Juno ni razočarala: takšna je Jupitrova Velika rdeča pega od blizu

Največje nevihte v Osončju, ki že stoletja divja na Jupitru, tako blizu še nismo videli. Sonda Juno je pred dnevi nad Veliko rdečo pego letela na vsega 9000 kilometrih. Z njenimi posnetki in drugimi meritvami bodo znanstveniki lahko razbrali, kaj natančno se dogaja s pego, ki se v zadnjem času krči.

Velika rdeča pega

Fotografije te največje nevihte v Osončju je sonda Juno posnela z višine 9000 kilometrov. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major)

Sonda Juno, ki se že dobro leto zadržuje ob največjemu planetu v našem Osončju, je pred dnevi (11. julija) poletela mimo planetove največje znamenitosti in na Zemljo že poslala prve fotografije.

Posnetki Velike rdeče pege - orjaške nevihte razkrivajo skupek temnih grozečih oblakov, ki se vrtinčijo v ogromnem rdečkastem ovalu. ''Stotine let znanstveniki opazujemo, se sprašujemo in razpravljamo o Jupitrovi Veliki rdeči pegi. Zdaj imamo najboljše fotografije ikonične nevihte. Nekaj časa nam bo vzelo, da bomo analizirali podatke s kamere sonde Juno in seveda z ostali osmih sondinih znanstvenih instrumentov, da bomo razkrili pretekle, sedanje in prihodnje značilnosti velike pege,'' je komentiral Scott Bolton, glavni preiskovalec pri misiji z raziskovalnega inštituta Southwest v San Antoniu. Še kar nekaj časa bo tudi trajalo, da bodo prenesli vse podatke vseh instrumentov.

Jupitrova rdeča pega

Pega se sicer v zadnjih letih krči. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt)

''Te zelo pričakovane fotografije Jupitrove Velike rdeče pege so ‘’popolna nevihta’’ umetnosti in znanosti. S podatki Voyagerja, Galilea, New Horizonsa, Hubbla in zdaj Juno bolje razumemo sestavo in evolucijo te ikonične značilnosti. Vesel sem, da lahko lepoto in vznemirljivost vesoljske znanosti delimo z vsemi,'' je dodal Jim Green, Nasin direktor planetarne znanosti.

Surove fotografije so dostopne TUKAJ, dostopne so vsem in tako so se jih lotili tudi nezaposleni pri Nasi. ''Misijo Juno spremljam od izstrelitve. Vedno je vznemirljivo videti te surove posnetke Jupitra. Še bolje pa je, ko surov material obdelaš, da v fotografiji tudi nepoznavalci lahko opazijo podrobnosti,'' je komentiral Jason Major, grafični oblikovalec.

3. aprila letos so namerili, da je rdeča pega v premeru široka kar 16.350 kilometrov, to pomeni, da je 1,3-krat širša kot Zemlja. Z Zemlje jo opazujejo že od leta 1830 in obstaja že okoli 350 let. V zadnjem času je videti, da se zmanjšuje.

Juno je nad pego letela na višini 9000 kilometrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 83
 
nekdonekje 18.07.2017 21:02:48
Vse bolj me skrbi psihično stanje narodov, kjer se flatheads močno množijo. Očitno je že zelo na psu ali pa po njihovo na želvi? Ali čemurkoli že. Kako lahko nekaj trolov, ki predvsem skrbijo za svojo promocijo, obrne in zavede veliko količino ovc.
Svalbard 25.07.2017 09:45:29
Ti raj zase poskrb in si ne tok mozga trolat. Do takrat pa srečno pri iskanju krivulje.
Več komentarjev