Znanost in tehnologija

Smeti čedalje večja težava in nevarnost tudi v vesolju: satelit se mora umikati, da ne bo trčenja

Darmstadt, 25. 01. 2017 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obstaja resno tveganje, da eden izmed satelitov trči v vesoljsko smet. Zato so se pri Evropski vesoljski agenciji odločili za manever izogibanja. Pri Esi poudarjajo, da je v nekaterih orbitah že toliko smeti, da so na točki preloma.

Strokovnjaki pri Evropski vesoljski agenciji (Esa) so pred dnevi ugotovili, da obstaja resno tveganje, da bi lahko plovilo v misiji Swarm (Roj) zadelo v vesoljsko smet. Zato so se odločili za manever izogibanja, po katerem se bo tveganje za trčenje zmanjšalo na dovoljeno raven. Komande so satelitu Swarm-B že poslali, manever sledi v prihodnjih urah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nevarno smet so opazili pri ameriškem centru Joint Space Operations Center (JSpOC) v zračni bazi Vandenberg v Kaliforniji. Pri Esi so poudarili, da so vesoljske smeti - tako naravne kot umetne - ena glavnih nevarnosti za satelite. Dodali so, da je v nekaterih orbitah že toliko smeti, da so na točki preloma. K sreči večjih in hujših nesreč še nismo videli.

15-centimetrski ostanek satelita Cosmos-375

Manevri za izogibanje so sproženi, če je tveganje za trčenje večje od ena proti 100.000, če manever ne bo pomembno vplival na cilje misije. Če je tveganje večje od ena proti 10.000 pa bo manever za denimo ISS ne bo izveden le v primeru, da bi ta predstavljal dodatno tveganje za posadko. Manevri so majhni in se zgodijo uro ali nekaj ur pred bližnjim srečanjem.

JSpOC je opazil smet, ki bi se nevarno približala satelitu 26. januarja ob 0.10 po našem času. Razdalja med plovilom in smetjo bi bila le 361 metrov, kar pomeni, da je tveganje za trčenje višje od ena proti 10.000.

Gre za objekt, ki je del satelita Cosmos-375. Tim Flohrer iz Esinega centra za vesoljske smeti je dejal, da je smet velika 15 centimetrov in ji natančno sledijo že kar nekaj časa, zato dobro poznajo njeno orbito. A kljub temu ostajajo negotovosti in stvari se spreminjajo, tako bi lahko smet prišla precej bližje satelitu od predvidenega in potencialno bi lahko tudi trčila, so pojasnili.

Po manevru bo smet poletela pred plovilom na razdalji 746 metrov in 35 metrov pod njim (pred manevrom 21,7 metra pod njim). 

Oblak smeti še raste

Po podatkih Ese in Nase oblak smeti še raste in je zdaj okoli Zemlje že več kot 750.000 več kot centimeter velikih nevarnih delcev, ki lahko resno poškodujejo ali celo uničijo delujoče satelite, posledično, bi se število nevarnih smeti samo še povečalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja nevarnost je torej grozila satelitu Swarm-B, ki je del treh enakih plovil, Swarm-B kroži okoli planeta na višini 500 kilometrov, druga dva satelita krožita skupaj - sprva na višini 460 kilometrov, do konca misije se bosta spustila na višino 300 kilometrov. Satelite so izstrelili leta 2013, merijo pa različna magnetska polja, ki nastajajo zaradi Zemljinega jedra, plašča, ionosfere in magnetosfere. Magnetsko polje je pomembno, saj nas ščiti pred kozmično radiacijo.

Pri Esi so poudarili, da morajo v zadnjem času opraviti vse več manevrov za izogibanje smetem. Še najbolj se bojijo za Mednarodno vesoljsko postajo, saj so na njej tudi ljudje.
Pri vesoljskih agencijah zdaj sledijo že več kot 500.000 smetem, ki potujejo s hitrostjo 28.000 kilometrov na uro, kar pomeni, da lahko že relativno majhna smet povzroči resnejšo škodo satelitu ali vesoljskemu plovilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Nasi pojasnjujejo, da so vesoljske smeti sestavljene iz naravnih smeti, ki jih v orbiti puščajo meteoroidi, in umetnih, ki so plod človeških rok. Za te je v uporabi izraz orbitalne smeti, med katere spadajo vsi nedelujoči sateliti, razpadli deli raket in drugi ostanki. Več kot 20.000 kosov je večjih od teniške žogice, 500.000 kosov smeti pa je večjih od frnikole. A v orbiti je še na milijone koščkov, premajhnih, da bi jim sledili, navajajo pri Nasi. A tudi ti, ker potujejo z neverjetno hitrostjo, lahko poškodujejo občutljive solarne panele in druge instrumente na satelitih. In ravno teh, manjših smeti, ki jim ne sledijo, se pri vesoljskih agencijah najbolj bojijo.

