Znanost in tehnologija

Kakšni planeti so še tam zunaj? To bo zdaj ugotavljal TESS

Los Angeles, 15. 04. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
55

Kepler 16 b, Proksima b, Gliese 581 b. To so imena nekaterih planetov izven našega Osončja. Tam zunaj bi jih lahko bilo na milijarde, a so zelo zelo daleč. Tudi o odkritih in potrjenih vemo malo. Zato Nasa zdaj pošilja novo železo v ogenj.

Kepler, ki mu bo zdaj zdaj pošlo gorivo, dobiva naslednika. Nasa v nebo (predvidoma, odvisno od vremena) v ponedeljek s SpaceX-ovo raketo pošilja novega iskalca planetov izven našega Osončja - TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Satelit bo iskal planete, ki krožijo okoli bližnjih, svetlih zvezd. TESS, kot pove že ime, se bo zanašal na tranzitno metodo - opazoval bo kratkotrajna zmanjšanja svetlosti posamezne zvezde, kar lahko povzroči planet, ko zaokroži pred zvezdo.

Satelit TESS
Satelit TESS FOTO: NASA

Kaj sploh so eksoplaneti?

Izraz eksoplanet se je uveljavil za planete, ki krožijo okoli drugih zvezd izven našega Osončja. Znanstveniki verjamejo, da bi lahko skoraj vsaka zvezda gostila vsaj en planet. Tam zunaj so planeti najrazličnejših velikosti z izjemnimi značilnostmi - tako obstajajo velikani, večji od Jupitra, pa majhni skalnati planeti, ki so podobni Zemlji ali Marsu, lahko so vroči kot staljeno jeklo ali pa so ujeti v večni oklep ledu. Okoli zvezde lahko krožijo tako blizu, da leto na njih traja le nekaj ur, lahko imajo dve sonci, drugi planeti v sistemu so jim lahko tako blizu, kot je Zemlji blizu Luna …

Koliko jih je tam zunaj? To pravzaprav lahko le ugibamo, z gotovostjo pa lahko trdimo, da ogromno. Že naša galaksija bi lahko po najnižji oceni vsebovala 100 milijard zvezd (po najvišji okoli 400 milijard zvezd), Sonce je le ena od njih. In če tudi druge zvezde, tako kot naša, gostijo več kot en planet, bi kaj hitro lahko prišli do številke, štete celo v bilijonih, pravijo pri ameriški vesoljski agenciji.

Kdaj smo odkrili prvega?

Že stoletja so ljudje ugibali, a mi smo prva generacija, ki ve, da eksoplaneti res obstajajo. A so daleč stran. Že nam najbližja zvezda Proksima Kentavra, okoli katere kroži vsaj en planet, je oddaljena 4,5 svetlobnih let ali 40 bilijonov kilometrov. Drugi svetovi so še dlje, sto, tisoč svetlobnih let stran. Tako še dolgo ne bomo na njih pustili svojih odtisov, lahko pa jih opazujemo, merimo temperaturo, sestavo in morda bomo kmalu tudi zaslutili znake življenja, so zapisali pri Nasi.

Leta 1988 so zaznali planet, imenovan Tadmor (Gamma Cephei Ab), a so leta 1992 preklicali odkritje, ker je bilo dokazov preprosto premalo. Deset let kasneje se je z več in boljšimi podatki izkazalo, da je planet res tam. Leta 1992 so nato odkrili sistem treh planetov, ki so krožili okoli pulsarja (hitro vrteče mrtve zvezde) PSR B1257+12 (Lich) 2300 svetlobnih let od nas. Planet a v tem sistemu je planet z eno najmanjših mas, saj tehta skoraj dvakrat manj kot Luna. Za prvi odkriti eksoplanet pri zvezdi glavne veje (main sequence star) - zvezdi, podobni našemu Soncu, tako velja 51 Pegasi b, ''vroči Jupiter'', ki je od nas oddaljen okoli 50 svetlobnih let. Odkrili so ga leta 1995.

