Znanost in tehnologija

'Slovenija, majhna na Zemlji, a velika v vesolju'

Ljubljana, 13. 04. 2023 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Slovenija je majhna na Zemlji, a želi postati velika v vesolju." To je želja ob predstavitvi osnutka prve Slovenske vesoljske strategije 2030. V njem je določenih pet strateških stebrov za podporo razvoju sektorjev, med katerimi so trije namenjeni razvoju programskih prednostnih področij, dva pa vzpostavljanju dobrih pogojev za nadaljnji razvoj vesoljskega sektorja. Javna razprava o strategiji se bo zaključila 10. maja letos. Vodja Slovenske vesoljske pisarne in vodja slovenske delegacije pri Evropski vesoljski agenciji Tanja Permozer pa je na predstavitvi poudarila, da med vesoljske tehnologije sodi še marsikaj drugega kot le rakete in potovanje v vesolje.

Državni sekretar Matevž Frangež je na javni predstavitvi osnutka prve Slovenske vesoljske strategije 2030 dejal, da Slovenija, čeprav je na Zemlji majhna, želi v vesolju postati velika. "Njen živahen vesoljski sektor že zdaj kaže, da je to dosegljiv cilj," je dejal in dodal, da lahko prav močan vesoljski sektor bistveno prispeva k povečanju dodane vrednosti celotnega slovenskega gospodarstva.

"Zaradi odličnih projektov in rezultatov smo v lanskem letu podvojili vplačila v programe Evropske vesoljske strategije (ESA). To nam bo omogočilo doseči zastavljen cilj polnopravnega članstva v Evropski vesoljski agenciji (ESA), ob tem pa povečati možnosti slovenske vesoljske industrije za sodelovanje v evropskih vesoljskih programih," je dejal Frangež, ki meni, da je prav ESA ključna za nadaljnjo rast slovenskega vesoljskega sektorja.

Slovenija iz vesolja
Slovenija iz vesolja FOTO: Shutterstock

Pomen vesoljskega sektorja je prepoznan tudi v okviru EU, saj je področje vesolja vključeno v najrazličnejše programe od varnosti do inovativnosti, namen javne predstavitve, katere se je udeležilo prek 50 predstavnikov industrije, raziskovalnih in vladnih institucij, pa je spodbuditi razpravo o vsebini osnutka strategije. Ta se bo zaključila 10. maja.

Osnutek strategije, ki zajema obdobje med leti 2023 in 2030, je bil pripravljen z namenom, da usmerja in podpira slovensko hitro rastočo vesoljsko industrijo in raziskovalne dejavnosti na tem področju. "Vesoljski sektor je eden izmed najhitreje rastočih sektorjev, tudi v Sloveniji, za katerega so značilni veliki multiplikativni učinki na gospodarsko rast in zaposlovanje, na zeleni digitalni prehod in razvoj raziskovalne dejavnosti," so poudarili na predstavitvi. Zanj je značilen velik vložek v raziskave in razvoj, pomembno pa je, da to znanje pospešeno komercializiramo in prenesemo v vsakdanje življenje: od uporabe v proizvodnji, zdravstvu, kmetijstvu, prometu, izobraževanju, energetiki, varnosti in na številnih drugih področjih.

Pet strateških stebrov

Misija strategije je, da Slovenija, ki se pozicionira kot dinamično vesoljsko gospodarstvo, spodbuja okolje, ki bo omogočalo inovacijski in tehnološki razvoj, da bi se tako povzpela med svojimi globalnimi tekmeci. Predlagana vizija pa se glasi: "Slovenski prostor si prizadeva širiti meje znanja in inovacij ter navdihovati zeleno, digitalno in trajnostno prihodnost." Iz slednjega pa izhaja pet strateških stebrov za podporo razvoju sektorja.

Trije stebri so namenjeni razvoju programskih prednostnih področij spodbujanja in razvoja vesoljnih tehnologij ter raziskav in razvoja. Prvi med njimi je spodbujanje in razvoj vesoljnih tehnologij ter raziskav in razvoja: razvoj tržno uspešnih izdelkov, primernih za vesolje, ki se lahko uporabljajo v tehnologijah na Zemlji, ter prenos znanja na nevesoljske sektorje. Sem spada tudi sodelovanje pri mednarodnem raziskovanju in proučevanju vesolja, kar vključuje tudi znanje in tehnologijo za izvedbo človeških in robotskih raziskovalnih misij, pri čemer tesno sodelujemo s tujimi partnerji. Pa še steber, ki govori o pridobivanju in uporabi podatkov, pridobljenih iz vesolja, za različne namene na Zemlji.

