Znanost in tehnologija

Pet dijakov našlo rešitev za vse, ki ste ostali brez zapiskov. 'Želimo, da si dijaki pomagajo med seboj'

Ljubljana, 09. 02. 2017 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
122

Se učitelju pogosto izgovarjate, da vam manjkajo zapiski, ker ste bili odsotni v šoli, zato ne veste odgovora na vprašanje? Zdaj bodo vaši izgovori na še bolj trhlih tleh, saj je zaživela spletna aplikacija Dijačko, ki omogoča preprosto in pregledno deljenje zapiskov učne snovi. Je delo petih zelo sposobnih dijakov, ki so iskali rešitve za svoje težave in s svojo idejo rešili tudi težave svojih sovrstnikov.

Pet dijakov, ki sestavlja ekipo Dijačko.
Pet dijakov, ki sestavlja ekipo Dijačko. FOTO: Ekipa Dijačka

Pet srednješolcev in njihov mentor je poskrbelo, da imajo odslej dijakinje in dijaki lažje delo, ko je treba prepisati, urediti ali kako drugače dopolniti svoje učne zapiske. S februarjem je namreč zaživela spletna storitev Dijačko, ki jo je ekipa razvijala od maja lani.

Kaj je Dijačko?

Dijačko je storitev, ki dijakom omogoča enostavnejše medsebojno deljenje zapiskov. "S storitvijo želimo ustvariti dijaško skupnost, ki si bo v prihodnje med seboj pomagala in izboljšala kvaliteto šolanja. Za najboljše delitelje zapiskov pa obljubljamo tudi nagrado," pojasnjujejo ustvarjalci. Tokrat si lahko s svojimi zapiski prislužite letalsko karto v Berlin.

Iskali rešitve za svoje težave in težave sovrstnikov

Na vprašanje, kako so sploh prišli na idejo, ekipa odgovarja: "V naši prvotni skupini je bil sošolec, ki profesionalno trenira nogomet. Zaradi rednih treningov ter tekem veliko manjka v šoli. Posledično mu primanjkujejo šolski zapiski. Čeprav je odličen športnik in se zelo trudi v šoli, se njegove ocene ne morejo primerjati z drugimi, ki so redno pri pouku. Večinoma je problem pri slabih ocenah, ker mu primanjkujejo šolski zapiski." Zato so se v sklopu podjetniškega krožka odločili, da eno noč prespijo na šoli ter poskušajo rešiti problem primanjkovanja šolskih zapiskov. "Ko smo raziskovali ta problem, smo ugotovili, da do sedaj dijaki nalagajo in si delijo zapiske zelo neurejeno po različnih forumih in Facebook skupinah," pravijo in dodajajo, da je v Sloveniji od pouka odsotnih tudi veliko število dijakov, ki so dolgotrajno bolni. "Prav to je bil razlog, da spodbudimo dijake, da si pomagamo med seboj. Tako smo razvili platformo Dijačko, za katero verjamemo, da bo izboljšala znanje nekaterim dijakom in pomagala napolniti prazne liste v šolskem zvezku."

Za svojo idejo so prejeli naziv Naj storitev 2016.
Za svojo idejo so prejeli naziv Naj storitev 2016. FOTO: Ekipa Dijačka

Za svojo idejo so bili tudi nagrajeni

Projekt so začeli maja 2016, Dijačka pa so prvič predstavili javnosti na Ustvarajalnikovem StartUp vikendu socialnih inovacij v Slovenskih Konjicah. Takrat so dobili potrdilo komisije in osvojili naziv Naj storitev 2016. Njihovo platformo je pozdravil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je bil še posebej navdušen, ker Dijačko poleg medsebojnega deljenja zapiskov ustvarja tudi dijaško skupnost. Junija 2016 so osvojili še naziv Naj mladinski Ustvarjalnikov startup 2016, s svojo idejo pa so navdušili tudi predsednika Boruta Pahorja.

