Znanost in tehnologija

InSight bo pogledal pod površje Marsa

Los Angeles, 05. 05. 2018 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / S.S.
Komentarji
20

Če želimo ljudje nekega dne zares zgraditi kolonijo na Marsu, ga moramo natančno raziskati. S tem namenom se je Nasa odpravila na novo misijo na rdeči planet, v okviru katere bo s plovilom, imenovanim InSight, raziskala njegovo strukturo. Kot pove že ime, bo InSight zbiral podatke o notranjosti Marsa ter iskal odgovore na znanstvena vprašanja.

InSight, ki je iz Kalifornije poletel danes, bo podatke o vsem, kar se skriva pod površjem Marsa, zbiral predvidoma dve leti od novembra naprej. Pot do rdečega planeta traja namreč več mesecev. Lander bo praviloma na Marsu pristal 26. novembra, kar pa še zdaleč ne bo lahka naloga. Pristati namerava na območju Elysium Planitia. 

Umetniška upodobitev landerja InSight na površju Marsa.
Umetniška upodobitev landerja InSight na površju Marsa. FOTO: AP

Kaj skriva pod površjem?

Na landerju je tudi majhen čip s kar 2,4 milijoni imen z vsega sveta. Nasa je namreč zainteresirani javnosti omogočila, da se vpiše na seznam in tako ''poleti'' na Mars. Podoben čip z imeni bo proti koncu leta nosila tudi sonda Parker Solar Probe, ki bo poletela proti Soncu.

Približno 650 milijonov dolarjev draga odprava je zelo pomembna. Ne bo sicer neposredno prispevala k temu, da bi ljudje lahko prej odpotovali na Mars, a zato njeni cilji niso nič manj zanimivi.

Na prejšnjih odpravah so raziskovali predvsem površino Marsa, na tokratni pa si želijo znanstveniki pri Nasi pogledati tudi pod debelo rdečo odejo prahu in raziskati, kako je prišlo do različnih oblik na planetu. Zanimive so jim predvsem skalnate formacije. Tako bi lahko tudi ugotovili, kako so nastali naša Zemlja, naša Luna ali druga nebesna telesa, so sporočili iz Nase.

"Gre za prvi temeljit pregled njegovih vitalnih funkcij, odkar se je planet oblikoval pred 4,5 milijarde let," so o najnovejši odpravi na Mars zapisali pri ameriški vesoljski agenciji.

InSight znanstvenikom ponuja nove možnosti opravljanja meritev. Med drugim naj bi bilo mogoče meriti tudi tamkajšnje potrese. Medtem ko na Zemlji potrese običajno povzročajo premikanja zemeljskih plošč, pa na Marsu do njih prihaja zaradi širjenja in krčenja kamnitih mas.

Znanstveniki v času dveletne odprave pričakujejo približno sto potresov, a verjetno ne močnejših od šeste stopnje. Dodatno bodo v planet tudi vrtali luknje in merili temperaturo.

Kako je lahko Zemlja postala gostoljuben planet, Mars pa z enakimi predpostavkami živim bitjem ne omogoča življenja? Nasa želi na novi odpravi odgovoriti tudi na to vprašanje. "Za nas je InSight neke vrste znanstveni časovni stroj, s katerim lahko zbiramo podatke o zgodnjih obdobjih oblikovanja Marsa pred 4,5 milijarde let," je dejal vodja odprave Bruce Banerdt.

Prvič iz Kalifornije

InSight so danes na raketi Atlas izstrelili iz zračne baze v Vandenbergu v ameriški zvezni državi Kaliforniji, odkoder še nikoli doslej ni krenila kakšna odprava na Mars.

Običajno Nasa svoje poti v vesolje začenja iz Cape Canaverala na Floridi, saj je vrtenje Zemlje v pomoč raketam pri izstrelitvi. Ameriški mediji sicer poročajo, da je pri lokaciji vlogo odigral tudi denar, saj je morala agencija čim bolj optimizirati stroške. Pri Nasi so sicer dodali, da je raketa Atlas V-401 dovolj močna, da dobi dovolj naravne pomoči za polet do Marsa, prav tako pa je vzletišče Vandenberg Air Force Base v pet tednov dolgem obdobju, v katerem morajo izstreliti raketo, manj zasedena. Sprva je kazalo, da bi lahko vzlet prestavili zaradi vremena, a se je izkazalo, da megla za rakete ne prestavlja nobenih težav. 

