Znanost in tehnologija

Objavljen največji in najbolj natančen zemljevid Rimske ceste: ESA popisala 1,15 milijarde zvezd

Pariz, 14. 09. 2016 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Popisati in umestiti na zemljevid 1,15 milijarde zvezd ni mačji kašelj. A Evropski vesoljski agenciji je s pomočjo sonde Gaia, ki so jo v vesolje poslali leta 2013, to uspelo. Gre za največji in najnatančnejši zemljevid Rimske ceste do zdaj. Kljub temu je dela še veliko, saj to predstavlja zgolj en odstotek zvezd v naši galaksiji.

Vesoljska sonda Gaia, ki je v vesolje poletela leta 2013, je v zemljevid Rimske ceste vrisala več kot milijardo zvezd, s čimer se je seznam znanih zvezd v naši galaksiji močno povečal, so danes sporočili iz Evropske vesoljske agencije.

Dolgo pričakovani popis 1,15 milijarde zvezd je največji in najbolj natančen zemljevid Rimske ceste do zdaj, je dejal francoski astronom in član konzorcija Gaia Francois Mignard.

Interaktivni 3D zemljevid Rimske ceste: STAR MAPPER

Pri Evropski vesoljski agenciji so za vsako zvezdo našli ime.
Pri Evropski vesoljski agenciji so za vsako zvezdo našli ime. FOTO: ESA

To sicer še vedno predstavlja manj kot odstotek zvezd v naši galaksiji, v kateri je po ocenah znanstvenikov med 100 in 200 milijard zvezd.

Znanstveniki iz 25 evropskih držav so za dva milijona zvezd s seznama določili hitrost gibanja in oddaljenost od Sonca. Evropska vesoljska agencija in konzorcij Gaia načrtujeta, da bosta do konca prihodnjega leta določila hitrost in oddaljenost za milijardo zvezd z zemljevida.

Zemljevid
Zemljevid FOTO: ESA
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
16. 09. 2016 19.10
+1
Dobro in zdaj; kdaj pelje prvi helikopter malo na okol!?
BURGA
16. 09. 2016 14.35
+1
Zanimivo, da ploščati še kar pisarijo svoje nebuloze, niti eden pa še ni odgovoril na niti eno moje vprašanje. Ponavljam: koliko je debela ta ravna plošča in na čem stoji ali plava v vesolju, zakaj prihaja do potresov in vulkanskih izbruhov, kako nastane strela, od kje pride vsa ta silna elektrika, Na kaj in kako je pritrjena Luna in zakaj je na našem nebu le ponoči in kako so pritrjene vse te lučke, katere vidimo ponoči. In ne nazadnje kako je zemlja nastala in seveda kdaj. Nadškof James je izračunal, da je vesolje nastalo 22. oktobra 4004 pred našim štetjem.
frako
16. 09. 2016 17.20
+6
Debela je za višino 3h titanou, stoji na želvi ki stoji na želvi vse do dol, potresi pa vulkani se zgodijo k je treba mau pritiska v peklu spustit, strele zeus meče naokol, luna je pa itak lučka k jo je bog obesu na strop, ostale lučke so pa sam lukne v preprogi ki jo ponoč bog potegne čez strop, ob 9tih zurej si pozabu dodat.
BURGA
19. 09. 2016 18.20
FRAKO se strinjam s tvojo razlago, mislim pa, da nisi prepričal Nikiiy, Lexa11, s-even, Whosa in še kakšnega veleuma na tem portalu. Morda mi bodo oni kdaj razodeli, kdaje vesolje nastalo. In seveda kako je nastalo.
Racio
15. 09. 2016 22.36
+0
Nikiiy, razloži nam laikom, zakaj čoln plava na vodi in zakaj potone če mu preluknjaš dno?
