Znanost in tehnologija

Opozorilo združenja bank: e-voščilo vam lahko okuži računalnik

Ljubljana, 22. 12. 2016 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Te dni boste zagotovo prejeli več elektronskih voščilnic z lepimi željami za prihajajoče leto. A v Združenju bank Slovenije opozarjajo, da bodite pri odpiranju voščilnic pazljivi, saj bi lahko svoj računalnik okužili z izsiljevalskimi virusi.

Združenje bank Slovenije svetuje uporabnikom pazljivost pri odpiranju e-voščilnic. Letos namreč v Sloveniji opažamo izjemno rast števila primerov okužb z izsiljevalskimi virusi, ki se širijo predvsem po e-pošti.

Ker je takšna zlonamerna programska oprema lahko skrita tudi v e-voščilnicah, bi uporabniki pri odpiranju teh morali biti pazljivi. Nikoli naj ne odpirajo priponk in povezav v e-pošti neznanega ali sumljivega pošiljatelja, svetujejo v združenju.

Posebej bodite pozorni pri odpiranju priponk in povezav v svoji elektronski pošti.
Posebej bodite pozorni pri odpiranju priponk in povezav v svoji elektronski pošti. FOTO: Thinkstock

Kot so pojasnili, se po elektronski pošti lahko uspešno širijo virusi, ki šifrirajo vse podatke na računalniku, s čimer ti postanejo nedostopni za uporabnika. Po uspešno izvedenem napadu nepridipravi od žrtve zahtevajo odkupnino za dešifriranje podatkov.

Leto 2016 minilo v znamenju izsiljevalskih virusov

Ta vrsta napada na računalnike je bila tudi najbolj pogosto zaznana v letošnjem letu v Sloveniji po podatkih nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT.

V pregledu leta so v SI-CERT zapisali, da je bilo "leto 2016 v znamenju izsiljevalskih virusov". "Okužene so bile številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki."

Kot pojasnjujejo, je v preteklosti veljalo opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev, še posebej ne tistih s končnico .exe. Vendar so se nepridipravi prilagodili z novimi načini, kako bi pretentali prejemnika e-pošte, med drugim tako, da potvarjajo ime pošiljatelja.

"Zato naj velja pravilo, če ne vem, zakaj sem dobil pošto, nikoli ne odpiram priponk, niti ne klikam na povezave," pravijo v SI-CERT, ki še svetuje vsem uporabnikom redno ustvarjanje varnostnih kopij podatkov na računalniku.

Letos se je SI-CERT odzval na približno 2300 omrežnih incidentov, kar predstavlja 20-odstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Poleg izsiljevalskih virusov so letos izstopale še različne spletne prevare, med drugim vse pogostejši primeri lažnih spletnih trgovin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 12. 2016 13.24
-2
Kaj imajo banke s tem?
prouhudababa
22. 12. 2016 18.28
+1
Dale ti bodo posojilo, da boš lahko odkupil svoje podatke :)