Znanost in tehnologija

Detektiv opozarja: Moški na telefone svojih partnerk nameščajo programe, s katerimi nadzorujejo, kje so, s kom so in kaj počnejo

Ljubljana, 16. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
231

V zadnjem času pri nas narašča protizakonito nameščanje t. i. spy programov na pametne telefone žensk, s katerimi jih partnerji popolnoma nadzorujejo. Za le nekaj evrov na mesec jih s spleta lahko snamejo popolni laiki, ki se dokopljejo do telefona partnerke in nato spremljajo vso njeno komunikacijo na aplikacijah, kot so Facebook, Viber, WhatsApp, pa tudi fotografije, elektronsko pošto in klice.

V zadnjem času je v Sloveniji opaziti velik porast protizakonito nameščenih "spy programov" na pametne telefone žensk, skozi katere jih partnerji popolnoma nadzorujejo, opozarjata zasebna detektiva. "Ne samo, da ti programi omogočajo popoln nadzor nad gibanjem osebe ali komunikacijo prek sms-ov, e-pošte ali klicev, omogočajo celo beleženje komunikacije preko vseh družbenih omrežij (Facebook, Viber, WeChat, Skype, Hangouts, Messenger, WhatsApp...), pa tudi vpogled v pošiljanje slik in celo pridobivanje gesel. Na ta način ljubosumni partnerji nadzorujejo svoje partnerke, brez njihove vednosti," pojasnjuje detektiv Aleš Ažman, ki skupaj s svojo soprogo Matejo vodi detektivsko agencijo Detekta.

'To je grob poseg v zasebnost partnerke, pa tudi osebe, s katero komunicira'

Pred enim letom tovrstnih zadev nisva zaznavala, pripoveduje, danes je tega izjemno veliko. "Govorila sva z več ženskami, ki se jim je zdelo zelo nenavadno, da njihov partner v vsakem trenutku ve, kje ona je, s kom je, kakšno fotografijo je poslala prijateljici, kaj sta se pogovarjali na Facebooku, kaj na WhatsApp-u, kaj je prijateljica počela v tistem trenutku …," opisuje Ažman in dodaja: "To ni samo nadzor partnerke in hud poseg v njeno zasebnost, pač pa tudi poseg v zasebnost osebe, s katero ona komunicira."

nadzorovanje
nadzorovanje FOTO: Thinkstock

Programi, o katerih govori, so po nizki ceni (mesečna naročnina stane le okoli 12 ali 15 evrov) prek spleta dostopni vsakomur, ne da bi potreboval neko pretirano računalniško znanje. "Kdor vsaj malo pozna pametne telefone, ve, da se aplikacije nalagajo preko Google Play-a, lahko pa tudi preko drugih spletni strani. Tak program zahteva admin (root) dostop, saj bi se v nasprotnem primeru na telefonu opazil. In če nekdo pride do tega dostopa, kar danes na spletu ni težko, bo to lahko naložil in program se dobesedno skrije v ozadje. Človek niti ne opazi, da se na telefonu izvaja še kaj drugega, kot tiste aplikacije, ki jih dnevno uporablja," pojasnjuje. Vsa komunikacija, vsak vnos se beleži istočasno na serverju, do katerega dostopa tisti, ki je ta program namestil.

'Moški to delajo zato, da imajo nadzor nad ženskami'

Na vprašanje, ali "spy programe" nameščajo večinoma moški ženskam ali se dogaja tudi obratno, Ažman odgovarja: "Ženske tega ne počnejo, ker se ne spoznajo toliko na informacijsko tehnologijo. One skozi čustvovanje in razumevanje odnosa začutijo, kdaj je nekaj narobe. Moški pa razmišljajo drugače, so bolj tehnični tipi. V vseh primerih, ki sva jih z ženo zaznala, sva ugotovila, da moški ženskam to nameščajo zato, da jih imajo pod kontrolo - ali zato, ker v tistem času izkoriščajo njeno odsotnost oz. jo imajo pod nadzorom, kje se nahaja, ali pa so tako ljubosumni, da hočejo vedeti čisto vse, kaj se z njo dogaja. Tu torej govorimo o totalnem nadzoru, ne samo o nekem preverjanju partnerja."

"Spy programi" na spletu so različni in prikazujejo različne stvari - vso komunikacijo na Facebooku, Vibru, WhatsAppu ..., posnete in poslane fotografije, poslano in prejeto e-pošto, poslane in prejete sms-e, trajanje klica, na katero številko je bilo klicano … Določeni, malo dražji programi klic celo posnamejo in ga pošljejo na server.

Če se dokopljemo do telefona, lahko tak program nanj naložimo v le nekaj minutah. "Če mi daste vaš telefon, bom  nanj namestil program in v 15 minutah vedel vse. Ko me bo zanimalo, kje se nahajate, bom preprosto stisnil gumb in mi bo telefon podal vašo lokacijo v tistem trenutku," pravi detektiv. "Imel sem primer, ko sva se s stranko dobila v njeni službi v Ljubljani in sem ji izrecno rekel, da ne sme zapuščati delovnega mesta, saj bo njen partner to videl. V času, ko sva klepetala, je on trikrat preveril njeno lokacijo in jo dvakrat klical, kaj počne na istem mestu.  Dekle mi je celo zaupalo, da jo je - ko je v trgovini predolgo časa stala v vrsti -  partner klical in vprašal, s kom se pogovarja. To je noro, dekle je psihično povsem sesuto," je opisal.

opazovanje
opazovanje FOTO: Thinkstock

Kateri so prvi znaki, da imate na telefonu nameščen 'spy program'?

Glede na to, da se naložen program ne prikazuje nikjer in ikona zanj na mobilniku ne obstaja, nas je zanimalo, kako torej odkriti, da smo žrtev vohunjenja. To je zelo težko, pojasnjuje Ažman. Pa vseeno: prvi indici so, da nekdo – običajno partner – pozna določene podrobnosti iz komunikacije s tretjo osebo, ki jih sicer ne bi mogel vedeti. Če si pozoren, se pozna tudi pri porabi baterije in pri prenosu mobilnih podatkov.

Če se nam zazdi, da smo žrtev tovrstnega vohunjenja, se je o tem treba najprej prepričati. "Treba se je o stvari pogovoriti, pogledati, do česa je prišlo, s posebnimi programi preveriti telefon in tak vohunski program najti. Določeni programi, ki so malo dražji, omogočajo odstranitev takega programa tudi na daljavo, kar pomeni, da bo ta, ki je zadevo namestil, če bo zaznal, da je bil odkrit, program odstranil in ga čez čas namestil nazaj. Pa smo na istem," je še pripomnil Ažman. Poudaril je tudi, da detektiva, če ga boste klicali, nikar ne kličite iz istega telefona, za katerega menite, da mu nekdo prisluškuje ali sledi, saj boste s tem izdali vaš namen tistemu, ki vam prisluškuje.

pametni telefon
pametni telefon FOTO: Thinkstock

SI-CERT svetuje: Telefona ne puščajte brez nadzora, uporabljajte funkcijo zaklepanja zaslona in ne nalagajte nepoznanih aplikacij

Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT so nam povedali, da prijav, ki bi jih lahko uvrstili v to kategorijo, praktično ne prejemajo. "Ali je to posledica neuporabe teh aplikacij ali pa nezaznave s strani uporabnikov, ne vemo. Take aplikacije namreč delujejo prikrito in v ozadju, zaradi česar jih je zelo težko zaznati. Uporabniki praktično ne morejo ugotoviti, ali imajo na telefonu nameščeno tako aplikacijo, brez da bi preverili nastavitve globoko v samem sistemu," so zapisali.

Najboljša zaščita pred takimi napadi je, da telefona nikoli ne pustimo brez nadzora, da uporabimo funkcijo zaklepanja zaslona, ter da aplikacij ne nalagamo iz neuradnih virov, svetujejo. "Napadalec mora namreč imeti bodisi fizični dostop do naprave, da lahko namesti aplikacijo, ali pa nas prepriča, da aplikacijo sami namestimo (npr. pod krinko da gre za kakšno popularno igrico ipd.)," so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
24. 01. 2019 21.03
+3
cilj tega članka je markentinški-ženske nesite telefone na pregled cena samo 150 eurov-mani mani
Radoveden
24. 01. 2019 18.11
+4
Kaj pomaga, saj ženske ne berejo takih novic.
patriot135
17. 11. 2016 08.29
+13
Uf, Če ne bi bilo članka, sploh ne bi vedel da taki programi obstajajo... Takole pa ljudje dobijo še več idej za nadzor...
Morana7
19. 11. 2016 14.33
+3
Kot da folk ne zna v brskalnik vpisat kar jih zanima?
Mirko Masa
16. 11. 2016 22.00
+28
Zanimivo. Pravite, da je to grob poseg v življenje partnerke, potem pa natančno opišete, kaj je potrebno za namestitev.
Mejduš
17. 11. 2016 09.20
+1
Nč ni kaj posebnega samo tvoje ljubosumnos večinoma ti škoda dela saj si sigurno iskav takšna a sedaj bi najraje imel na verigi dama za vogalom,pojdi zravniku in se pozdravi če že ni prepozno.
RTVjeZAKON
16. 11. 2016 21.50
+15
Tko to je maš ženo tri otroke...te prevara greš narazen in plačuješ preživnine 500eur pa čeprav se je zg...ila ona. Pač pri otrocih imajo one prednost. So pa zaščitene bolj kot otroci. Konc koncev porabi ona preživnino in sigurno ne vse za otroke.
mufic
17. 11. 2016 08.10
+3
Mejduš
17. 11. 2016 09.34
-3
Sigurno je nekaj stabo narobe jih kar nekaj takšnih poznam,njej želim vse najbolše,ti si se samsebe povozil,sedaj samo to veš ki ti je vračala tisto ki si misni ti na grobo jo pospaviti,in nato solze si brisati,češ kako si bog in ti ni uspelo.
RTVjeZAKON
16. 11. 2016 21.39
+16
Aja a ženske pa tega ne uporabljajo? Hahaha ja pa itak to detektiv opozarja da je nezakonito saj ima manj posla saj lahko nadzor sami delamo
sandi101
16. 11. 2016 21.30
-9
Normalno da mora biti ženska pod nadzorom, zakaj sem pa torej njen mož??? Samo za davanje in luksuz, ženska mi bo pa okol se g.nla, si ne upa, pravi dedec jo ima pod kontrolo kot jst svojo!
RTVjeZAKON
16. 11. 2016 21.40
-4
igorli
16. 11. 2016 21.10
+16
To moraš bit bolan da nekomu gor naložiš, pol pa se pajtlaš na vsako njeno sporočilo. Če bo misla it bo tak šla, pa se lahko po trepalnicah mečeš. Take stvari zadevo samo poslabšajo. Pa še nekaj. Kaj ne veš ne boli. In vsak si zasluži zasebnost.
RTVjeZAKON
16. 11. 2016 21.41
+14
Bolje da zves in koncas kot da sedi na dveh stolckih. Tko da se s teboj ne strinjam
123dddd
16. 11. 2016 20.22
+19
no to pa je članek še za tiste ki niso vedeli da to obstaja in zdaj bojo začeli uporabljati...detektiv si je pa naredil dobro reklamo, bo imel dosti dela...
Barakudek
16. 11. 2016 19.15
+4
Pač živimo v času ko ti ena stvar ni dovolj. Tak da se je treba pač prilagodit razmeram. Ali se sekiraš pa vohuniš ali pa živiš po svoje
GentlemanPirate
16. 11. 2016 19.08
+28
kako sranje je to... sem prepričan da 95% moških uporabi takšna skrajna sredstva šele takrat ko se mu baba že bogvekoliko časa laže v faco in samo potrebuje dokaz (samemu sebi) da jo lahko dokončno izklopi iz svojega lajfa
Modrina69
16. 11. 2016 21.18
+15
se strinjam......sam uporabil..program in.se je izplacalo
Skalinada
16. 11. 2016 19.03
-5
Ah, dajte no! Ce ne bi blo fovsije, bi bilo za vse dost.
FesterAdams
16. 11. 2016 18.49
+3
Aleš Ažman je torej izdajalec moške srenje...
mijavci
16. 11. 2016 17.57
+33
Brezveze samo dodatno delo, imeti tako žensko da jo moraš tako nadzirat je bolje da je nimaš si sam pa je.
RTVjeZAKON
16. 11. 2016 21.45
-7
Bofur
16. 11. 2016 17.54
+15
smešno. itak nas nadzira ameriški veliki brat, brat Google, brat Facebook, vsa pošta, SMS, fotografije, filmčki so bolj kot ne razglednice. drugače pa, če nimaš zaupanja v ženo/partnerko bolje da ne živita skupaj in se ločita. pač paranoja ni se nikoli prinesla ljubezni, gre za resno bolezen
itiswhatitis
16. 11. 2016 17.54
+51
zanimivo, da sedaj ko so na voljo aplikacije po dostopni ceni, imajo detektivi kar naenkrat moralne zadržke pred tovrstnim početjem. dokler so to isto dejavnost opravljali oni za stotine evrov na to niso opozarjali, sedaj pa ko jim aplikacija za 15 evrov hodi v zelje, je pa to kar naenkrat 'grob poseg v zasebnost'. zelo zanimivo.
Mario71
16. 11. 2016 17.54
+1
kajenješkodi
16. 11. 2016 17.40
+3
a zato ni čudno, da je toliko ločitev pa to
Principat
16. 11. 2016 17.17
+8
farji že stoletja nadzirajo vse , posebej še ženske in nikjer ne piše da je protizakonito ,, še več, kreirajo in zaupne podatke sprida tudi uporabljajo
ficfiric 1
16. 11. 2016 17.16
+7
To pa slisim ze od vsakega ta drugega v sloveniji oziroma nasem malem mestu...taka cistunska drzava...po moznosti se vsi k masi skor vsak dan...vmes pa gont se okrog...;-)..
BURGA
20. 11. 2016 18.04
+1