umrl bos v sanjah in svojem pateticnem praznem zivlenju.beeee
Fr33dom
04. 07. 2016 09.26
+0
burga ..jaz nemorem vrjeti kako so ljude slepi in poslušajo drurge...sami pa nič....
BURGA
04. 07. 2016 21.00
+1
Kako sami pa nič. Dovolj je, da pogledaš skozi teleskop ali stopiš na malo višji hrib in vidiš ukrivljenost zemlje. To so nekateri počeli že pred 500 leti. Celo uradna cerkev prizna, da je zemlja okrogla, da obstajajo planeti, sateliti itd. Sicer pa je dokaz zato mobilna telefonija, televizija, radio itd. Pa kaj se sploh ukvarjam s takšnimi kot si ti.
KungFuPanda
05. 07. 2016 08.26
+0
Stari grki so izračunali premer in obseg zemlje na podlagi sence, ki jo meče sone na različnih lokacijah. Takrat še ni bilo NASE.
macro
05. 07. 2016 09.36
+0
macro
05. 07. 2016 11.48
+1
prižgi zvečer luč in pa postavi isto dolge palice po sobi pa boš videl da vsaka meče različno razdaljo... je tvoja soba ukrivljena? lahko premikaš luč pa se bodo sence tudi spreminjale
brabusednet
03. 07. 2016 18.46
+0
A je to naš Mesec tja gor poslal,kajti levičarji so edini tako napredni,malo sosede špijonirat.
flojdi
03. 07. 2016 17.27
-4
Jupiter da ima Atmosfero ? / grem takoj pogledat kaj to je.
bigbooss
03. 07. 2016 15.06
-16
Veliko je lačni ust v našem planetu, Toti pa zapravljajo brez veze, in kaj bodo imeli od tega nič.
KungFuPanda
03. 07. 2016 20.49
+10
Zapravljajo veliko več denarja za večje bedarije. Zdaj se sicer marsikdo ne bo strinjal z menoj, ampak koliko denarja se zavrti v nogometu, pa tudi ni velike koristi od tega. Bi lahko veliko ljudi nahranili s tem denarjem.
Mega100
03. 07. 2016 12.40
-2
SATELIT JE SLIKAN S PLANETOM.....VERJETNO ZATO KER ZA NJIM JE ŠE NEKJE SKRIVNOSTNI FOTOGRAFSKI SATELIT...aha kopčam že te prevarantske (lažne fotografije) CGI računalniške slikice.....NASA..LOL..LOL.
KungFuPanda
03. 07. 2016 14.01
+20
Kaj je tebi? To je animacija. Saj piše, da se bo utirila 5 julija. Nihče ne pravi, da je to dejanska slika satelita. To predpostavko si si ti ustvaril samo v tvoji glavi.
Ninefingers
03. 07. 2016 18.30
+3
..v resnici je Jupiter raven...kot Zemlja ...;) :)...hehehe
Kajetan
03. 07. 2016 11.36
+2
Isto ko na marsu odkrili bodo velike kolicine vode. Samo iz skal jih morajo stisnit
frako
03. 07. 2016 12.07
+5
vode more bit ogromno po vesolju ker je sestavljena s najbol pogostih elementov v nšmu univerzumu.
Svalbard
03. 07. 2016 10.34
-1
@Shisui trola pa tud, če je deževna nedelja.
BURGA
03. 07. 2016 10.41
-6
Svalbard tudi ti še kar verjameš v pekel in nebesa. Neverjetno, kako župniki vplivajo na mentalno zdravje ljudi.
Shisui
03. 07. 2016 11.36
+2
Kaj pa trolam? A ste res tako zabiti vsi po vrsti, da ne dojamete, da se voda prilagodi centru gravitacije sfernega planeta? FML folk je res prešprical vse ure fizike zdaj pa neumnosti klatite.
Shisui
03. 07. 2016 09.05
+3
Flat eartherji, a Jupiter je tudi raven al' to velja samo za Zemljo pa noben drug objekt v tem vesolju? :))
s-even
03. 07. 2016 09.18
-4
Vesolje kot tako sploh ne obstaja. Čestitam eliti, saj je njihova indoktrinacija imela močan vpliv, tolikšen, da določeni še dandanes stvari sploh ne preverijo. Raje brijejo norca in s tem se nevede posmehujejo sami sebi ter častijo podkupljeno "znanost" in posledično šolstvo katero temelji na njej. Ukrivljeni oceani? :)) Wake up!
Shisui
03. 07. 2016 09.24
+4
Kaj pa je narobe z ukrivljenimi oceani? Si že slišal za center gravitacije?
