Znanost in tehnologija
Oglas

SLOVENSKO ZNANJE, RAZVOJ IN PROIZVODNJA LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM, KI MU V EVROPI NI ENAKEGA

Ljubljana, 19. 01. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Več kot 90 % ohranjene toplote pri zračenju prostorov, bistveno zmanjšana poraba energije in nižji stroški ogrevanja.

MIKrovent
MIKrovent FOTO:

Inovativen lokalni prezračevalni sistem MIKrovent, ki se lahko meri po izkoristku energije in ohranjanju toplote s centralnimi prezračevalnimi sistemi, vstopa na slovenski in evropski trg z odličnimi rezultati in z več kot 90 % ohranjene toplote pri 100 % izmenjavi zraka. Trenutno v Evropi ni enakega lokalnega prezračevalnega sistema, MIKrovent pa je v celoti plod slovenskega znanja in razvoja pod okriljem raziskovalnega inštituta prof. dr. Petra Novaka in enega bolj prepoznavnih proizvajalcev stavbnega pohištva v Sloveniji in Evropi, MIK Celje.

Na dogodku namenjenemu predstavitvi novega obraza MIK Celje, Anžeta Kopitarja in ekskluzivni premieri kampanje z njim, je bila prvič uradno in pred javnostjo predstavljena tudi nova generacija lokalnega prezračevalnega sistema MIKrovent. Po več kot 10-letih od prve vizije, ustvariti lokalni prezračevalni sistem, ki bi dvignil kakovost bivanja na višjo raven, je od sedaj na trgu nova generacija sistemov MIKrovent, pod oznakami 30, 60 in 120, še zmogljivejša, tišja in razvita v smeri ohranjanja toplote prostorov pri zračenju z najvišjimi procenti.

Nova generacija MIKrovent sistemov je zasnovana in razvita, da bi omogočala zdravo zračenje prostorov, s kar se da majhnimi energetskimi izgubami in bi bil zdrava, predvsem pa učinkovita rešitev kot protiutež kompliciranim centralnim prezračevalnim sistemom, ki niso le krepak finančni zalogaj ampak predvsem sprožilec mnogih zdravstvenih težav, ker vse pogosto sistemi ostajajo neočiščeni in kot taki vir bakterij in plesni. Prihodnost evropske in svetovne zakonodaje na področju energetsko učinkovite gradnje in sanacij pa je obvezna vgraditev prezračevalnih sistemov s prenosom toplote. Tu je še problem radioaktivnega plina Radon v kletnih in polkletnih bivalnih in poslovnih prostorih, ki se tam zadržuje in nevarno vpliva na zdravje. Nekatere države, med njimi tudi Kanada že imajo zakonsko določene ureditve o obveznem prezračevanju tovrstnih prostorov, ker so že prepoznale problem in hude vplive Radona na zdravje. Nova generacija MIKrovent prezračevanja so prvi lokalni prezračevalni sistemi, ki imajo poleg senzorjev VOC (za različne zdravju škodljive vonjave), senzorjev za CO2 tudi senzorje za zaznavanje plina Radon.

MIKrovent
MIKrovent FOTO:

ENERGETSKA UČINKOVITOST

MIKrovent je energetsko visoko učinkovita naprava izdelana po smernicah Ecodesign. Zaradi inovativne zasnove, pravilne izbire in uporabe sodobnih materialov, MIKrovent zagotavlja vse do 95 % prenos toplote ter posledično visoke prihranke pri ogrevanju in hlajenju. MIKrovent uporablja izjemno učinkovite komponente, zato je maksimalna letna poraba električne energije 175 kW in ne več kot 30€.

VPLIV NA ZDRAVJE

MIKrovent zagotavlja optimalno zračenje prostora, kar zmanjšuje možnost nastajanja zdravju škodljivih plesni, ki povzročajo obolenja dihal rizičnih skupin. Prav tako MIKrovent zmanjšuje možnost prenosa sezonskih virusnih ali bakterijskih akutnih obolenj in zvišuje odpornost uporabnikov. Zaradi visoke stopnje filtracije zunanjega zraka in neprestanega odvajanja notranjega zraka MIKrovent zaščiti uporabnike z astmo ali alergijami pred alergeni, ki bi drugače nemoteno prihajali v prostor ter zmanjšuje količino prahu v prostoru.