Nikiiy
16. 09. 2016 08.01
+3
Nek bradat človek Arhimed je natanko 14. 5 milijarde let nič minut, in nič sekund po velikem poku kaj je počilo ne vemo in kje je to bilo tud ne, povedal takole pa velja in je pravi odgovor. Če je skupna teža plovila (trup, oprema, tovor, potniki, njihov možganski potencijal... in vdirajoča voda), večja kot je teža vode, ki jo plovilo izrine, potem se zadeva potopi. Baje temu pravjo vzgon. ?? Dejstvo koliko je material trupa ploven (plava sam od sebe) ni pomembno, ker je masa vdirajoča vode velika in vleče plovilo na dno. Še številke: Specifična masa zraka je 1.2928 kg/m3 (pri 0°C), vode pa ~1000kg/m3. Ko v plovilo teče voda in iz plovila izriva zrak, se teža ki jo mora plovilo nositi, povečuje za faktor >800; oz. vsak potopljen m3 pomeni >800 kg dodatne teže. V bistvu ladja ali čoln plava zaradi zraka, ki je v njem, material trupa je samo finesa. Tk na palec zate...gostota pač..????? Pa še vprašanje zate, zakaj se ti ne dvigneš v zrak in zakaj ti ne potoneš..?? za prvo je odgovor zrak , za drugo pa spet nasičenost praznega prostora z zrakom..Ja spet gostota..????
frako
16. 09. 2016 13.18
+2
Ni natanko 14,5 miljarde let +- 250 miljonou, nič ni počilo pr velkmu poku tko je sam ime teorije bolš bi blo rečt vsepovsodni razteg. Ja gostota in?
Racio
16. 09. 2016 18.44
+5
V bistvu ladja ali čoln plava zaradi zraka, ki je v njem??? torej trdiš da če bi vrgel v vodo steklenico, ki sicer plava na vodi, in iz nje posrkal ves zrak, torej bi bil v njej vakum, bi le ta steklenica potonila?
BURGA
15. 09. 2016 18.04
+10
Članek opisuje delo ESA-e, ploščati pa kar naprej tumbajo o NASI. Pa s kakšnimi argumenti trdijo, da zemlja ni okrogla, da se podelaš od smeha. Občudujem tiste normalne ljudi, ki jim poizkušajo dopovedati in dokazati resnico o vesolju in zemlji, kajti to je sizifovo delo ali misija nemogoče. Moramo se pač sprijazniti z dejstvom, da med nami živijo tudi totalni be ki.
nekdonekje
15. 09. 2016 21.49
+12
Bemu, kok si dobil minusov... Situacija je očitno zelo slaba :D
Lex11
16. 09. 2016 10.43
-10
burga,ne štekaš: ker je Zemlja ravna,se avtomatsko podre tudi vsa ostala teorija in bučke o vesolju,ki nam jih prodajajo! Daj vklopi kdaj svoje možgane,pojdi na morsko obalo in mi povej,kje ti vidiš ukrivljenost morja in kakšen,kakršenkoli dokaz imaš glede tega,da si na krogli,ki se vrti? Mogoče ti bo takrat preklopilo,da nas nategujejo...
NemoršVerjet
16. 09. 2016 12.21
+6
nekdonekje se strinjam. nevem, a bi se smejal a bi jokal ob takih komentarjih :D
BURGA
16. 09. 2016 14.37
+5
Lex11 tebe so očitno nategovali že v rani mladosti.
c00kies
18. 09. 2016 15.00
+2
@Lex11... zate naj bo Zemlja kar ravna. Pa gravitacija? Pa ne sekiraj se zaradi gravitacije. To na tvoje življenje ne more vplivat saj živiš med oblaki pravljic o zmajih in čarovnicah. Ti pa odsvetujem padanje, tudi prek lastne noge, ker se zna zatresti realnost pod teboj. O ukrivljenosti vode pa... ko si boš kdaj v življenju ogledal kakšno kapljico od blizu npr. vode na mizi, boš morda presenečen, da ta kapljica nima ravnih robov. Lahko preizkusiš še z oljem, pa z mlekom itd. Lastnosti tekočin, ki jim pravimo viskoznost, površinska napetost itd. so prisotne v/na vsaki kapljici tekočine, kar pomeni, da te lastnosti veljajo tudi za vse večje količine tekočin (tudi morje in ocean). Na drugi strani pa, Zemlja nikakor ni mirna, zato npr. na morju obstaja reč, ki se imenuje valovanje. Če so pa valovi na morju ravni, pa bo treba k optiku cilindre menjat. Na tvojo žalost. Kar se pa horizonta in tiste ravne črte med nebom in zemljo tiče. Zemlja je precej večja in veliko bolj masivna reč kot to dopuščajo tvoje izjave in ti tudi ne bo zlahka dala vseh odgovorov na tvoja neumna vprašanja, če boš celo življenje samo sedel na kavču in gledal YT. Lahko se pa greš potovanje okoli sveta v lastni režiji in se držiš enega izmed mnogih vzporednikov pa boš prišel ven točno tam kjer si začel, enako je s poldnevniki. Prav kmalu bo idealen čas za potovanje na Antarktiko, ker se pri nas bliža zima, bo tam nastopilo "poletje". Ta reč z letnimi časi je tudi povezana z geoidno Zemljo, ampak to zate ni relevantno, ker boš moral na pot, če boš hotel kakšen bolj oprijemljiv dokaz za tvojo stopnjo mentalne in logične razvitosti.
