Uber in Nasa razvijata leteče taksije

Ameriško tehnološko podjetje Uber se bo v partnerstvu z ameriško vesoljsko agencijo Nasa lotilo razvoja letečih taksijev, ki naj bi bili cenovno konkurenčni in tako dostopni široki množici uporabnikov. S preizkusnimi poleti nad mesti želijo začeti do leta 2020.

Uberjev leteči taksi

Leteči taksiji so že skoraj tu. (Foto: AP)

Projekt bodo razvijali v Los Angelesu, s čimer se bo to mesto pridružilo Dallasu in Dubaju, kjer ima Uber podobne načrte. Kalifornija in Teksas sta namreč ameriški zvezni državi z največjim številom avtomobilov, zato v Uberju menijo, da bosta njuni mesti še posebej primerni za "nov trg urbane zračne mobilnosti".

Leteči taksiji bodo sprva imeli voznika, pozneje pa bodo lahko leteli tudi samodejno. Storitev naj bi delovala podobno kot obstoječi Uberjev sistem za naročanje prevozov prek aplikacije za pametne mobilne naprave.

Po trenutnih načrtih bodo taksiji vzletali in pristajali na strehah parkirnih hiš, obstoječih helikopterskih pristajališčih in neizkoriščenih površinah ob avtocestnih razcepih.

Po prvih testnih poletih v realnem okolju leta 2020 naj bi storitev v celoti zaživela leta 2023, kar je pet let pred olimpijskimi igrami, ki jih bo leta 2028 gostil Los Angeles.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
 
Abc125 12.11.2017 09:14:36
Zopet ta NASA na 24 se reklamira. No tu jim pa verjamem, gleda na njih proračun bilijoni in bilijonov vreče brez dna, pa neke leteče zadeve znajo narediti. Saj veste raketa vzleti kakšnih 30 km visoko potem pa so CGI risanke. Tu je sicer neki novi pol avion pol helikopter....ok super. V to vam verjamem, ne pa v CGI risanke.
etalon 12.11.2017 21:27:59
Biljoni? Reče se milijarde po slovensko.
Več komentarjev