Znanost in tehnologija

Robot na koncertu ukradel vso pozornost

Pisa, 13. 09. 2017 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Roboti so že zdaj sposobni narediti marsikaj, z razvojem bodo vse bolj posegali v naša življenja. A preteklo bo še kar nekaj vode, ko bo robot lahko pri vseh dejavnostih zamenjal človeka. V vlogi dirigenta se je preizkusil robot YuMi, vendar ''pa je to samo roka, nima možganov, nima srca''. 

Oči v Verdijevi koncertni dvorani v središču italijanske Pise so bile uprte v dirigenta, ki je med drugimi dirigiral tudi slovitemu Andrei Bocelliju. Nič posebnega, če seveda dirigent ne bi bil robot. 

Robot YuMi švicarskega podjetja ABB lahko brez težav vodi koncert, dokler gre vse po načrtih in se drži naučenega, ne more namreč improvizirati, ne more se odzvati in ne more vzpostaviti pristnega stika z glasbeniki. 

''Izjemno težko ga je bilo naučiti,'' je dejal dirigent filharmoničnega orkestra Lucca Andrea Colombini. YuMija so namreč naučili posnemanja njegovih gest. Je pa bil robot precej bolj sofisticiran od Asima, dobrega 1,2 metra velikega Hondinega robota, ki je dirigiral simfoničnemu orkestru Detroit leta 2008. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Ne govorimo o Asimovih omejenih gibih gor in dol. YuMi je izjemno fleksibilen in njegove roke imajo podobno mobilnost kot jaz,'' je dejal Colombini. 

YuMi v nasprotju z nekaterimi drugimi humanoidnimi roboti ni najbolj simpatičen, in tako se s Colombinijem nista razumela na prvo žogo. ''Ni bila ljubezen na prvi pogled. Na začetku sem se vseskozi jezil, ker se je zatikalo. In ko se robot zatakne, je potrebnih 25 do 30 minut, da ga ponastavijo,'' je razložil. 

Dodal je, da je vzelo kar veliko časa, da je YuMi obvladal svojo nalogo – za šest minut nastopanja je potreboval 17 ur priprav. 

Gibi z rokami so že bili, vendar človeški dirigent deluje s celim telesom, tudi med vdihi in izdihi opernega pevca. In to je tisto, kar je manjkalo. Slepi Bocelli se je moral do sekunde natančno naučiti YuMijevega tempa. Vsaka neprogramirana oziroma improvizirana sprememba ritma bi bila verjetno usodna za koncert, saj mu robot nikakor ne bi znal slediti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Nikakor robot ne more zamenjati čustev dirigenta, ker robot nima duše. Je samo roka, nima možganov, nima srca,'' je dejal Colombini. 

''Je zanimiv efekt, ampak nikakor to ne more biti prihodnost,'' pa je komentiral ameriški violinist Brad Repp, ki je nastopal na koncertu. 
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_endrug
14. 09. 2017 09.18
"Ukradel vso pozornost" Direkten prevod besed iz srbščine. Slovenci imamo lepši izraz.
Infraping
13. 09. 2017 15.44
Komi čakam de umetno inteligenco poštekako, z možgani in srcem, pa de ji Grafiko pokažem, pol pa do konca z vami. Res v pekel.
1airbus
13. 09. 2017 14.21
sigurno bi bili boljši od levakov
Transformerji
13. 09. 2017 13.29
+4
Želim si, da bi naši državi vladali roboti: težko je narediti takega, ki bi vedel, kaj pomeni VIP, mafija, koruptivnost...kaj šele, da bi poznal pojem - svinje ob koritu!