Znanost in tehnologija

Najnovejša varnostna polomija: Yahoo razkril krajo podatkov milijarde uporabnikov

New York, 15. 12. 2016 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Yahoo je razkril, da so neznani hekerji avgusta leta 2013 ukradli podatke o milijardi uporabnikov. Le leto prej se je zgodil doslej največji vdor v Yahoojev sistem. Hekerji so v obeh primerih prišli do imen, naslovov elektronske pošte, telefonskih številk, rojstnih datumov, ...

Yahoo razkril nov vdor v svoj sistem in krajo podatkov milijarde uporabnikov.
Yahoo razkril nov vdor v svoj sistem in krajo podatkov milijarde uporabnikov. FOTO: Reuters

Spletno podjetje Yahoo je v sredo preseglo lastni rekord glede največjega vdora v sistem elektronske pošte in priznalo, da so za zdaj še neznani hekerji avgusta leta 2013 ukradli podatke o milijardi uporabnikov. To se je zgodilo leto dni pred doslej največjim vdorom v Yahoojev sistem, ko so hekerji poželi informacije o 500 milijonih uporabnikov.

Yahoo je priznal, da so hekerji v obeh primerih prišli do imen, naslovov elektronske pošte, telefonskih številk, rojstnih datumov, gesel ter varnostnih vprašanj in odgovorov, naj pa ne bi ukradli podatkov o bančnih računih ali kreditnih karticah.

Najnovejše razkritje varnostne polomije je že ogrozilo načrtovani prevzem digitalnih operacij Yahooja s strani telekomunikacijskega velikana Verizon, ki je sporočil, da bo pogodbo o 4,8 milijarde dolarjev vrednem prevzemu na novo ovrednotil.

Največji vdor v zgodovini

Yahoo je šele pred tremi meseci priznal vdor, ki se je zgodil konec leta 2014 in je bil do takrat s pol milijarde kompromitiranimi računi največji v zgodovini za ponudnika elektronske pošte. Sedaj je številka narasla na milijardo, Yahoo pa ne ve, ali gre v obeh primerih za istega vlomilca ali vlomilce.

V prej priznanem primeru, ki se je zgodil kasneje, naj bi bila za vdor kriva neimenovana tuja vlada. Za večji vdor iz leta 2013 pa še niso identificirali vira. Varnostni strokovnjaki ugibajo, da morda ne gre za navadne kriminalce, ki jih zanima denar, saj na spletu niso zasledili, da je na prodaj veliko število zasebnih informacij posameznikov. Šlo naj bi za nekoga, ki je iskal informacije o določenih ljudeh.

Uporabnikom Yahoo računa elektronske pošte se svetuje, naj ponovno zamenjajo svoje geslo, naj nikar ne uporabljajo istega gesla tudi za druge račune na internetu ter naj bodo gesla zapletena in naj se ne ponavljajo.

Delnice Yahooja so se po objavi novice začele ceniti in se bodo še naprej. V sredo zvečer so se pocenile za 96 centov na 39,95 dolarja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
15. 12. 2016 10.38
+2
me987
15. 12. 2016 09.01
+7
pomanjkliv članek.. niso napisali, da so bili (spet) Rusi. sarcasm on.
NiVseRes
15. 12. 2016 08.45
+3
Ou..sedaj pa pozajo moj rojstni datum..kaj pa sedaj?
vezuv_
15. 12. 2016 10.15
+1
ja tudi mojega, sam ne vem če sem ta pravega napisala, telefonske pa hmmm ne ker nimam tulifona he he he