Dijaki s predsednikom Pahorjem.
Dijaki s predsednikom Pahorjem. FOTO: Ekipa Dijačka

Na svoj uspeh izjemno ponosni, a kot pravijo, brez dobrega mentorja ne bi šlo

Z resnejšim programiranjem so se dijaki srečali zunaj šole, pri tem pa jim je bil v veliko pomoč njihov mentor Nejc Konjevič, ki je po poklicu programer. "Super bi bilo, da bi v šolah začeli z osnovami programiranja že prej. Želim si, da bi vsak moj sovrstnik iz računalniške šole spravil skupaj takšen projekt, ki ti prinese veliko več znanja in izkušenj kot učbenik programiranja. Če je šlo lahko kaj narobe, je šlo tu," pravi 16-letni koder Luka Gregorn.

Tudi zato, ker jim je kljub vsem oviram uspelo od samega začetka in prazne beležnice napisati sistem in sprogramirati platformo, so na svoj dosežek izjemno ponosni.

Za njihovo delo jih je pohvalil tudi premier Miro Cerar.
Za njihovo delo jih je pohvalil tudi premier Miro Cerar. FOTO: Ekipa Dijačka

Kdo vse je v ekipi?

Ekipo Dijačko sestavlja pet dijakov – kreativca in oblikovalca Tevž Sedmak in Žan Černe, za kodiranje v ozadju skrbi Luka Gregorn, za kodiranje v ospredju pa skrbita Patrik Benčina ter Luka Poženel. Večina fantov je dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica. Vodi jih Ustvarjalnikov vodja mentorjev Nejc Konjevič. Zanj dijaki pravijo, da je zakladnica idej, prav tako ima veliko izkušenj. "Svoje znanje nam predaja na zanimiv način, kar nam je najbolj pomembno, pa je dejstvo, da nas vedno spravi na pravo pot ter nas po njej usmerja," pravijo dijaki. "Z Nejcem smo se prvič srečali na začetku našega šolanja na Gimnaziji Ilirska Bistrica. Njegov prvi vtis je bil pozitiven, videti je bilo, da človek ve, kaj počne. Od takrat naprej obiskujemo Ustvarjalnikov podjetniški krožek pod mentorstvom Nejca. Skozi krožke nam je prodal ogromno znanja, tudi preko različnih izletov. Odpeljal nas je tudi na ekskurzijo v London, kjer smo si ogledali Google in izkusili življenje zunaj Slovenije," pravi 16-letni koder Luka Poženel in dodaja, da mu je ekipa zelo hvaležna, saj si kljub obveznostim vedno znova vzame čas zanje. "Ko smo bili na robu obupa, nas je vedno spodbudil, da smo nadaljevali s svojim delom in razvijali našega Dijačka. Prepričan sem, da bi si vsak dijak želel profesorja oziroma mentorja, kot je Nejc," pravi Luka.

Velika zahvala gre Gimnaziji Ilirska Bistrica, prav tu se je namreč začela naša pot. Gimnazija nam vedno stoji ob strani ter nas podpira. Velika zahvala gre tudi predstojniku šole Gorazdu Brnetu, ki ima res velik posluh do dijakov, ki bi si želeli več od pouka. Zahvalili pa bi se tudi Občini Postojna za opremo pisarne v Inkubatorju Perspektiva. Ekipa platforme Dijačko

V projekt vložili ves svoj prosti čas

Peterica se je že na začetku dogovorila, da mora vsak član za projekt opraviti vsaj tri ure dnevno. Pozneje se je zaradi potreb in večke zahtevnosti to spremenilo na pet ur dnevno, mesec pred izzivom pa so vsi člani opravili tudi po osem in več ur dnevno. "Tako smo z ekipo vsak dan po šoli ter vikende in praznike preživeli v pisarni, kjer smo razvijali platformo. V projekt smo vložili ves naš prosti čas in veliko neprespanih noči," pripovedujejo in dodajajo: "Za nas je bil ta podvig kar zahteven, saj smo se lotili neznanega področja in še to brez znanja."

Kakšni so prvi vtisi, zdaj ko Dijačko že deluje?

"Moramo priznati, da smo prvo noč, ko smo javno objavili platformo in spletno stran, težko spali. Dajali so nas mešani občutki. Ko so na stran začeli prihajati prvi dijaki, smo se že pomirili, češ da bo vse v redu. Včasih si odpremo stran in jo samo ponosno opazujemo. Ponosni smo na našo storitev in upamo na najboljše," o svojih prvih vtisih pripoveduje mlada ekipa.