Smeti je v orbitah že zelo veliko.
Smeti je v orbitah že zelo veliko. FOTO: NASA Orbital Debris Program Office

Francoski astronavt Thomas Pesquet je zapisal, da se mora Mednarodna vesoljska postaja smetem umakniti štiri- do petkrat na leto. In da bo kmalu prepozno in bodo orbite preveč onesnažene, namreč ob začetku vesoljskega programa o tem problemu - do zdaj smo v vesolje poslali že več kot 6000 raket - niso niti razmišljali. Po njegovem mnenju je treba razmišljati tako o naprednejšem oblikovanju raket in satelitov, strokovnjaki pa dodajajo, da je treba razmišljati tudi, kako bi že obstoječe smeti počistili. Idej je na mizi že kar nekaj.

Kljub vsemu pa hujših trčenj vendarle ni bilo. Leta 1996 je francoski satelit trčil s smetmi, ki so ostale od francoske rakete, ki je eksplodirala desetletje pred tem. 10. februarja 2009 je pokvarjen ruski satelit trčil v delujoč ameriški komercialni satelit Iridium. Pri tem je nastalo še dodatnih več kot 2000 kosov smeti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
25. 01. 2017 13.34
+5
WAUUUUUUUUUUUUU Še en digitalni dokaz... Brez skrbi, zgoraj se nič ne dogaja, ni satelitov, ni smeti je pa pohlep NASE kako z njihovimi nadobudnimi projekti od naroda pipat denarce. Zadnjič sem gledal slikico našega HUBLE-a.. In bi bprosil, če mi nekdo pove (ker jaz nisem dovolj naučen) Kako HUBLE vzdržuje geo-sinhrono orbito.. ZA vraga... Kako vsi sateliti ki se nahajajo v termosferi (hudooo vroče) vzdržujejo orbite?? Zakaj sprašujem?? Če se vrnemo nazaj na slikico: Kje ima HUBLE tistih 390 ŠOB za uravnavanje? :) Se spomnite najmanjšega satelita velikosti dlani??? Heheh... kako ta mala škatla vzdržuje orbito... ??? Ne se zaj**at. In bo nekdo rekel da je tako majhna da gravitacija ne vpliva??? Ok.. kako pa so take male škatlice vtirili... seveda spet v termosferi ( če nihče noče preverit je to od 300 do 2500 stopinj odvisno od oddaljenosti)???
UaikiUaiki
25. 01. 2017 14.08
+1
Vse ti piše na internetu, samo poiskati moraš, nisi ne prvi, ne edini, ki ga zanimajo podrobnosti... samo malo manj arogance prosim.
User1063544
25. 01. 2017 15.01
+4
Na strani od ESA-e sem gledal, nič ne piše nič ne omenijo, mi posreduješ link??? In ne odgovarjaj na legitimna vprašanja z aroganco ter navajaj kako so drugi arogantni. :)
BURGA
25. 01. 2017 15.02
-1
UaikiUaiki občudujem tvojo toleranco do nevednežev kot je PonovnoRojen.
User1063544
25. 01. 2017 15.10
+6
ERUJ48 in UaikiUaiki: Potem pa mi odgovorita na vprašanje prosim? Skupaj bosta vedela več... pred vsem ko sprašuje takšen nevednež kot sem jaz.. Pa ko odgovarjata še mi razložita, kako te škatle zdržijo takšne temperature?? Tališče kevlarja = 440stopinj, tališče aluminija 660 stopinj: Tališče ene elektronske ploščice 200 stopinj, Učinkovitost sončnega panela pri 100 stopinjah = 0W, 0V, 0A itd itd... Pač sem nevednež, zato sprašujem...
BURGA
25. 01. 2017 15.20
-9
In zakaj bi morali sateliti vzdržati takšne temperature?
User1063544
25. 01. 2017 15.50
+11
