Upanje za z rakom obolele tasmanske vrage

Tasmanski vragi obolevajo za nalezljivo obliko obraznega raka, ki se z živali na žival seli v nasilnih pretepih. Rak je za žival praviloma usoden, zato je populacija že močno na udaru. Znanstveniki so zdaj odkrili uspešen način zdravljenja.

Tasmanski vrag

Tasmanski vrag (Foto: AP)

Znanstveniki so odkrili potencialno zdravljenje raka, ki je opustošil populacijo tasmanskega vraga. Nalezljiv obrazni rak je od leta 1996, ko so bolezen prvič odkrili, izbrisal kar 80 odstotkov divjih vragov.

Raziskovalci so z imunoterapijo, ko na različne načine telo vzpodbudijo, da z lastnim obrambnim sistemom napade rakave celice - v tem primeru so živalim vbrizgali žive rakave celice - uspešno pozdravili bolno žival. Na tak način upajo, da bodo kmalu razvili uspešno cepivo, ki bi ubranil vrsto, poroča BBC.

Oboleli tasmanski vrag

Rak je za žival praviloma usoden. (Foto: AP)

S postopkom so uspeli pozdraviti tumor tudi v velikosti golf žogic, je dejal soavtor raziskave Greg Woods z univerze Tasmanija. ''Ko smo videli, da so se tumorji zmanjšali, je bilo zelo vznemirljivo. To je bil skoraj trenutek Eureka za nas, saj je bilo prvič, da z gotovostjo lahko trdimo, da je imunoterapija poskrbela za zmanjšanje tumorjev,'' je povedal za BBC.

Vragov obrazni tumor je eden od le treh znanih nalezljivih rakov, praviloma je za obolelo žival usoden. Raziskovalci so imunoterapevskemu zdravljenju, povezanem s postopkom ''zdravljenja raka z rakom'' podvrgli šest živali v šestih letih. Tri so preživele.

Woods je pojasnil, da je to velik korak pri razvijanju cepiva, da bi živali obvarovali pred boleznijo, hkrati pa tudi, da bi pozdravili že obolele živali. Kljub vzpodbudnim novicam je postopek še daleč od pripravljenega, da bi ga uporabili na celotni populaciji.

V dveh desetletjih, od kar so prepoznali bolezen, se je populacija s 150.000 živali skrčila na le okoli 30.000. Rak se z živali na žival seli v pretepih, ko se zgrizejo. Lani je sicer genetska študija pokazala, da se živali hitro prilagajajo, da bi se z mutacijami same lahko ubranile proti raku.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
TempusFugit 13.03.2017 08:09:41
Zanimivo, da za živali hitro najdejo zdravilo. Za ljudi pa nekako ne gre, za nas ozdravitev nima "ekonomske računice". Se bolj splača, če se "zdravljenje" razvleče do zanesljivega konca.
frako 13.03.2017 10:59:22
ni zarad računice, teško bi dubu dovoljenje za poskuse na ljudeh za tako terapijo, mogoče če bo delvala na njih bo šlo dalje.
nevica 14.03.2017 13:35:33
Ni so vse bolezni enako zapletene in niso povsod po svetu enako zainteresirani za reševanje problemov. Kako je pa s farmacijo se pa tudi ve - vendar je problem tudi v zdravnikih. Nekaterim ljudem predpisujejo tone zdravil, ki niso nujna in jih strokovno zastrupljajo - še posebno stare ljudi, kjer se zdravila samo dodajajo in nič ne ukinjajo....Redkokateri zdravnik je tako skrben, da ves čas gleda na celega pacienta in vsa njegova zdravila, ki jih že ima - čeprav je specialist. Tako Farmacija največ zasluži - na nepotrebnih zdravilih.
Več komentarjev