Nikiiy
15. 09. 2016 17.36
-2
Med neskončno neskončnostjo..??? in Kooooončno neskončnostjo ??? je razlika kooooončna neskončnost tako znanost...?? Če pride čelno do trka Telesa A z svetlobno hitrostjo in Telesa B z svetlobno hitrostjo je trk izveden z svetlobno hitrostjo ja pol pa že če tako pravi znanost..??? Al kako že NASA zemljina gravitacija je X krat večja od zanemarljive LUNE..vmes je breztežnostni gravitacijski prostor ?? in vendar močna zemlja ni sposobna zadržati vode na mestu od šibke gravitacije LUNE ja pol pa že..????? In Zemlja privlači LUNO edini predmet ki nekaj privlači in vendar se Luna baje oddaljuje pa razum če morš..TO ZNANOST..Aja NASA nam je servirala 8 idealnih slik zemlje po letih vsako drugačno vsako bolj lepo in na vsaki drugačen razpored celin na dveh celo ista atmosfera..sedaj pa to nič več ne velja kaj že aja Geolid je po novem ja to je pa znanost tu ni zajebancije ker se je na ekvatorju podebelila in na tečajih postala bolj ploska..
Nikiiy
15. 09. 2016 17.38
+3
In ne boste verjeli HUBL je najdu na 120 milijonov svetlobnih let oddaljenem planetu komunista, ki nesramno sirje za grmom...
Nikiiy
15. 09. 2016 17.48
-1
Pa da dodamo še piko na i..če spustiš balon leti v nebo baje je to gostota..??? kamen pa pade na zemljo to je a težnost..??? in zanimivo če les plava na vodo korrba je spet specifična masa ???in glej kamen se potaplja ja gravitacija..ja pol pa že..
BURGA
15. 09. 2016 18.13
+7
Niki ali mi lahko pojasniš koliko je debela ta ravna zemljina plošča in na čem stoji v vesolju ali morda plava in kaj jo drži na mestu. Zakaj pride do potresov in vulkanskih izbruhov, pa kako nastane strela. Pa še to, na kaj in kako je pritrjena Luna in ostale lučke nad nami. Pa kako je zemlja sploh nastala in koliko je stara. Nadškof Armagha James Ussher je preštudiral temeljno knjigo krščanstva in stari židovski koledar, ter je izračunal, da je vesolje nastalo 22. oktobra leta 4004 pred našim štetjem. Ali se strinjaš s tem podatkom? Saj ni treba odgovoriti na vsa vprašanja, poizkusi le na enega ali dva in ti bom zelo hvaležen.
frako
15. 09. 2016 18.17
-6
Ni nobenga breztežnostnega prostora med zemlo pa luno, sam teb to razložit je kt da bi zajcu hotu razložit kvantno mehaniko.
BURGA
15. 09. 2016 18.32
+6
frako, a to ti meni razlagaš? Tega sploh nisem vprašal.
frako
15. 09. 2016 19.21
+0
Menes
16. 09. 2016 09.24
+2
Nikiiy je očitno prespal(a) ure fizike, še zlasti tiste, ki so govorile o gostoti ali specifični teži. Pa tudi ni vzel(a), da se zemeljski obliki reče geoid (kar pride od besede Gea, ki je bila starogrška boginja zemlje
Lex11
16. 09. 2016 10.46
-5
sej gostota in specifčna teža nista sporni,problem je definicija gravitacije,za katero nam pravijo,da je nastala zarada mase telesa,kar je čisti bullshit,ker tega še nikoli niso dokazali niti nikoli ne bodo! In če ne morejo dokazati,da lahko sila,ki nas vleče navzdol,nastane zaradi mase telesa,potem se od tukaj naprej tudi vse ostalo podre!
