Znanost in tehnologija

Na Arktiki temperature 20 stopinj višje od običajnih za november

Kobenhavn, 22. 11. 2016 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Višje od običajnih so tudi temperature vode, zato se ne oblikuje nov morski led, katerega površina upada že zadnjih 25 let. Strokovnjaki dogajanje pripisujejo podnebnim spremembam, skrbi pa jih, da vse poteka hitreje, kot so kazali modeli.

Led
Led FOTO: AP

Danski in ameriški raziskovalci menijo, da lahko višje temperature zraka in morja prihodnje leto privedejo k rekordno nizkim količinam morskega ledu na severnem polu. Na Arktiki se namreč zaradi visokih temperatur ne oblikuje nov morski led.

Prek satelitov in vremenskih postaj znanstveniki spremljajo temperature in šokirani so nad videnim - temperature zraka so namreč okoli 20 stopinj Celzija višje od povprečnih za ta čas, voda pa je toplejša za štiri stopinje Celzija, navaja Guardian.

''Nad večino Arktičnega oceana je za okoli 20 stopinj Celzija topleje, hkrati pa opažamo hladne anomalije nad severno-centralno Azijo. To je neznačilno za november,'' je komentirala profesorica na univerzi Rutgers Jennifer Francis.

V tem času bi morali na severnem polu meriti okoli 25 stopinj Celzija pod ničlo, zdaj pa je le nekaj stopinj pod lediščem, je pojasnila Francisova. ''To je precej šokantno. Na Arktiki smo vse leto beležili temperaturne rekorde. Je zanimivo, a tudi strašljivo,'' je dodala.

Nadaljevala je, da so poleti opažali skoraj rekordno nizke količine morskega ledu in nato je sledila še topla jesen. To pa je izenačilo razlike med Arktiko in zmerno toplimi pasovi, kar pa je pripomoglo, da so vetrovi prinesli še več toplote in vlažnosti nad Arktiko. ''Gre za začaran krog,'' je dodala.

Površina morskega ledu se je zelo zmanjšala

Površina morskega ledu, ki se oblikuje in stali vsako leto, se je v zadnjih 25 letih zmanjšala za 30 odstotkov. Po podatkih ameriškega centra za podatke o ledu in snegu, se je letos oblikovalo za dva kvadratna kilometra manj letu kot je bilo dolgoletno povprečje, poroča britanski časnik.

Francisova je prepričana, da lahko vse zgoraj omenjene anomalije pripišemo klimatskim spremembam. ''Nič, razen podnebne spremembe, ne more povzročiti takih trendov,'' je dejala in dodala, da se situacija pospešeno slabša.

Površina morskega ledu se je zelo zmanjšala.
Površina morskega ledu se je zelo zmanjšala. FOTO: AP

Rasmus Tonboe iz danskega meteorološkega inštituta v Kobenhavnu je povedal, da so temperature v morjih Arktičnega oceana precej višje kot običajno, zato se ne more oblikovati nov led. ''Ko imamo veliko območje odprtih voda, se dvignejo tudi temperature zraka in je zato od 10 do 15 stopinj topleje. Pred pol leta smo opazili, da se led lomi nenavadno zgodaj v letu. To je pomenilo še več odprte vode, ki je absorbirala sončno svetlobo in vse to je privedlo k toplejši Arktiki,'' je dejal.

''Kar vidimo je tako presenetljivo kot alarmantno. To gre hitreje kot so napovedovali modeli. Alarmantno je zaradi posledic,'' je dodal. 

