Znanost in tehnologija

Kako vam spletne strani 'sledijo' in kako se zaščititi? 

Ljubljana, 01. 04. 2018 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Facebook še zdaleč ni edina spletna stran, ki tako ali drugače zbira in obdeluje podatke, na spletu od vas praktično vse spletne strani pridobijo nekakšen podatek. Podatke praviloma strani uporabijo za oglaševanje.

Zadnje dni so se številni spraševali, kako Facebooku onemogočiti, da bi zbiral podatke, ki jih večinoma nato uporabijo za ciljno oglaševanje.  

Facebook še zdaleč ni edina spletna stran, ki tako ali drugače zbira in obdeluje podatke, na spletu od vas praktično vse spletne strani pridobijo nekakšen podatek. Podrobne sezname podatkov imajo tako tudi pri Googlu ali pa spletnemu prodajalcu Amazonu. 

Nekaj načinov, kako zbirajo podatke in kako to spletnim stranem in mobilnim aplikacijam preprečiti 

Piškotki 

Mimo piškotkov ne gre. Če nič drugega, se morate, ko se priklikate na kakšno spletno stran strinjati s tem, da stran pobere podatke, na podlagi katerih si zapomni, da ste to vi, ko se naslednjič srečate.

Kako se jih ubraniti? Periodično lahko piškotke brišete. Večina brskalnikov tudi omogoča okno za zasebno iskanje, kjer je sledenje nekoliko omejeno, tako si spletna stran ne zapomni, da ste jo že obiskali. A če se ne strinjate z uporabo piškotkov, vam nekatere spletne strani svoje vsebine ne pokažejo. 

Berete pravila in pogoje uporabe ali ste med tistimi, ki samo stisnete ''se strinjam''?
Berete pravila in pogoje uporabe ali ste med tistimi, ki samo stisnete ''se strinjam''? FOTO: Thinkstock

Lokacija 

Od uporabe vaše lokacije so odvisne predvsem mobilne aplikacije - od vremena do seveda raznoraznih zemljevidov. Predvsem Google, če imate to omogočeno, natančno zbira podatke o vaših lokacijah. 

Na telefonu seveda lahko izklopite možnost, da bi aplikacije beležile, kje se nahajate, a nekatere posledično ne bodo delovale pravilno. 

Vpisovanje 

Najbolj zanesljiv način pridobivanja raznoraznih podatkov je seveda zahteva za registracijo in vpis na posamezno spletno stran ali v aplikacijo. Brez profila na Facebooku ne boste daleč prišli, prav tako je od vašega profila odvisna marsikatera Googlova stran. Strani, ki karkoli prodajajo, pa tako ali tako zahtevajo, da se vpišete.

Če se le da, poskusite po straneh brskati, ne da bi se registrirali, prav tako strokovnjaki svetujejo, da za vpisovanje/registriranje ne uporabljate svojega Facebook ali Google profila, kar sicer marsikatera stran omogoča. Tako namreč še omenjenima daste možnost za zbiranje podatkov. Za različne strani/aplikacije lahko uporabljate različne elektronske naslove, kar je včasih lahko zamudno preden ustvarite nov email, prav tako to pomeni več gesel, ki se jih morate zapomniti. Vsekakor pa strokovnjaki svetujejo, da uporabljate različna gesla za različne strani, saj je tako manj možnosti, da vas izkoristijo še hekerji. 

IP-naslov 

IP-naslov (internetni protokol) je številka, ki natančno določa računalnik v omrežju. Podjetja si tako na podlagi te številke lahko zapomnijo, kdo ste, prav tako IP-naslov lahko izdaja tudi fizično lokacijo. IP-naslov lahko denimo skrijete s pomočjo različnih ponudnikov storitve VPN. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
01. 04. 2018 21.59
+6
Priporočam dodatek za brskalnike uBlock Origin, ki zaščiti vašo zasebnost.
Shark51
02. 04. 2018 09.25
+4
nik500
01. 04. 2018 20.51
+12
Dva odstavka pod naslovom Piškotki so čista resnica. Večinoma pa gumb zavrni piškotke izginja in si primoran pritisniti na gumb se strinjam. Čedalje več je primerov spletnih strani, če se ne strinjate s piškotki je spletna stran nedostopna ali neberljiva saj je zamegljena.
akmt
01. 04. 2018 20.09
+9
V bistvu se.dobro, da je prislo do tega.Da.se bodo ljudje malo prizemljili.In se vrnili v real.life.Jaz npr. ne kupujem.preko spleta, nekateri pa v zivo sploh ne kupujejo vec.....Eni se pogovarjajo z virtualnimi" frendi", ki jih ne bodo nikoli srecali ( ali res rabimo za naso samozavest lajk fotke nekega Indijca npr.?
macro
02. 04. 2018 09.14
+8
Kaj je narobe s kupovanjem preko spleta,če je pol ceneje in hitreje?
oježeš
02. 04. 2018 10.00
Pač vsak po svoje, enako kot spletne strani ne morejo brez trača, ker bi jim hitro zmanjkalo vsebin, na isti spletni strani so po tri, štiri spletne povezave z naslovi za isto temo. Če teh ne bi bilo, bi bile spletne strani čisto majčkene. Še na tisti strani kjer bereš nek zapis, je ena ali več povezav na isto spletno stran, kar je kar nekam prismuknjeno.
akmt
01. 04. 2018 20.04
+14
Pa kaj, ce ima splet nase "podatke"? Ce opazis dolocene reklame iz neke lajkane strani, jih pac ignoriras Ignorira se tudi " vpisite vase podatke, da vas prijatelji lazje najdejo...."itd ker to ni napisano v nase dobro, ampak z dolocenim namenom.Kdor cele dneve visi na kompu, bo seveda marsikaj kasiral.Se posebej upokojenci- pravi trend postajajo starostniki na spletu, fb ima ze skoraj pol upokojencev.Ampak njim razlagat delovanje spleta.....
oježeš
02. 04. 2018 10.02
+4
Ko boš, če sploh kdaj boš dočakal upokojitev, se spomni na ta zapis in takrat ne uporabljaj več interneta, da ne boš drugim v napoto!