Lex11
16. 09. 2016 10.46
-5
sej gostota in specifčna teža nista sporni,problem je definicija gravitacije,za katero nam pravijo,da je nastala zarada mase telesa,kar je čisti bullshit,ker tega še nikoli niso dokazali niti nikoli ne bodo! In če ne morejo dokazati,da lahko sila,ki nas vleče navzdol,nastane zaradi mase telesa,potem se od tukaj naprej tudi vse ostalo podre!
Nikiiy
15. 09. 2016 16.28
+9
V vsej svpji dobi življenja nisem videla ene realne slika obiska LUNE, ene realne slike zemlje samo slikanice, Photo šop..in ostale BURLESKE agencije NASA..prav tako ne ene realne razlage ali ene same resnice..
Nikiiy
15. 09. 2016 16.35
+4
Ko se spustiš nižje od TASMANIJE..malo čez pa se odpre drugi svet..druga pravila igre, teror in spoznaš na ja pojdite tja..
gozdar1
15. 09. 2016 17.19
-8
s-even
15. 09. 2016 20.19
+4
Nikiy se popolnoma strinjam s teboj. Nasa je farsa z yt ali brez yt. Ljudje smo bili naučeni razmišlajti na podlagi tistega kar so nas naučili v šolah in večina ne more prestopit tega praga saj je za njih "znanost" verodostojna a v resnici večinoma dobro prodana pravljica z velikim indoktrinacijskim učinkom. Tako močnim, da ljudje niti ne poiskusijo spregledat in razumet ampak samo verjamejo v sveto naučeno.
Rolo956
15. 09. 2016 21.40
+0
so sli na mythbusters do nase in so vprasali ce lahko dokazejo. Poslali so laser v luno, ter v ogledalo, ki so ga pustili ko so bli na luni (armstrong in kompanija) in je bilo lepo videno da je laser ki se je odbil od lune dosti sibkejsi. Lahko se strinjam s kaksno teorijo zarote ampak ne s to
s-even
16. 09. 2016 18.56
+3
lord12 Nihče ni rekel da Lune ni ampak Luna ni tako nebesno telo, kot so nas učili v šoli, ali drugače povedano, na luno ni mogoče pristati.. Mimogrede, zakaj se skozi "Luno lahko vidi druge zvezde ki so za njo, ko gledaš s teleskopom ali boljšim daljnogledom, zakaj Luna sama oddaja "hladno" svetlobo, ki ni sončna.. itd ?!
glava1985
20. 09. 2016 13.42
hahahah :D premal delate ljudje oz. nic .Pol vam pa hodjo berdarije po glavi.......sem pozanl enga tazga kerlca se je s temi teorijami ukvarju velik predolg tolk da je bil kar naenkrat star 33 in brez delovnega dne..ti sment pol je bla pa spet drzava kriva ker za njega ni bilo dela....no tud tud tuki se ves realn svet podre :D Film o Kekcu so posneli velik prezgodi ,ker kot kaze je Kekcev v Sloveniji v tem obdobju na pretek
asdfghjklqwertz
15. 09. 2016 15.00
+12
Nisem vedel, da je rimska cesta podobna globusu.
Squares
18. 09. 2016 19.26
+1
To misliš,ker si napačno razlagaš to sliko.
Nikiiy
15. 09. 2016 10.35
+9
NASA bo morala za današnjo mlado generacijo prikazati kaj realnega resničnega ne pa zgodbe o 10 in več svetlobnih letih oddaljenih planetih.. ???... pravljicah in slikanicah, otroških razlagah in veliki reklami ene materijalno požrešne klape na območju 51..
zaj?ek69
15. 09. 2016 10.51
-7
gozdar1
15. 09. 2016 11.16
-15
Kolikokrat je v članku omenjena NASA? Kaj je v tem nerealnega?
