Znanost in tehnologija
Oglas

Tehnološki dosežki in polomije v letu 2016

Ljubljana, 29. 12. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Svet je v 2016 naredil velik korak naprej na področju robotike, virtualne resničnosti in umetne inteligence. Sodobne tehnološke naprave so tudi vedno bolj usklajene z ekološkimi standardi.

Pred leti so bili velik hit netbooki, sledile so tablice, leto 2016 pa je bilo v znamenju ultrabookov - majhnih, lahkih, tankih in zmogljivih prenosnikov, ki predstavljajo pisarno v eni sami elegantni in enostavno prenosljivi napravi.

Leto, ki se izteka, je bilo na tehnološkem področju zelo pestro. Novic iz sveta tehnologije - dobrih in takih, za katere bi bili bolj veseli, če jih ne bi bilo - je bilo na pretek. In medtem ko je svet naredil velik korak naprej v smeri robotike, predvsem samovozečih vozil, in umetne inteligence, smo bili letos v primeru ameriških volitev priča največjemu porazu orodij sodobne analitike, Google in Facebook sta nas preplavljala z lažnimi in izmišljenimi novicami, letališko osebje pa je na lastnike Samsung Galaxy Note 7 zaradi eksplozij teh prestižnih aparatov gledalo kot na potencialne teroriste. Apple se je ob dogodkih le prizanesljivo nasmihal, dokler se pojav - v nekoliko manjši meri sicer - ni ponovil pri njihovem najnovejšem modelu iPhone 7.

Eltius Plus - 1
Eltius Plus - 1 FOTO: Eltius Plus

Pa poglejmo spremembe, ki so najbolj zaznamovale 2016 in hkrati tudi kažejo, v katero smer bo šel tehnološki razvoj v 2017 in naslednjih letih:

Oculus Rift - eden najbolj pričakovanih tehnoloških izdelkov v letu 2016

Oculus Rift je eden najuspešnejših projektov na platformi Kickstarter. Gre za naglavni set, ki nam odpira pot v svet virtualne resničnosti, povsem novih, neopisljivih izkušenj. Ko si nataknete ta očala, pozabite, kje ste, vendar prelisičijo tudi vaše možgane, da mislijo, da se premikate (ali padate), tudi če v resnici le stojite pri miru, ta občutek 'padanja' pa spremljajo primerni občutki v želodcu. Za poganjanje potrebujete seveda dokaj zmogljiv računalnik -naprave HP-jeve nove gamerske serije OMEN bi bile kar primerne -, tako da je Rift bolj igračka za pionirje entuziaste. A za razliko do drugih potrošniških tehnologij prve generacije, je ta presenetljivo dovršena in preprosta za uporabo.

Da je navidezna resničnost (VR) prihodnost in ima ogromen poslovni potencial, kaže tudi to, da so na ta vlak zelo hitro skočili vsi največji igralci: Googlov Daydream, Sonyjev PS4 VR, HTC-jev Vive in Samsung VR.

Microsoft prevzel LinkedIn

V sredini meseca junija je uporabnike svetovnega spleta presenetila novica, da je računalniški gigant Microsoft napovedal prevzem poslovnega družabnega omrežja LinkedIn. Posel je decembra dobil zeleno luč tudi s strani Evropske komisije, kar pomeni, da se bo prevzem po vsej verjetnosti zaključil še pred koncem leta, Microsoft pa bo za delnico odštel kar preračunanih 173,5 evrov. Evropski komisarji so bili zaskrbljeni nad tem, da bo podjetje Microsoft namestilo aplikacijo Linkedin na vse računalnike z operacijskim sistemom Windows in tako dobilo vpogled v podatkovno bazo poslovnih uporabnikov. Zaradi tega je Evropska komisija posel med podjetjema LinkedIn in Microsoft odobrila na podlagi posebnih pogojev, med katerimi gre izpostaviti določbo, da bodo proizvajalci osebnih računalnikov lahko sami odločali o tem, ali želijo namestiti aplikacijo LinkedIn na svoje izdelke ali ne. Poleg tega bo moralo podjetje Microsoft zagotoviti, da bo mogoče druga družabna omrežja integrirati z izdelki pisarniškega paketa Office.

Eltius Plus - 2
Eltius Plus - 2 FOTO: Eltius Plus

Windows 10 - konec težav s paketom posodobitev ob obletnici izida

Če je imel v 2015, ko je ugledal luč sveta, Microsoftov operacijski sistem Windows 10 še nekaj poporodnih težav, je v 2016 z brezplačno nadgradnjo, ki je bila na voljo do konca julija, torej do prve obletnice izida tega novega operacijskega sistema, povsem zacvetel in so ga mnogi ocenili za enega najboljših Microsoftovih operacijskih sistemov vseh časov.