Upodobitev malih ''kock''.
Upodobitev malih ''kock''. FOTO: AP

Poleg vesoljskega plovila bodo tokrat prvič v Marsovo orbito poslali tudi dva manjša satelita Mars Cube One ali krajše MarCO. Za zdaj bosta služila kot poskusna tehnična objekta, pri prihodnjih odpravah na Mars pa bosta lahko na Zemljo pošiljala tudi podatke o poletu. Letela bosta neodvisno od landerja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
11. 05. 2018 14.51
+4
Lepo je povedala znanstvenica na kanalu NG: če bi ves denar, ki ga zapravljamo za misijo Mars in ostale investicije v zvezi s tem, uporabili za Zemljo, potem ne bi iskali drugega planeta za ohranitev človeške vrste. V našem osončju ni drugega planeta za naše bivanje. Če bi hoteli potovati izven osončja, pa fizično ne odgovarjamo. Torej bi morali spremeniti našo gensko zasnovo - pa se to tudi da, vendar bi trajalo tam okoli 1000 let. Pa ni zagotovila, da obstaja popolno varen planet. Zaenkrat je samo naš, samo skrbeti bi morali zanj.
KungFuPanda
13. 05. 2018 14.47
+0
Ta denar sploh ni napačno zapravljen. Nasin letni budget je 19 milijard. Budget vojske ZDA je 600 milijard. Bi raje ta debar zaoravili za Zemljo
KungFuPanda
13. 05. 2018 15.07
+2
Dokler bo proračun za vojsko večji od proračuna za raziskave v katerikoli državi, itak ni upanja za Zemljo.
macro
06. 05. 2018 11.01
-2
Novi Nasa sci-fi film.
Apostol1
05. 05. 2018 20.12
+21
Človek še zelo dolgo ne bo živel in preživel na Marsu, ker je toliko dejavnikov, ki so uperjeni proti krhkemu človeškemu telesu, da je to zaenkrat na daljši rok nerešljivo. 1. Kozmična radiacija je precej močnejša in telesu močno nevarna zaradi redke atmosfere. 2. Težnost je trikrat manjša in kako to vpliva na daljši rok na telo ne ve nihče. 3 Že samo potovanje je tako dolgo, da zaenkrat ni prave predstave v kakšni fizični kondiciji bi prišli ljudje na Mars. Verjetno je še kak razlog samo ti le trije so osnovni. Bolje bi bilo , da bi se čimprej začeli zavedat, da uničujemo naš dom zemljo, čeprav sem za raziskovanje vesolja , samo prioriteta bi morala biti zemlja, sicer pa če so izumrle mnoge živalske vrste bo tudi človek ali pa bo , to je moje mišljenje, zaradi razvoja umetne inteligence doživel evolucijo in bo postal prej ko slej neke vrste robot, ker če že dandanes pogledaš koliko tehničnih pripomočkov že uporablja človek, od bioničnih udov, umetnih kolen, kolkov, žilnih opornic, bypasov ,srčnih spodbujevalnikov in tako naprej se to lahko že zgodi že v zelo bližnji prihodniosti.
krtofl
05. 05. 2018 20.50
+5
popoldan je bila oddaja na NG o vesolju....astronavti sami povedo v kakšnem stanju so se vrnili....prav vse je bilo krhko zaradi izgube kostne mase...
nogutsnoglorry
05. 05. 2018 21.13
-5
ko bodo poslali človeka na mars, bodo lahko človeške možgane presadili v telo robota, tako da te težave ne bodo obstajale, prebivalci marsa bodo postali človeška nadrasa oziroma borgi, ko se bo kolonija dovolj razvila, bodo borgi začeli predstavljati grožnjo nam na zemlji, ker bodo hoteli uvesti svojo valuto in se odklopiti od dolarja, tedaj bodo američani primorani obtožiti borge, da izvajajo komunizem ter da se morjajo odpovedati svojemu jedrskemu programu in na njih poslati vojaške enote v obliki medplanetarnih raket
Ciymbalta
05. 05. 2018 19.54
-4
Naj vsakega američana pošljejo gor itak so pošasti na zemlji
Kajetan
05. 05. 2018 18.25
+0
Kaj je ponavadi pristanek? Padalo zračne blazine pol pa odbijanje po planetu sem ter tja dokler se ne ustavi? Če so dobro skup naredli pol še lahko vrata odpre in pride vozilo iz njega če ni preveč potolčeno al kaj? Seveda če ne bodo zopet jarde v metre pozabli pretvorit :-)
Kajetan
05. 05. 2018 18.26
-1
Ne pozabit naložit aparata ki bo vodo iz kamnov stiskal (to ti je nasa objavlja da so najdli vodo na marsu samo da je še v kameninah in jo je treba ven spravit)
Antropozofija
05. 05. 2018 17.35
-15
Slike iz Marsa bodo računalniška animacija.. Najvišje do sedaj je bil Baumgartner z balonom. Saj videli celo prenos v živo.. Vse ostalo je prevara.
Ramzess
06. 05. 2018 10.57
-1
Predelane slike krajev na Zemlji, to so odkrili, in NASO postavili na laž.
nikhrast
06. 05. 2018 16.06
-4
Pa zemlja ni okrogla, poglej koliko jih je že padlo dol, samo to nam ne povedo.
Uporabnik615372
05. 05. 2018 11.08
-1
Ko bo z gsm signalom pokrita vsaka luknja na zemlji, bom sele verjel, da je kdo sploh poletel v vesolje
detect
05. 05. 2018 13.20
+1
Vzdff
05. 05. 2018 13.29
+2
Na žalost vsak signal poškoduje in spremeni žive celice.
MaliOriam
05. 05. 2018 15.42
-5
Saj je pokrito, s sirius, samo ti si ne mores privosciti.
d66d66
05. 05. 2018 10.48
+8
Kaj bo poiskal svizca, ki milko zavija
Ramzess
06. 05. 2018 10.58
-1
Če ga bo našel, ne bo tak kot so tile na Zemlji.
Ramzess
06. 05. 2018 10.59
-1
Ali pač, in ugotovil, da v resnici ne gre za svizce, le zelo podobni so jim.