Znanost in tehnologija

Novi Huawei piše nova pravila

Pariz, 26. 03. 2019 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prva velika letošnja predstavitev pametnega telefona v Parizu je bila polna sporočil o spremembah. Spremembah na trgu telefonov in predvsem mobilne fotografije ter spremembah v odnosu med Evropo in Kitajsko. Huawei P30 Pro je marsikaj, še najmanj pošten bi bil opis, da je to telefon.

V konferenčnem centru v središču Pariza so se v vsej gneči še najbolj trapasto počutili lastniki dragih Applovih Iphonov. Huawei je z najnovejšim modelom P30 Pro pokazal, da moraš biti 20-krat boljši od Appla, da te jemljejo resno in njihov nov telefon je v marsičem celo 50-krat boljši in hkrati cenejši od premijskega Iphona X. Ne sicer v telefoniranju, to se razen prenosa po zraku od bratov Bell ni bistveno spremenilo. Veliki trije Samsung, Apple in Huawei v zadnjem času tekmujejo le še v zmogljivosti baterije in fotografije. V teh kategorijah je Huawei postavil tehnološke standarde na povsem novo raven in glavni direktor Huaweija Richard Yu je žarel od ponosa.

Z novim pametnim telefonom lahko celo odklepate avtomobile.
Z novim pametnim telefonom lahko celo odklepate avtomobile. FOTO: AP

Profesionalna fotografija za telebane

Če so že davno minili časi, ko so morali fotografi dodobra poznati vse kemijske spojine za razvijanje fotografij z negativov, so danes minili tudi časi veščin digitalne fotografije. Nikomur ne bo več treba poznati ISO nastavitev ali razmerja med časom in zaslonko. Vsak bo lahko vrhunski fotograf s tehnologijo, umetno inteligenco in lastnostmi, ki jih ima ta nov kitajski biser. Skozi vso predstavitev novega aparata je Richard Yu, kot vedno, svojo novo pridobitev primerjal s Samsungom in Applom. Večkrat je dokazoval, da sta tekmeca dobesedna tema, Huawei pa luč. Z novimi tipali, ki ne delujejo več na principu RGGB, temveč so zeleno barvo nadomestili z rumeno – RYYB, so dosegli 40 odstotkov večjo občutljivosti na svetlobo, s tem pa 125-odstotno boljšo nočno fotografijo od Iphona X.

Tako so prišli do neverjetnih ISO 409.600, kar pomeni, da lahko telefon dela fotografije praktično v temi. Naprava ima najboljšo digitalno povečavo v razredu, doseže 50-kratni zoom, kar vam omogoča fotografiranje Lune. Snema lahko dve sliki sočasno od blizu in od daleč, odločite pa se lahko tudi za fotografiranje vode s svilenim efektom brez stojala.

Največji zoom: levo Huawei P30 Pro, desno iPhone X. Posneto z razdalje približno 6 km.
Največji zoom: levo Huawei P30 Pro, desno iPhone X. Posneto z razdalje približno 6 km. FOTO: 24ur.com

Sistem novih štirih kamer Leica ima ločljivost 40 milijonov slikovnih pik, ultra širokokotni objektiv s tipalom z ločljivostjo 20 milijonov slikovnih pik, teleobjektiv ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik, globinsko tipalo ToF ter prednjo kamero ločljivosti 32 milijonov pik.

Tako smo primerjali Iphone X in Huawei P30 Pro.

Vse prej kot telefon

S tem novim "telefonom" lahko odslej tudi odklepate avtomobile, več modelov audija je prilagojeno Huaweiju. P30 je umetno inteligenco uporabil za pomoč otrokom s težavami pri vidu, baterija pa je tako zmogljiva, da lahko z njo celo prvič tudi polnite druge naprave. Povratno polnjenje je še ena sol na rano Appla, Richard Yu je pokazal, kako lahko P30 polni celo Iphone X. V istem tednu, ko je Tim Cook, direktor Appla, poskušal navduševati z novim načinom mobilnega plačevanja storitev, pa so Kitajci v Parizu s to napravo naredili še bolj odločen korak v smeri tehnološke prevlade pred ostalim svetom. Zagotovo ni bilo naključno, da se je sočasno s to predstavitvijo v le osem kilometrov oddaljeni palači francoskega predsednika kitajski predsednik Ši Džinping sestal z Emmanuelom Macronom, Angelo Merkel in Jean-Claudom Junckerjem. Nova pravila in odnosi se ne pišejo le v tehnoloških okvirih. S takšnimi izdelki in predstavitvami Kitajska poskuša dvigniti svoj ugled in reference, saj se pravi boj za najpomembnejše stvari, za prevlado v omrežju 5G v Evropi, začenja zares.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni