Znanost in tehnologija

V Intelovih procesorjih odkrili resno varnostno grožnjo

Sacramento, 04. 01. 2018 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v računalniških procesorjih znamke Intel, AMD in ARM odkrili varnostno luknjo, ki omogoča dostop do uporabnikovih osebnih podatkov. Popravke podjetja že pripravljajo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi ti lahko upočasnili računalnike.

Potrebni bodo pripravki.
Potrebni bodo pripravki. FOTO: AP

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v računalniških procesorjih znamke Intel odkrili varnostno luknjo, ki omogoča dostop do uporabnikovih osebnih podatkov. Ker gre za podatke na nivoju jedra sistema, bodo po opozorilih strokovnjakov potrebni popravki, ki bodo posegli v jedro, kar lahko upočasni delovanje računalnikov.

Pomanjkljivost lahko zlonamernim programom omogoči dostop do vsebine zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Ker bo treba pri popravkih tako dostopati do jedrnega dela, bodo popravki precej obsežni, kar bo po opozorilih strokovnjakov vplivalo na hitrost delovanja operacijskega sistema in programov.

Podrobnosti o varnostni luknji iz varnostnih razlogov niso znane, razvijalci operacijskih sistemov pa po lastnih zagotovilih že izvajajo vse potrebne ukrepe. Razvijalci Linuxa naj bi popravek že pripravili, a njegovih podrobnosti niso navedli.

Pri Intelu so navedbe označili za pretirane in zagotovili, da grožnja ni tako resna. Takšno oceno je podal tudi neodvisni tehnološki analitik Jack Gold, ki je poudaril, da so vsi procesorji izdelani na tak način.

Google, katerega strokovnjaki so zaslužni za razkritje, je sporočil, da je posodobil svoje sisteme ter v sodelovanju z razvijalci programske in strojne opreme poskrbel za zaščito uporabnikov.

Po Googlovih navedbah so pomanjkljivost sicer odkrili tudi pri procesorjih znamk AMD in ARM, specializiranih za mobilne naprave. Gold je potrdil, da tudi strokovnjaki teh dveh družb izvajajo preventivne ukrepe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yyyeb
04. 01. 2018 18.27
kdo je odkril te zadeve? konkurenca mogoče?
DeBill
04. 01. 2018 18.05
-2
Saj sploh ne veste za kaj gre. Mal napihujejo že znane zadeve. Od trenutnih procesorjev zagotavljata nedostopnost kernela in sistemskega pomnilnika samo Itanium in Alpha. Ostalo je v bistvu desktop šrot, virusi, črvi in ostalo redno prisotno. Le zakaj? Ker pač ni varnosti. Resen OS z resnim CPU-jem ne rabi antivirusnih ipd programov in podobnih jajc, ker se enostavno ne morejo namestiti oz priti v sistemski del, user pa potolčeš pa je. Med user in System pa ni kontakta, ni preskoka, poseben naslovni pin loči system in user, drug pa program pa data. Defektni so vsi ostali, vključno z AMD-ji in ARM-ji. Pa OS-ji ki furajo Itanjume-je in Alphe so Linuxi (prilagojeni), VMS, True64 in pa OS9. Amen!
Sam Il
04. 01. 2018 13.39
+7
pa kaj nabijate? AMD procesorji NIMAJO varnostne luknje (in to so tudi povedali v izjavi za javnost)! Vir: amd.com novinački, skrijte se!
mulc-slo
04. 01. 2018 14.01
-8
daj preberi novico do konca, perfomančno so prizadeti tudi AMD procesorji, primer AMD EPYC 7601 ima z novim patchom le še 49% banchmarka.
Sam Il
04. 01. 2018 14.28
+7
Začasno: ker vse x86 CPUje zaenkrat označijo za "nevarne". V prihodnje bo popravek samo za intel in ARM. Bo treba brati kaj drugega, kot 24 kur.
DeBill
04. 01. 2018 18.05
-2
pejd spat sam, sploh ne veš za kaj gre. AMD je isti šrot kot intel, sam mal drgač šrot.
SLO-SURVIVAL
04. 01. 2018 12.39
-1
bla bla temu se reče: problem, reakcija, rešitev katerega so spisek naštetega isti kreatorji