Znanost in tehnologija

Samsungov 'Unpacked' dogodek: upogljivi zasloni in okrogli izrezi

San Francisco, 03. 03. 2019 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
TSM / O.M.S.
Komentarji
3

Če vsaj približno sledite novicam na tehnološkem področju, ste nedvomno že zasledili, da je imel Samsung 20. februarja v San Franciscu dogodek, na katerem so predstavili svoje prve letošnje novosti. Na dogodku pa so predstavili precej več kot le 'novega Galaxyja'. Poglejmo si, kaj so v Južni Koreji za nas pripravili letos.

Galaxy S10

Največja senzacija je novi Galaxy S10. Ta bo na voljo v kar štirih različicah. Poleg pričakovanih S10 in S10 Plus sta tu še S10E in skrivnostna 5G varianta, o kateri vemo zelo malo. Prva stvar, ki jo pri novih pametnjakovičih opazimo, je okrogel izrez za sprednjo kamero. Lasersko izrezana "luknja" zasede precej manj prostora kot kontroverzni "notch", na katerega prisega večina. Zaslon je sicer izvrsten. Še tanjši robovi so razmerje med zaslonom in ohišjem telefona potisnili čez 90 odstotkov. Barve, svetlost in kontrast so v svoji kategoriji nepremagljivi. Samsung pač ve, kako se ravna z zasloni.

Poleg pričakovanih S10 in S10 Plus sta tu še S10E in skrivnostna 5G varianta.
Poleg pričakovanih S10 in S10 Plus sta tu še S10E in skrivnostna 5G varianta. FOTO: AP

Izvrstne kamere

Majhen okrogel prostor črnine skriva enojno (pri S10 in S10E) in dvojno sprednjo kamero (pri S10+). Dvojna sprednja kamera ponuja ločen globinski senzor, ki bo pomagal pri prepričljivih selfijih z dodanim portretnim učinkom. Zelo zanimive so tudi kamere na zadnji strani telefona; z izjemo cenejšega Galaxyja S10E se lahko vsi novi modeli pohvalijo s sistemom trojnih kamer. Na tem področju niso prvi, je pa njihov pristop vgradnje kamer s tremi različnimi goriščnimi razdaljami (ultra-široko, "navadno" in približano) nedvomno precej bolj praktičen od ločenih črno-belih in globinskih senzorjev.

Kje se skriva bralnik prstnih odtisov?

Naslednja velika novost je lokacija bralnika prstnih odtisov. Ta se je z zadnje strani telefona preselil kar pod zaslon. Tudi na tem področju Samsung ni prvi, so pa za razliko od konkurence pri novem Galaxyju namesto optičnega uporabili ultrasonični podzaslonski bralnik. Prednosti so jasne. V primerjavi z optičnim je ultrasonični občutno hitrejši. Poleg tega popolna osvetlitev zaslona med branjem ni potrebna, kar pomeni, da bo uporaba v temi precej udobnejša, hkrati pa bomo lahko telefon odklenili, ne da bi vklopili zaslon – nedvomno priročno.

Dvojna sprednja kamera ponuja ločen globinski senzor, ki bo pomagal pri prepričljivih selfijih z dodanim portretnim učinkom.
Dvojna sprednja kamera ponuja ločen globinski senzor, ki bo pomagal pri prepričljivih selfijih z dodanim portretnim učinkom. FOTO: AP

Kaj ponuja cenejši S10E?

Cenejši Galaxy S10E se od dražjih bratov nekoliko razlikuje. Sistema treh kamer nima. Če bomo želeli prihraniti nekaj denarja, se bomo torej morali odpovedati ultraširoki kameri in se zadovoljiti "le" z dvema. Resolucija zaslona je pri vseh modelih sicer enaka, se pa S10E odpove podzaslonskemu bralniku prstnih odtisov – ta se pri cenejšem modelu skriva pod gumbom za vklop. Zaslon najcenejšega modela za razliko od dražjih ob straneh tudi ni zaobljen.

Kaj pa cena?

Cenejši S10E je nedvomno Samsungov odgovor na Applov poskus z dostopnejšim iPhonom XR. S10E se od dražjih predstavljenih modelov razlikuje v kameri, čitalcu prstnih odtisov in zaslonu – podobno, kot se iPhone XR od dražjih XS in XS Max razlikuje po nekoliko slabšem zaslonu in manjšem številu kamer na zadnji strani. Vzporednico pa lahko potegnemo tudi pri ceni. S10E je nedvomno cenejši, a daleč od "poceni". Pri nas naj bi S10E stal skoraj 800 evrov, medtem ko bo S10 stal več kot 900, S10 Plus pa več kot 1000 evrov. So take cene upravičljive? Sicer resd dobimo izvrsten pametni telefon z ogromno funkcijami, a je trend, da novejši pametni telefoni stanejo povprečno slovensko plačo, za mnoge nedvomno vse prej kot navdušujoč.