IZREDNE TEHNIČNE LASTNOSTI

MIKrovent je lokalni prezračevalni sistem z vračanjem toplote, ki izstopa po karakteristikah prenosa toplote. Za MIKrovent lahko jamčimo, da pri 60 m3/h pretoka ima 95% prenosa toplote, kar je edinstven izkoristek med vsemi lokalnimi prezračevalniki in se lahko kosa celo s centralnimi prezračevalnimi sistemi. MIKrovent ima dve popolnoma ločeni zračni poti, tako da se zunanji in notranji zrak v nobeni točki ne mešata in s tem zagotavljamo 100% prezračevanje. Ventilatorji višjega cenovnega razreda zagotavljajo tiho in nemoteno delovanje, MIKrovent tako doda v prostor samo 20 dB dodatnega šuma pri 60m3/h pretoka skozi napravo. Elektronika in senzorika v napravi zagotavljata visoko avtonomijo naprave in prijetno uporabniško izkušnjo, saj lahko na napravo pozabimo. MIKrovent je plug and play sistem, ki ga z enojnim cevnim prebojem skozi zunanjo steno hitro in enostavno vgradimo, ter upravljamo z daljinskim upravljalnikom.

ZGODBA O RAZVOJU IN TEHNOLOGIJI MIKROVENTA

MIKrovent je plod znanja in izkušenj MIKa zadnjih 10 let in zunanjega znanstvenega svetovalca profesorja dr. Petra Novaka, z več kot 50 leti dela na področju energetske učinkovitosti. MIKrovent je razvit s pomočjo lastne laboratorijske opreme in temperaturnih komor, ki delujejo v območju med -25 in 50°C. S temperaturnimi komorami se lahko simulira katero koli podnebje na svetu in tako pridobimo podatke o delovanju MIKroventa tudi v najtežjih pogojih. Vsak MIKrovent je izdelan v Sloveniji v proizvodnji podjetja MIK Celje. Proizvodnja MIKroventa je organizirana po sistemu avtomobilske industrije in po smernicah ISO 9001, kar zagotavlja visoko kvaliteto izdelkov in njihovo sledljivost. Večina komponent je izdelana v Sloveniji, oziroma v Evropi in po smernicah Ecodesign.

MIKrovent
MIKrovent FOTO:

V Sloveniji se prodaja nekaj prezračevalnih sistemov z različnim pogledom na prezračevanje. MIKroventova velika prednost pred ostalimi je prav njegov velik pretok, kar omogoča učinkovito in hitro prezračevanje tudi večjih prostorov. Vendar na račun velikega pretoka, MIKrovent ne izgublja na prenosu toplote in ohranja nizko šumnost. Vgradnja je izjemno enostavna in se jo lahko loti vsak domači mojster. Za razliko od drugih naprav na slovenskem trgu, našo napravo ni potrebno neprestano spremljati in nastavljati. MIKrovent tako nudi visoko avtonomnost in je tako prijazen do uporabnika.

Najpomembnejše je to, da je tudi Eko Sklad Slovenije prepoznal prednosti MIKroventa in ga podprl s subvencijo.

Evropski trg je podoben našemu, vendar s še več različnimi modeli lokalnih prezračevalnikov. MIKrovent, kot eden izmed prvih v Evropi ponuja entalpijski / energijski prenosnik toplote, kar je nov trend pri prezračevanju in zagotovo korak naprej, ker s tem še povečamo udobje in ugodje uporabnikov.

V Evropi je tudi zelo veliko push pull sistemov, ki zavajajo javnost in uporabnike z njihovo primernostjo in tehničnimi lastnostmi. Ti sistemi ne prezračijo prostora na pravilni način, saj nekajkrat v uri izmenično ustvarjajo nadtlak in podtlak v prostoru. Spreminjanje pritiska človeško telo zazna in ga moti, v takšnem prostoru težko delamo in živimo. Lahko je tudi zdravju škodljivo.

Izstopajoči podatki MIKrovent

Izjemno visok prenos toplote pri maksimalnem pretoku.

Visoka možnost personalizacije izdelka in atraktiven dizajn.

Veliko načinov različne montaže.

Enostavna montaža in uporaba.

Visoka avtonomija izdelka zaradi inteligence in senzorskega kompleta naprave.

Sestavljen po Ecodesign iz slovenskih in evropskih komponent.

MIKovo znanje, izkušnje in proizvodnja.

Primeren za stanovanja, hiše, pisarne, šole, vrtce in javne ustanove.

VEČ INFORMACIJ NA:

www.mikrovent.si

 

Naročnik oglasa je Mik Celje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1