BURGA
03. 07. 2016 10.26
-9
s-even in kakšen je cilj NASE in vseh ostalih, ki raziskujejo vesolje, zakaj nas želijo zavajati in nas prepričujejo, da obstaja vesolje?
s-even
03. 07. 2016 10.42
+11
Sem, tudi pravljico za lahko noč nekoč in kasneje Nasine pravljice za ovce, ki smo jim mnogi nehal verjet že kar nekaj časa. Je pa bila ljubezen na prvi pogled dokler je trajala. :) Po "Marsu" se klatijo s "Pathfinderem" in na Zemljo pošiljajo dihjemajoče fotošopirane slike rdečega "planeta", Jupiter bodo kmalu osvojili.. pa še Lune niso prečesali, če izvzamemo fake Moon landing posnet v bazenu, ki se mu smeji že pol plošče. :) Kdorkoli je stvari raziskal, izklopil indoktrinirani del možgan, vklopil logiko in razum se ni vrnil na staro teorijo. “It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.” Mark Twain
s-even
03. 07. 2016 11.02
+7
burga Nasa Fail Compilation, NASA Lies and the Flat Earth Conspiracy .. ..najvažneje je vklopiti logiko in razum ter pustiti doktorate in osvojeno "znanje" prodani znanosti.
vivaldi
03. 07. 2016 11.05
-8
Seven dokazi nam to kar govoris...posveti svoje zivlenju tem tvojim teorijam o zarotah i nam dokazi da smo ovce ki verjamemo eliti ki so reptili btw in zivijio v zemljini skorji oz med nami saj lahko spreminjajo formo.
vivaldi
03. 07. 2016 11.10
-7
KungFuPanda
03. 07. 2016 11.18
-2
Torej so bili stari grški filozofi pred 2000 leti sodelavci Nase? Eratosthenes, Eudoxus in ostali... A je tudi takrat že bila vse le navidezna projekcija elite?
s-even
03. 07. 2016 11.20
+0
Dokazev je ogromno (največji pa so tvoje oči in razum), lahko bi tebe jaz isto vprašal in ti bi me najvetjetneje "poučil" naj si pogledam slike Nase iz vesolja.. in edino sliko Zemlje, ki obstaja.. Vsak ima pravico "verjeti" v tisto kar želi, za razliko ton knjig prodane zanosti (ki jim moraš verjeti prav zaradi svoje kompleksnosti), ki razlagajo ukrivljenost imaš sam najmočenjše orodje oči in razum. Kdor želi preverit bo, ostali bodo pač verjeli tisto kar so jih naučile insitucije. Simple.
Shisui
03. 07. 2016 11.31
+1
Daj dokaze, ne samo nakladati :) Za enkrat nisi podal še niti enega argumenta, ki ga ne bi raztrgali že po dolgem in počez pri fiziki v OŠ.
BURGA
03. 07. 2016 11.50
-7
s-even kar naprej nakladaš, nisi pa odgovoril na moje vprašanje. Zakaj NASA, Rusi, Evropa in vsi ostali vlagajo velike vsote v raziskovanje vesolja, oziroma v zavajanje ljudi, da vesolje obstaja. Da denar nekam vlagaš, moraš imeti cilj in tega ne vidim. Za dokaz pa ni potrebno kazati slik NASE, temveč se sam zazreti v vesolje, kar lahko storiš na več načinov. Tako si sam ustvariš dokaze, medtem ko ti nimaš, razen nakladanja, niti enega samega dokaza, tako, kot ga nimajo tisti, ki trdite, da obstaja nekakšen Bog, karkoli že to je.
Shisui
03. 07. 2016 11.54
+4
Imam 200€ vreden teleskop pa se zelo lepo vidi Jupiter in pet njegovih lun. Ampak to verjetno ne obstaja, vsaj v glavi s-even ne. Heheh
Svalbard
03. 07. 2016 11.56
+3
Shisui
03. 07. 2016 11.57
+3
Celestron 127 EQ. Poceni "sranje" ampak za naše osončje prečekirat pa kar okey :)
Svalbard
03. 07. 2016 12.10
+6
Oprosti ampak jaz sem s tem teleskopom videl le zablurane pikce in par flekov. Ne zavajat, da si lepo videl planet in lune!!! Mal smešn za firmo, ki je dobila "nagrado". Nikon p900 ti ponuja večjo povečavo in optični stabilizator, pa si napasi oči na teh "planetih" hehehe. Je pa tale teleskop uporaben za gledanje v daljavo na ravni zemlji, ki več kot očitno nima krivulje.
Shisui
03. 07. 2016 12.16
+1
Ja ok hubble kvalitete menda ne pričakuješ od crap teleskopa. Ne moreš pa trditi, da se ne vidi Jupitra in vsaj petih lun? Glede krivulje pa... Odpri album, poišči katerokoli sliko morja, od desne proti levi potegni črto na površini morja in videl boš, da bo na sredini malenkost višja gladina morja, kot ob straneh. Že 500000x sprobano, še vedno je delovalo, poleg tega pa v vesolju nismo opazili še niti enega planeta, ki ne bi bil sferičen. Tudi Zemlja ni nobena izjema.