Odziv dijakov je dober. "Naš mail nabiralnik se polni, dijaki nas ustavljajo na hodniku, veseli so in idejo zelo pozdravljajo. Že nam svetujejo, kaj lahko vključimo v nadaljnji razvoj," pravijo, Dijačko pa je 'kriv', da imajo sedaj tudi veliko več prošenj za prijateljstvo na Facebooku.

V projekt so vložili ves svoj prosti čas, na svoj dosežek pa so upravičeno zelo ponosni.
V projekt so vložili ves svoj prosti čas, na svoj dosežek pa so upravičeno zelo ponosni. FOTO: Ekipa Dijačka

Načrti za prihodnost

"V prihodnje želimo izdelati mobilno platformo, tako da ne bo potrebno vsakič obiskati spletno stran. To nam je cilj do začetka naslednjega šolskega leta," glede prihodnjih načrtov pravi ekipa Dijačka. "V prihodnjem letu si želimo ustvariti sistem tako, da bo lahko dijak popravil zapiske svojega sošolca oziroma jih nadgradil."

Kot se za kreativne in ambiciozne dijake spodobi, imajo še druge načrte za prihodnje. "Vzporedno bomo delali na projektu, ki se prav tako tiče dijakov, a naj za enkrat ostane še skrivnost, saj je v povojih," so skrivnostni.

Njihov dolgoročni cilj je, da bi odprli neke vrste javne učilnice, v kateri bi dijaki mentorirali druge dijake, saj so prepričani, da lahko vsak od nas pomaga nekomu.

Dijake pozivajo, naj prek Dijačka oddajo svoje zapiske in se tako potegujejo za letalsko karto v Berlin. Prav tako načrtujejo, da bodo v sklopu platforme podelil tudi praktične nagrade najboljšim dijakom z najbolj urejenimi zapiki.

Kako deluje Ustvarjalnik?

Več o delovanju Ustvarjalnika nam je povedal njihov mentor Nejc Konjevič, ki pravi, da je organizacija Ustvarjalnik podjetniški peskovnik. "Najbolj znani smo po naših podjetniških krožkih, ki jih izvajamo na slovenskih srednjih šolah in tudi v tujini, mladi pa na njih skupaj s svojimi mentorji razvijajo številne projekte. S tem se naučijo proaktivnosti, samoiniciativnosti in pridobijo vse tiste veščine, ki so potrebne za prihodnost."

"Podjetniški krožek je celoletni program, ki ga vodijo mladi podjetniki iz lokalnega okolja, ki smo jih predhodno usposobili za izvajanje naše metodologije. Na njem udeleženci razvijejo svojo prvo poslovno zamisel in želja je, da jo konca programa pripeljejo do otipljivega rezultata. Krožki tečejo v več kot 20 mestih po celotni Sloveniji, med drugim tudi v Celju na Gimnaziji Celje-Center," pojasnjuje Nejc.

Pisarna, ki deluje pod okriljem Ustvarjalnika.
Pisarna, ki deluje pod okriljem Ustvarjalnika. FOTO: Ekipa Dijačka
O Nejcu in njegovem delu je ustanovitelj Ustvarjalnika Matija Goljar dejal: "Biti odličen mentor ne pomeni samo dobro poznati podjetniške prijeme in imeti za sabo uspešne projekte. To poslanstvo od posameznika zahteva, da si za svoje mlajše vrstnike vzame čas, jim pomaga ugotoviti, v čem so dobri ter jim zaneti iskrico v očeh, da svoje ideje dejansko izpeljejo. Odličen mentor ima ogromen vpliv na življenje mladih, pomaga jim narediti prve korake v njihovi karieri in poskrbi, da imajo varno okolje, v katerem lahko premagajo vse začetne neuspehe. Svoje poslanstvo odlično odpravlja Nejc, to je tudi videti na uspehu ekipe."

In kaj pravi mentor o svojih mentorirancih? "To je skupina, o kateri se bo še veliko govorilo. Čeprav želijo fantje tokrat zgraditi neke vrste dijaško skupnost za medsebojno pomoč med dijaki, bodo ob tem dobili veliko novih izkušenj in znanja. Člani le-te skupine imajo vse, kar potrebuje vsaka StatUp ekipa. Prav s temi izkušnjami in znanjem imajo fantje drugačen pogled na svet in so v prednosti pred drugimi. Zamislite si, da bi že pri 16-ih začeli razmišljati o karieri, ne pa šele po študiju. Se že veselim njihovih novih podvigov in jim želim veliko uspeha."