Zdaj jih štejemo že v tisočih. 3717 jih je potrjenih, od tega 927 podobnih Zemlji ali Marsu, pojasnjujejo pri Nasi. In te so Kepler (ta je odkril skoraj 2700 potrjenih eksoplanetov) in še nekateri zemeljski teleskopi odkrili le na majhnem opazovalnem koščku vesolja, tako da se mirno lahko prepustimo domišljiji, kaj vse nas še čaka tam zunaj. Nekaj jih bo zagotovo razkril TESS, še več pa si seveda znanstvena srenja in laična javnost obeta od Hubblovega naslednika Jamesa Webba, ki bo po vnovičnem zamiku v orbito odpotoval leta 2020.

Kako bo deloval satelit TESS?

Konec leta se bo Nasinemu satelitu v iskanju eksoplanetov pridružil še CHEOPS Evropske vesoljske agencije.

TESS bo dve leti opazoval skoraj celotno nebo (85 odstotkov). V misiji so nebo razdelili na 26 sektorjev, 13 sektorjev na južnem nebu bo opazoval prvo leto, severni del bo prišel na vrsto v drugem letu, čeprav menijo, da bo satelit deloval še dolgo po prvih dveh letih. V tem času bo seveda opazoval tudi že potrjene ekspoplanete. Kepler je vseskozi opazoval določen kos neba in je zaznal zvezde in njihove planete v oddaljenosti od 300 do 3000 svetlobnih let, TESS pa se bo osredotočil na (relativno) bližnje zvezde, oddaljene od 30 do 300 svetlobnih let. Pokrival bo območje kar 400-krat večje od Keplerjevega opazovalnega območja. V dveh minutah bo TESS zbral svetlobo okoli 200.000 zvezd, vsakih 30 minut bo shranil fotografijo opazovanega neba (fotografije bodo na voljo javnosti, tako da lahko z ostrim očesom prav vi zaznate kratkotrajno zmanjšanje svetlosti zvezde).

Nekaj najbolj zanimivih odkritij (vse fotografije so umetniške upodobitve)

S čudovitim razgledom

Umetniška upodobitev površja enega izmed planetov v sistemu Trappist.
Umetniška upodobitev površja enega izmed planetov v sistemu Trappist. FOTO: AP

Leta 2016 je završalo, ko so znanstveniki predstavili planetarni sistem Trappist-1, v katerem se okoli ultrahladne pritlikave zvezde 39 svetlobnih let od nas gnete sedem, verjetno skalnatih planetov. Glede na značilnosti zvezde in oddaljenosti planetov od nje, znanstveniki menijo, da bi bila lahko na njih tekoča voda in s tem bi lahko bili primerni za življenje. A možno je, da so planeti plimsko zaklenjeni na svojo zvezdo, tako kot je Luna na Zemljo, torej zvezdi kažejo le eno stran. Ker so si planeti precej blizu, bi bila razgled, če bi stali na enem od njih, spektakularen. Tako ga v umetniški upodobitvi, predstavljajo pri Nasi.

Nam najbližji

Le štiri svetlobna leta od nas je planet Proksima b, ki kroži okoli zvezde, ki je našemu Soncu najbližja. Čeprav bi lahko bil ta planet v prihodnosti prvi na seznamu za obisk, bi bil do človeka precej neprijazen. Zvezda Proksima Kentavra je stara in oddaja močno sevanje, planet pa jo obkroži v vsega 11 dneh, prav tako je najverjetneje planet plimsko zaklenjen.

Je površje na Proksimi b res takšno, kot si ga je zamislil Nasin umetnik?
Je površje na Proksimi b res takšno, kot si ga je zamislil Nasin umetnik? FOTO: NASA

Zemljin bratranec

Kepler-452 b z vzdevkoma Zemlja 2.0 ali Zemljin bratranec se vrti okoli Soncu podobni zvezdi okoli 1400 svetlobnih let od nas v ozvezdju Laboda. Nasa ga je predstavila julija 2015. Gre za prvi planet, ki so ga odkrili na ravno pravšnji oddaljenosti od zvezde, da bi lahko bil primeren za življenje. No, ni povsem jasno, ali je planet res skalnat, tako kot Zemlja, prav tako je njegova zvezda precej starejša od naše - stara je namreč okoli šest milijard let - kar pomeni, da planet dobiva več energije, to bi lahko vodilo v pobegli primer učinka tople grede, podobno kot na Veneri …

Primerjava Zemlje in Keplerja 452 b
Primerjava Zemlje in Keplerja 452 b FOTO: NASA

Kot omenjeno, je tudi zelo zelo daleč - s hitrostjo 59.000 kilometrov na uro, s katero potuje sonda New Horizons, ki je razkrila srce Plutona, bi le-ta do ''nove Zemlje'' potovala kar 26 milijonov let.

