Mesta prihodnosti: raketni nahrbtnik za vrnitev v naše pametne hiše

Asociacije na življenje v prihodnosti skoraj vedno vključujejo raketni nahrbtnik za vrnitev domov - v naše pametne hiše. A resničnost prinaša drugačne izzive. Kako se bo naš življenjski prostor soočal s pomanjkanjem zemlje za pridelovanje hrane, taljenja ledu, kakšna bo videti obala? Kje bomo živeli v prihodnosti?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
ni_mi_vse_eno 10.11.2017 20:53:51
Al Bielek iz Mountauk project je rekel, da bodo v 28. stoletju živeli v plavajočih stolpnicah, vendar bo število svetovnega prebivalstva veliko manjše kot je danes. Vse je povezano z energijo in ne z vodo. Mesta prihodnosti bodo tista mesta, ki bodo znali tudi v okolju brez stalnega dotoka nafte preživeti prihajajočo lakoto. Živimo v sistmu, kjer se nam stalna eksponentna rast zdi ravnina in zaradi izčrpanih surovin prihajamo počasi v okolje, kjer lahko dostopne surovine preteklosti ne bodo več lahko dostopne. Skrivnost je v EROI (energy return on investment). Deepwater horizon nismo pričeli delati zaradi zanimivega tehnološkega izziva, ampak zaradi potrebe po energiji in vsi dobro vemo, kako se je ta projekt končal.
Lucki9 10.11.2017 22:47:26
Hahaha Al Bielek sem šel prebrati kdo je to in ti verjameš v te zadeve? Verjetno verjameš tudi v astrologijo in horoskop. Kar se tiče tvoje napovedi prihodnost so gensko spremenjeni organimizi in bioprocesno inženirstvo. Nafta ne bo imela nobene veze že danes če bi želeli ne bi imela vpliva ampak je še energijsko neučinkovito. Ampak kar beri še naprej pravljice pusti dejansko znanosti drugim ;).
ni_mi_vse_eno 11.11.2017 12:30:36
Vsak se lahko izmisli in pripoveduje kakšna bo prihodnost, živela domišljija - tako za Al Bielek, kot tudi za 24ur ali za horoskop in astrologijo. Glede nafte se pa žal ne motim. Poglej GDP vs oil price in boš videl, da sta skozi zgodovino tesno povezana. Leta 2008 se je cena dvignila na 148$ za sodček in kljub določenim tezam, da je bila "subprime mortgage" kriva za kolaps je bila veliko premajhna. Vse je energija. Če želiš na Maldive, verjetno ne boš šel tja peš. Če želiš prepeljati po enotirni železnici toliko in toliko tovora in ugotoviš, da so kapacitete premajhne, potem moraš zgraditi dvotirno. Energija gre v embalažo (ogromno plastike), gre v gibanje, gre v objekte in naprave, ki nam omogočajo transport. Vse skupaj pa mora eksponentno rasti, če želimo, da preživi v sedanjem ekonomskem sistemu. Za več znanja, da boš razumel eksponentno krivuljo glej El Bartlett: Arithmetic, Population and Energy.
Lucki9 11.11.2017 16:14:02
Točno tako izmišljujejo si zadeve. Glede na to da se pogovarjam z doktorji znanosti na tem področju ti lahko z zagotovostjo trdim da so alternative nafte že zunaj in nafta ni več nujno potrebna zadeva. Drugo so potem lobiji ki preprečujejo te zadeve. Kar se tiče eksponentnih krivulj ti pa samo to povem, ko boš razumel laplaceove transformacije, taylorjeve in fourirjeve vrste... Potem lahko kaj komentiraš garantiram da je moje znanje matematike dosti nad tvojem ;)
ni_mi_vse_eno 11.11.2017 19:14:00
Živela svoboda verjetja. Ne uporabljaj zdravil, plastike, gume ... in spoznaj, ali verjemi karkoli želiš.
Lucki9 12.11.2017 10:26:31
Živela znanost, ki pokaže realno stanje. Ampak če ne razumeš kaj pišejo je res brez smisla.
Več komentarjev