Znanost in tehnologija

Ne vrh, poznamo le konico ledene gore: skrita prostranstva spleta, kamor se zatekajo kriminalci

Ljubljana, 20. 12. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija se pri preiskovanju kaznivih dejanj sooča z novim izzivom: vse več kriminalcev se zateka na temno stran interneta, kjer imajo zagotovljeno anonimnost. Tako imenovani darkweb je veliko obsežnejši, kot si večina med nami predstavlja. Ponavadi namreč brskamo le po zanemarljivem odstotku spleta.

Preprodajalca orožja, ki so ju slovenski policisti prijeli prejšnji teden, sta v svetu kriminala zgolj mala igralca. Tudi onadva pa sta, podobno kot vse več kriminalcev, za svoje nelegalno početje izbrala darknet oziroma temni splet.

To je ogromno področje interneta – precej večje od tistega, ki ga odkrijejo običajni iskalniki, kot je Google – ki uporabnikom omogoča popolno anonimnost. Seveda je zato vabljiv za kriminalce, a v nasprotju z razširjenim prepričanjem to vendarle ni zgolj gnezdo pedofilov, teroristov, preprodajalcev drog in orožja ter drugih kriminalcev, sem se, na primer, zatekajo tudi disidenti, ki bi jim sicer grozilo preganjanje. 

Kriminalci skriti pred organi pregona delujejo na temnem spletu

Vseeno ostaja dejstvo, da ga uporablja vse več kriminalcev. "Europol in policije držav EU v zadnjih letih zaznavajo porast kaznivih dejanj na t. i. temačnem  spletu oziroma omrežju darknet. Storilci uporabljajo temačen splet za razširjanje in ponujanje prepovedanih vsebin in storitev. Znotraj tega omrežja se trguje z orožjem, prepovedanimi drogami, napravami za ponarejanje denarja in bančnimi karticami, gradivi v povezavi s spolnimi zlorabami otrok, ukradenim blagom, kemijskimi spojinami, zdravili, hekerskimi orodji in drugim prepovedanim blagom. Ponujajo pa se tudi storitve, kot so tihotapstvo, ponarejanje denarja in dokumentov, nove identitete, pranje denarja, storitve plačancev ipd.," so ob predstavitvi izsledkov zadnje preiskave trgovanja z orožjem povedali na policiji.

Dodali so, da je slovenska policija v zadnjem letu zaključila dve mednarodni preiskavi, v katerih so storilci za ilegalno trgovino s prepovedano drogo in orožjem ter eksplozivi uporabljali omrežje darknet.

Selitev kriminalcev na darknet je že tako zahtevno delo policije še otežila, saj je, kot so pojasnili, "celotno omrežje tehnično zasnovano z namenom zagotavljanja anonimnosti vseh udeležencev in  tajnosti komunikacij ter transakcij". Zato se policija sooča z izzivom, kako na zakonit način zaznavati tovrstno kriminaliteto, identificirati komunikacijska sredstva, identificirati storilce in zavarovati dokazno gradivo. Pravosodnemu ministrstvu so predlagali uvedbo nekaterih zakonskih ukrepov, ki pa v trenutno obravnavano novelo zakona o kazenskem postopku niso bili vključeni.

Darknet je najobsežnejši del spleta, ki ga večina med nami nikoli ne bo uporabljala.
Darknet je najobsežnejši del spleta, ki ga večina med nami nikoli ne bo uporabljala. FOTO: Thinkstock

Kako velik je darknet?

Internet si lahko predstavljamo kot ledeno goro – le manjši del je na površju, ostalo je skrito v globinah. To je temni oziroma globoki splet, kot ga tudi imenujejo. Med prvimi je njegove razsežnosti raziskoval ameriški akademik Michael K. Bergman, dela se je lotil v poznih 90. letih. Njegova predpostavka je bila, da je dva- do trikrat obsežnejši do tistega, po katerem brska večina. Izkazalo pa se je, da je hudo podcenil njegove razsežnosti.

Leta 2001 je objavil izsledke raziskave, ki jih še danes redno citirajo. "Temni splet je trenutno od 400- do 500-krat večji od tega, kar večina razume pod izrazom svetovni splet. Je najhitreje rastoča kategorija novih informacij na internetu. Obsega njegove vsebine ni mogoče oceniti. Spletni brskalniki preiščejo le 0,03 odstotka vseh spletnih strani, ki obstajajo," je zapisal.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
20. 12. 2016 21.47
+7
Mi sploh ne vemo koliko svetovnega prebivalstva je zmesanega
bigdick19
20. 12. 2016 21.01
+7
skriti splet..d.e.e.p. w.e.b.
bigdick19
20. 12. 2016 21.00
+7
dostopno preko tor torenta, ...tam šele vidiš kaj je resnični svet...brez cenzure..
proofreader
20. 12. 2016 15.10
+0
Orniga naj angažirajo, tako kot v preteklosti.
VonLaibach
20. 12. 2016 15.03
-1
Ja in. Naročiš in ga počakaš. Mala malca.