SpaceX s skrivnostnim plovilom v nebo kljub približevanju orkana

Podjetje SpaceX je kljub ne najboljšim vremenskim pogojem poletelo s Falconom 9. V orbito je raketa ponesla skrivnostno vesoljsko letalo X-37B. Letalo ameriške vojske ni prvič v orbiti, to je zanj že peta misija.

SpaceX - 1

V orbito je Falcon 9 ponesel skrivnostno vesoljsko letalo X-37B. (Foto: AP)

Podjetje SpaceX premika meje, čeprav mora za to tudi tvegati. In tudi danes so precej tvegali, ko so v nebo poslali raketo z zaupnim ameriškim plovilom. 

Floridi, natančneje iz vesoljskega centra Kennedy na Cape Canaveral, se namreč približuje orkan Irma. Ta bo po predvidevanjih ob obalo udarila sicer šele konec tedna, a vreme že zdaj ni najboljše. 

Tako so imeli le 50 odstotkov možnosti, da bo vreme dovolj ugodno za uspešen polet. In bilo je, saj je raketa odletela in nato tudi uspešno pristala na trdnih tleh. 

SpaceX - 3

Raketa je znova uspešno tudi pristala. (Foto: AP)

To je bil drugi polet za ameriško vojsko, ki ga je izvedel SpaceX, od kar je marca podjetje sklenilo 80 milijonov evrov vreden posel z ameriškimi letalskimi silami. 

SpaceX - 2

Orkan Irma je bil še dovolj oddaljen, da je bil polet uspešen. (Foto: AP)

V orbito je Falcon 9 ponesel skrivnostno vesoljsko letalo X-37B. Letalo ni prvič v orbiti, to je zanj že peta misija. Nazadnje je bilo letalo v orbiti več kot 700 dni. Ameriška vojska je nedavno pojasnila le, da gre za razvoj vesoljskega plovila za večkratno uporabo. Poleg tega pa je plovilo v nebo poneslo še nekaj več manjših satelitov. Kako dolga bo ta misija, ni znano. 


 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
ssesses 18.09.2017 17:59:33
X-37B ni nobeno skrivnostno vozilo. Pogooglajte in videli boste to "skrivnostno" vozilo.
Več komentarjev