Znanost in tehnologija

Kako razkrinkati lažne novice? Med strokovnjaki, ki bodo to ugotavljali, tudi Slovenec

Ljubljana, 18. 01. 2018 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Milenkovič
Komentarji
109

Se še spomnite mladeničev iz Makedonije, ki so pred dvema letoma z objavljanjem bizarnih vsebin ustvarili pravo tovarno lažnih novic in zelo donosen posel? Če se je tukaj pokazal ekonomski interes, pa je šlo v primeru ameriških volitev za politični interes. EU pa še vedno nima jasne strategije boja proti tovrstnim vsebinam. A to naj bi se kmalu spremenilo, saj je skupina strokovnjakov, med njimi tudi je tudi Slovenec Žiga Turk, že začela delati.

Je digitalna prihodnost "lažna"? Odgovor na to vprašanje bomo danes poskusili dobiti od Evropske komisarke za digitalno gospodarstvo in družbo Marije Gabriel, ki bo na obisku v Sloveniji.

Z delom je začela skupina na visoki ravni o lažnih novicah.
Z delom je začela skupina na visoki ravni o lažnih novicah. FOTO: POP TV

Koncept t.i. lažnih novic (angleško fake news) je v družbeno zavest vstopil ob ameriških predsedniških volitvah leta 2016. Takrat smo tudi na naši televiziji poročali o skupini mladostnikov iz Makedonije, ki je z objavljanjem nepreverjenih in celo povsem nesmiselnih, bizarnih, a politično nabitih vsebin ustvarila pravo tovarno lažnih novic in zelo donosen posel. Mladi Makedonci so hitro dojeli in tudi v živo spremljali, kaj pritegne največ pozornosti in s tem generira največ prihodkov ter se usmerili v to. Pri tem so zasledovali zgolj ekonomski interes in sploh niso imeli politične agende.

Neprimerno burnejši je bil odziv na razkritja, da so za nekaterimi oglasi in vsebinami na družbenih omrežjih stale ruske državne agencije - te pa so zasledovale svoje politične interese. Podpirale naj bi kandidaturo Donalda Trumpa in odkrito spodkopavale Hillary Clinton.

Če se lažne novice oziroma njihovo uporabo v politične namene povezuje s Trumpovo predvolilno tekmo, pa je po volilni zmagi Tump tudi osebno pomagal še dodatno zamegliti že tako ne povsem jasen koncept. Z oznako "fake news" namreč poskuša diskreditirati  praktično vsakršno kritiko sebe in svoje administracije, pri čemer vprašanje resničnosti navedb sploh ni pomembno.

Indiosinkratičen "voditelj svobodnega sveta", ki svojo potrditev še vedno gradi na tem, da je (bil) zvezda resničnostnega šova, se tudi sam poslužuje prijemov značilnih za lažne novice, a svoje prirejanje resnice ali dejansko potvarjanje informacij označuje za "alternativna dejstva".

Nekdanji minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk sodeluje v skupini strokovnjakov Evropske komisije za spopadanje z lažnimi novicami in spletnimi dezinformacijami.
Nekdanji minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk sodeluje v skupini strokovnjakov Evropske komisije za spopadanje z lažnimi novicami in spletnimi dezinformacijami. FOTO: POP TV

Žiga Turk se bo boril proti lažnim novicam

Po treh letih priprave "Strategije EU zoper širjenje lažnih novic po spletu" niti sama EU nima jasne definicije lažnih novic.

Lažna novica je namensko dezinformiranje ali zavajanje, ki se širi prek spleta, družbenih omrežij, pa tudi prek tradicionalnih medijev. Pri tem ne gre enačiti napačnih podatkov v medijskih objavah ali osebnih mnenj uporabnikov družbenih omrežij z lažnimi novicami.

Na drugem koncu spektra pa Evropska komisija ločuje med lažnimi informacijami, ki že po veljavni zakonodaji EU ali držav članic veljajo za nezakonite vsebine (spodbujanje sovraštva, nasilja, razžalitev ...) in informacijami, vsebinami, ki jih ti zakoni ne pokrivajo in torej niso nezakonite.

V ponedeljek je zato z delom začela skupina na visoki ravni o lažnih novicah, katere član je tudi nekdanji minister Žiga Turk.