Whos
15. 09. 2016 10.32
+6
Zanimivo, kako ste prepričani, da zemlja ni ravna. Osebno dopuščam možnost, da je ravna, ovalna ali pa okrogla. ubistvu mi je vseeno, ampak goreče zagovarjat neko tezo, na podlagi podatkov, ki jih palsirajo "ustanove", ki se financirajo iz istega korita, kakor vse ostale, pa to tako goreče, da če se ne strinjaš z mano, potem si bebec, mi je smešno. Noben od nas še ni bil v vesolju, da bi videl kako zgleda zemlja v resnici, Na YT pa imaš nešteto posnetkov in intervjujev ljudi, ki prav tako matematično zavračajo, da je zemlja okrogla, pričanja astronavtov, da je v vesolju situacija bistveno drugačna, kakor je predstavljena nam in da so dejankso vse slike zemlje zretuširane. Samo posnetek Appolla si poglejte, pa vam bo jasno, da pri stvari nekaj ne štima. Kakor sem rekel vseeno mi je a je zemlja ravna ali ne, ampak glede na moje izkušnje ne verjamem več ničemur, kar nam plasirajo mainstream mediji in organizacije.
Lex11
16. 09. 2016 10.49
-6
realno: sama Zemlja (celina) seveda ni ravna,so pa 100% ravni (vodoravni) oceani okoli vseh celin,kar je čisti dokaz,da Zemlja ne more biti kugla. Vse ostalo je pa potem samo še stvar debate! Zelo preprosto!
BURGA
16. 09. 2016 14.46
+2
Takole na pamet je v vesolje letelo že kakšnih 1000 zemljanov, celo ena Slovenka po rodu. Ko bo zopet prišla na obisk v Slovenijo, jo malo povprašaj o teh zadevah. Do takrat pa se prenehaj smešiti s svojimi burleskami.
felix58
15. 09. 2016 09.59
+1
To so ceste, ki jih je naredila narava, nepa toste, ki jih dela DARS
Nikiiy
15. 09. 2016 09.56
+12
Do zdej smo gleda 14 različnih slikanic zemlje ki jo je spedenala NASA nobene realne slike nobenega resničnega posnetka zdej pa so začeli sej ni lčisto taka, sej ni čisto okrogla morda je Geolid..itd niti enega samega resnIčnega posnetka sam RETUŠ..
Nikiiy
15. 09. 2016 09.58
+20
Aja pa mal Hruškasta..pa na Ekvatorju fesjt sploščena sej veste ni čisto taka kot na sliki... samo slike posnetka pa NI..
Menes
15. 09. 2016 10.34
-12
To, da je Zemlja geoid (in ge geolid), se ve že dolgo, ker je to posledica rotacije.
Lex11
16. 09. 2016 11.36
+0
Kakšen geoid,če nam pa NASA pošilja slike,kjer je zemlja popolna krogla??
Lex11
16. 09. 2016 11.36
-1
Kakšen geoid,če nam pa NASA pošilja slike,kjer je zemlja popolna krogla??
DAEMONIUM
14. 09. 2016 21.52
-2
Vec kot milijarda zvezd v galaksiji Rimska cesta kar pa je komaj 1% zvezd v tej galaksiji. In galaksija rimska cesta je le ena od milijard galaxj...cloveski mozgani te velecine neskoncnosti vesolja preprosto ne morejo razumeti.
appollyon
14. 09. 2016 22.32
-13
Lahko ampak konec koncev ne moreš vseh žvali šet med ljudi!
IlluminatiAllSeeingEye01
14. 09. 2016 22.51
+16
Pravljice, ki vam jih vbijajo v glavo že od rojstva :) Poslušaj mainstream medije in lepo verjemi, vse kar ti servirajo še naprej :)
IlluminatiAllSeeingEye01
14. 09. 2016 22.52
+16
Pozanimaj se malo kdo je ustanovitelj Nase in kakšen je bil njen prvotni namen....
Squares
14. 09. 2016 22.59
-11
Zate obstaja tako samo 100 zvezd in ena galaksija pa 500 planetov samo verjetno.
modelx
15. 09. 2016 08.02
-8
in bog, ki je vse to naredil, ko je bil nažgan
kolbek460
14. 09. 2016 21.45
-6
Galileja so vbili inkvizitorji ker je njegova torija bila drgačna ,,
appollyon
14. 09. 2016 22.33
-14
Res je! in njihova teorija je bila ravna zemlja!
Menes
15. 09. 2016 10.36
+3
Galileja inkvizitorji niso ubili, so mu pa sodili.