Ostala dva stebra pa sta namenjena vzpostavljanju dobrih pogojev za nadaljnji razvoj vesoljskega sektorja. Prvi je steber za spodbujanje izobraževanja na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) med prihodnjimi generacijami. Drugi pa za širitev zmogljivosti Slovenije za podporo podjetništvu in razvoju programov za vesoljske inovacije z uporabo in nadgradnjo obstoječih shem za podporo podjetništvu ter spin-offov univerz in raziskovalnih  institucij.

Osnutek strategije je bil pripravljen na podlagi dokumenta "Analiza in prihodnje pozicioniranje slovenskega vesoljskega ekosistema" iz leta 2022 ter zavez Republike Slovenije na Svetu ESE na nivoju ministrov novembra 2022, kjer je povečala vplačana sredstva in se pridružila novim izbirnim programom.

'Vesoljske tehnologije niso le rakete in potovanje v vesolje'

Predsednik ESE Gordon Campbell je pozdravil pripravo vesoljske strategije in izpostavil, da Slovenija že zdaj zelo dobro deluje in je prepoznavna znotraj evropske agencije. Nova strategija bo omogočila, da se bodo vsa sredstva uporabila namensko in da bodo vsi akterji delovali za dosego istega cilja. To bo omogočilo tudi lažjo vključitev v programe ESA.

Tanja Permozer, vodja Slovenske vesoljske pisarne in vodja slovenske delegacije pri ESI, je poudarila dejstvo, da so slovenska podjetja in raziskovalne institucije prisotne v skoraj vseh vesoljskih segmentih. Povedala je, da Slovenija sodeluje v petih izbirnih programih in da tudi osnutek strategije sledi tej smeri.

Obenem pa je poudarila tudi, da vesoljske tehnologijo niso le rakete in potovanje v vesolje, pač pa visoke tehnologije, ki omogočajo boljše življenje in hitrejši razvoj. V Sloveniji se je že razvil dinamičen in hitro rastoč ekosistem na področju vesolja, ki pokriva več različnih nišnih aktivnosti, predvsem na področjih opazovanja Zemlje, telekomunikacij, pa tudi na področju robotskih in človeških raziskav. Tako imamo v vesolju že tri satelite, raziskovalni center ESE s človeško centrifugo v Planici in inovativno platformo za predstavitev satelitskih podatkov Sentinel Hub.