Cilj skupine na visoki ravni, določen s strani Evropske komisije:

1.    Poglobljena analiza trenutnih razmer in pravnih okvirjev, kakor tudi možnih političnih in družbenih tveganj, ki izhajajo iz spletnega širjenja dezinformacij.

2.    Definirati obseg problema in okvir pravnih in nepravnih posegov za omejitev širitve lažnih vsebin; pri tem je potrebno razlikovati med neresničnimi informacijami, ki že same predstavljajo nezakonite vsebine po Evropskem pravnem redu; npr. spodbujanje sovraštva, nasilja ali terorizma, razžalitve itd., ter neresničnimi informacijami, ki jih zakonodaja EU ne ureja in torej niso protizakonite.

3.    Definirati vloge in dolžnosti vseh vpletenih deležnikov. Posebno pozornost posvetiti delovanju družbenih omrežij in drugih spletnih platform ter ranljivosti tradicionalnih medijev.

4.    Oceniti učinkovitost prostovoljnih ukrepov, ki so jih spletne platforme in novičarske ogranizacije že uveljavile z namenov omejevanja lažnih novic.

5.    Oceniti možna izboljšanja in nadgradnje teh obstoječih prostovoljnih ukrepov.

6.    Začrtati usmeritev za razvoj kakovostnega novinarstva (podatkovno, raziskovalno novinarstvo ...) ter izboljšati medijsko pismenost kot dopolnilni ukrep  za promocijo zaupanja v medije ter zavedanja uporabnikov.

7.    Identificirati vodilna načela možne samoregulacije, ki bi temeljila na dobrih praksah in koordinaciji relevantnih politik ter aktivnosti na ravni EU in držav članic.

Turk deluje v skupini 1, ki ima naslov "Obseg problema v luči temeljnih principov in vloge oblasti."

Do 23. februarja lahko vsakdo sodeluje javnem posvetovanju o lažnih novicah, preko spletnega portala Evropske komisije.

Prepoznate lažne novice?
Prepoznate lažne novice? FOTO: Thinkstock

Lažna novica, oksimoron, paradoks?

Medle definicije koncepta ne ponujajo jasnega odgovora. Ta bi moral upoštevati tako vir, kot namen objave; torej kdo, kje in zakaj objavlja ali razširja lažne novice.

Pot do trenutnih razmer, ki so posebej plodne za širjenje lažnih novic, je tlakovalo nekaj trendov, ki niso nujno slabi sami po sebi:

 - zaton klasičnega novinarstva kot varuha, skrbnika medijskega prostora

Tradicionalna vloga novinarja je najti, izbrati zanimive zgodbe (relevantne za javnost, ki nagovarja), preveriti vire in podatke v zgodbi, pogledati zgodbo z različnih zornih kotov in jo na razumljiv način predstaviti.

- demokratizacija medijskega prostora

Družbena omrežja so vsakomur zagotovila ne le pravico videti/slišati in biti viden/slišan, ampak tudi dejansko platformo za to.

V poplavi informacij, vsebin brez kakršnegakoli filtra, si posameznik ustvari nekakšen informacijski balonček (angleško echo-chamber), v katerem ni drugačnih ali nasprotujočih informacij in mnenj, s tem pa se obstoječa mnenja in stališča zgolj utrjujejo in potencirajo (k temu pripomorejo tudi roboti, algoritmi družbenih omrežij, ki predlagajo vsebine, njihov edini cilj pa je je pridobiti čim večji delež uporabnikove pozornosti).

 V novinarstvu ne gre spregledati niti upada strokovnosti in ustvarjanje privida objektivnosti; pri čemer Potemkinove vasi temeljijo na ideji, da je za to dovolj, če dobi vsaka stran enako količino prostora, časa za predstavitev mnenj, javnost pa naj se sama odloči komu verjame.  A s tem se je dodatno razvrednotilo strokovnost.

Zavračanje tradicije in avtoritet, še posebej avtoritet, ki temeljijo na tradiciji je pozitivno, saj omogoča preverjanje stališč, njihov razboj in napredek. Apriori zavračanje vsakršnih avtoritet pa je kontraproduktivno in nevarno. 

