Kitajska vesoljska postaja bo v naslednjih mesecih strmoglavila na Zemljo 

Kitajska je lani potrdila, da je izgubila nadzor nad vesoljsko postaja Tiangong. Po najnovejših predvidevanjih bo postaja, ki bo večinoma razpadla in zgorela na poti skozi atmosfero, na Zemljo strmoglavila konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega. Kje točno bo strmoglavila, pa je za zdaj še nemogoče napovedati. 

Tiangong-1

Kitajska vesoljska postaja bo strmoglavila v naslednjih mesecih. (Foto: AP)

Odslužena 8,5-tonska kitajska vesoljska postaja se nekontrolirano spušča proti Zemlji in bo v naslednjih nekaj mesecih strmoglavila na tla. Tiangong-1 ali nebeška palača je v orbito poletela leta 2011, ko so Kitajci vse bolj pospešeno gradili svoj vesoljski program. Na postaji so se opravljale tako misije brez kot s človeško posadko, so zapisali pri Guaradianu. 

Leta 2016 so po mesecih ugibanj kitajske oblasti vendarle priznale, da so izgubili nadzor nad vesoljsko postajo in da bo treščila na tla leta 2017 ali 2018. Združene narode je Kitajska naknadno obvestila, da bo postaja strmoglavila med oktobrom 2017 in aprilom 2018. 

Po poročanju Guardiana, je postaja od izgube nadzora počasi izgubljala višino, v zadnjih tednih pa je postaja zašla v gostejši del atmosfere in je začela padati hitreje.

Jonathan McDowell, astrofizik s Harvarda je za Guardian dejal, da bo postaja najverjetneje padla konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Večina postaje bo izgorela v atmosferi, a nekateri kosi, ki bodo lahko tehtali do 100 kilogramov, pa bodo po njegovih besedah padli na tla. 

Možnosti, da bi ti kosi koga poškodovali, so po navedbah Guardiana majhni, a Kitajska je vseeno komiteju za miroljubno raziskovanje vesolja pri ZN maja obvestila, da pozorno spremljajo dogajanje in da bodo obvestili ZN, ko se bo začela zadnja faza strmoglavljenja. 

McDowell je pojasnil, da je trenutno nemogoče napovedati, kam bo padla, to bo jasno šele v zadnjih urah pred strmoglavljenjem. 

Takih strmoglavljen je bilo po poročanju britanskega časnika kar nekaj, pa k sreči noben kos še ni poškodoval človeka. Leta 1991 je 20-tonska sovjetska vesoljska postaja Saljut 7 strmoglavila Zemljo, pri tem pa je bilo nanjo še vedno pritrjeno tudi prav tako 20-tonsko plovilo Kozmos 1686. Zadeva je razpadla nad Argentino, povsod po mestu Capitán Bermúdez so našli razbitine. 

Leta 1979 je Nasina 77-tonska postaja Skylab nekontrolirano padala, nekaj velikih kosov je padlo v bližini Pertha v Avstraliji. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 29
felix59 13.10.2017 20:47:03
Če bo padla na mojo hišo naj takoj pade še eden na sosedovo.
Več komentarjev