Znanost in tehnologija

Spremenimo internet na bolje: trije odstotki mladih žrtve zlorabe osebnih podatkov

Ljubljana, 07. 02. 2017 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodni dan varne rabe interneta letos poteka pod geslom Skupaj spremenimo internet na bolje. Podatki kažejo, da se je okoli trem odstotkom oseb, starih od 16 do 24 let, že zgodila zloraba njihovih osebnih podatkov, devet odstotkov pa jih je naletelo na okužbo z računalniškim virusom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spletno nadlegovanje
    02:22
    Iz 24UR: Spletno nadlegovanje
  • Iz SVETA: Zlorabe na spletu
    02:20
    Iz SVETA: Zlorabe na spletu
  • Iz SVETA: Nevarne spletne klepetalnice
    11:46
    Iz SVETA: Nevarne spletne klepetalnice

Na drugi torek v februarju se obeležuje mednarodni dan varne rabe interneta. Letos ta poteka pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. Kot so ob tem pristavili v slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, lahko vsak sam s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Celomesečne aktivnosti za promocijo varne in odgovorne rabe tehnologije tekom februarja kot meseca varne rabe interneta bodo po navedbah centra Safe.si tako namenjene predvsem promociji kulturnega vedenja v komunikacijah na spletu, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta.

S tem namenom je Safe.si pozval šole po državi, da bodisi v obliki učnih ur, delavnic, razprav ali na kakšen drug način organizirajo lastne dogodke za obravnavo osrednje teme. Po podatkih s spletne strani centra se bo letos dogodkom v sklopu meseca varne rabe interneta pridružilo več kot 200 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov po državi.

Letošnje aktivnosti za promocijo varne rabe interneta so namenjene predvsem promociji kulturnega vedenja v komunikacijah na spletu.
Letošnje aktivnosti za promocijo varne rabe interneta so namenjene predvsem promociji kulturnega vedenja v komunikacijah na spletu. FOTO: Thinkstock

Podatki državnega statističnega urada za prvo četrtletje lani sicer za Slovenijo kažejo, da je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem devet odstotkov mladih v starosti od 16 do 24 let, kar pomeni okoli 15.920 oseb, naletelo na okužbo z računalniškim virusom, kar je povzročilo izgubo podatkov ali časa.

Pri komuniciranju prek mobilnega telefona in spleta upoštevajte bonton, bodite strpni in prijazni. Obnašajte se tako, kot želite, da se drugi do vas.

Okoli trem odstotkom oseb, starih od 16 do 24 let, pa se je zgodilo, da so bili zlorabljeni njihovi osebni podatki, sporočeni prek interneta, ali njihova osebnost, npr. z zlorabo fotografij, videoposnetkov itd.

V skrbi za svojo varnost pri uporabi interneta je omejilo posredovanje osebnih podatkov v spletna družabna in profesionalna omrežja ali se je temu odpovedalo 31 odstotkov 16- do 24-letnikov, 21 odstotkov jih je tako ravnalo pri spletnem nakupovanju, 16 odstotkov pri prenašanju programske opreme, glasbe, videodatotek, iger ali drugih podatkovnih datotek.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT-tehnologij.

Od leta 2004, ko je dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerasel evropske geografske meje, tako da ga sedaj obeležujejo že v več kot 100 državah po celem svetu.

Znotraj omenjene mreže že od leta 2005 deluje tudi slovenski center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si (www.safe.si).

Ob morebitnih zlorabah na spletu se obrnite na Center za varni internet.
Ob morebitnih zlorabah na spletu se obrnite na Center za varni internet. FOTO: Thinkstock

Safe.si: 10 naj nasvetov obnašanja in komunikacije na spletu

Na spletni strani Safe.si je polno nasvetov in priporočil, kako se obnašati na spletu, tam najdete tudi obrazce za prijavo morebitnih zlorab, ki ste ali jim boste priča na internetu.

Pri komuniciranju prek mobilnega telefona in spleta upoštevajte bonton, bodite strpni in prijazni. Obnašajte se tako, kot želite, da se drugi do vas.

Česar ne bi rekli v živo, ne natipkajte! Ne skrivajte se za anonimnostjo, za zaslonom. Na spletu smo pogosto lažje nesramni do drugih, saj svoji žrtvi ne gledamo v obraz, to pa ne pomeni, da je tako kaj lažje žrtvi! Poleg tega pa na anonimnost pri takih stvareh ne gre računati, saj puščamo elektronske sledi.

Tudi če kdo pusti svoj telefon dostopen in nezaklenjen, to ne pomeni, da lahko po njem brskate in ga uporabljate, navajajo na Safe.si. V telefonu imamo tudi zasebne fotografije, sporočila in podatke, vsak ima pravico do zasebnosti.

