Umrla matematičarka Mirjam Mirzahani, prva ženska, ki je osvojila prestižno Fieldsovo medaljo 

Umrla je Mirjam Mirzahani, prva (in do zdaj tudi edina) ženska, ki je prejela prestižno Fieldsovo medaljo za matematiko. Mirzahanijeva, sicer Iranka, je nagrado prejela leta 2014 za delo na področju kompleksne geometrije in dinamičnih sistemov. 

Umrla je Mirjam Mirzahani, prva (in do zdaj tudi edina) ženska, ki je prejela prestižno Fieldsovo medaljo za matematiko. 40-letna znanstvenica je v ZDA umrla zaradi raka na prsih, ki se je razširil še na kosti. 

Fieldsovo medaljo imenujejo tudi Nobelova nagrada za matematike. Gre za nagrado, ki jo na vsake štiri leta na pobudo kanadskega matematika Johna Charlesa Fieldsa podelijo dvema ali največ štirim matematikom, mlajšim od 40 let. Namen nagrade je priznanje in podpora mladim raziskovalcem v matematiki, ki so že veliko prispevali. Nagrado podeljujejo od leta 1936. 

Mirzahanijeva, sicer Iranka, je nagrado prejela leta 2014 za delo na področju kompleksne geometrije in dinamičnih sistemov. 

A genius? Yes. But also a daughter, a mother and a wife.

A post shared by Firouz Naderi (@firouz_michael_naderi) on

''Luč je danes ugasnila. Strto srce imam. Prehitro je odšla,'' je na Instagramu zapisal njen prijatelj, Nasin znanstvenik Firouz Naderi

Znanstvenica, rojena leta 1977, je bila vzgojena v postrevolucionarnem Iranu in je že kot najstnica osvojila dve zlati medalji na Mednarodni matematični olimpijadi. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
 
Jožajoža 16.07.2017 22:25:15
res krivično.tudi pri nas umirajo in zbolevajo samo dobri in delavni ljudje. že dolgo na vasi nisem slišal, da bi pobralo kakega socialarja.ga ne, ker prelepo in brez stresa živi,
Več komentarjev