Dobrodošli na planetu Tatooine

Si predstavljate ''sončne'' zahode in vzhode na Keplerju-16b, ki kroži okoli dveh zvezd?
Si predstavljate ''sončne'' zahode in vzhode na Keplerju-16b, ki kroži okoli dveh zvezd? FOTO: NASA/JPL-Caltech

Tako kot izmišljeni Tatooine, Kepler-16b kroži okoli dveh zvezd. No, s tem se podobnost z domačim planetom Luka Skywalkerja tudi konča, saj ni primeren za življenje. Gre za plinastega velikana, na katerem so temperature izjemno nizke. Pri Nasi so izdelali upodobitev, kako bi bilo, če bi stali na planetu. 

Diamanti so večni

55 Cancri e uvrščajo med super Zemlje, saj ima osemkratno maso Zemlje, premer pa je dvakratnik našega. Njegova zvezda je dovolj svetla, da jo lahko vidimo s prostim očesom, kar seveda pomeni, da lahko planetarni sistem astronomi preučujejo zelo podrobno.

Upodobitev planeta 55 Cancri e.
Upodobitev planeta 55 Cancri e. FOTO: NASA/JPL-Caltech

Njegovo leto je dolgo le 17 ur in 41 minut, znanstveniki špekulirajo, da je planet bogat z ogljikom oziroma glede na temperature in pritisk, je ogljik tudi obliki diamanta ... 

''Hrana'' svoji zvezdi

Upodobitev, kako zvezda počasi trga planet WASP-12b.
Upodobitev, kako zvezda počasi trga planet WASP-12b. FOTO: NASA/ESA/G. Bacon

Planet WASP-12b je navdušil znanstvenike, ko je Hubble leta 2010 odkril, da se zvezda z njim hrani oziroma ga počasi trga in uničuje. Pri Nasi sicer menijo, da ga zvezda je precej počasi, saj mu pripisujejo še okoli 10 milijonov let življenja. Ker so sile tako zelo močne, ima planet obliko žoge ameriškega nogometa. Gre sicer za plinastega velikana, večjega od Jupitra.