Vsi sateliti vključno z vesoljsko postajo se nahajajo v termosferi (160 - 500km) ki je predzadnja plast naše atmosfere.. Tam so delci plina že toliko redki, da kontaktnega merjenja toplote ne moremo izvajati in itak bodo po zakonih termodinamike astronomi trdili, ker so ti delci tako daleč narazen oz. je ozračje tako redko, se objekt v termosferi ne zagreje. Ampak kar niso upoštevali je sevanje oz. elektromagnetno valovanje sončne svetlobe. In svetloba kot je nam znano pokriva VSE spektre valovanja.. In ker v termosferi skoraj ni medija ki bi filtriral ta spekter, so ti objekti bombardirani z celo serijo elektromagnetnega valovanja od infra rdečega do radijskih vse do gama.. Torej to je OGROMNO energije ki jo morajo ti sateliti in vesoljska postaja prežvečiti... In tukaj pride v igro aluminij, kevlar, plastika, VODA, itd... Te zadevce se v termosferi stopijo/izparijo kot sladoled na soncu ali v peči. ERGO: Kaj imamo tam gori, ker satelitov in ostale krame ziher ne... No to je bilo na ultra kratko...
User1063544
25. 01. 2017 16.00
+8
Pa še nekaj, meni je vseeno kaj je res, samo da je resnica... In tukaj si akademska znanost in normalna logika streljata v koleno... NEKAJ NE ŠTIMA In če teh satelitov ni zgoraj, potem so bili vsi poleti shutlov lažirani, vse te rakete in ISS je lažiran ... VSE JE LAŽIRANO.. Potem lahko legitimno gremo po časovni premici nazaj in poleg zgoraj napisanega še vključimo Wan Ellenov radioaktivni pas, je bil tudi polet človeka na luno lažiran... Na koncu ugotovimo da je VSE v kar smo danes prepričani LAŽ.. Oprostite ampak jaz pa v laži ne mislim živeti.. .VI??? Vas ne zanima resnica?? How deep is the Rabit hole??? ;) Malo razmislite!
arizonadream
25. 01. 2017 16.22
+12
gozdar1
25. 01. 2017 16.32
-12
Hubble ni v geosinhroni orbiti, kako luna in planeti vzdržujejo svoje orbite? Že kdaj slišal, da se črn avto na soncu bolj segreje, kot bel?
BURGA
25. 01. 2017 17.38
-11
PonovnoRojen ne mislim razpredati teh neumnosti. Če bi bila tukaj samo NASA bi še lahko nekaj motovilil, tako pa je v vesolju cel kup držav. V termosferi seveda ni nobenih takšnih temperatur, ker je ozračje preredko, poleg tega pa je od določene višine nad planetom zemlja vesolje črno. Malo poguglaj pa boš videl, čeprav je verjetno brez veze, ker ti pač verjameš teorijam zarote, da je vse laž. Pa naj bo tako. Samo še tole. V vseh teh vesoljskih programih po vsem svetu dela na sto tisoče ljudi in če misliš, da vsi lažejo, potem uživaj še naprej v svojih blodnjah, da je zemlja ravna plošča. Zaostajaš takole za cca. 2000 let.
User1063544
25. 01. 2017 20.15
+12
Gozdar, drži.. ni geosinhrona, sem bil prepričan da je in očitno ni.. Hvala! V samem bistvu pa ne igra vloge, v vsakem primeru jo je treba vdrževati. KER JE PREBLIZU "ZEMLJI" Kar se lune tiče, če ne veš, ta se oddaljuje od zemlje, sicer 3,8 cm na leto, Zemlja se od sonca oddaljuje za 1,5cm na leto. itd.. Pač po modelih in v katere so/ste prepričani.. Kar se tiče termosfere, verjamem, da večina do danes niste niti vedeli da obstaja, pa imate kar nekaj argumentov kar v tri dni.. Pač vidi se, da vam niso zadeve čisto jasne.. Eno je če vi gledate črn avto na zemlji kjer ga greje samo del spektra UV (zemljina atmosfera deluje kot filter) , ali pa če vas greje CELA paleta sevanja (ker pač niste zaščiteni od zemljine atmosfere) UV-A, UV-B, UV-C, Vidno območje, IR-A, IR-B, IR-C, in ta zgodba se začne ravno v termosferi... Samo sem vam prezentiral drugo plat zgodbe, ki pa je očitno ne razumete... Se oproščam.. :)
User416781
25. 01. 2017 20.43
-2
Pa kje pobirate te neumnosti o nekih izjemno visokih temperaturath v vesolju...vesolje je mrzlo in ne vroče...povprečje okrog 270 pod ničlo. Sicer pa se temperature v vesolju meri v kelvinih.