Julienne Stroeve iz londonske univerze je pojasnila, da je morski led, poleg tega, da ga je manj, tudi tanjši. Pozno oblikovanje ledu v tem času bo vplivalo tudi na rast ledu prihodnje leto, seveda pa bo to vplivalo na klimo. Prihodnje leto bi lahko po njenih ocenah videli rekordno nizko raven morskega ledu, še nižjo kot je bila tista leta 2012.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gogo12345
25. 11. 2016 18.00
-1
prej bi rekel globalno hlajenje kot segrevanje. v tokiju sneži,..... nevem zakaj so orientirani samo na arktiko, pametnjakoviči.
BURGA
24. 11. 2016 15.07
+0
Ta odstopanja so res velika in zaskrbljujoča, vendar ne odražajo celotnega stanja. Bilo bi dobro, da bi nekdo napisal kaj o tem kar se dogaja na Antarktiki, saj sem nekje zasledil, da pa se tam led debeli in širi. Verjamem, da človek zelo močno onesnažuje in segreva ozračje in je potrebno dogajanja na obeh polih raziskati, ter ugotoviti kako stvar reševati.
PujsTekaTeka
23. 11. 2016 14.13
+0
Znanstveniki govorijo da naj bi se temperatura dvignila za nekaj stopinj in da bo to katastrofa. Tukaj pa pišejo da se je dvignila za 20 stopinj nad normalno. Tle nekaj ne štima.
KungFuPanda
23. 11. 2016 15.18
+5
Ne štima ti, ker ne razumeś, ali pa nočeš razumeti dveh pojmov: povprečje in posamezna meritev. Ti dve vrednosti lahko zelo odstopata. Če recimo pogledamo primer, ki bi ga vsi razumeli: povprečna velikost moškega spolnega uda naj bi bila okoli 15 cm. To ne pomeni, da bodo vsi moški v teh krajih imeli to dolžino, saj bodo vrednosti odstopale gor in dol, lahko tudi za 10 cm. Seveda se zato zgodi, da ima kateri revež največje odstopanje navzdol in to je zanj katastrofa. Prav tako pa je katastrofa za večino, če se povprečje zniža za 4 cm navzdol, kar pomeni, da ima večina krajše in tudi večja odstopanja navzdol. Izjeme seveda to ne prizadane. Je dovolj razumljivo?
MajstaAles
23. 11. 2016 08.48
+9
Vedno znova opažam isto težavo: ljudje ne razumejo nelineranih procesov. V svetu podnebne znanosti se dogajajo 3 nelinearni procesi, o katerih se morate nujno poučiti, če hočete razumeti v kakšni godlji se dejansko nahajamo. Prvi je: ZAKASNITEV - komaj čez deset let bomo občutili posledice tega kar smo v ozračje izpustili letos (tako dolgo morje zadržuje efekt). Drugi so TOČKE OBRATA (kritične točke) - ko jo prečkamo, ni poti nazaj, kot se je to zgodilom z ledom na arktiki. Tretji pa so POZITIVNE POVRATNE ZANKE - to pomeni, da je vzrok istočasno tudi posledica, kot se dogaja z metanom iz permafrosta. Več kot se stopi permafrosta, več je metana v ozračju in bolj je toplo. Zato se stopi še več permafrosta itn...Te spremembe se ne dogajajo linearno, kot se naše običajno življenje in jih je zato težko razumeti. Če boste pa si malo bolj natančno pogledali kaj pomenijo, boste razumeli težavo, ki jo razume 97% vseh znastvenikov na svetu.
emilzapata
23. 11. 2016 09.27
+0
naš veleum Alkalaj pa je nekako utihnil zadnji čas, menda se je le prepričal, da ni svetilnik znanja tega sveta.
zdrava.pamet
23. 11. 2016 10.05
+2
jaz julika ne glej samo šoanskih nadaljevank, aampak včasih kakšna znanstvena oddaja ti tudi nebi škodila....
Ramzess
23. 11. 2016 10.22
+3
Marsikje uhaja metan, a oblasti to tajijo, ali pa namenoma pripišejo čemu drugemu, tudi posledične nesreče.
zdrava.pamet
23. 11. 2016 08.41
+1
Če bi pa gledali včasih National Geographic, pa bi vedeli, da pride do ledene dobe v 10 letih,znanstveniki so to dokazali, če se ustavi zalivski tok...tako da imamo še šanso to doživeti, če se nebo hitro kaj spremenilo....
MajstaAles
23. 11. 2016 08.54
+7