Temno kot v rogu

Planet, temnejši kot premog.
Planet, temnejši kot premog. FOTO: NASA/JPL-Caltech

TrES-2b je najtemnejši planet do zdaj odkrit, saj odbije manj kot en odstotek svetlobe, ki jo prejme. Drugi znani temni planeti denimo odbijejo okoli deset odstotkov svetlobe. Videti bi bil kot povsem črna plinasta krogla, na kateri je sicer okoli 1000 stopinj. Uvrščajo ga med tako imenovane vroče Jupitre. Kroži okoli zvezde, od nas oddaljene 750 svetlobnih let. Zakaj je tako temen, ni povsem jasno. Ena razlaga je, da ni oblakov, zaradi katerih je denimo Jupiter tako svetel, druga, da njegova kemična sestava z natrijem, kalijem in titanovim oksidom vsrkava svetlobo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 09.54
+1
Čemu vsa ta negativnost v komentarjih? Saj ne trdijo da so te planeti točno taki kot na tistih ilustracijah. Slike so le upodobitev kako si jih oni predstavljajo z podatki ki jih poznajo o tistih planetih.
ginem
15. 04. 2018 14.00
-1
pa zakaj zmeri slika ilustracije?!!!! zdej pa ze jaz dvomim ce smo sli SPLOH v vesolje
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 09.52
+0
Zato ker te planeti so zelo zelo daleč...
bekson74
15. 04. 2018 12.14
+13
to je vse larifari...nasin umetnik....on popravlje fotke že od nekdaj...
Ramzess
15. 04. 2018 14.56
+2
Taki nasini 'umetniki' rabijo leta, da sploh pogruntajo sami kaj v resnici počno oz. so počeli (nedavno je prišlo ven, da so fotke iz Marsa v resnici posnete na Zemlji, na nekem otoku ali puščavi in obdelane), če niso več in enako velja za mnoge tajne projekte vlade in vojske, en oddelek ne ve kaj drugi. Da hodiš leta v nek podzemni laboratorij delat ali pa gradit podzemno bazo, mesto, pa ne veš kaj delaš in čemu, res ne razumem, zraven pa ves čas nadzorujejo, tvojo hišo preleta neoznačen črn helikopter, ipd. Skratka pričevanja ljudi, ki so bili v tem so zanimiva, seveda to brez kontrole uma ne gre.
zaj?ek69
17. 04. 2018 14.25
-1
Svalbard
15. 04. 2018 12.00
+16
Opij za Minione.
Mega100
15. 04. 2018 11.27
+18
Kaj ima ta novi teleskop na sliki neke lepilne trakove in folije...smešno. Ti lepilni trakovi sigurno izdržijo 3000 stopinj celzija...lol.
sloblaaah
15. 04. 2018 13.38
-12
Glede na to, da se teleskop ne rabi vračat nazaj na zemljo, ne vidim kje je problem.
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 09.56
+1
Zakaj 3000 stopinj? Saj ne bo krožil okoli sonca...Ali res misliš da je tista prevleka enaka kot tvoja folija v katero zaviješ hrano?
Ramzess
15. 04. 2018 11.19
+5
'Plimsko zaklenjen', kaj je to za en izraz, prvič slišim. Je pa čisto laičen.
Senca6
15. 04. 2018 12.17
+1
to pomeni da je obrnjen samo z ene strani proti planetu kot luna oz se ne vrti okoli svoje osi
Ramzess
15. 04. 2018 14.57
+2
gobo
15. 04. 2018 10.44
+13
ne bojte se jedrske vojne saj nas varujejo naši ustvarjalci,ko bo človeštvo izvedelo kaj smo bomo morali izbrat čisto drugačen koncept življenja
gobo
15. 04. 2018 10.34
-2
Pikabalonca
15. 04. 2018 10.22
+20
Vso znanost in TEHNOLOGIJO so pokazali pri iskanju Malezijskega letala..300 Ton Aluminja in 300 ljudi niso našli tukaj na zemlji doma vsem pred nosom zraven HAY TEK )))))::: tehnologije, 30 000 Satelitov )))) če verješ in vseh agencij, nacionalnih inštitutov, znanosti in ((( umetnosti (((( ?so priznali mi ne znamo in ne vemo ničesar smo kot zaporniki na zemlji in nikamor ne morem, ker preprosto nimamo kam ??? Nam je dovoljeno da na tej zemlji pametujemo, jemo sirjemo in se žremo med seboj samo to lahko, samo to znamo in samo to delamo..
