Znanost in tehnologija

Varnostni strokovnjaki: hekerji kradejo vaša sporočila, celo napredek pri hujšanju, nato pa zahtevajo denar

London, 14. 03. 2017 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot imate pametnih naprav, večja je verjetnost oziroma nevarnost, da postanete tarča hekerjev, ocenjujejo britanski varnostni strokovnjaki, ki pravijo, da so nepridipravi našli novo "poslovno priložnost" – s pametnih naprav kradejo podatke, nato pa zahtevajo plačilo, da jih ne objavijo ali kako drugače zlorabijo.

Pametni telefon
Pametni telefon FOTO: Thinkstock

Če vas vsaj malo zanima sodobna tehnologija, potem obstaja velika verjetnost, da imate v lasti računalnik, tablico, pametni mobilni telefon, pametno uro, ob tem pa morda še kakšno napravo za spremljanje vašega napredka pri vadbi.

A britanska agencija za boj proti kriminalu in nacionalni center za kibernetsko varnost opozarjata, da vse te naprave predstavljajo izziv za osebno varnost. V poročilu, ki so ga spisali, opozarjajo, da te naprave o osebi zbirajo in hranijo ogromno podatkov – več kot si povprečen uporabnik sploh predstavlja, ker se povezujejo s svetovnim spletom, pa so priročna tarča spletnih kriminalcev.

Običajno te naprave shranjujejo fotografije, podatke o tem, kje se je oseba kdaj nahajala, osebna sporočila in zabeležke, celo jedilnike ljudi, podatke o vadbi, pa tudi informacije o znancih in prijateljih. Da podatkov o osebnih financah in službenih projektov niti ne omenjamo. Strokovnjaki menijo, da je na povprečni napravi teh informacij dovolj, da lahko pravzaprav kdor koli postane tarča hekerjev.

Že mogoče, da informacije na vaši pametni napravi niso državne skrivnosti ali podatki o novem, milijone vrednem odkritju, a če jih neznanci "ugrabijo", bi bila večina pripravljena plačati, da podatke dobi nazaj oziroma da niso objavljeni, pravijo strokovnjaki. In ker do takšnih zločinov že prihaja, ob vse bolj iznajdljivih hekerjih pa naj bi bilo teh napadov v prihodnje še več, opozarjajo, da varnostni vidik predstavlja velik izziv, saj na hekerske vdore niso odporne niti naprave kot so monitorji za nadzor dojenčkov, srčni spodbujevalniki in celo igrače. Pred časom so v Nemčiji s trga umaknili igračo, ker so se bali, da bi lahko hekerji preko nje govorili z otroki. Analitiki sicer napovedujejo, da bo do leta 2020 okoli 21 milijard povezanih naprav, ki jih bodo uporabljali tako poslovni uporabniki kot fizične osebe. Proizvajalce in strokovnjake so zato pozvali, da posebno pozornost namenijo varnostnemu vidiku teh naprav.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
14. 03. 2017 14.15
+2
To država dela nekaj bluzite celo ulico imam hekerjev pa za tem stojijo državni ljudje pravniki,sodniki ...in ko prašaš zakaj to delate država nas plačuje,Mi delamo za državo.Dajte malo ljudi iz države za zapahe.GARANTIRAM DA JE VSE RES.
Maxx365
15. 03. 2017 09.00
AlternativeFacts
14. 03. 2017 13.38
+8
Raziskava Northeast univerze je na primeru 133 000 spletnih portalov pokazala, da je 37% teh, praktično igrišče za hekerje...Krivec so seveda javascript programi, ki so po pravilu zastareli, ker se lastnikom portalov ne da, ali nimajo $ sredstev, da bi držali korak z razvojem (ključ iskanja:"Northeast university flawed javascript") za tiste, ki jih dejansko zanima varnost.....Po drugi strani, tudi vaša stran ni nevem kako varna. Vsakič ko se logiram, mi FFox javi, da je povezava nezaščitena.
113113
14. 03. 2017 12.54
+6
Niste nič novega odkrili. To traja že xX let. Sledjo te povsod.