Osebo, ki jo želte fotografirati s svojim mobilnim telefonom, prej vprašajte za dovoljenje. Mogoče ji ni do tega oz. se počuti neprijetno.

Ne razpošiljajte sporočil, slik, video posnetkov, ki nekomu škodijo. Razpošiljanje posnetkov pretepov, trpinčenja, ki jih sami prejmemo, naprej svojim prijateljem ni v redu. S tem se aktivno vključimo v trpinčenje, saj je vsakič ko si nekdo pogleda ta posnetek, žrtev ponovno žrtev. Taka sporočila brišemo!

Ne perite umazanega perila na spletu. Prepiranje, razčiščevanje sporov, konfliktov, družinskih nesoglasij, nesporazumov s prijatelji znanci in neznanci ne sodi na splet. O teh stvareh se raje pogovorite v živo, kjer ni tako številčnega občinstva kot na spletu.

Ne širite nestrpnosti in sovražnega govora na spletu, zaključujejo na Safe.si. Širjenje sovražnosti na spletu je kaznivo dejanje. Ne počnite tega, če pa naletite nanj, ga prijavite.

Tudi s fantom/punco se zveze ne zaključi s spremembo statusa na Facebooku. Za resne stvari, prekinitev zveze, izražanje sožalja ipd. je še vedno najprimernejši način iz oči v oči.

Ko ste z nekom v družbi, se posvečajte tej osebi in ne preverjajte neprestano, kaj se dogaja na mobilnem telefonu, Facebooku … Pogovarjanje po telefonu, ko si z nekom v družbi, je nevljudno in gre tudi večini ljudi zelo na živce.

Zvonjenje telefona in/ali pogovarjanje v kinu, gledališču, med poukom, v bolnišnici, na avtobusu … je nedopustno.

Ne širite nestrpnosti in sovražnega govora na spletu, zaključujejo na Safe.si. Širjenje sovražnosti na spletu je kaznivo dejanje. Ne počnite tega, če pa naletite nanj, ga prijavite.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
11. 02. 2017 13.27
To bi moral biti že v osnovni šoli in nato še v srednji obvezen predmet:Glede interneta,delavnost.disciplina.odgovornost in samostojnost..
sodelujem
08. 02. 2017 13.14
+3
Saj vsi silijo folk na net. Če nimaš kompa ali " ta pametnega " sploh ne pašeš nikamor. Si malo manj kot " zaostal" Mediji so pa sploh prvi. Samo pika , si pika kom, pika,pika.....si,si.....Konec pravega "človeštva".!
kek?e
08. 02. 2017 13.06
+4
Pametni telefoni,aplikacije pa nevem kaj vse..pa skos bol bukau narod..da ne govorim o otrocih k sploh ne vejo kaj je lajf..živijo v virtualnem totalno zlaganem svetu 30 cm stran od oči..katastrofa
PadliAngel
08. 02. 2017 08.47
+5
Ljudje vzemite v roke knjigo in začnite brat nazaj. Naši otroci se počasi niti več podpisat ne bodo vedeli zaradi te tehnologije. Srhljivo kako je že tehnologija začela manipulirat z človeškimi možgani kaj šele prihaja v prihodnosti. Največji frajer si, če nimaš nobeno socialno aplikacijo ter da nisi odvisen od računalnika.
?asjeza
07. 02. 2017 11.03
+0
jst vedno dam fajk osebne podatke......naprimer sem lohk cerar al janez janša
Ramzess
07. 02. 2017 11.52
+3
No, to ravno ne, si bo še kdo kaj izmisli, pa boš hitro na listi obtoženih zaradi zlorabe imena nekega velepomembneža.
brezveze13
07. 02. 2017 09.38
+5
o kakšne žrtve če so vsi ti uporabniki sami dali na net svoje osebne podatke .Poglejte FB kako se nekateri bohotijo z raznimi neukusnimi osebnimi fotografijami z zasebnimi zabavami ipd. na kraju ti pa reče zloraba. Vsaka neumnost pač ni za net. pred leti je neka naša pevska diva celo nekaj izsiljevala da so se pojavile na netu njene fotografije ki jih je sama prilepila na fb ljudje pač nimajo kaj pametnejšega dela pa mislijo kakšno uslugo se naredili če zadevo lajkajo in všečkajo.Nekatere strani bi res morale biti 100% plačljive
Madeni
07. 02. 2017 09.35
+4
Zaradi OTROK so ogroženi ostali dobesedno vršjo TEROR nad ostalimi zaradi otrok katere politika in razni skrbnkii izrablja za svoje pOsebne egoistične CILJE..