Morda je cena navadnemu smrtniku res nedostopna, a gre hkrati nedvomno za najbolj dodelan upogljiv telefon v zgodovini.
Morda je cena navadnemu smrtniku res nedostopna, a gre hkrati nedvomno za najbolj dodelan upogljiv telefon v zgodovini. FOTO: AP

Galaxy Fold – upogljiv zaslon za dva tisočaka

Če se zmrdujemo že nad telefoni za tisoč evrov, nas bo cena naslednjega Samsungovega telefona nedvomno šokirala. Za Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, bodo pri Samsungu zaračunali okoli dva tisočaka. Morda je cena navadnemu smrtniku resda nedostopna, a gre hkrati nedvomno za najbolj dodelan upogljiv telefon v zgodovini. Samsung ga je na odru na hitro pokazal že lani, a takrat konceptna naprava z debelimi robovi ni nikogar preveč navdušila. Od takrat smo videli nekaj precej nerodnih modelov drugih znamk, ki pa je vse zasenčila Samsungova predstavitev Galaxy Folda.

Galaxy Fold, ki so ga pokazali na odru, je bil videti izvrstno. Majhen zaslon za opravljanje klicev in velik, upogljiv zaslon s tankim robom, na katerem bomo uživali v multimediji, sta le malokoga pustila ravnodušnega. Nova naprava naj bi imela seveda izvrstne specifikacije in odličen, futurističen videz, a bo vseeno zanimivo videti, kdo bo zanjo pripravljen odšteti zahtevano ceno. Tako kot 5G varianta bo Galaxy Fold na police prišel s precejšnjim zamikom, predvideva pa se, da ga bomo lahko kupili že enkrat v drugem četrtletju letošnjega leta.

Samsung
Samsung FOTO: AP

Pametna ura in brezžične slušalke

Poleg težko pričakovanih telefonov so pri Samsugnu prvič uradno predstavili tudi nove brezžične slušalke Galaxy Buds in pametno uro Galaxy Watch Active. Ura naj bi za manj kot tristo evrov ponujala odlično napravo za ljudi z aktivnim življenjskim stilom. Povezljivost, merjenje aktivnosti in lasten operacijski sistem Tizen so vgradili v privlačno ohišje, ki naj bi bilo sposobno kljubovati tako udarcem kot vodi. Še najbolj nepričakovana novost je, da so se odpovedali skorajda ikoničnemu vrtečemu robu, ki smo ga vsi povezovali z njihovimi pametnimi urami.

Nove slušalke Galaxy Buds prinašajo eno zelo zanimivo novost. Škatlica, ki omogoča brezžično polnjenje, bo to po novem lahko prejela kar od najnovejšega Galaxyja. Pri Samsungu so namreč vgradili t. i. "obrnjeno" brezžično polnjenje, kar pomeni, da so vsi modeli Galaxy S10 sposobni prek hrbtne stranice (sicer res zelo počasi) polniti druge naprave, ki podpirajo Qi standard.

Vsi modeli Galaxy S10 so sposobni prek hrbtne stranice (sicer zelo počasi) polniti druge naprave, ki podpriajo Qi standard.
Vsi modeli Galaxy S10 so sposobni prek hrbtne stranice (sicer zelo počasi) polniti druge naprave, ki podpriajo Qi standard. FOTO: AP

Povzetek

Samsung je 20. aprila v San Franciscu predstavil celo kopico dragih in zanimivih naprav, od "dostopnejšega" Galaxyja S10E do pregrešno dragega Galaxy Folda, vse skupaj pa so začinili z zanimivimi dodatki. Novosti so privlačne in zanimive, a bodo vedno bolj astronomske cene novih pametnih napravic nedvomno odgnale marsikaterega kupca. Kaj mislite vi? So novi Galaxyji predragi ali je to neizogibna cena novih inovacij?

Vsebina je nastala v sodelovanju z medijem Maklus, ki je novodobni tehnološki medij s poudarkom na kakovostni ter inovativni vsebini iz sveta pametnih naprav, pojmov in povezanih ljudi. Vso vsebino in druge podatke najdete na https://maklus.si.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
03. 03. 2019 17.30
-7
A na a50, a30, m30 in m20 ste pa pozabili
Supervillain
07. 03. 2019 18.46
+3
mnenje123
03. 03. 2019 16.33
-4
najlažje je nametat not 100giga rama da lahko vsi recejo glej kolk mam rama, pa procesorja... ovce. cene vse bližje ali iste iphonu, za kaj? za vec rama? haha