Musku je uspelo: Tesla v rekordnem času postavila največjo baterijo na svetu

V manj kot sto dnevih je podjetje Tesla v Južni Avstraliji postavilo ogromno baterijo, ki bo v kombinaciji z vetrnicami izboljšala varnost oskrbe z energijo za ta del Avstralije. Musk je namreč obljubil, da bo baterije dal zastonj, če jim je ne uspe postaviti v 100 dneh. Rok je začel teči konec septembra. 

Elon Musk

Elon Musk (Foto: AP)

Podjetje Tesla je zaključilo s postavitvijo največje litij-ionske baterije, ki bo v Južni Avstraliji shranjevala energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov, je povedal premier te regije Jay Weatherill.

Baterija s kapaciteto 129 megavatnih ur in z največjo močjo 100 megawatov, ki bo v kombinaciji z vetrnicami izboljšala varnost oskrbe z energijo za ta del Avstralije, naj bi začela delovati do poletja, ki na južni polobli prihaja v naslednjih mesecih. Poleti se v Avstraliji največkrat soočijo s pomanjkanjem energije. 

Pred baterijo v kraju Jamestown so zdaj še zadnja testiranja. Weatherill je dejal, da morajo baterijo zdaj še registrirati in testirati, da bodo zagotovili vso zakonsko ustreznost na energetskem trgu. 

''Medtem ko drugi le govorijo, smo mi postavili naš energetski načrt in tako je Južna Avstralija bolj samozadostna in ima rezervni sistem in tudi bolj dostopno energijo za prebivalce še v tem poletju,'' je dejal premier in dodal, da se tako ta del Avstralije postavlja na vodilno mesto glede elektrike iz obnovljivih virov energije. 

Poleg Teslinih baterij, ki jih je šef podjetja Elon Musk obljubil celo zastonj, če jih ne postavijo v 100 dneh, energetski načrt južne Avstralije predvideva še državno podporo za izgradnjo solarno-termalne elektrarne v Port Augusti. 

Novega načrta so se lotili, ko so lani utrpeli hudo krizo z elektriko, ker so divjale številne nevihte, električno omrežje pa je trpelo tudi zaradi vročinskih valov. Baterije bi tako reševale težave, saj bi primanjkljaj lahko nadomeščali s shranjeno energijo. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 75
 
Svalbard 26.11.2017 11:45:00
Ko velika večina folka pravi, da je Elon Musk iz "firme", ki nosi ime TESLA genij, se mi obrača v srcu in želodcu. Zelo žalostno, se vidi kako nerazgledan in opran je danes folk.
Janez_53 28.11.2017 15:29:56
Ti si pa očitno vrhunski strokovnjak. Na kateri osnovni šoli si pa doktoriral?
Več komentarjev