CyberWorm90
15. 04. 2018 10.26
-13
wsi lažejo : )) rusi američani kitajci in indijci k so že bli w wesolju : ))) en filmček na tubi od zapohanga študenta je sweta resnica : )))
Ramzess
15. 04. 2018 11.21
-2
Česa ni Zemlji, ali njenem oz. našem spektru, tega tu ne moreš najti.
ginem
15. 04. 2018 14.02
+8
Pikabalonca
15. 04. 2018 09.57
+19
To lohka nesejo v VRTEC ali malo šolo..in povedo takole Izgledajo slikanice za ODRASLLE..
Ramzess
15. 04. 2018 10.16
+1
Realist981
15. 04. 2018 09.56
+15
vse je sfejkano,kar nam predvajajo.. še zemlja ni taka kot jo kažejo.. NASA in njihov CGI hahaha
Ramzess
15. 04. 2018 10.25
+2
Saj, ko pridejo oni od zgoraj, se bodo porušile predstave vsega o vsem, da ne omenjam koliko ti. šolskega znanja se bo zmetalo v koš, kot napačno, neresnično, itd. Vsi obstoječi družbeni sistemi, verstva itd. padejo v trenutku. Si lahko predstavljate položaj, stanje človeka, ko izgubi vse iluzije, ki so oblikovale njegovo identifikacijo, kar ga je identificiralo. Vsakršne razlike, razlikovanja, odpadejo. Maloštevilni se zavedajo svoje resnične identitete, resničnega jaza, biti, taki ne bodo imeli težav ob takem dogodku, ostali večina, če si lahko zamislite, povsem izgubljeni, ker so izgubili vse po čemer so gradili svojo identifikacijo, po čemer so se identificirali, na osnovi česa so rekli to sem Jaz, a tega ni več, zato so izgubljeni, ne vedo kdo so, kaj so, ker so izgubili svojo identifikaciji, ki je temeljila na iluzijah.
Ramzess
15. 04. 2018 10.25
-1
Saj, ko pridejo oni od zgoraj, se bodo porušile predstave vsega o vsem, da ne omenjam koliko ti. šolskega znanja se bo zmetalo v koš, kot napačno, neresnično, itd. Vsi obstoječi družbeni sistemi, verstva itd. padejo v trenutku. Si lahko predstavljate položaj, stanje človeka, ko izgubi vse iluzije, ki so oblikovale njegovo identifikacijo, kar ga je identificiralo. Vsakršne razlike, razlikovanja, odpadejo. Maloštevilni se zavedajo svoje resnične identitete, resničnega jaza, biti, taki ne bodo imeli težav ob takem dogodku, ostali večina, če si lahko zamislite, povsem izgubljeni, ker so izgubili vse po čemer so gradili svojo identifikacijo, po čemer so se identificirali, na osnovi česa so rekli to sem Jaz, a tega ni več, zato so izgubljeni, ne vedo kdo so, kaj so, ker so izgubili svojo identifikaciji, ki je temeljila na iluzijah.
ginem
15. 04. 2018 14.29
+10
se mene je mal spral ko se zacel samo MALO bolj razmislat s svojo glavo in opazil vse te lazi... sej vec nevem kje zivim
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 09.58
Kupi si nekaj velikih balonov gor priveži kamero pa boš videl kako zgleda zemlja...
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 10.00
Te slike so upodobitve, saj ti piše. Nihče ne trdi da so ti planeti točno taki. Večina teleskopov in satelitov pa sprejema le svetlobo ki je našim očem nevidna in potem te slike močno barvno dodelajo.
Mega100
15. 04. 2018 09.48
+20
Ja folk kar verjamite NASA umetnikom, ko oni rišejo kako izgleda Vesolje...lol.
Realist981
15. 04. 2018 09.55
+17
Ramzess
15. 04. 2018 10.27
+0
Res je, celo polna luna je v resnici hologram čez resnično Luno, da skrije kaj se v resnici dogaja tam gor, ... poleg tega obstajajo pričevanja kako je luna nenadoma izginila iz neba, ja, če je to hologram.
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 10.03
