Znanost in tehnologija

Uber vedel, a prikrival večji hekerski vdor 

Washington, 22. 11. 2017 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobro leto so pri Uberju prikrivali hekerski napad, ki je vplival na 57 milijonov uporabnikov in voznikov pri tej prevozni platformi. Hekerjem je podjetje plačalo, da so izbrisali podatke. Zdaj so po zagotovilih vodstva povečali varnost.

Hekerski napad se je zgodil že oktobra 2016.
Hekerski napad se je zgodil že oktobra 2016. FOTO: AP

Uber je prikril hekerski napad, ki je vplival na 57 milijonov uporabnikov in voznikov pri tej prevozni platformi. Napad se je zgodil že oktobra 2016, podjetje pa je hekerjem plačalo 85.000 evrov za izbris ukradenih podatkov. O dogajanju niso obvestili niti uporabnikov niti regulatorjev. 

Nekdanji prvi mož Uberja Travis Kalanick je za napad izvedel že pred dobrim letom, so razkrili pri Bloombergu. Hekerji so naleteli na 57 milijonov imen, elektronskih naslovov in telefonskih številk. Od tega so pridobili podatke o vozniških dovoljenjih od okoli 600.000 voznikov. Bolj občutljivih podatkov o lokacijah, številkah kreditnih kartic in številk bančnih računov ter datumov rojstva niso pridobili. Voznikom so ponudili brezplačno zaščito kreditnih kartic, uporabnikom te zaščite niso nudili. 

''Nič od tega se ne bi smelo zgoditi in nimamo opravičila,'' je skesano dejal zdajšnji izvršni direktor podjetja Dara Khosrowshahi in dodal, da preteklosti ne more brisati, lahko pa zagotovi, da so se iz preteklih napak nekaj naučili. Poudaril je še, da so dobili zagotovilo, da so bili ukradeni podatki uničeni in da so povečali varnost. 

Uberju je sicer več kot sam napad škode naredilo razkritje, da so napad prikrivali, navajajo tuji analitiki. Podjetja so namreč dolžna kakršnekoli težave dolžne prijaviti regulatorjem. Že januarja so jih oglobili za okoli 15.000 evrov, ker niso prijavili precej milejši napad, ki se je zgodil leta 2014. 

Tuji mediji že ocenjujejo, da bo napad, za katerega je nekdanji šef vedel, poslabšal že tako skrhane odnose med Kalanickom in investitorji Benchmark, ki je tudi uspešno izvedel zahtevo, da se Kalanick umakne z vodilnega mesta. Sovražnost so nekoliko omilili, da bi si zagotovili finančno injekcijo japonskega tehnološkega konglomerata Softbank.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.