Znanost in tehnologija

Ne Google, na Ferskih otokih ovce ustvarjajo ulični pogled

Tórshavn, 13. 07. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naveličani čakanja, da jim bo Google posnel otok, so se na Ferskih otokih odločili, da bodo to storili sami. No, najtežje delo bodo namesto njih naredile ovce. Tako je nastal ovčji pogled.

Živeti na 18. majhnih subpolarnih otokih v severnem Atlantiku, so prebivalci Ferskih otokov vajeni dela v težkih razmerah. Naveličani čakanja, da bo k njim prišel Google ulični pogled in posnel njhove ceste, pločnike in mostove, je ekipa ustvarila svoj projekt snemanja – ovčji pogled 360.

S pomočjo lokalnega ovčerejca in posebej narejenimi pasi, ki jih je naredila domačinka, so opremili pet otoških ovac z vrtljivo kamero. Medtem ko ovce hodijo in se pasejo po otoku, kamere snemajo okolico, fotografije pa prejme snovalka pasu skupaj z GPS koordinatami. Vse skupaj pa nato naloži na Google ulični pogled. ''Tukaj na Ferskih otokih moramo stvari delati na svoj način,'' je povedala Durita Dahl Andreassen. ''Glede na to, da smo tako majhni, Google pa je tako velik, smo menili, da moramo to narediti.''

Do sedaj je ekipa ovčji pogled posnela panoramske fotografije petih lokacij na otoku. Naredili so tudi video, tako da lahko otok raziščete kot da bi bili, dobesedno, ovca.

Pri projektu ne gre le za promocijo otoka obiskovalcem, projekt je del kampanje, da bi prepričali Google naj pride na otok in konča projekt. Organizacija Obiščite Ferske otoke je začela tudi s peticijo in oznako #wewantgooglestreetview za promocijo primera.

Pa bo Google ulični pogled uničil lepoto, ki pride zraven tako skritega prostora? ''Mislim, da smo pripravljeni na to. Gre za prostor, ki je bil vedno tako skrit in oddaljen od vsega, vendar mislim, da smo pripravljeni povabiti ljudi v naš prostor,'' je povedala Andreassenova.

Pri Google na vprašanje, če namerava posneti Ferske otoke niso odgovorili, so pa pojasnili, da je vsak dobrodošel, da ustvari svojo izkušnjo ulični pogled in se prijavi za izposojo njihove opreme.

To pa ni prvič, da je projekt združil Google ulični pogled in ovce. Lani so odprli blog Google ovčji pogled, ki zbira fotografije ovac na uličnem pogledu, s čimer so praznovali leto ovce. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brusilec
13. 07. 2016 14.18
+2
tudi pri nas bi lahko naredili ovčji pogled... tle mamo cel kup ovac, pa še vozniške imamo..
otocanka
13. 07. 2016 14.51
-4
Ovc in ne ovac.....slovenščina, slovenščina. Imamo ovce, gremo k ovcam, smo pri ovcah, pasemo ovce.
nemojte
13. 07. 2016 14.04
+2
User468584
13. 07. 2016 13.54
+1