Znanost in tehnologija

Obdrži sonce na varni strani: za melanomom na leto zboli 610 Slovencev

Ljubljana, 04. 03. 2024 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnji teden boja proti raku poteka pod geslom 'Obdrži sonce na varni strani' in v ospredje postavlja kožni melanom, ki velja za najbolj nevarno obliko kožnega raka. Zaradi njega letno umre 125 Slovencev, čeprav 90 odstotkov primerov lahko preprečimo. Za zgodnje odkritje je ključno poznavanje in redno opazovanje kože, opozarjajo strokovnjaki.

Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, ostaja na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki in za njim letno zboli okoli 610 Slovencev, je na današnji novinarski konferenci ob začetku 41. tedna boja proti raku opozorila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, specialistka javnega zdravja Urška Ivanuš.

Breme kožnega melanoma je še vedno preveliko, glede na to, da ga je mogoče zelo dobro preprečiti, je poudarila Ivanuševa. Pojasnila je, da po podatkih Mednarodne agencije za raziskovanje raka Slovenija sodi med države, kjer je delež kožnega melanoma, ki je povezan z UV-sevanjem, okrog 90-odstoten. Slovenija se tako umešča na šesto mesto med 40 evropskimi državami glede na delež kožnega raka, ki ga lahko pripišemo UV-sevanju.

Petletno preživetje bolnikov s kožnim melanomom je po podatkih registra raka okrog 90-odstotno, predvsem na račun tega, da v Sloveniji kar v 75 odstotkih odkrivamo kožne melanome v omejenem stadiju, ko je preživetje 100-odstotno, je dejala specialistka dermatovenerologije Katarina Šmuc Berger. Če kožni melanom odkrijemo v razširjenem stadiju, je petletno preživetje 61-odstotno, v razsejanem stadiju pa le še 31-odstotno.

Pazljivo na plaži, zaščitite se.
Pazljivo na plaži, zaščitite se. FOTO: Thinkstock

Kožni melanom je v veliki meri povezan z okvarami kože, ki jih povzroči izpostavljenost UV-žarkom, je pojasnila Šmuc Bergerjeva. Tveganje za nastanek melanoma se poveča v primeru številnih sončnih opeklin, opeklin v otroški dobi in opeklin z mehurji. "Zelo veliko tveganje pomeni tako imenovano brutalno sončenje, se pravi občasno intenzivno izpostavljanje UV-žarkom recimo takrat, ko gredo ljudje na morje," je izpostavila na današnji novinarski konferenci.

Med ljudmi so že dobro znani kriteriji ABCDE kot koristen opomnik za prepoznavanje morebitnih znakov melanoma: asimetrija znamenja, nepravilni robovi, neenakomerna ali spremenjena barva, premer več kot šest milimetrov in spremembe v znamenju, kot so rast, srbenje, krvavitev ali pojav novih. Ob tem se v zadnjih letih uveljavlja tudi znak grde račke, s katerim opisujemo spremembo na koži, ki se po svojih lastnostih močno razlikuje od vseh ostalih, poudarja Šmuc Bergerjeva.

Pravočasno odkrita sprememba na koži, za katero se izkaže, da je kožni melanom, je preprosto odstranljiva in s tem tudi v 90 odstotkih preprosto ozdravljiva z relativno hitrim kirurškim posegom, ki ne prinaša pomembnejših ali pa nevarnejših zapletov in posledic, je poudarila kirurginja na onkološkem inštitutu Barbara Perić.

"Običajno je potreben samo izrez kože, kjer se je nahajal tumor, velikokrat tudi diagnostični poseg na bezgavkah in s tem v bistvu pridobimo tudi vse informacije, na podlagi katerih se odločamo potem o prognozi in nadaljnjem zdravljenju te bolezni," je pojasnila.

Strokovnjaki pozivajo, da postane redno samopregledovanje kožnih znamenj in obisk osebnega zdravnika ob sumljivih spremembah del vsakdanjih zdravih navad vseh. Šmuc Bergerjeva prebivalce opozarja, naj se poleti med 10. in 16. uro umaknejo v globoko senco, uporabljajo zaščitna oblačila, pokrivala, sončna očala in kreme z visokim zaščitnim faktorjem ter ne obiskujejo solarijev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
04. 03. 2024 20.55
+2
Vsak ne sedi v pisarni pod klimo,poleti, če ne v Sloveniji ne bi bilo nič narejenega!
Delavec_Slo
04. 03. 2024 21.14
+1
JA od klime pa dobiš revmo!, tako da je isto!
Šmarčan123
04. 03. 2024 21.37
periot22 Naj več kožnega raka fašejo ljudje ravno na dopusti na hr obali ko celi den ležijo na sonci zvečer pa vrešijo ko jim kožo zapotegavle.