Znanost in tehnologija

Od Titovega do Trumpovega Velesa: kako je mesto obogatelo z izmišljenimi novicami

Veles, 06. 12. 2016 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Povprečna mesečna plača v makedonskem Velesu je 350 evrov. A ne za številne dijake in študente, ki naj bi služili tudi po več tisoč evrov na dan. Njihova zlata jama so lažne novice o ameriških predsedniških kandidatih. Večino so napisali prav v Velesu. Da so z njimi morda vplivali na izid volitev, jih ne zanima.

Mnenje ameriške javnosti pred volitvami, ki so v Belo hišo presenetljivo poslale Donalda Trumpa, so sooblikovale tudi številne lažne novice o kandidatih. Naklonjene so bile Trumpu, kar pa ni njihova edina skupna stvar. Druga, še bolj zanimiva, je njihov izvor. V svet so jih pošiljali iz makedonskega Velesa.

Izmišljene novice močno vplivajo na javno mnenje. Odgovorni pa niso zgolj tisti, ki jih objavljajo, ampak vsi, ki jih nekritično delijo.
Izmišljene novice močno vplivajo na javno mnenje. Odgovorni pa niso zgolj tisti, ki jih objavljajo, ampak vsi, ki jih nekritično delijo. FOTO: AP
"Američani imajo radi naše zgodbe, mi pa z njimi služimo. Koga zanima, ali so resnične ali izmišljene," je novinarki BBC Emmi Jane Kirby povedal 19-letnik, ki se ni želel predstaviti s pravim imenom. Je eden od desetin, če ne stotin veleških dijakov in študentov, ki so si z izmišljenimi novicami močno popravili življenjski standard.

Prvo zgodbo je objavil lani poleti. Na ameriških skrajno desničarskih spletnih straneh je poiskal članke, ukradel dele vsebine in jih združil v novo novico s senzacionalističnim naslovom. Facebooku je plačal za izpostavljeno objavo, da je dosegel ciljno skupino. Ko jo je in ko so začeli klikati na njegove članke, se je na njegov račun začel stekati denar oglaševalcev. V enem mesecu je zaslužil 1800 evrov, nato je to početje opustil. Tako vsaj trdi.

Mestu, ki se je v preteklosti imenovalo Titov Veles, danes v šali dodajajo drugo ime - pravijo mu Trumpov Veles.

Pravi tudi, da njegovi znanci služijo po več tisoč evrov na dan. V mestu, kjer je povprečna mesečna plača 350 evrov. Razkošni avtomobili in drage pijače, ki jih naročajo v mestnih barih, pričajo, da se ne zgolj hvalijo. Pa jih skrbi, ker so na nek način pomagali Trumpu do zmage? "Najstnikom v našem mestu ni mar, kako Američani volijo. Zadovoljni so, ker služijo in ker si lahko privoščijo draga oblačila in pijače," je povedal omenjeni 19-letnik.

Župan Velesa Slavko Čadijev pa je dejal, da je na to celo ponosen. In poudaril, da so mladi pač pokazali podjetniško iznajdljivost, umazanega denarja pa da v mestu ni. Njihovo početje dejansko – vsaj za zdaj – ni nezakonito, ali je pošteno, pa se kljub temu lahko vprašamo.

Preiskovalna novinarka Ubavka Janevska tej temi posveča veliko svojega časa. Odkrila je najmanj sedem skupin, ki se organizirano ukvarjajo s produciranjem lažnih novic, več sto šolarjev pa to po njenih besedah počne na lastno pest. Janevsko skrbi, da se bo nekaj podobnega kot v ZDA že ta mesec ponovilo v Makedoniji. Imeli bodo parlamentarne volitve in, ko pravi, je že odkrila spletne strani z izmišljenimi novicami, ki bi lahko vplivale na njihov razplet. Le da ne izvirajo iz Makedonije, ampak iz Srbije in Hrvaške. 

Zakaj verjamemo?

Preberi in premisli, preden deliš.
Preberi in premisli, preden deliš. FOTO: AP

Zakaj se novice, ob katerih bi, če bi jih zgolj na hitro preleteli, zgolj zamahnili z roko, tako hitro širijo? Odgovor je preprost: ogromno ljudi jih deli s svojimi prijatelji in sledilci, ne da bi se potrudili in preverili vsebino. Raziskava univerze Columbia in francoskega inštituta (Institute de France) je pokazala, da na 59 odstotkov deljenih novic nihče ni kliknil, kar pomeni, da so uporabniki prebrali zgolj naslov. Kar je še huje: ti naslov, za katerimi bi se lahko skrivalo kar koli, oblikujejo politično in kulturno agendo, saj določajo, o čem se bo govorilo in kaj bo hitro ušlo pozornosti javnosti.

Facebook je že nekaj časa pod pritiski, naj vendarle omeji kroženje takšnih novic, a za zdaj še ni pokazal pretirane pripravljenosti za ukrepanje. Morda pa se to spreminja. Na priljubljenem družbenem omrežju očitno testirajo novo orodje, s katerim bodo lažje ločili resnične zgodbe od izmišljenih. Več uporabnikov je namreč poročalo, da so morali oceniti, ali je objava resnična ali ne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
09. 12. 2016 10.48
Tudi vi imate svoje študente, ki so na veliko širili polresnice in negativno poročali o Trumpu...pa zaradi nepismenosti nikoli ne bodo postali milijonarji.
SEJBOBOL
06. 12. 2016 22.04
+5
No pa ste le pogruntal , da kliki so tako rekoč NEDELO in ISKANJE UMAZANEGA ZASLUŽKA ...... Tisti k to podpirajo in plačujejo so pa odgovorni za vse neresnice ....
sp9s
06. 12. 2016 19.40
+4
Meni cenzuriraste vsak komentar pa to...
trumpet2018
06. 12. 2016 16.47
+18
če bi bila vsaka laž o Trumpu po 1 euro, bi bili vi na 24 ur že milijonarji, vi ste fake news . Mainstream mediji so v bistvu mrtvi, nihče jim već ne verjame.
trumpet2018
06. 12. 2016 16.49
+14
driskoteka
06. 12. 2016 16.49
+3
zdaj bomo raje brali fake news kot te dolgocasne pokazala je zavidljiv trebuscek na 24 ur haha
anjerd
06. 12. 2016 16.56
+8
Tudi tv programu bo odklenkalo, če bo plačljiv.
driskoteka
06. 12. 2016 16.32
+15
jezus no saj je tudi pri nas pol novic izmisljenih druga polovica pa napihnjenih! ce je vam to fajn brat pa berite, kaj boste zdaj tozili ker ste sami naivni ha ha
IVO1965
06. 12. 2016 16.22
+12
hahahahaha, balkanci nhategujejon glupe gringose.
nikhrast
06. 12. 2016 16.17
-5
Upam da jih bo kdo tožil. Včeraj incident v restavraciji kjer naj bi izkoriščali otroke, Pizzagate. Moški pride notri da bi rešil otroke, začne tudi streljati.
Vig1
06. 12. 2016 15.40
+35
Opisali ste 24ur.com. Študentje pišejo nepreverjene in pristranske novice s senzacionalističnimi naslovi, mi pa klikamo kljub temu, da vemo, da je večina zadev prepisana ali izmišljena. Razlika je, da so bili Makedonci za Truma vi pa proti Trumpu, kar je še slabše. Vaše izmišljotine o Melanii in Donaldu pred volitvami so bile višek neokusnosti.