frako
26. 01. 2017 10.11
-6
najvišji sloj atmosfere ma ene 2000 Kelvina, sam pozabjo naštuderat da je tm skoraj vakum in je poslednično te energije premalo da bi karkol segrel.
KungFuPanda
26. 01. 2017 16.45
+0
PonovnoRojen... a se ogledalo segreje na soncu enako, kot črn pleh? Zakaj je hubblov teleskop srebrne barve? Zato, da je bolj fancy? Takoj, ko ni atmosfere se energija prenaša z elektromagnegnim valovanjem. In kaj narediš? Oblečeš se v nekaj, kar EM valovanje v čim večji meri odbija. Zakaj pa misliš, da so gasilci, ki gredo v gorečo stavbo v srebrnem skafandru? Vsako telo, ki ima neko enegijo, to energijo tudi seva. In glej ga zlomka, lahko bi naredili tudi naslednje: telo narediš toplotno dobro prevodno in lahko vso energijo, ki jo telo pač prejme in se porazdeli po celotni površini, izsevaš na drugi (temni) strani, kjer je senca. Lahko urediš lokalno aktivno odvajanje toplote, toploto akumuliraš in jo kasneje izsevaš, ko je teleskop na senčni strani zemlje. Lahko izkoristiš talilno toploto materiala (kot primer je led, ko ga tališ mu dovajaš toploto, pa je temperatura 0 stopinj, dokler se ves led ne stali, ker porablja toploto za taljenje. Za visoke temperature lahko uporabiš npr. Cink). Kar se tiče tega, da je hubble preblizu zemlji pa ne razumem tvojega bistva. Vsako telo mora, da lahko kroži okoli zemlje na isti višini imeti pravo hitrost. Nižje, kot je v orbiti, višjo hitrost mora imeti. Tu višina nima veze, važna je hitrost. Spoštujem drugačna mnenja, če so argumentirana. Ampak če želiš neko dejstvo spodbijati, moraš to dejstvo najprej dobro poznati, da ga lahko argumentirano spodbiješ.
KungFuPanda
26. 01. 2017 16.45
-1
PonovnoRojen... a se ogledalo segreje na soncu enako, kot črn pleh? Zakaj je hubblov teleskop srebrne barve? Zato, da je bolj fancy? Takoj, ko ni atmosfere se energija prenaša z elektromagnegnim valovanjem. In kaj narediš? Oblečeš se v nekaj, kar EM valovanje v čim večji meri odbija. Zakaj pa misliš, da so gasilci, ki gredo v gorečo stavbo v srebrnem skafandru? Vsako telo, ki ima neko enegijo, to energijo tudi seva. In glej ga zlomka, lahko bi naredili tudi naslednje: telo narediš toplotno dobro prevodno in lahko vso energijo, ki jo telo pač prejme in se porazdeli po celotni površini, izsevaš na drugi (temni) strani, kjer je senca. Lahko urediš lokalno aktivno odvajanje toplote, toploto akumuliraš in jo kasneje izsevaš, ko je teleskop na senčni strani zemlje. Lahko izkoristiš talilno toploto materiala (kot primer je led, ko ga tališ mu dovajaš toploto, pa je temperatura 0 stopinj, dokler se ves led ne stali, ker porablja toploto za taljenje. Za visoke temperature lahko uporabiš npr. Cink). Kar se tiče tega, da je hubble preblizu zemlji pa ne razumem tvojega bistva. Vsako telo mora, da lahko kroži okoli zemlje na isti višini imeti pravo hitrost. Nižje, kot je v orbiti, višjo hitrost mora imeti. Tu višina nima veze, važna je hitrost. Spoštujem drugačna mnenja, če so argumentirana. Ampak če želiš neko dejstvo spodbijati, moraš to dejstvo najprej dobro poznati, da ga lahko argumentirano spodbiješ.
KungFuPanda
26. 01. 2017 16.47
+2
Eh, ta mobilna verzija 24ur je zanič. Pošlješ komentar, ga ne pošlje, klikneš še enkrat in imaš dva. Brez opcije brisanja...
Multipratik
25. 01. 2017 13.32
+3