Mnenje nekoga s tremi doktorati in celim življenjem izkušenj in znanje razvrednoteno in reducirano na raven mnenj nekoga, ki je temeljito "pregooglal" temo, a na koncu ni našel neizpodbitnega dokaza, da je npr. Zemlja okrogla, da cepivo ne povzroča avtizma ...

Družbena omrežja so vsakomur zagotovila ne le pravico videti/slišati in biti viden/slišan, ampak tudi dejansko platformo za to.
Družbena omrežja so vsakomur zagotovila ne le pravico videti/slišati in biti viden/slišan, ampak tudi dejansko platformo za to. FOTO: iStockphoto

 Kako se boriti proti lažnim novicam?

Družbena omrežja to izenačevanje mnenj sprejemajo, saj s tem dajejo moč svojim uporabnikom; hkrati pa se poskušajo ograditi od vsebin in distancirati od objav uporabnikov, tudi, če so te neposredno nezakonite.

Facebook, Twitter, Snapchat vztrajajo, da so zgolj platforma za objavo vsebin, odgovornost zanje pa da je v celoti na uporabnikih. Cenzura vsebin je neučinkovita, pa tudi praktično neizvedljiva.

Zaenkrat se v okviru EU še največ upanja polaga v: opolnomočenje uporabnikov, medijsko in IT pismenost, splošno izobrazbo/razgledanost in zdravo skepso oziroma zdrav razum.

 Vzporedno z lažnimi novicami pa se pojavljajo tudi t.i. "mockumentary" - neresnične celo bizarne vsebine v dokumentarnem formatu: 

-    Houston, imamo problem!: kako je Jugoslavija ZDA prodala vesoljsko tehnologijo, s katero o šli Američani na Luno

-    Morske deklice: National Geographic je delal serijo kakovostnih dokumentarnih formatov o morskih deklicah; na novo odkriti humanoidni vrsti morskih živali