Paket posodobitev je prinesel vrsto inovacij za domače in poslovne uporabnike. Vsi, ki ste ga izkoristili, pa bodo upravičeni do vseh nadaljnjih posodobitev in nadgradenj Windowsa 10. Če ga niste, pa boste še naprej morali uporabljati stare Windowse ali si desetko kupiti.

Med najpomembnejšimi posodobitvami velja izpostaviti dodatne varnostne možnost, med njimi nove možnosti tehnologije Windows Hello, ki olajšajo vpisovanje v programe za okolje Windows in spletne strani v brskalniku Edge, pa izboljšave storitve Windows Defender za zaščito pred škodljivimi programi. Dodana je bila tehnologija Windows Ink, ki omogoča da hitro in preprosto naredite zapiske ali skicirajte zamisli na posnetku zaslona. Ink se integrira s programi Office, Microsoft Edge, Zemljevidi in nekaterimi drugimi programi. Igričarji so se z naslednjo posodobitvijo razveselili programa Xbox Play Anywhere, ki pomeni, da lahko igro kupite enkrat in jo igrate na računalniku s sistemom Windows 10 ali na konzoli Xbox One, pri čemer si naprave delijo napredek v igri, shranjene igre in dosežke.

Razmah SSD diskov in njihov vpliv na računalniški trg

Vojna med proizvajalci Solid State Drive (SSD) tehnologije - Intel, Kingston Technology, Micron Technology, Toshiba, SanDisk, Adata in Samsung Electronics - za prevlado na vse bolj zahtevnem trgu se vodi v korist potrošnikov: s padanjem cen SSD diskov ter naprav z že vgrajenimi SSD diski, ki omogočajo hitrejše in zmogljivejše delovanje prenosnih in namiznih računalnikov. A problem je, da proizvodnja SSD diskov ne dohaja hitre rasti povpraševanja. V letu 2016 je prodaja SSD diskov in naprav z vgrajenimi SSD diski zrasla za okoli 30 odstotkov, v 2017 se pričakuje 50 odstotno rast, kar lahko pripelje do skoka cen.

Samsung 850 EVO SSD disk s kapaciteto 250 GB se ponaša s flash čipi TLC 3D V-NAND
Samsung 850 EVO SSD disk s kapaciteto 250 GB se ponaša s flash čipi TLC 3D V-NAND FOTO: Eltius Plus

Vse pogosteje se tudi uporablja m2 standard SSD tehnologije, ki omogoča lažjo sestavo in ponuja opcijo dograjevanja oz. povečanja spomina z dodatnim diskom v ohišju, kar pomeni, da računalnik lahko hitro in enostavno prilagodimo potrebam oz. hitro spreminjajoči se realnosti, v kateri živimo.

Acer Swift 7 SF713-51-M4FA prenosni računalnik vas bo spremljal povsod, saj je izjemno tanek in lahek
Acer Swift 7 SF713-51-M4FA prenosni računalnik vas bo spremljal povsod, saj je izjemno tanek in lahek FOTO: Eltius Plus

Majhno, lahko, tanko in zmogljivo

Pred leti so bili velik hit netbooki, sledile so tablice, leto 2016 pa je bilo v znamenju ultrabookov - majhnih, lahkih, tankih in zmogljivih prenosnikov, ki predstavljajo pravo pisarno v eni sami elegantni in enostavno prenosljivi napravi. Kljub velikemu navdušenju nad tablicami v preteklih nekaj letih, smo uporabniki odkrili njihovo nepraktično stran. Tablice sicer ponujajo udobje pri pregledovanju podatkov in dokumentov ter brskanje po spletu, v primeru kreativnega dela, pa tudi če gre zgolj za pripravo dokumentov oz. pisanje, pa so se izkazale za izrazito nepraktične, saj je poleg tablice vedno treba imeti tudi računalnik. Ultrabook v eni sami napravi združi tablico in močan domači namizni ali prenosni računalnik. Hkrati je eleganten in enostaven za prenašanje ter uporabo kjerkoli že ste. Kaj bi še lahko želeli?