Spomnim se, ko so konec sedemdesetih mediji poročali, da bo na Zemljo strmoglavil ameriški vesoljski laboratorij Skylab. Kakšna panika je vladala, ker niso znali točno napovedati, ali bo padel v morje, ali kam na kako poseljeno območje. V času padca smo bili ravno na morju. Se pa dobro spomnim, kako mnenje sem že takrat imel o Američanih, saj se je takrat v Ameriki skokovito povečala prodaja zaščitnih čelad. Si predstavljate kurjo pamet? Čelada me bo rešila pred padcem več tonske postaje, ki bo name padla s hitrostjo nekaj km/s!!! :-) :-) :-)
BURGA
25. 01. 2017 15.05
-11
Kakšno mnenje imaš šele o opranoglavcih ki mislijo, da vesolje ne obstaja.
jaky
25. 01. 2017 15.32
-8
RdečiKarton
25. 01. 2017 16.39
-11
Ah pustite no RKC. Blagor ubogim v glavi ker ne trpijo!
Svalbard
26. 01. 2017 09.48
+13
@Rdeči karton in ostali, ravno Vatikan je sprejel teorijo heliocentrizma, ki pa ga sam Copernicus nikoli ni mogel 100% dokazati. Bolj natančno ga je sprejel Papež Klement VII po predhodnem predlogu kardinala Nicholas Schonberg-a. Schonberg je vspodbujal Kopernika naj mu pošlje papirje z njegovo teorijo, Copernicusu pa to ni bilo všeč in ni hotel objaviti svoje teorije, ravno zaradi tega, ker je samo teorija.
frako
26. 01. 2017 10.09
-3
gravitacija je samo teorija, evolucija jsamo teorija, ... teorija je v znanosti neki druzga kokr pa v splošni uporabi. Ko lajik reče teorija v bistvu misli hipoteza.
JbmTiMt
25. 01. 2017 12.29
-14
kaj sploh iscejo tam gor. aja toplo vodo
Racio
25. 01. 2017 13.04
+7
tvoje možgane... pa zgleda da jih bodo še dolgo iskali...
1airbus
25. 01. 2017 13.06
-2
tajkun,ti ne boš tega deležen,prej boš dva metra nižje.
Netajkun
25. 01. 2017 12.29
+0
Nobenga problema . . ko bo Zemlja ( in njena orbita ) popolnoma zasvinjana in pregreta , se bomo preselili na Mars ( veliki up NASE ) . . samo ogljikov dioksid bomo dihal in iz skal prešal kapljice vode , pri povprečni temperaturi - 60 st .
BURGA
25. 01. 2017 15.06
-10
Svalbard
26. 01. 2017 10.09
+8
@eruj48 Sej vas bodo v čredi pelal, nč bat sam še mal NASo spremlji, da ne zamudiš.
BURGA
26. 01. 2017 10.57
-5
mikica247
25. 01. 2017 11.55
+3
Eh. Predlagam da ocistimo zemljo tako da vse svoje smeti zmecemo v orbito, ko jih j.., tam gor.
Racio
25. 01. 2017 13.05
-7
nazalost slej kot prej pridejo nazaj dol...
mastaflash
25. 01. 2017 11.55
+0
lutkovna predstava za ovcke, ja se treba zbudit ane, da vemo da mediji kot je tale, svinja po vasih glavah
1airbus
25. 01. 2017 13.07
-3
hotchilipoper
25. 01. 2017 11.51
+19
Kamorkoli človek pride vse zasvinja
Dragon_13
25. 01. 2017 19.44
-12
Annunakii
25. 01. 2017 11.50
-11
saj majo tolko anti-satelitskih orozji ko sam stojijo...naj sestrelijo smeti..
frako
25. 01. 2017 12.27
+0
Sam še več smeti bi naredl ki bi mele še bl kaotične orbite.
ficfiric 1
25. 01. 2017 11.13
-2
Bodo ze spucal kar so nasrali...
frako
25. 01. 2017 11.16
-6
takoj k bodo pogruntal kako ujet šrauf ki potuje par deset tisoč kilometrou na uro.
Bullschevik
25. 01. 2017 11.29
+17
frako
25. 01. 2017 12.26
-9
jah trenutno mamo sam to tehnologijo ja da bi se za smetjo podal s isto brzino, jo ujeu in nato zabremzal spustil v atmosfero .... Sam bi blo treba narest orbitno vozilo ki bi blo sposobno tok manuvrerat. Sam bi zlo počas to pucal, so neki plani da bi jih s "mrežo" lovil narjeno s karbonskih nanocevk sam bo treba počakat da se ta tehnologija razvije.
1airbus
25. 01. 2017 13.09
-1