Iztok Belšak
15. 09. 2016 11.40
+2
Res je Galileja niso obsodili na smrt zato pa so Giordana Bruna dali ubiti ker se ni hotel odpovedati svojim teorijam. Galileo je imel srečo da je njegov proteže bil
SkokecPokec
14. 09. 2016 21.27
+2
Čemu to služi? Js bi tud zvezde gledal, pa d mi še kdo fajn plača za to.
NoBrainsNoTumor
14. 09. 2016 21.30
-9
ja eto, pojdi, izobrazi se, zaposli se v Nasi ali kje podobno in štej zvezde :)
appollyon
14. 09. 2016 22.35
-11
Fant te morm razočarat, zato moraš bii zelo izobražen, in nepredstavljivo bogat, namreč, dober teleskop stane tam 4000€, po vrhu moraš imeti vsaj malo Iq da ne tiščiš glave v tla.
g.noj
15. 09. 2016 19.19
Blue30
14. 09. 2016 21.17
-4
baje res zivijo ljudje ki verjamejo v to nebulozo o ravni Zemlji, hehehe
darlok
14. 09. 2016 21.41
+0
Ne moreš verjet, res. Sem za foro na YT poslušal nekega "strokovnjaka", ki zagovarja ravno Zemljo. Kakšne nebuloze je trosil. Argumenti pa takšni, da ne veš ali se tip zaj..ava ali pa mu v glavi kak kolešček manjka.
felix58
15. 09. 2016 10.00
-14
Lex11
16. 09. 2016 10.30
-5
Sej zedeva je preprosta,morje je vedno ravno,torej tudi zemlja ne more biti kugla,obračaj kakor želiš,ukrivlenosti morja preprosto ne moreš dokazati,ker ne obstaja!
Maštam
14. 09. 2016 20.53
+13
In kje ste vi vsi študirali in raziskovali.
Nauders
14. 09. 2016 20.52
+1
DA BI PA OBJAVILI KAKŠNO NOVO FOTOGRAFIJO ZEMLJE IZ VESOLJA ???????? ZEMLJA JE RAVNA
Blue30
14. 09. 2016 21.17
-7
c00kies
14. 09. 2016 21.25
-8
Zemlja ni ravna, nikoli bila in nikoli ne bo, iz enega samega razloga, ker atomi niso ravni. Dogajanje na subatomski ravni pa še dodatno zakomplicira vse skupaj. Najboljši približek "popolne" ravnine na atomski ravni so morda kakšni minerali (npr. fino polirani kubični minerali). Ker pa Zemlja ni nek ultra gladki mineral ni ravna in tudi če bi bila ultra gladki mineral bi nas iz nje odneslo že hololo kdaj :D Tako da tudi naš obstoj ti pove, da ni ravna.
DAEMONIUM
14. 09. 2016 22.04
-1
Pa kaksna ravna zemlja neki, vsi planeti so okrogli in tudi zemlja. Kako pa bi ploscata zemlja potovala v kroznici okoli sonca, vsi ostali planeti pa okrogli? Sploh pa kaksne sile pa bi delovale na ploscato zemljo? Tudi magnetizem ki sciti zemljo pred skodljivim soncnim sevanjem ga ne bi bilo. Sploh pa clovek ne more verjeti da danes v dobi satelitov verjame da je zemlja ploscata!
appollyon
14. 09. 2016 22.38
-11
c00kies, nobena stvar ni ravna, ravnina obstaja samo v matematiki, matematika pa je osnova in teorija! Sej če bi taki modeli kort so gor kaj vedeli, npr. nekaj dni nazaj obletnice, največjih matematikov, da bi si prebrali vsaj Kalkulus, in podobne zadeve dq bi se vsaj malo izobrazili, bi razmišljali popolnoma drugače.
c00kies
14. 09. 2016 22.44
-11
@appollyon... če pa nočejo razmišljat. Seveda ni popolne ravnine, prav zaradi atomov in ostalih še manjših delcev ne, ampak to dopovedat nekaterim je bogokletstvo.
Lex11
16. 09. 2016 10.33
-5
Nekateri preprosto ne razumete...zemlja je ravna iz preprostega razloga,ker so vsi oceani okoli celin ravni,brez najmanjše ukrivljenosti! na noben način ne morete dokazati,da je ocean ukrivljen,kar probajte! Sonce in Luna pa krožita po spremenljivi krožnici nad to našo ravno zemljo,zelo preprosto!