Milenijci
Milenijci FOTO:


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
11. 02. 2017 13.16
-3
nehajte delati iz nekaj tipov heroje in izumitelje stoletja, ker bodo prav tako hitro tudi propadli. Takih in podobnih aplikacij, rešitev na internetu kar mrgoli, nič novega niti fancy, v kopiranju in kraji idej smo Slovenci menda svetovni feonomeni. Od tega se ne da pre-živeti, če pa vaši otroci rabijo z enim projektom samo medijsko promocijo, pol pa vedite da svet žal tako ne funkcionira ali le na kratki rok, že jutri ne bo za njih nihče vedel. Dajte raje se specializirat kako boste rešili izginjajoče slo. gospodarstvo, pokrajino, ljudi....bo več koristi in bo dela za tisoče ljudi kot pa te internetne aplikacije, nismo mi Silicon valley ki kontrolira ves svet. Aja pa ne vizija za 50 let, ampak akcija zdaj, npr. do 2020, bo čist dovolj.
thetech
11. 02. 2017 17.48
+4
Ha? Da se od aplikacija se ne da preživet? No moje podjetje razvija mobilne in spletne aplikacije in zaradi tega živimo super... Zaradi uspeha tudi zaposlujemo in nas je trenutno v ekipi 8.. Naročnike imamo praktično iz celega sveta; imamo pa tudi nekaj lastnih aplikacij, ki globalno gledano odlično priljubljene..
thetech
11. 02. 2017 17.59
+4
Kopiranju idej? Google je dejansko skopiral koncept Yahooja, ter Altaviste.. Facebook je prekopiral celotno platformo MySpaca.. Torej je zate vse kar je skopirano in izboljšano zanič? Torej vsa IT, avtomobilska, mobilna industrija?? Res si cvetka ni kaj.. In potem se sprašujemo zakaj je v Sloveniji kot je? No odgovor je na dlani.. Zaradi bedakov kot si ti!
Explainator
10. 02. 2017 08.14
+6
bravo ekipa, tole je pa tko dobra referenca oz izkušnja, da me prihodnost za vašo ekipo niti malo ne skrbi
Ate_ist
09. 02. 2017 19.59
+4
bistvo vsega je, da so se fantje našli, se skupaj usedli in za nekaj časa vklopili možgane, kar sicer ni v navadi pri humanoidnih primatih. opozorili so nase, in drastično povečali svoje možnosti za nekoliko manj sivo prihodnost.
thetech
09. 02. 2017 18.26
+10
Slovenec je Slovencu največji sovražnik!
Uporabnik1046796
09. 02. 2017 19.44
-1
AxisDei
09. 02. 2017 18.22
+0
Žal mi je, že znana ideja. Jaz nisem očaran.
FesterAdams
09. 02. 2017 17.42
+9
Vprašanje je, kako so ti zapiski napisani. Če so na roko..., hm.., danes 80% dijakov sploh na roko več ne zna pisati. Stvar namreč mora biti tudi povratno informativna. Beri čitljiva....
Houdor
09. 02. 2017 17.41
-2
Spet neke aplikacije...
Miha Geršak
09. 02. 2017 17.34
+11
sploh ni fora v izdelku ampak v praksi ki jo otroc dobijo, inovativno razmišljanje, timsko delo, marketing, programiranje. taka ekipa je pri 18-ih sposobna zalaufati firmo, metem ko drugi drgnejo klopi do 25-ega. potem pa ugotovijo da nič ne vedo in da ni službe za njih.
OldSkul
09. 02. 2017 16.35
+4
Tole ne bo uspelo, problem je v tem, da je močna konkurenca v dijaški.net, ki obratuje že od "pamtiveka". Še jaz sem iz tam snemal v srednji šoli. Ekonomska fakulteta v Lj ima dobro stran za gradiva recimo: ef-gradiva.net
Skalinada
09. 02. 2017 16.25
+5
Aha, to pomeni samo to, da bo smrklovje še bolj špricalo šolo.
Miha Geršak
09. 02. 2017 15.26
-1
zelo pohvalno, le da je pri nas premalo projektnega in inovativnega učenja, 90% je drgnjenje klopi nasproti katedru; kod v času marije terezije. fantje bodo mimogrede dobili posel, verjetno še pred koncem študija. tako kod zuckerberg in mnogi drugi . na švedskem pa je taka praksa pravilo.