Te slike so upodobitve, saj ti piše. Nihče ne trdi da so ti planeti točno taki. Z podatki ki jih poznajo o planetih potem narišejo upodobitev kako bi lahko zgledali ti planeti. Saj NASA ni edina vesoljska agencija...
Infraping
15. 04. 2018 09.48
+14
neosnaplanetu
15. 04. 2018 09.40
+12
Dva sonca?! Resno? Lektorji..?
Ramzess
15. 04. 2018 10.32
-2
Sicer pa, naš sistem je dualen, ima dva Sonca, notranji (4) planeti imajo svojega ter zunanji (4) imajo svojega, le da to drugo Sonce nam ni vidno, zaenkrat, ker je gre za drugo frekvenco, denzitet obstoja. Zadnji 4 planeti pa ga nimajo. Da, naš sistem ima 12 planetov plus še enega, ki okoli sonca kroži drugače. To so vedele že prejšnje civilizacije.
Lucki9
15. 04. 2018 13.15
-10
Mhm nazaj v srednjo šolo fiziko ponovit. Drugo sonce nam ni vidno ker gre za drugo frekvenco pa ti se norce delaš sploh veš kaj je svetloba in da smo sposobni zaznati celoten spekter, ne z očmi ampak z instrumenti, poleg tega bi čutil toploto. Ko opraviš srednješolsko fiziko se vrni.
ginem
15. 04. 2018 14.41
+7
ramzes nasa laze na polno.A od kje teb te informacije?Ce nasa laze se ne pomeni da imajo na youtubu vsi prav.
Ramzess
15. 04. 2018 15.03
+1
Celoten spekter v našem denzitetu, dimenziji, ne pa tudi izven, drugo Sonce je v drugi dimeziji, denzitetu, kot je denimo vrsta na Veneri v drugi dimeziji, denzitetu, dosežeš jih samo skozi ustrezne dimenzionalne portale, enako nas na Zemlji, tujci ne prihajajo kar tako iz vesolja na planet, temveč skozi portale, in največji je nad BV, kar je tudi možen razlog vojn tam, ne pa nafta. Javnosti se marsikaj prikriva in se jo zavaja.
Lucki9
15. 04. 2018 16.13
-4
Pa ti nisi normalen sploh veš kaj predstavljajo dimenzije v fizikalnem smislu? Prevzemaš poljudno znanstvene razlage, ki jih ponujajo sci-fi navdušenci in misliš da je to znanost. Preberi si kaj dejansko pomenijo te dimenzije. Portali oziroma wormhole pa tudi ni portal ampak teoretična bližnjica. Tvoja razlaga je fizikalna neumnost, ki je noben normalen človek z izobrazbo ne bo podprl najprej si poglej kaj so dimenzije in zakaj jih je več.
Mega100
15. 04. 2018 08.42
+11
Smešno...ko to priznajo. Da še največji teleskop ki jih imamo na Zemlji. So neuporabni, če želimo kaj jasno videti, da z njimi oni ne morejo zoomirati neko katero koli zvezdo na nebu, da bi jasno videli kako za zvezda izgleda. Sami ti astro znanstveniki priznajo da najboljši teleskopi na svetu pokažejo nič jasnega, le zamegljeno zvezdo.
Skunk Works
15. 04. 2018 09.19
-4
Zamegljeno imaš ti pamet,....razdalje so tako velike, da največji teleskopi pač ne morejo zumirati planetov okoli zvezd v vidnem delu spektra. Pa še to kar odkrivajo, je naše galaktično dvorišče, kaj šele drugi kraki galaksije ali celo druge galaksije. Za odkrivanje nam bližnjih planetov in njihovih lastnosti, so astronomi v zadnjih desetletjih razvili cel nabor metod in instrumentov, posrednih metod za odkrivanje le teh, na čisto drug način, kot pa z navadnim optičnim zumiranjem s teleskopi. Optični teleskopi so primerni za lepe slike planetov našega osončja, vse ostalo je predaleč.....
Mega100
15. 04. 2018 09.26
+16
Niso to moje besede to so besede Astro znanstvenikov..Zaradi Zemeljska atmosfere nemorejo jasno zoomirati do zvezde, vidijo le zameglene zvezde. Kaj si sedaj nekaj užaljen? Pojdi mamici jokat ne meni.
Pikabalonca
15. 04. 2018 10.08
+12
Edino kar so razvili je PHOTO (((( ŠOP..barvice in visoko resolucijo, ter tehnologijo laži in podtikanja....dosegli so pa to, da jim danes še dober dan nihče ne verjame, cel dan zijajo v nebo če bo kaj padlo..
