Znanost in tehnologija

Nokia v novo leto s pametnimi telefoni

Helsinki, 01. 12. 2016 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdaj največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu Nokia se v prvi polovici leta 2017 vrača na trg pametnih mobilnikov. Za razvoj in proizvodnjo pametnih mobilnikov in tablic pod znamko Nokia in z operacijskim sistemom Android bo skrbelo letos ustanovljeno finsko podjetje HMD Global.

Nokia se v novem letu vrača na trg pametnih telefonov.
Nokia se v novem letu vrača na trg pametnih telefonov. FOTO: Reuters

V prvi polovici leta se na trg pametnih mobilnikov vrača Nokia. Podjetje HMD Global, za katerim stojijo številni nekdanji Nokiini ljudje, je namreč pridobilo ekskluzivno licenco za proizvodnjo pametnih mobilnikov pod znamko Nokia na globalni ravni za naslednjih deset let, z izjemo japonskega trga.

Nokia lastniško ni udeležena v podjetju HMD Global, v okviru dogovora bo prejemala licenčnino za vsak prodan mobilnik in tablico pod njeno znamko.

Vrnitev pametnih mobilnikov Nokia so napovedali že pred časom, vendar pa še ni bil znan okvirni datum njihovega prihoda na trg. HMD Global je namreč moral predhodno razrešiti vse odprte zadeve s tajvanskim proizvajalskim partnerjem, podjetjem FIH Mobile iz skupine FoxConn Technology, in Microsoftom kot kupcem nekdanje Nokiine enote za mobilnike.

Microsoft za enoto Nokie odštel 7,2 milijarde evrov

Dogovor z Nokio, ki se je po prodaji enote za mobilne telefone osredotočila na proizvodnjo telekomunikacijske omrežne opreme, je namreč predvideval, da Nokia ne sme vstopiti na trg pametnih mobilnikov vse do zadnjega četrtletja 2016.

Nokia je bila več kot desetletje vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, vendar pa je nato začela zaostajati za vse bolj ostro konkurenco na hitro rastočem trgu pametnih mobilnih telefonov.

Nokia je na to leta 2011 odgovorila s sklenitvijo partnerstva z ameriškim tehnološkim velikanom Microsoft, leta 2013 pa se je finski velikan dogovoril, da svojo enoto za mobilne telefone proda Microsoftu. Ta je zanjo odštel 7,2 milijarde dolarjev.

Microsoft je po pripojitvi enote leta 2014 odpustil veliko nekdanjih zaposlenih v Nokiini enoti za mobilnike, letos pa se je odločil proizvodnjo navadnih mobilnikov prodati podjetjema HMD Global in FIH Mobile za 350 milijonov dolarjev. Trenutno se pod blagovno znamko Nokia proizvaja pet različnih modelov navadnih mobilnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
03. 12. 2016 15.07
NOKIA se vrača na vrh kot avto Škoda Superb.
RdečiKarton
01. 12. 2016 19.45
-4
Odkar jih krasi Intelov procesor ne uporabljam več nokie.
Eitipatapa
01. 12. 2016 18.30
+1
Kdor bo naredil kvalitetnega hibrida 4,5'' ali 4,7'' s fizično tipkovnico (vsaj z numerično), je zmagal!
Ka pa mislis
01. 12. 2016 16.22
+33
Ce bo kvaliteta kot nekoc, zna bit zanimivo.
bullitt
05. 12. 2016 14.15
-1
kvaliteta bo enaka kot pri ostalih, ker vse telefone izdelujejo na Tajvanu