Znanost in tehnologija

Zakaj smo tako lahke tarče ljubezenskih prevar?

Ljubljana, 11. 02. 2019 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaljubljen človek je tako čustveno prevzet in zaslepljen, da je lahka tarča prevarantov. Ker ljudje nenehno hrepenimo po romantični ljubezni in princu na belem konju, radi naredimo vse, da bi ga srečali in ulovili. Zakaj se v ljubezenske spletne prevare tako zlahka ujamemo, kdo so žrtve in koliko jih to ’stane’?

Označite si naslednji datum: 20. februarja bo nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu priredil okroglo mizo z naslovom Ljubezenske prevare na spletu, na kateri bodo spregovorili Tadej Hren, dolgoletni strokovnjak na področju omrežne in informacijske varnosti, doktor David Modic, gostujoči predavatelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter raziskovalec spletnih prevar in računalniške varnosti v računalniškem laboratoriju Univerze v Cambridgeu in Veronika Podgoršek, doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije ter specializantka iz Objekta relacijske teorije in prakse na Mednarodnem psihoterapevtskem inštitutu v Washingtonu D.C. v ZDA.

Sogovorniki bodo spregovorili o problematiki ljubezenskih prevar na spletu in iskali odgovore na vprašanja, zakaj se na ljubezenske spletne prevare tako zlahka ujamemo, kakšne so njihove značilnosti, kdo so žrtve, s kakšnimi finančnimi in srčnimi posledicami se morajo žrtve soočiti? Poleg odgovorov na vsa ta vprašanja bodo strokovnjaki podali tudi nasvete, kako se prevaram izogniti ali kako pristopiti oziroma pomagati ljudem, ki so žrtve ljubezenskih prevar. Tam bomo tudi mi.

Ljubezen je slepa

Še pred okroglo mizo so na SI-CERTU pripravili nekaj primerov in ’klasičnih’ ljubezenskih prevar, pa tudi glavnih napak, ki jih naredimo, ko ljubezen iščemo na spletu. Ko brskamo po internetu, potrjujemo prijateljstva na družbenih omrežjih, smo sami odgovorni zato, kaj klikamo. Žal je včasih samo en klik dovolj, da zaidemo v težave. In če ne znamo prepoznati nevarnosti ali če nismo dovolj pozorni, se lahko zgodi vsakemu od nas, zato je pomembno da ozaveščamo in o tem govorimo.

Lažni profil šarmantnega osvojevalca ženskih src

Na spletu se tudi v imenu ljubezni dogajajo prevare, ki žrtve čustveno prizadenejo in finančno oškodujejo. Vse se običajno začne na Facebooku, tudi druga družbena omrežja niso izjema. Kako? Dobro organizirana skupina kriminalcev na Facebooku ustvari profil šarmantnega privlačnega moškega, ki ga običajno predstavijo kot zdravnika na misiji, delavca na naftni ploščadi ali vojaka na trenutno aktualnem bojišču, s tragično življenjsko zgodbo. Skoraj pregovorno je ločen, ovdovel, osamljen ali ima majhnega otroka. Za svoje žrtve iščejo osamljene gospe srednjih let, ki jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo na družbenih omrežjih. Ko žrtev prošnjo za prijateljstvo potrdi, novi ’prijatelj’ začne s komunikacijo.

Ko denarja zmanjka, se tudi šarmantni prijazni gospod vdre v zemljo.
Ko denarja zmanjka, se tudi šarmantni prijazni gospod vdre v zemljo. FOTO: iStock

Vedno ista zgodba, glavne žrtve pa osamljene ženske srednjih let

Pod pretvezo, da si želi iskreno prijateljstvo in vzpostavitvi čim bolj intimen odnos z ’izbranko’, ji razkrije svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo deli tudi fotografije. Vse zato, da ga bo žrtev razumela, se nanj navezala, zaljubila. Po nekaj mesecih, ko vez postane že relativno močna, se šarmantni gospod na svojo damo obrne s prošnjo za nakazilo denarja. Izgovori so lahko različni: enkrat potrebuje denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišel k njej na obisk. Lahko je zgodba obrnjena tudi drugače. Ima veliko denarja, ki bi ga zaradi varnostnih razlogov ali groženj z bombardiranjem vojaškega oporišča želel prenesti na varno, a najprej potrebuje nekaj denarja od žrtve (gospe), da uredi vso birokracijo ali kaj podobnega, prevaro opisujejo na SI-CERTU.