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letmeseeit
22. 01. 2018 20.31
+1
kot ponavadi, spet bo ena skupina filozofirala o topli vodi in lepo živela na račun davko plačevalcev.
Svalbard
19. 01. 2018 10.39
+8
Zanimivo, da beremo o FAKE NEWS na enem od vodilnih FAKE NEWS medijev. Spet pranje mozga in propaganda za ofce. Ubogi L'dje!
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2018 22.42
+2
Lažne novice ni težko razkrinkati, le dovolj truda in časa si morate vzeti, da pogledate tudi kaj pravi nasprotna stran. Ko so 24ur objavljale lažne novice s Sirije, je bil zelo zanimiv govor Eve Bartlett pred UN, ki je lepo razkril laži: Western media lies about Syria exposed (Canadian journalist Eva Bartlett). Ni panike, saj smo navajeni, da se 42 nadstropna stolpnica (building 7) zruši zaradi požara v 22 in 23 nadstropju. V irak se gre zato, ker imajo tam orožje množičnega uničenja, ki se nikoli ne najde. V afganistan se gre iskat Osama bin Ladna, ki je že umrl, ampak zaradi makovih polj ne moremo zapustiti afganistana, Libijo smo osvobodili zlobnega diktatorja Gadafija in Siriji še vedno vlada zlobni diktator Asad, ki zastruplja svoje ljudstvo, vendar ga neumni rusi ščitijo.
javna_vila
18. 01. 2018 19.21
+3
Tipičen primer fejk njuvsa o Hollandovih ukrepih ob katerem so levo usmerjeni masturbirali od zore do mraka. Da se spomnimo: "Koliko časa je Holland predsednik Francije? Dobra dva meseca. Tako dolgo, ja, da o Franciji Evropski in Slovenski mediji sploh ne poročajo več. Tudi Janševa vlada omenja zgolj še Merklovo, pa čeprav ji je tudi v Nemčiji padlo zaupanje na zgolj 33%. Naši še vedno govorijo o Grčiji in Španiji, Francija in Islandija sta TABU! Holland pa je v 2 mesecih naredil: 100% je ukinil vsa protokolarna vozila, jih dal na licitacijo, izkupiček pa namenil za izgradnjo infrastrukture večjih, do zdaj neurejenih predmestij. Objavil je dokument, ki vsebuje 12 alinej, kjer vsem državnim podjetjem ukinja službena vozila. Holland je prepričan, da si vsak poslovnež, ki letno zasluži 600.000€ ali več, brez težav lahko sam kupi avto. Če tega ne naredi, je škrt, nesposoben ali pokvarjen in takih ljudi državna podjetja ne potrebujejo. Pozor. S tem je prihranil 345 milijonov evrov, ki jih bo do 15. avgusta letos investiral v nove raziskovalne inštitute sodobnih tehnologij in, spet, POZOR, zaposlil 2560 mladih nezaposlenih razvojnih znanstvenih raziskovalcev. Si predstavljate Vizjaka, da bi se moral peljati s svojim avtom? Si predstavljate Janševe in Pahorjeve kadre, da izgubijo službene limuzine? Ali da bi vlada kakšno spodbudo zaposlovanju mladih, izobraženih? Da je zavrnil vpis fiskalnega pravila v ustavo, je edino znano širši javnosti, ker je to pač neumno, je pa za 75% zvišal, z urgentnim predsedniškim dekretom, davek vsem družinam, ne osebam, katerih neto prihodek letno presega 5 milijonov evrov. S tem denarjem, ne da bi se dotaknil državnega proračuna, je LETOS zaposlil 59.870 brezposelnih izobraženih kadrov, od tega s 1. julijem 6900 in 1. septembrom še 12.500 učiteljev in profesorjev v državnih izobraževalnih ustanovah. Pa spet, POZOR!. Cerkvi je ukinil podporo v višini 2,3 milijarde €!!!, s katerimi je RKC financirala privatne liceje in šole, s tem denarjem pa bo izgradil 4500 otroških vrtcev in 3600 Osnovnih šol, ne zasebnih!!!! Žiga Turk bi mu najraje zalepil usta in ga razrešil! Ljudomila pa se križa in prosi boga, da se kaj takega ne bi zgodilo pri nas! Uvedel je davčne olajšave na področju »bonus kulture«, na primer knjižnic, tisti pa, ki bi zaposlili najmanj dva nezaposlena diplomirana profila, pa bi bili davka celo oproščeni. Žiga Turk je že ves prepoten! Ukinil je vladne in državne časopise /ala Demokracija, Reporter/, revije, fundacije in časopisne hiše. Nadomestil jih je z društvi oziroma zadrugami, ki bodo spodbujale razvoj podjetništva z večjo dodano vrednostjo. Černač se je že skril v Postojnsko jamo! Bankam, ki omogočajo razvoj domačega gospodarstva bo dal olajšave, bankam, ki se ukvarjajo samo s transakcijami denarja pa bo povišal dajatve. Šušteršič, dobro jutro, vam zveni zelo futuristično? Kar ugasnite računalnik, po kosilu ni pametno brati česa takega, lahko bruhate! Znižal je plače vsem vladnim uradnikom za 25%, parlamentarcem za 33%, ostalim državnim vodilnim