Tanek in 1,1 kg težak prenosnik Hp Spectre 13
Tanek in 1,1 kg težak prenosnik Hp Spectre 13 FOTO: Eltius Plus

Močnejše, hitrejše, cenejše in okolju prijazno

V 2016 pa nismo bili priča le opaznejšemu premiku v smeri vse manjših, lažjih in hitrejših tehnoloških naprav, ampak tudi v smeri večje ekološke osveščenosti, lahko bi rekli že kar 'vrnitvi k naravi'. Morda v nekoliko prenesenem smisli, pa vendarle, je to potrdila velika mobilna uspešnica, verjetno hit letošnjega poletja, igra Pokemon Go, ki je mladino izpred ekranov spravila na ulice in v naravo, skratka »na sonce«, za kar so si mnogi starši zaman prizadevali več let. Aplikacijo je v kratkem času na svoje mobilne naprave preneslo več kot 100 milijonov uporabnikov in mladi ter tudi tisti malo starejo so se z mobilniki v rokah odpravili na lov za namišljenimi bitji iz priljubljenih videoiger podjetja Nintendo, se družili na javnih mestih in sklepali prijateljstva. Končno spet taka resnična, ne virtualna. No, začetno navdušenje nad lovljenjem pokemonov se je poleglo, ko se je igralcem posvetilo, da se 99 odstotkov časa pojavljajo le trije ali štirje različni.

Eltius Plus - 6
Eltius Plus - 6 FOTO: Eltius Plus

Hitrejši, zmogljivejši in cenejši postajajo tudi spominski mediji, cd in dvd ploščki so že praktično na smetišču zgodovine, veliko novih računalnikov in prenosnikov sploh nima več vgrajene dvd enote, saj se večina zadev ureja z USB ključi ali karticami. Novost leta je tudi USB standard C, ki ne le, da je hitrejši in močnejši, ampak prinaša tudi obrnljivost.

Sodobne tehnološke naprave so tudi vedno bolj usklajene z ekološkimi standardi za zmanjšanje porabe - delujejo na manjših napetostih in so bolj občutljive na nihanja. Vse večja je uporaba širokopasovnega hitrega interneta, posledično so proizvajalci mrežne opreme naredili močnejše in hitreješe brezžične usmerjevalnike in ostalo opremo za prenos podatkov.

Linksys ea7500 (EA7500-EU) Max Stream MU- MIMO Gigabit router omogoča konstanten hiter prenos podatkov
Linksys ea7500 (EA7500-EU) Max Stream MU- MIMO Gigabit router omogoča konstanten hiter prenos podatkov FOTO: Eltius Plus

Uber se širi, njegova izguba pa veča

Uber, ki že nekaj let ogroža taksiste po svetu, londonski vozniki taksijev so pred leti celo stavkali proti prihodu te storitve na otrok, je v letu 2016 drastično spremenilo trg taksi prevozov v mnogih državah sveta. A zanimivo: čeprav je storitev Uber med uporabniki priljubljena, je podjetje Uber Technologies v tretjem četrtletju leta 2016 pridelalo več kot preračunanih 770 milijonov evrov izgube. Kljub temu so strokovnjaki prepričani, da bo podjetju Uber Technologies v letošnjem finančnem letu skupno uspelo ustvariti okoli preračunanih 5,2 milijarde evrov prometa.

Uber v bližnji prihodnosti napoveduje tudi prihod v Slovenijo, a pred tem bodo potrebne spremembe na področju sodelovalnega gospodarstva. Naročanje prevozov prek telefona in zgolj negotovinsko plačevanje sta glavna aduta ameriškega zagonskega podjetja. Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma do konca leta pripravilo predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer bomo stopili korak proti sodelovanju z Uberjem. Pri tem pa vlada ne bo dovolila, da bi kršili pravice taksistov. Uber želi v Sloveniji ponuditi tudi električne prevoze, pri katerih bi sodelovali z električnimi vozili ljubljanskega LPP.

In kaj nas čaka v 2017?

Nove nadgradnje operacijskega sistema Windows 10, SSD diski bodo vse večji, močnejši, hitrejši in zmogljivejši, ter upajmo da tudi cenejši, ponudba ultrabookov bo vse večja, cene pa nižje, vse bolj bo rastel gamerski trg - predvsem zahvaljujoč tehnološkemu razvoju na področju navidezne resničnost in umetne inteligence, OLED zasloni bodo postali vsakdanjost, 4K streaming pa nujnost in ne le kaprica.

Nakupovanje.net bo z vami tudi v 2017, zato nas lahko pokličete na 01/2000 283 ali nam pišete na info@nakupovanje.net. Pomagali vam bomo z nasvetom, idejo ali pa vas prijazno popeljali skozi spletno nakupovalno izkušnjo.

Ste članek prebrali? Potem bo pot do športne kamere GoPro HERO4 lažja!

Podarjamo športno kamero GoPro HERO 4 v vrednosti 435,00 €. Vabljeni k sodelovanju!
Podarjamo športno kamero GoPro HERO 4 v vrednosti 435,00 €. Vabljeni k sodelovanju! FOTO: Eltius Plus

Naročnik oglasa je Eltus plus.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3