Zalivski tok se je lani pozimi ustavil in povzročil zimo ki jo je imela ZDA. Letos bo verjetno še huje. Njegova običajna moč je na 4% tega kar je bila še leta 1970. Ko se ustavi, bo res mrzlo, vendar ne za vse, ampak zgolj za ZDA in severne dele Evrope. Daleč od ledene dobe. To bo pomenilo zgolj mrzle zime za Angleže. Med ledeno dobo so imeli deli evrope po km debele plasti ledu - brez skrbi, da tega naša vrsta ne bo več videla. V tem trenutku je tako toplo, kot je bilo v času dinozavrov. Težava je zgolj v tem, da še nismo ustavili krivulje rasti. Temperatura narašča tako hitro kot ni nikoli prej. Če ne bomo ustavili tega procesa (kar očitno nimamo namena), bomo prestopili točko, od katere ni več vrnitve, ne za nas, ne za ostalo življenje na planetu.
zdrava.pamet
23. 11. 2016 10.04
-1
+++++++++++++++MajstaAles, hvala za to informacijo, ker se ljudje in novinarji vse premalo ukvarjajo z pomembnimi zadevami. Zadnje čase na NGC predvajajo veliko oddaj o spremembah in o selitvi ljudi na druge planete, a je mogoče, da se bo še v našem času zgodilo kaj res katastrofalnega? Meni se zdi vse skupaj sumljivo....
zdrava.pamet
23. 11. 2016 10.20
-1
Gledala sem oddajo na NGC, kjer so znanstveniki dokazali, da je do ledene dobe v preteklosti prislo v roku okrog 10 let (z analizami iz ledu in globokega blata)...kaj misliš o tem....
c00kies
22. 11. 2016 19.11
+6
Glede na to, da imamo slovenci novembra za 15°C višje temperature kot je to bilo še nekaj 10 let nazaj, verjamem, da nam je narava dala kahlo ali pa vsaj vedet, da smo ga nasankali, če ne čez zimo pa poleti.
Erik432
23. 11. 2016 08.34
-10
Res ne vem o čem govoriš. Ta november je eneh najhladnejših, kar jih je bilo v zadnjih letih.
c00kies
23. 11. 2016 19.49
+1
@Erik432... Pri nas je bilo danes čez dan tam enih 18°C. Ne vem kako je to zate hladno. Mi smo danes imeli piknik, pekli čevape in bli zunaj v kratkih rokavih.
nekdonekje
24. 11. 2016 22.02
+1
Mislim, da je erik še zelo mlad fant, ki ne pozna zadev iz prve roke.
hotchilipoper
22. 11. 2016 19.10
+2
Ko se bo tako segrelo,da ne bomo rabili kurjave pozimi,se bo tudi zemlja ohladila
MajstaAles
23. 11. 2016 08.29
+2
Ko se bo morje dvignilo do prvih nekaj nukleranih elektrarn ob obalah (Fukušima ipd), bodo temperature začele naraščatu, pa četud bo snežilo ;)
slobul
22. 11. 2016 18.37
+1
ledena doba prihaja...ampak mnogo hitrejej kot so izračuni...verjetno bodo že naši otroci notri ..čez 20-40 let
MajstaAles
23. 11. 2016 08.22
+1
Človek, pojma nimaš o čem govoriš. Ledene dobe še nekaj časa ne bi bilo. Bi pa bila ohladitev planeta, kateri pa že kar nekaj let uspešno nasprotujemo.
CtrlDelete
22. 11. 2016 18.17
+9
Prosim, da čez 14 dni napišete koliko bo temperatura takrat!
Ramzess
22. 11. 2016 18.11
+0
Podnebne spremembe so že izrabljen razlog, kaj če bi končno začeli govoriti resnico, to pa ne, ker bi šokirali celotno človeštvo in marsikoga spravili na kolena. Ves planet se spreminja, poli se premikajo, ... Arktika bo spet zelena, in bogve kaj bo ob tem še razkrito kar nam tam prikrivajo. Ti. večni sneg in led pa bosta tam kjer je bilo zdaj zeleno. V zgodovini planeta se je to večkrat zgodilo. Katastrofe zadnjih let so več dober znanilec tega, in kakšne globalne katastrofe. Da pa gre hitreje kot so pokazali njihovi modeli, hja narava se ne drži njihovih modelov zgrajenih na nepopolnih podatkih, po drugi strani pa je čas relativen in ne igra vloge, narava časa kot perceptiramo ljudje ne pozna, pozna samo cikle, in sedaj smo sredi nekega naravnega globalne cikla, ki je zajema samo našega planeta, temveč ves naš sistem, ki se vrača proti središču galaksije. Drugi planeti našega sistema prav tako doživljajo spremembe, saj znanost to ve. Težava je, da se javnost še vedno drži nevedno in nepripravljeno, ...
MajstaAles
23. 11. 2016 08.24
+1
Zemlja se vrača proti središču galaksije?:) Kdo pa ti je to pravljico čital?:)
zdrava.pamet