zaposlenim, ki zaslužijo več kot 800.000€ letno, pa za 40%!! S 4 milijardami prihranka bo financiral socialno kategorijo. Matere samohranilke bodo tako imele za prvih pet let starosti otroka ugodnosti, ostale, z nekoliko starejšimi otroki pa 3 leta. Dobivale bi redni zajamčeni dohodek, ki pa ni 500 evrov kot pri nas. Vse zgoraj našteto se ni dotaknilo niti z 1 centom državnega proračuna!!! Šokantni podatki, ki se jih boji cela Evropa, Janša pa si že nekaj časa z veliko rjuho briše mokro plešo. In rezultati: inflacija se ne povečuje, produktivnost in konkurenčnost pa se je prvič po treh letih začela zviševati. Zdaj se sprašujem, ima kdo med poslanci Peterletova kokošja produkta, da to prebere v parlamentu, je kdo, ki si upa sprožiti enake postopke v totalno obubožani Sloveniji, kjer vsi vladni ukrepi vodijo v neizbežen propad dežele? V dveh mesecih je Holland naredil za Francijo, kar naše vlade nikoli ne bodo, ker nočejo..."
fafajonka
18. 01. 2018 20.08
+2
Našvasan_zob
18. 01. 2018 18.06
+6
Ko smo že pri lažnih novicah... Tukaj na tem portalu ste veliko gobcali o "Ruskem vmešavanju" v Ameriške volitve..Dokazov še vedno NI in v Ameriki je že javno znano, da je šlo za eno VELIKO DEMOKRATSKO bullšit fejk news natego...Ki ste jo seveda na veliko servirali tudi tukaj.... tko,da prosim ne pametujte o fejk news..
Našvasan_zob
18. 01. 2018 18.04
+3
Lejte, ne rabmo nobene komisije, nobenega sita in nobenega inšpektorja...Bralci smo že toliko inteligentni,da si sami prečistimo informacije.. Ravno zaradi pitanja z lažnimi novicami s strani masovnih medijev je danes panika v vašem taboru.... In še enkrat.. Hvala, ni mi treba forsirati "VAŠE RESNICE" ker itak niste nobeni novinarji ampak samo distributer tujih medijev.. Pa še to samo ENOSTRANSKI - O preiskavah Hilary še vedno nimate jajc napisat ama ništa...
Našvasan_zob
18. 01. 2018 17.57
+3
Ta komisija bo na befel lastnikov (mass media) določila kaj je fejk in kaj ne... :)))) Hvala ampak , NE HVALA!..
Fortuna27
18. 01. 2018 15.13
+7
lol ne morem verjeti da si upate to objavit :)
Našvasan_zob
18. 01. 2018 18.08
+1
Celo lansko leto so gobcali o Ruskem vpletanju v Ameriške volitve.. Že nekaj časa je znano,da je bil tisto fejk news v stilu medijskega spina z namenom diskreditirati legitimnost Trumpove zmage.. Danes pa tukaj nekaj pametujejo o tem kako nevarne so fejk news... :)))))))))))
SLO-SURVIVAL
18. 01. 2018 14.40
+10
24ur je fake news
nesposobnež
18. 01. 2018 13.29
+21
prave Fake news novice najdete na 24 kur
korenjak1
18. 01. 2018 13.20
+16
No ena od fake news je pop tv
Fifi 24
18. 01. 2018 13.17
+10
hahahahahahahaha ko na fake portalu prebereš o tem hahahaha neprecenljivo.......no ja ovce seveda beeeee
proofreader
18. 01. 2018 13.06
+7
V Sloveniji je nekako pravilo, da imajo taki mediji v imenu številko 24.
helvecijaner
18. 01. 2018 12.57
+5
Levaki, kaj niste uspeli svojega resnicoljubca iz POPa,Akanala ali RTV vsilit na mesto Žige Turka.Kaj UDBA še vedno štrajka.
Fifi 24
18. 01. 2018 13.21
-1
? zdaj če izluščim iz tvojga blebetanja so DEJSTVA sledeča pop in 24 so v lasti amerike torej desni po izvoru .... Nova 24 in SĐS se finacira iz yugo sfere torej izvorno leve ...kdo je zdaj levak?
zamegliti
18. 01. 2018 13.59
+1
helvecijaner
18. 01. 2018 14.04
-2
Fifi 24. Ko bojo Ameri skapirali kaj se z njihovim denarjem financira bo zopet Amerika FIRST a je zelo nujno najprej levi žurnalizem prestrukturirat,teh cekov (klopov) se je zelo težko znebit. Eni ste že 76 let krvosesi slovenstva.
User1063544
18. 01. 2018 12.55
+2
Aha... torej tako izgleda poslovilna pesem svobode govora in javnega izražanja...
TOX6
18. 01. 2018 12.54
+0
Dražgoše so lep primer?????
6exile9
18. 01. 2018 12.50
+1
Nova 24.... lol
pejdspat
18. 01. 2018 12.37
+2
Čisto preprosto, vkucajte v strica googla najbolj brana slovenska stran in ZADETEK
CtrlDelete
18. 01. 2018 12.24
+2
Fake news je bil, je in bo. To ve tudi g. Turk. Primer: Nova24tv, Reporter, Demokracija, Politikis...
LOPOVIGOTOVISTE
18. 01. 2018 12.28
-1
Ti SI TIPICEN PRIMER LAZNJIVCA... LEVICARSKI PRAVVLJICAR...
sid33
18. 01. 2018 12.31
+1
kbcz
18. 01. 2018 12.19
+2
to pa je ze res burleska! cisto vsi mainstream mediji so fake news. ne razumem kaj bodo naredili, prepovedali vse ameriske medije? no ja, saj vemo da se gre samo za ruse.