Ni več denarja, ni več ’ljubezni’

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se to seveda ne konča. Šarmantni gospod potrebuje vedno več in več denarja, hkrati pa z žrtvijo ves čas vzpostavlja še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se mu gospe zelo težko uprejo. Tako nakazujejo denar dokler lahko, dokler ne porabijo vseh prihrankov, ki jih imajo. Ko denarja zmanjka, pa se tudi šarmantni prijazni gospod vdre v zemljo. Ostane ranjeno srce gospe, ki je zaupala, verjela, pomagala, za povrh vsega pa ostala še brez prihrankov in dejstvo, denar je izgubljen za vedno. Čustvena stiska postane velika, včasih tudi neznosna, opozarjajo na SI-CERTU.

Tudi moško srce se težko upre

No, dragi možje, če ste se do sedaj nasmihali na račun naivnih dam, pa naj vam povemo, da tudi vi niste imuni na ljubezenske prevare na spletu. Včasih se zgodi, da moški prek različnih portalov spoznajo simpatično dekle, ki se največkrat predstavi, da prihaja iz Rusije. Po večmesečnem dopisovanju in izpovedovanju neskončne ljubezni, želi to rusko dekle končno spoznati svojega princa na belem konju. A ker je sama brez denarja, zaprosi svojo ljubezen, da plača različne stroške: enkrat vizo, drugič letalsko karto, tretjič zdravstveno zavarovanje. Stroškov je vedno več, vse dokler ’princ’ ne preneha s plačevanjem, večna ljubezen pa v trenutku ugasne.

Tudi moški niso imuni na ljubezenske spletne prevare.
Tudi moški niso imuni na ljubezenske spletne prevare. FOTO: Profimedia

Precej pogostejše izsiljevanje z intimnimi podatki

Druga možnost, ki se za razliko od mladih Rusinj veliko bolj pogosto dogaja, pa je izsiljevanje z intimnimi posnetki. Izsiljevalci ustvarijo lažni profil mlade lepe privlačne mladenke, ki prek družbenih omrežij, najpogosteje sta v rabi Facebook ali Badoo, stopi v stik z žrtvijo in z njo začne zapeljiv pogovor. S koketiranjem in zapeljevanjem hitro vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev prepričati k deljenju intimnih fotografij oziroma posnetkov. Ko žrtev enkrat to stori, se takoj za tem začne izsiljevanje. Žrtvi pokažejo posnetek in zagrozijo, da bodo posnetek objavili, če žrtev ne plača odškodnine. In če žrtev enkrat plača, se bo izsiljevanje nadaljevalo in stopnjevalo, pritiski bodo vedno močnejši, zneski pa vedno višji.

To je nekaj najobičajnejših načinov spletnih ljubezenskih prevar, ki so jih zaznali in obravnavali na SI-CERTU. Pomembno je, da smo previdni pri navezovanju stikov – zlasti, ko govorimo o anonimnih stikih na spletu in družbenih omrežjih.

