Znanost in tehnologija

Slovenski znanstveniki spet presenetili: odkrili nov način raztapljanja, ki pomeni velik korak k zelenemu recikliranju

Ljubljana, 25. 10. 2016 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Nejca Hodnika s Kemijskega inštituta je odkrila nov način za raztapljanje platine. Njihov proces je za okolje bistveno manj škodljiv in bi lahko v prihodnosti ogromno pripomogel k ohranjanju okolja.

Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta
Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta FOTO: Kanal A

Mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom Nejca Hodnika s Kemijskega inštituta je odkrila nov koncept raztapljanja platine. Odkritje predstavlja za okolje bistveno manj škodljiv proces in pomeni velik korak k zelenim rešitvam izrabe odpadkov ter ohranjanju čistejšega okolja, so povedali na današnji predstavitvi dosežka.

Odkritje so raziskovalci dosegli v okviru projekta Zeleno recikliranje platine s pomočjo efektivnega raztapljanja s procesom spreminjanja površinskega potenciala. Članek o projektu in njegovih rezultatih pa je bil minuli teden objavljen v reviji Nature Communications.

Študija je po besedah direktorja Kemijskega inštituta Gregorja Anderluha pomembna, ker predstavlja nov, pomemben pristop k razreševanju okoljskih problemov. Hkrati pa kaže na to, da smo na področju tovrstnih raziskav v svetovnem vrhu, je uvodoma dejal Anderluh.

Kot je pojasnil Hodnik, ki je nosilec projekta na kemijskem inštitutu, so plemenite kovine, kamor spada tudi platina, odporne na korozijo oz. raztapljanje, zato so bile za njihovo recikliranje doslej potrebne zelo agresivne kemikalije.

Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta
Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta FOTO: Kanal A

Minimalni izpusti in potek procesa pri sobni temperaturi

Nov način raztapljanja platine se je v primerjavi z najbolj razširjenim postopkom - raztapljanjem z zlatotopko, ki je nevarna in agresivna kemikalija - izkazal kot okoljsko bistveno manj škodljiv proces. Pri novem postopku namreč uporabljajo manj agresiven pH z minimalnimi izpusti nevarnih plinov in deluje pri sobni temperaturi.

Odkritje je pomembno tudi na ravni recikliranja in izrabe odpadkov, s čimer se bomo po besedah Hodnika kot družba vedno bolj soočali. Plemenite kovine so namreč ena ključnih komponent pri proizvodnji visoko tehnoloških izdelkov, kot so denimo pametni telefoni.

V Evropi tudi nimamo znatnih naravnih nahajališč teh kovin. Ob tem se po mnenju Hodnika ponuja rešitev tako imenovanega urbanega rudarjenja, kjer bi iz odpadnih produktov, namesto, da jih zavržemo in izvažamo, na zelen način reciklirali plemenite kovine. Kovine namreč na splošno predstavljajo popoln material za reciklažo, ker se pri pretvorbah ne porabljajo in v teoriji lahko 100-odstotno zakrožijo od produktov do odpadkov in nazaj.

Hodnik je opozoril tudi na problem izkoriščanja slabih zakonodaj v državah tretjega sveta, kjer se trenutno, zaradi visoke cene recikliranja, odlaga in reciklira večina električnih in elektronskih odpadkov iz Evrope in ZDA. Plemenite kovine se v teh državah reciklirajo pri nekontroliranih in za zdravje osebja nevarnih pogojih, je opozoril Hodnik.

V prihodnje nameravajo nadaljevati z raziskavami ter jih razširiti na vse plemenite kovine, je dejal Hodnik. Poskušali se bodo povezati tudi z raziskovalci iz domačih inštitutov kot sta IJS in IMT, saj imajo določena komplementarna znanja in opremo, ki bi pomagala k dobri izvedbi nadaljnjih raziskav. V načrtu imajo tudi pridobiti sredstva iz gospodarstva, hkrati pa ciljajo tudi na evropska sredstva.

Projekt je potekal od začetka leta 2015 do januarja 2016. Odkritje je plod znanja, ki se je akumuliralo med večletnimi raziskavami na Kemijskem inštitutu ter na Max-Planck inštitutu v Dusseldorfu, kjer je Hodnik opravljal podoktorsko strokovno izpopolnjevanje s prestižno štipendijo Marie Curie.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TolstojV
25. 10. 2016 20.29
+0
Če bi v javni upravi ta ttenutek odpustili 30% kadra se to ne bi nikjer nič poznalo, javna uprava bi bila še naprej toga, neučinkovita in nesposobna. Državna uprava je leglo birokratov in neučinkovitih nesposobnih posameznikov ki nič ne znajo niti ne vedo kaj morajo delati njihove vodje pa arogantni in vzvišeni, oholi naduteži.
eFranjo
26. 10. 2016 19.25
Našvasan_zob
25. 10. 2016 19.11
+2
Hehehehe.... njenga skrbi za zdravje ljudi iz tretjega sveta pri umazani reciklaži odpadkov, medtem se pa tam narod plodi 100 na uro in doswga nenormali naravni prirastek...
KungFuPanda
26. 10. 2016 18.13
+2
Po drugi strani gre tukaj za nelojalno konkurenco, kjer je delovna sila poceni in brez varovalne in zaščitne opreme. Delodajalcem ni treba skrbeti za varnost in zdravje pri delu, kar tudi precej znižuje stroške (tudi na račun proizvodne opreme, kjer ni potrebe za opremo, ki bi omogočala varno delo), poleg onesnaževanja (in posledično) okoljskih dajatev. Proces, ki je bolj varen, je posledično tudi bolj sprejemljiv za implementacijo v Evropi, kar lahko vodi v večjo konkurenčnost, ne na račun varnosti in zdravja.
Našvasan_zob
25. 10. 2016 19.07
+5
" V Evropi tudi nimamo znatnih nahajališč teh naravnih dobrin" --- No no..še malo razmišljaj pa ti bo postalo jasno zakaj po svetu sejemo demokracijo...
KungFuPanda
26. 10. 2016 18.16
To ne pomeni, da jih ne moremo dobiti... ali učinkovito reciklirati. Japonci so recimo tudi zelo omejeni na svojih otokih.
eFranjo
26. 10. 2016 19.28
+2
pošteni kupijo, ostali si pa demokratsko prisvojijo
Našvasan_zob
25. 10. 2016 19.02
-3
Če že hočte neki narest za okolje delajte na grafenu... Al vam to veliki ne pustijo?
Našvasan_zob
25. 10. 2016 18.18
+1
Kok nižje okoljske davke bo to prineslo?
TRUMPP
25. 10. 2016 19.02
+3
Našvasan_zob
25. 10. 2016 19.24
+1
Glede na to da so obupal nad globalnim segrevanjem in prešaltal na klimatske spremembe (da majo oba scenarija segrevanje / ohlajanje pokrita) je čist možno, da bolj ko bo čisto ozračje, več bomo plačevali...
tedoVV2HCmedo
25. 10. 2016 17.45
+14
V laboratorijih to deluje, v okolje mimo politikov pa ne pridejo. Saj že obstaja boljši vir energije kot nafta, ampak naftna mafija seveda tega ne dovoli. Bodo šli raje iskati nafto na druge planete, kot da bi dovolili uvedbo cenejše in boljše alternative.
valjhunsinkajtimara
25. 10. 2016 17.13
-19
Ok.... kaj bi zdej s tem.? V njih namakal stare telefone al kaj? Kaj je tu uporabnega?