Svalbard
03. 07. 2016 12.48
+4
Album slik? hehehe pa ti veš kako so leče narejene in kako delujejo? Vsaka leča ima svoj profil za popravke ravno takih zadev. Raje mi razloži zakaj vidim obale, mesta, ki so oddaljeni 100km in več? Kje je krivulja?!? Zakaj ni paralakse med planeti", zvezdami, luno? Pa ja ne boš zdej trdil, da si videl krivuljo s prostim očesom, kot to trdi večina ljudi, ki laže.
vivaldi
03. 07. 2016 13.18
+0
Se pravi seven da vsi ti vesoljski programi, ki jih je ze nekdo ze zgoraj omenil porabljajo enormene kolicine denarja da nas zaslepijo in nam prikrijejo resnico o bogu ? Se pravi kitajska, usa,rusija.,... ubistu niso "sovrazniki" kot nam je prikazano iz strani medijev ampak enotno funkcionirajo skupaj z misijo prikrivanja resnico zgodb iz stare zaveze....vojne in nestrpnost med njimi pa je iluzija?
kameltrajbar
03. 07. 2016 13.22
-5
..na morju da vidiš 100km odaljeno obalo???.....)))..ne nakladej...:)))
Shisui
03. 07. 2016 13.42
+1
Torej vse ravne linije lahko leče slikajo normalno in ostanejo ravne linije, le pri morju ni tako? Verjetno so potemtakem tudi moje oči "ukrivljene" glede na to, da najprej vidim zgodnji del od daleč se približujoče ladje, šele potem, ko je že bližje, se prikaže še spodnji del? Smešno. Pa vendar, še kakšen argument prosim, pa malo bolj razmisli, za enkrat je bilo vse skupaj bolj kot ne kot pogovor z osnovnošolcem, ki je prvič pognal YT in za sveto verjame vsem teorijam zarote.
Shisui
03. 07. 2016 14.01
+4
Sicer pa, 100km oddaljene obale nisem videl še nikoli, pa smo kar nekaj prejadrali. s^2=(r+h)^2-r^2 v tole formulo nameči podatke in preprosto lahko izračunaš, kako daleč boš videl s površine morja. Aja saj res, tebi ta r nič ne pomeni, ker ne verjameš, da gre za radij zemlje. Boh se usmili :)
KungFuPanda
03. 07. 2016 14.01
+2
Vernikov v ravno zemljo ne bo prepričalo nič. Svoje prepričanje so si ustvarili na podlagi YT dokumentarcev. Zaznamuje jih slabo poznavanje narave (fizike, kemije...), zaradi katerega jih je možno prepričati v teorijo, ki izpostavlja navidezno nelogičnost v splošni znanosti in jo predstavlja kot dokaz za zaroto. Zaroti je enostavneje verjeti, ker ni nujno, da so dokazi logični in je potrebno samo plasirati razloge, zakaj neka elita to zaroto izvaja. Meni osebno se zdi zarota v tej situaciji precej malo verjetna, ker so že stari grki predpostavljali, da je zemlja okrogla na podlagi več dokazov. Takrat je bila zarota še manj verjetna.
KungFuPanda
03. 07. 2016 14.12
+3
Svalbard, s 127mm teleskopom bi že moral videti malo več, kot zablurane pikice. Si prepričan, da je bil teleskop pravilno kolimiran? Si imel kak zanič okular? Veliko je dejavnikov za kvalitetno sliko. Sicer pa se na veçjem teleskopu vidi še več. Recimo na 200/1000 se že precej dobro vidi.
komir10
03. 07. 2016 16.16
-1
hahaha... ravna zemlja, pa kako je lahko odrasel človek tako butast???
macro
03. 07. 2016 16.31
+0
Shisui stolpnico v dubaju vidis se 200 km stran od nje... Kar se pa ladje tice pa je efekt kot bi gledal v dolgem hodniku zadnjo steno... Tla, stene in strop se ozajo k zadnji steni... In to ladjo ki si jo ti videl najprej gornji del prej kot spodnji bi jo videl skozi teleskop celo iz razdalje ko bi bila sele pikica.
I_LOVE_FOOTBALL
03. 07. 2016 18.24
Vi v vprašanje postavljate stvari, o katerih se vživljenju učim že kar nekaj let in katera so dobila temelje pred naso... Bravo...
Shisui
03. 07. 2016 21.10
macro itak, stolpnica je eno, 1m nad morske višine obala je pa drugo. MALO MISLITI FOLK.
macro
04. 07. 2016 10.33
Ja pa jaz ti pravim da s prostim ocesom ne vidis ladlje nato pikico in nato se ti zdi da vidis zg. del ladje in nato spodnji. V bistvu pa se veca v vse smeri. Ce bi pogledal skozi teleskop bi pa jo v bistvu celo videl se ko je za tebe pikica na obzorju. Imas video na netu
Shisui
04. 07. 2016 11.30
idiu3krasne
03. 07. 2016 08.02
+13
Bravo...pa pego nek pregledajo...jaz sem enkrat tudi pregledoval pego in končal v črni luknji...