Na javni predstavitvi strategije so sodelovali državni sekretar ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, vodja Slovenske vesoljske pisarne Tanja Permozer, predstavnik Evropske vesoljske agencije (Esa) Gordon Campbell ter Thomas Tanghe, predstavnik SpaceTec Partners, mednarodnega podjetja, ki je sodelovalo z ministrstvom pri pripravi osnutka strategije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
14. 04. 2023 13.16
-5
Jst lahko tut Novo Mesto nardim največje u vesolju s Photoshopom. Sam dejte mi eno minutko pa bo narjeno.
1butnskala
13. 04. 2023 19.27
-25
spet bluzimo.. aja sej je svoboda
FIRBCA
13. 04. 2023 19.14
-23
Koliko denarja prispeva EU. koliko Slovenija in koliko Nasa ko pobere vse podatke. Hvala Sam zanima nas.
el capitano
13. 04. 2023 18.15
-17
Slovenija nima za burek ,nima nacionalnega ladijskega in letalskega prevoznika.Se tisto malo denarja ,ki je na razpolago ,požrejo razni politični avanturisti in kapitalisti .
avgust.
13. 04. 2023 17.09
-19
Napišite, koliko to stane in kakšne so dejanske koristi, ker to v članku je ena sama megla: citirrano:"V Sloveniji se je že razvil dinamičen in hitro rastoč ekosistem na področju vesolja, ki pokriva več različnih nišnih aktivnosti, predvsem na področjih opazovanja Zemlje, telekomunikacij, pa tudi na področju robotskih in človeških raziskav. Tako imamo v vesolju že tri satelite, raziskovalni center ESE s človeško centrifugo v Planici in inovativno platformo za predstavitev satelitskih podatkov Sentinel Hu " - kaj konkretno imamo od tega in za koliko denarja?
Sickk 2
13. 04. 2023 16.59
+5
supergigi
13. 04. 2023 16.54
-22
assassin911
13. 04. 2023 16.50
-14
Bomo prvi izstrelili kranjsko klobaso v vesolje?
ap100
13. 04. 2023 16.40
-11
zmankuje nam za moko, mi pa o vesolju -- postajamo podobni severni koreji
Bananistanec
13. 04. 2023 16.24
-15
Halo Slovenija kliče, tle imamo zdravstvo v razsulu, položnice in cene so pa na poti k vam med zvezde, pazite zelo so velike
Motodefinkica
13. 04. 2023 16.20
-17
Spet ena partizanska )) ..Pri nas je pa res norcev na vsakem koraku dovolj.
Motodefinkica
13. 04. 2023 16.22
-11
Kje je Agencija za uravnavanje plime in oseke samo to še manjka ?
jank
13. 04. 2023 16.13
+14
Ali bi lahko v bližnji prihodnosti poslali v vesolje janševike. Slovenija bi bila videti iz vesolja povsem čista in vredna ogleda.
StudyBitcoin
13. 04. 2023 16.11
-7
????? Slovenska vesoljska pisarna
JanezNovakJohn
13. 04. 2023 16.09
-7
Hyuston: "imamo problem!
JanezNovakJohn
13. 04. 2023 16.12
+2
JanezNovakJohn
13. 04. 2023 16.13
-2
Vse se da narediti, le denar je problem. Tega pa imajo svetovni orožarji.
scipio
13. 04. 2023 16.09
-16
"...viharjev jeznih mrzle..."(dr. F.P.)...vesoljne slovenske kolonije...(če gre Sóli-fugalno smer, potem je tako kot sem napisal, če pa Sóli-petalno smer, potem namesto "mrzle" v isto poved vstavite "vroče", pa bo napisano tudi veljalo) ... pokrajine bodo naše nove širne in neizmerne, potem, ko jih naposled osvojimo...Mi, ki v vesolju kaj veljamo...čeprav nas je samo milijon, "... ki ga življenje krotoviči..."... in ..."...ki pijejo mu kri hudiči..."(pr. po K.D.-K.). Želim veliko uspeha slovenskemu kozmo-človeku! Kdor v Sloveniji ne razmišlja univerzalno, pač ne more uspeti globalno, še manj kot to pa lahko uspe lokalno!
backtothefuture
13. 04. 2023 16.06
-15
Najboljše uporabit kar Golobov rek : mi se ukvarjamo z resnimi problemi, vi pa tu z nekim muzejem..no, v tem primeru , Golob, ti pa tu z nekim Vesoljem.
Rožice so zacvetele
13. 04. 2023 15.50
-9
Saj človek ne ve ali bi se smejal ali koga povprašal po zdravju. Moje mnenje je, naj, kot prvo uredijo zadeve doma, transparentno, kot se učeno reče, potem pa se bomo spuščali v znanstveno fantastiko. Denar je najprej potrebno vlagati tako, da se ljudem olajša življenje. Saj morda se motim. Problem je, ker odločevalci nimajo finančnih težav in zato ne vêdò, kaj ljudje sploh želijo, oz. potrebujejo
Sventevith
13. 04. 2023 15.50
-6
Kaj ti ljudje konzumirajo, ker to je pa že čez mejo zdravega razuma.
flisd
13. 04. 2023 15.49
-3
Hej, zamudili ste prvi april. 🤣 Saj niste resni.
JohannDoe
13. 04. 2023 15.33
+30
Udejstvovanje v vesoljskih tehnologijah, kot tudi v kakršnihkoli drugih, je velik pospeševalnik znanja in inovacij. Seveda pa bi se nekateri raje ukvarjali s partizani in domobranci pa bili v tem veliki med malimi. Mislim, da bi bilo fer, če bi državo razdelili na dva dela pa ju dali v upravljanje enim ali drugim.