Artechh
09. 02. 2017 14.56
+14
Teh strani obstaja kakor češ samo v Sloveniji.... Samo so mrtve ker noben ne objavlja... Tle bo ista zgodba zelo kmalu
svizecincokolada
09. 02. 2017 14.17
-3
to je čista mimologija, ker,... je danes bitka za obstoj dosti velika in zakaj bi potem jaz nekomu dajal svoje zapiske, da bo on brez težav prišel do uspeha, potem ko bova pa v istem obdobju iskala zaposlitev mi je pa ta ista oseba direktna konkurenca,... hahahaha,... seveda bi ti dal zapiske z veseljem,... NOT,....
modelx
09. 02. 2017 14.14
+12
ja to pa ti je izum. v mojih časih, to je bilo še v kameni dobi, ko ni bilo zadeve, ki se bo današnji mladini glih, glih v roko vrasla, in smo si bili še analogni prijatelji in ne digitalni - beri facebook,...., smo po pouku šli k zbolelem sošolcu in mu dali zapiske, da jih je prepisal. to je bilo tovarištvo. in sedaj tili odkrivajo toplo, prežvečeno in izbljuvano vodo
ONniON
09. 02. 2017 14.14
+5
aplikacija aplikacija samo da ni treba migat pa razmišljat, prav bolani ste že stem in pretiravate a greste z telefonom na WC tudi ?
letmeseeit
09. 02. 2017 14.08
+3
Neka huda reklama ni ravno Cerar in Pahor. Nič posebnega.
Transformerji
09. 02. 2017 13.47
+2
So si pač dali duška, da so naredili nekaj, ..... s tem pa se ne pomaga sošolcem-kam!!! Če si resen dijak, sedaj lahko dobiš zapiske na več načinov. Drugo je pa podpiranje žuriranja, neresnega izobraževanja, podpiranja lenuhov........ mislim, da je to brca v še večjo temo ........ razen, če med njimi ni dijakov, ki nimajo niti mobitela. To pa je druga zgodba....
fljfo
09. 02. 2017 13.41
+12
Pridni fantje, a če že porabljate čas bi ga raje za nekaj inovativnega...podobne platforme ibstajajo že dolgo časa...resnično ne razumem, kaj je tukaj tako inovativnega?
Ramzess
09. 02. 2017 13.34
+3
Nekateri komentarji se ne morejo izogniti omembi plagiatorstva, pa veste kako težko se je, ob vsem kar že obstaja, ne glede na področje, izogniti plagiatorstvu, hkrati pa ponekod iščejo igle v senu. Verjetnost da boste nehote imeli kakšnen plagiat je danes neprimerno večja, kot v preteklosti. Včasih je bolje kaj prepisati, skopirati, in to spremeniti. Zakaj neki bi še enkrat programiral, kar že itak obstaja, dovolj je da se spremeni koda, kaj doda, odvzame. Res je nesmiselno pisati nek program, če pa ta že obstaja, lahko ga kvečjemu le spremeniš.
Zentrum
09. 02. 2017 13.49
+4
Ramzesll, vse lepo in prav, fantje so pač naredili neko aplikacijo, ki ostalim dijakom omogoča lažjo izmenjavo zapiskov. Kul. Ampak ne tega promovirat kot "inovacija", ker to niti slučajno ni. Jeremy je pa itak zadel bistvo.
rcarlos
09. 02. 2017 13.28
+11
Še ena stvar, narejena za "luftarje". S tem bo v večini primerov (so izjeme) zgolj še večja podpora za lenuhe. Nwm zakaj bi kdorkoli hodil na predavanja, če lahko zapiske dobi. A ne bi blo boljš da pol takim dijakom (študentom) "tapridni" prodajajo zapiske, če že oni morajo biti tam. Pol se pa čudi narod kolk je polpismenih v naši prelepi državici. Ni čudno če bi vsak bil neki doktor pa nič naredo, ker seveda doktorat, ipd. potrebuje zato ker ima ustrezne veze v nekem podjetju, kjer pač to izobrazbo potrebuje, da ga lahko nekdo noter spravi. Drgač pa "izvirna" ideja, skoraj sovpada z že znanim Dijaški.net :)