23. 11. 2016 10.22
+1
naravne spremembe, ki smo jih mi 1000 krat pospešili....ja to pa je res....
beware1
22. 11. 2016 18.03
+6
V zemeljski zgodovini smo imeli kar nekaj takih otoplitev in kasneje zamrznitev. Ponavlja še na cca 10000 let in sedaj je ta čas. Nič novega, kajti nekaj stoletij za zemljo ne pomeni ničesar. Kaplja v ocean.
MajstaAles
23. 11. 2016 08.32
+2
Prav imaš, sedaj bi bil čas za ohladitev, pa je ni. Ravno obratno! V tem je ravno štos vi mutibariči! Če ne bi bilo človeka, bi se po naravnih ciklih trenutno ohlajala, ne segrevala! To da se segreva, kljub temu da bi se morala ohlajati je izjemno slabo. Kako tega nočete razumeti?
NiVseRes
22. 11. 2016 18.01
-10
Lari fari..še najbolj pa ta posnetek iz grafične kartice...
MajstaAles
23. 11. 2016 08.25
+0
Kaj če bi se prijavil na Facebook in vprašal prebivalca Kiribatov, Salomonovih otokov, Grenlandije, Californije...itd, če se njim tudi zdi lari fari :)
pizzamargerita
22. 11. 2016 18.00
+4
zgodba iz zaklenjene novice o najdbi slovenke z ruto me je res ganila. do bruhanja. Lepo da je okrasila studio s to havbo, zdej pa nej gre nazaj tja kjer se tko oblacijo.
keved
22. 11. 2016 18.00
-7
Ma nej ze enkrat zgine ta led, da bo mer!
Mr.Somebody
22. 11. 2016 17.46
+10
Čudno, da za to niste obtožili Trumpa, kakor imate v navadi zadnji mesec.
tali?ni tom
22. 11. 2016 19.41
+2
BILJNC
22. 11. 2016 17.43
+16
V Kazahstanu pa so temperature za 30 stopnjj nižje od običajnih v tem času
26277
22. 11. 2016 18.02
+12
ne samo tam, od Urala do Vladivostoka so tem. v pov. nižje za 10 do 25 stopinj, kar je večje območje od Arktike.
MajstaAles
23. 11. 2016 08.26
+0
Po tvoji logiki, se sahari ne sme reči puščava, ker enkrat na leto tam dežuje :)
MajstaAles
23. 11. 2016 08.28
+1
Ne razumete kako velik je planet in koliko faktorjev med seboj vpiva. V razmislek pa nekaj fizike: Kaj se zgodi, če en liter leda topimo na ognju. Kako dolgo lahko imamo prst v vodi, dokler je v njej še led in kako dolgo, ko ledu ni več. Preizkusite doma in štopajte čas. Rezultat vas bo osupnil.
BILJNC
22. 11. 2016 17.42
+2
V Kazahstanu pa so temperature za 30 stopinj nižje od običajnih v tem času.
Ka pa mislis
22. 11. 2016 17.30
+10
Jansa kriv 100%
Audy
22. 11. 2016 18.12
+1
Nikiiy
22. 11. 2016 17.05
-5
Ledu je na ANTARKTIKI vedno več, ( pišite malo o tem ) morje se ni dvognlo niti za milimeter prej znižalo..za Antarktiko pa nova ozemlja nove celine..
AlternativeFacts
22. 11. 2016 17.15
+11
Normalno, takrat ko ima severni pol poletje, ima južni pol zimo..Torej, če se na severu temperature ne spustijo kot bi se morale, pomeni, da se na južnem polu ne dvignejo kot bi se morale....kar prinese, da je na Antartiki vedno več ledu, na Arktiki pa vedno manj. Kaj to pomeni za Zemljo pa bomo videli, se pa bojim da zelo kmalu..trese nas že ornk.....
MajstaAles
23. 11. 2016 08.35
+1
Kdo vam pripoveduje te pravljice ljudje? Arktike in antarktike bo zmanjkalo v manj kot pet letih. Preberite si poročilo IPCC, ki združuje mnejne znanstvenikov s celega sveta. To je treba prebrati, ne pa članke in komentarje na 24.ur
Boogie Weed
22. 11. 2016 16.55
+1
ob pogledu na prvi povezan članek, postane človeku vse jasno :)
AlternativeFacts
22. 11. 2016 17.02
+0
Iz tistega prvega povezanega članka: "Tudi letošnja najmanjša izmerjena površina je med najmanjšimi, in sicer gre za šesto najmanjšo površino med leti 1981 in 2010......"Pričakoval sem, da bo površina ledu letos večja kot lani," je dejal glaciolog Walt Meier. "Ponavadi je tako, da rekordno nizki vrednosti sledi izboljšanje, po naših satelitskih podatkih led v Arktičnem morju tako ni še nikoli zabeležil rekordno nizkih vrednosti v zaporednih letih." ...."...@In kaj nam sedaj postane jasno, da smo ga nasankal na polno?