pokvarjenbogatun
18. 04. 2018 10.14
Ravno zato pa imamo satelite v vesolju, ki nimajo tega problema. Še vedno pa so ti planeti zelo zelo daleč. Večinoma iščejo le ultravijolična in infrardeča valovanja. Našim očem nevidna.
upornik18
15. 04. 2018 07.51
-9
NAASA NAS ZAVAJA MI ŽIVIMO V EPRUVETI ......SMO UMETNO USTVARJENI ............NAŠA ZEMLJA JE RAVNA............
upornik18
15. 04. 2018 07.52
-6
ČE STE KDAJ IGRALI IGRCO THE SIMS 4 STE IMELI KDAJ OBČUTEK DA VAS NEKA USODA ČAKA TAM ZUNAJ?
upornik18
15. 04. 2018 07.55
-7
detect
15. 04. 2018 08.00
+7
upornik18
15. 04. 2018 08.02
+6
ZAKAJ SE SVETI VRTI OKOL DENARJA ZAKAJ NE MOREŠ ŽIVET SVOBODNO? SI SE KDAJ PRAŠAL OD ČESA SI TI ODVISEN DA LAHKO ŽIVIŠ?
upornik18
15. 04. 2018 08.34
+11
Redžepi
15. 04. 2018 07.34
+10
od kje ste članek prekopirali....
keved
15. 04. 2018 07.32
-2
Kaj pa ce smo mi tam zunaj..
Ramzess
15. 04. 2018 10.41
+0
Pravzaprav smo, no, človek ne obstaja samo na Zemlji, tisti, ki so ustvarili človeka, natančneje Homo Sapiensa tukaj, so ga tudi drugje, zakaj ne. A obstaja tudi množica drugih vrst na različnih frekvencah, denzitetih (gostota materije, ljudje jih opisujejo tudi kot dimenzije), a tile še vedno iščejo in nakladajo o planetih enakih Zemlji in pogojih življenja enakih na Zemlji, ... po drugi strani pa isti dobro poznajo resnico, že v NASI obstajata dve liniji raziskav, ena je za resne raziskave ipd., to ni za javnost, druga pa z raziskavami in scenariji, ki jih pripravlja za javnost, zavajanje le te. Ne pravijo zaman, da so uradni vesoljski programi zgolj predstava za javnost, med tem ko vlade in njene veje sodelujejo z nezemljani, večinoma nam nenaklonjenimi, v zameno za znanje, tehnologijo, tajne projekte na tujih planetih, a vse skrivajo pred javnostjo, ki je zelo zavedena in zmanipulirana, še tiste posamične lučke višje zavesti, ki vmes utrnejo in skušajo vstati nad večino spečih skuša sistem ugasniti in vrniti v stanje sna.
Lucki9
15. 04. 2018 13.13
-10
Kolikokrat si staršem na glavo padel? Me res zanima kako lahko toliko ljudi že tako dolgo sodeluje v tej zaroti haha.
Ramzess
15. 04. 2018 15.16
+1
V bistvu 'sodelujemo vsi', pa če se tega zavedamo ali ne, pred nami je, tako pravijo, kvantni skok človeštva, kar vrhu piramide moči ni po godu, saj skuša to prepreči, ker potem mu ljudje uidejo izpod nadzor, saj je edini način bega iz te ječe, zraven zunanje intervencije, ki je ravno tako napovedana. Končno pa gre za naše duše, ki z območja Zemlje ne morejo pobegniti, brez pomoči, saj smo ujeti tukaj, vsaj dokler se zavemo, da je ta svet iluzija, ne pa resničen svet, le inverzna kopija resnične, ki postaja še bolj inverzna, bojda ga neka bitja (z drugega vesolja) spreminjajo, spreminjajo okolje sebi primerno, ta bitja ima človek nevede za bogove, so za vsemi religijami, spreminjajo tudi telo človeka (telo se bori na svoj način, posledica je morgenlonova bolezen, ko telo poskuša izločiti umetna vlakna, proizvod nanoidov, kateri skušajo organsko telo spremeniti v umetno različico), da bi lahko preživel v njihovem okolju. Cern ima še zanimivo vlogo, ne glede kaj sicer govorijo o njegovi vlogi, v resnici tam skušajo odpreti portal med njihovim in tem svetom, in potem ... upajmo da ne, saj nam naklonjeni nezemljani vlagajo velike napore, da se to ne zgodi, da rešijo človeštvu, da preprečijo načrte iz teme, da človeštvu omogočijo dvig na nov nivo bivanja.
Ramzess
15. 04. 2018 15.17
+2