Utrinki roja Perzeidov tudi podnevi?!

Te dni Zemlja znova roma prek ostankov kometa Swift-Tuttle, kar mi lahko vidimo kot utrinke meteorskega roja Perzeidov. Največ utrinkov je praviloma med 12. in 13. avgustom, torej letos v noči s sobote na nedeljo. Nekoliko bo predstavo motila svetla luna.

Perzeidi - 5

Čeprav ne bodo nič posebnega, so še vedno dovolj lepi, da se je vredno ozreti v nebo. In seveda, ne pozabite si kaj lepega zaželeti. (Foto: AP)

Te dni nam narava oziroma nebo znova ponuja čudovito predstavo. Že zdaj lahko ponoči opazimo svetle utrinke meteorskega roja Perzeidov ali solze svetega Lovrenca. Največ utrinkov je praviloma med 11. in 13. avgustom, torej letos v noči s petka na soboto in s sobote na nedeljo. Dogajanje na nebu bo nekoliko motila svetla luna, katere svetloba bo zagotovo zabrisala nekatere manj izrazite utrinke. 

Pri nas so bili Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta. Ime Perzeidi pa so dobili, ker je videti, kot bi deževali iz ozvezdja Perzeja.

Na družbenih omrežjih se je te dni razširila tudi novica, da bo letošnji roj še posebej spektakularno svetel, še več, da naj bi se nekatere utrinke videlo celo podnevi, na uro pa naj bi jih bilo celo nekaj tisoč. To pa bi bilo nekaj, a kaj, ko so te besede iz trte izvite. 

Astronomi letos ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov, bo pa zagotovo kakšen precej svetel. ''Pri roju Perzeidov ni nikoli tisoč utrinkov na uro. Praviloma jih je lahko od 80 do 100,'' je za Space.com komentiral Bill Cooke iz Nasinega urada za meteoroide. Spomnil je sicer na leto 1993, ko je bilo na uro tudi okoli 300 utrinkov, prav tako smo izbruh doživeli tudi lani, ko jih je bilo okoli 200. 

Perzeide lahko opazujemo vsako leto avgusta, ko Zemlja potuje prek ostankov kometa Swift-Tuttle. Ko prah trči ob Zemljino atmosfero, zagori in to lahko občudujemo kot utrinek. 

Utrinke je najbolje opazovati s prostim očesom nekje na podeželju oziroma dovolj stran od mestnih luči. Seveda pa je opazovanje odvisno tudi od vremena ... 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 56
 
Boryy 11.08.2017 11:11:04
Uakiki, če nas že vse učiš, potem poduči še avtorja, saj je naslov prispevka zavajajoč. T.i. utrinki v nobenem primeru podnevi niso vidni.
UaikiUaiki 11.08.2017 13:30:32
Na družbenih omrežjih se je te dni razširila tudi novica, da bo letošnji roj še posebej spektakularno svetel, še več, da naj bi se nekatere utrinke videlo celo podnevi, na uro pa naj bi jih bilo celo nekaj tisoč. To pa bi bilo nekaj, a kaj, ko so te besede iz trte izvite. ......... vsaj dobro preberi prej......
Več komentarjev