Znanost in tehnologija

'Tudi Google zanima le dobiček. Zaščita posameznika in otrok je podjetju zadnja skrb'

New York, 09. 04. 2018 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupine za zaščito otrok opozarjajo, da YouTube nezakonito zbira podatke o otrocih. V pritožbi, ki so jo vložili pri ameriških nadzornih organih, zato zahtevajo sankcije za Google. Podjetje naj ne bi izpolnjevalo zakonov o zaščiti otrok pri zbiranju podatkov in oglasih.

23 skupin za zaščito otrok, potrošnikov in zasebnosti navaja, da Google krši zakone o varstvu otrok, saj zbira osebne podatke in nudi oglaševanje tudi tistim, mlajšim od 13 let, poroča Guardian

Center za digitalno demokracijo, kampanja za otroke in 21 drugih organizacij je prepričanih, da Google laže. Ameriško podjetje namreč trdi, da je glasbeni kanal YouTube le za starejše od 13 let.

Zbrane skupine zato navajajo, da Google zbira osebne podatke vseh otrok. Tako pridobiva informacije o njihovi lokaciji, telefonsko številko, identifikatorje naprav in jim sledi na različnih spletnih straneh, brez da bi najprej pridobili soglasje njihovih staršev. To namreč zahteva Zakon o varstvu zasebnosti na spletu. 

Zbrane skupine pozivajo, da se podjetje temeljito pregleda.
Zbrane skupine pozivajo, da se podjetje temeljito pregleda. FOTO: AP

Google naj bi zbiral podatke vseh otrok, tudi najmlajših

Koalicija zato poziva Zvezno trgovinsko komisijo, da preišče Google in podjetju v primeru kršitev tudi izda ustrezne sankcije. 

''Google je že več let odgovoren za zbiranje podatkov o otrocih, saj je YouTube že dolgo zelo priljubljen med najmlajšimi. Gledajo risanke, oglase, filme ... Ni vsa vsebina za vse otroke," je kritičen Josh Golin

"Google mora priznati svoj del odgovornosti," je še povedal. 

Skupina trdi, da je YouTube najbolj priljubljena spletna platforma za otroke v ZDA, ki jo uporablja približno 80 odstotkov otrok, starih od šest do dvanajst let.

Čeprav je Google pred kratkim sprejel ukrepe in najel številne moderatorje za pregled vsebin in morebitne zlorabe podatkov, so nasprotniki vseeno kritični in opozarjajo, da to ni dovolj.

"Google je v svojih pogojih lažno zapisal, da je YouTube le za tiste, ki so stari 13 let ali več," je strnil Jeff Chester iz Centra za digitalno demokracijo. 

''Tudi Google, prav tako kot Facebook, zanima le dobiček. Zaščita posameznika in otrok je podjetju zadnja skrb,'' je še po poročanju Guardian povedal Chester. 

Tudi Facebook naj bi namreč zlorabil osebne podatke svojih uporabnikov. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deeexit
25. 04. 2018 10.43
nikakor dobicek za vsako ceno.
nikhrast
10. 04. 2018 16.37
Zakaj pa kupimo delnice, da izgubimo investicije? Kaj pa ubogi penzionisti ko jim dividende padejo. Podjetje more bit tudi odgovorno, to je jasno, samo poglej drugo stran. Folk je neverjetno radodarn s svojimi osebnimi podatki, res treba da objaviš vse osebne podatke v javnem mediju?
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2018 21.09
+2
Vse korporacije zanima le profit, vendar za razliko od bančnega sektorja, vse druge korporacije dajejo narodu nek doprinos, nekaj ustvarjajo za blaginjo ljudstva. Bančne korporacije pa ustvarjajo iz nič potiskane papirčke za dolg in obresti na obresti raji in državam sveta, zato so vse države zadolžene in zato denar, pobran z davki, ne gre najprej za socialo, šolstvo in zdravstvo, ampak gre najprej za plačilo obresti dolga, ki ga v prvi vrsti sploh ne bi bilo potrebno, če bi države ustvarjale svoj denar. --- "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice. --- Zato neenakost v svetu narašča in zato država za reveže nima, ampak se za reveže zbirajo zamaški in pošilja sms-je na 1919. Država ima denar za bančne luknje in dolg takoj prenese na glave ljustva, tiste, ki pa rajo zadolžijo pa bogato nagradijo z miljoni evri nagrade (Kramar).
igorli
09. 04. 2018 20.19
+1
Tudi mene in moje podjetje zanima le dobiček. Za to delamo!