Prihodnost poklicev zdaj: kaj bodo počeli dispečerji dronov, geoinženirji, hranologi ...?

V bližnji prihodnosti, skoraj sedanjosti, nas čakajo novi poklici. Študentje, ki so danes sedli v klopi, bodo opravljali poklice, ki jih ne poznamo. Kaj bosta počela geomatik in hranolog? Kaj bo z uveljavljenimi poklici kuharji, učitelji, delavci v tovarni? Ali res izumirajo?

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poklici prihodnosti so že tukaj – dispečer dronov naj bi bil že uveljavljen poklic, tudi geoinženirje imamo, ki krotijo vreme. Študenta, ki je minuli teden začel študirati zgodovino, po štirih letih služba zgodovinarja – kot jo poznamo danes – najbrž ne bo čakala, bo pa lahko postal denimo virtualni turistični vodnik po zgodovinskih znamenitostih. O tem, kaj bo leta 2020 počel hranolog in kaj že danes pomeni biti geomatik, smo se pogovarjali z Marušo Grah, ki bo takšne poklice predstavljala tudi na novembrskem Kariernem sejmu v Ljubljani.

O tem, kaj bomo sploh še delali v prihodnosti, smo se pred kratkim pogovarjali tudi s sociologom Gorazdom Kovačičem in uspešnim podjetnikom Ivom Boscarolom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 71
 
Gronkei 07.10.2017 18:58:29
Pogledal sem oba videoprispevka in ne vem ali naj se krohotam ali naj se že danes vržem s stolpnice, da mi ne bo potrebno tega v prihodnosti gledat. :) Namreč.... Samo tri preprosta vprašanja imam. V kolikor je takoimenovana multidisciplinarnost in današnja fleksibilna kariera tako oh in sploh, zakaj se npr. v ZDA že od kolidža naprej nekateri usmerjajo v skrajno ozko strokovno vejo katero potem pilijo in v njej delujejo desetletja, ter po 40-ih letih poznajo svoj poklic v piko? Glede na to multidisciplinarnost, a res mislijo, da bo neka oseba tako neverjetno sposobna delovati praktično v treh ali štirih strokovnih segmentih združenih v enega? Zakaj potem še današnji strokovnjaki ne vedo prav vsega? In navsezadnje... V kolikor tolikim današnjim poklicem grozi izumrtje, zakaj neki je gospa tako trdno prepričana, da pa njen ne bo? Iskanje dela drugim namreč. Saj imamo facebook, saj imamo instagram, twitter ipd., saj smo multidisciplinirani.... Kako si ne bi mogli sami, brez posrednika, najti službe? Samo to. Grem naprej opravljat fizično, umazano in ne-karierno delo kakršno utegne po teoriji že jutri izumreti, hehe.
AlternativeFacts 07.10.2017 22:08:23
V ZDA so zelo multidisciplinarni..tu si žal malo brcnil v temo.......
provokatorr 08.10.2017 13:31:29
gronkel ima prav. jaz sem inženir mehatronike, za to delo, ki ga opravljam, ravno prava izobrazba, ne morem pa trditi, da imam toliko znanja, kot ga ima inženir elektrotehnike, elektronike, ali strojništva.
Gronkei 10.10.2017 20:40:48
AlternativeFacts, nisem brcnil v temo, saj sem lepo jasno napisal, da nekateri. Zagotovo veliko več dajo na usmerjenost v eno branžo ampak do potankosti. V ZDA je najti poklice, ki jih pri nas sploh ne poznamo. V Sloveniji je sploh pogosta moda, da pa vsi vse znamo. Tam je to zelo redko. Med Hillybillyji
Več komentarjev