Po toči zvoniti je prepozno

Kaj lahko naredimo, če se ujamemo v ljubezenske spletne prevare? Na žalost ne prav veliko. Bistveno je, da o tem govorimo in na ta način ozavestimo kar največ ljudi, da bodo znali te prevare prepoznati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1XXX1
12. 02. 2019 18.35
+2
In to vedno iste osebe padajo na iste finte, potem se pa čudijo zakaj vedno oni nastradajo.
vezuv_
11. 02. 2019 17.45
+5
Tudi med slovenskimi moškimi in tudi ženskami na profilih so prevaranti. Ti imajo večinoma tudi več profilov. In seveda vsi so samski (sicer srečno poročeni). Tako, da ..... ni treba it daleč po primere.
diocles
11. 02. 2019 15.44
+4
zelol za lase privlečene prevare, pravijo da delajo na ozn, opletajo z enimi falsifikati OZN, pol pa da ma OZn lycros
lumpimonster
11. 02. 2019 15.18
+2
Same so si krive
lumpimonster
11. 02. 2019 15.20
+8
Cloveka nikol v življenju ne vids pa mu kar dnar pošiljaš lol....
Kuku456
11. 02. 2019 14.36
+12
Poleg tega pa ce nebi blo naivnih razocaranih dus tudi ljubezenski portali in zenitvene posredovalnice nebi prezivele..
Kuku456
11. 02. 2019 14.34
+5
Ni vrednot vse je spremenljivo....pac z enim/ eno ne gre bo pa drugim/ drugo in na koncu so otroci razdvojeni med dvema razlicnima ocetoma ali materima...matere pa so obupane in osemljene, vendar v druzbi govorijo kok jim je fajn k so samohranilke v resnici pa razocarane na fertik se napivajo v bifeju....to je pa realnost
TistoPravo
11. 02. 2019 13.55
+8
Človek nikoli vsega ne ve...res nikoli..,in to je še kako človeško. Naj digne roko tisti, ki pa je imun na "prevare" na vseh področjih. Od ljubezni do zavarovalništva...vmes je pa ogromno dejavnosti...storitev, kjer te cepijo po dolgem in počez...in to povsem legalno in uradno. Tukej ti vsaj srček zaigra, čeprav nakoncu lahko ni nič iz tega. A mogoče v kinu dobimo kaj več
HellWolf
11. 02. 2019 13.55
+15
Kaj je skupnega tem osamljenim ranjenim vojakom, obupanim zdravnikom, šarmantnim vdovlcem (ali vdovam), ponudniki ultra poceni kreditov, zmagami na nagradni igri (če pošlješ 500€) in vročimi samskimi dekleti? Igrajo na karto mehkega srca ali naivnosti. Če je nekaj prelepo in prehudo ugodno... ponavadi drago stane. Ista fora kot z tistim ultra poceni orodjem v spletnih trgovinah. Narod, uporabljajte možgane in če vam pihajo na dušo in ponujajo nenormalne zaslužke samo radiraj. Dandanes ni nič zastonj, tisto fino poceni potem na koncu hudo stane.
Transformerji
11. 02. 2019 12.38
+16
Veste v čem je problem? V tem, da se išče partnerje po spletih, pa da si še naiven, potem boš vsekakor v 99% izpadel kot naiven bedak. Kar v resnici tudi si!
proofreader
11. 02. 2019 12.19
+21
Meni Gmail vse te prevare vrže v neželeno pošto.
nadali
11. 02. 2019 12.15
+20
Naivnost in ljubezen gresta skupaj z roko v roki.. In tudi internet je zaslužen za to...
bavbav
11. 02. 2019 11.57
+27
Če bi bila ljubezen res slepa, bi že jaz zdavnaj šel v promet. 😂
Transformerji
11. 02. 2019 11.53
+22
Spodnji komentar pove vso resnico - od ljubezni se ne da živeti, bogati se z lepimi poročajo samo zaradi predstavljanja samega sebe, žena mu pa ne pomeni nič. V večini primerov pa do porok ne pride, gre se samo za izkoriščanje naivnih, optimističnih, ki mislijo, da lepota pomeni isto kot bogastvo. Pa ne drži - velja samo denar in pokvarjenost.
elrocco77
11. 02. 2019 11.34
+37
Saj ne da bi bil preveč pameten, ampak res se neizmerno čudim, da ljudje mal ne poguglajo in te stvari mal preverijo na netu !! Teh zgodb je kar jih češ..... Vem kaj pomeni, da ti srce zaigra ko ti nekdo piha na dušo, ampak vseeno no.... Da takole postaneš žrtev je rahlo naivno no......