Nikiiy
14. 09. 2016 20.23
+9
Baje je 120 svetlobnih let daleč 15 planetov kjer je lohka življenje in na enem je Socijalizem z Komunisti na čelu dva imata pa probleme z Turki eden še z migranti..na treh pa druga svetovna vojna pe traja..??? Toliko o znanosti..
Racio
15. 09. 2016 22.30
+4
Ti si en bongo, pa ne baje ampak kr za zihr...
Nikiiy
14. 09. 2016 20.20
+12
Še to ne vedo ali je zemlja ravna ali ne, ali gre vse skupaj za natego in je NASA največja prevara v zadnjem stoletju...
HAILWOODmike
14. 09. 2016 20.32
-18
brusilec
14. 09. 2016 20.41
-10
imaš fotografije zemlje iz vesolja, vse od leta 1970 naprej.. miljone zvezd, okroglih, nekaj planetov okoli nas, okroglih!!! ti pa misliš da je naš planet ploščat? :)
c00kies
14. 09. 2016 21.11
-9
in se je začelo... Nikiiy pogrešali smo te :D kje maš kompanjone?
Blue30
14. 09. 2016 21.18
-17
Dragon_13
14. 09. 2016 21.28
+17
Brusilec, na planetu Pluton je celo narisan Disney-ev junak Pluto, čez 3/4 planeta, to je ena takih stvari, ki ti da misliti, da nekaj ne štima, da se BigBrother norčuje iz nas...
Lex11
16. 09. 2016 10.35
-4
Naivnost nekaterih ljudi je pač neskončna...recimo c00kies bo do smrti verjel,da živi na kugli,ki se vrti,haha...v bistvu se mi kar smilijo ljudje,ki tako naivno verjamejo vsaki neumnosti,ki jo servira NASA in uradna znanost...
Lex11
16. 09. 2016 10.35
-3
Naivnost nekaterih ljudi je pač neskončna...recimo c00kies bo do smrti verjel,da živi na kugli,ki se vrti,haha...v bistvu se mi kar smilijo ljudje,ki tako naivno verjamejo vsaki neumnosti,ki jo servira NASA in uradna znanost...
tali?ni tom
14. 09. 2016 19.52
-6
1,15 milijarde je zgolj en ,EN ODSTOTEK ZVEZD NAŠI GALAKSIJI IN ZEMELJSKI KVAZI ZNANSTVENIKI ŠE VEDNO VSAJ URADNO VZTRAJNO ZANIKAJO OBSTOJ ZUNAJZEMELJSKEGA INTZELGENTNEGAŽIVLJENJA! MADONA,KAJ JE ZDAJ TO? ZVEZD V VESOLJU PA JE TOLIKO DA SE JIH NE A PREŠTET,ZAMSLIMO SI KOLIKO JE ŠELE PLANETOV OKOLI NJIH ŠTEVILKE SO FASCINANTNE IN TROBIT DA SMO SAMI JE ENAKO KOT TO DA JE TRAVA RDEČA!sem moral mal zavpit,vem da ni lepo me pa jezi ko klamfajo neumnosti!
AliaxInvent
14. 09. 2016 20.05
-3
brusilec
14. 09. 2016 20.37
-16
zanikajo?? kako lahko potrdiš nekaj kar se nisi videl ali pa dobil kakšrnih koli dokazov o tem? zemlja je stara nekaj milijard let? človek lahko sprejema signale iz vesolja komaj 50 let.. črez 100 let pa nebo več človeka, pa mogoče življenja na zelmlji, mogoče bo kej primitivnega preživelo. če majo drugi planeti približno isto življensko zgodbo, potem ni šans da bi ujeli kakšen signal. Da bi pa vesoljčki riskiral 1000 let njihovega življenja za to da pridejo ali rešit ali pa zradirat našo civilizacijo, ne verjamem. kaj šele da bi prišli pogledat "če je kdo doma" :) neumni so tisti ki verjamejo v raznorazne ufo obiske, pa neke zarote..
siupamoizvedetiresnico
15. 09. 2016 11.54
+0
brusilec, čas je relativen, vesoljčkom ne pomeni veliko...