Znanost in tehnologija

Zaradi vesoljskih smeti bi lahko škodo utrpela tudi celotna človeška populacija

Ljubljana/Darmstadt, 19. 02. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
69

Človeštvo smeti ne ustvarja le na trdnih tleh in v oceanih, ampak smo kar precej zasmetili tudi prostor nad našimi glavami. Rešitev vsekakor ni v omejevanju uporabe vesolja, bilo pa bi dobro, da vse države sledijo istim smernicam za odstranjevanje objektov iz orbite, potem ko se njihova življenjska doba konča, je poudaril Holger Krag iz Evropske vesoljske agencije.

Po izstrelitvi Falcona Heavy so se razplamtele debate o raziskovanju vesolja, tehnologiji, kar je zagotovo dobro, saj ravno znanost in tehnologija lahko človeštvo poženeta naprej v svetlo prihodnost.

Večina dogodkov na Zemlji, pa naj bodo še tako pozitivni in zmagoviti, seveda ne mine brez kritik, kar je po svoje tudi prav. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Samega tehnološkega dosežka za zdaj najmočnejšo operativno raketo Elonu Musku sicer ni oporekal praktično nihče, nekoliko več žolča je bilo izlitega okoli rdečega avtomobila, ki zdaj potuje na tirnici okoli Sonca - od tega, da bi lahko v vesolje poslali kaj uporabnega, pa do tega, da gre za povsem nepotrebno in nesmiselno smetenje vesolja.

Starman v roadsterju podjetja Tesla.
Starman v roadsterju podjetja Tesla. FOTO: AP
Češki in kanadski raziskovalci so ugotovili, da bo roadster v vesolju ostal nekaj deset milijonov let, preden bi lahko trčil v Zemljo ali Venero. Izračunali so, da ima avto okoli šest odstotkov možnosti, da trči z Zemljo, in 2,5 odstotka, da zadane Venero v naslednjem milijonu let. Po podatkih ekipe, ki so jih objavili na Arxiv.org, bi bližnje srečanje z Zemljo avto imel v letu 2091. Minimalne so možnosti, da bi avto padel v Sonce, nične pa so možnosti, da bi treščil na Mars.

To slednje po mnenju dr. Tomaža Zwitterja, profesorja astrofizike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, v tem primeru pravzaprav ni tako pomembno vprašanje, saj na desettisoče let avtomobil ne bo nikamor zadel. ''Avtomobil, bo kar lepo potoval okoli Sonca. Račun pokaže, da vsaj prvih 10.000 let ne bo nikamor zadel, verjetno pa tudi mnogo dlje,'' je povedal. 

''Vesoljske smeti so problem zlasti v nizkih tirnicah nad Zemljo, drugje je prostora dovolj. Nekaj gneče je tudi na geostacionarni tirnici, vendar tam probleme uspešno rešujejo,'' je za 24ur.com nadaljeval Zwitter.

Koliko objektov smo v orbite poslali v 60 letih?

Pravilo pravi, da kar gre gor, gre tudi dol, v orbitah nad našimi glavami pa to ne drži povsem. Na vesoljske smeti postanemo nekoliko bolj pozorni, ko mora kakšen od satelitov ali pa Mednarodna vesoljska postaja (ISS) izvesti manever za umik pred kakšnim večjim koščkom, ki je ostal od uničenega vesoljskega objekta. Takšni katastrofalni trki so k sreči sicer redki, se pa denimo spomnimo trka med satelitoma februarja 2009, a zaradi vse večje gneče se seveda tveganje za verižno reakcijo povečuje, za 24ur.com pove dr. Holger Krag, vodja oddelka za vesoljske smeti pri Evropski vesoljski agenciji.

Grafični prikaz vesoljskih smeti.
Grafični prikaz vesoljskih smeti. FOTO: ESA

''Danes verjamemo, da se bo takšno trčenje lahko zgodilo na vsakih šest ali sedem let,'' je dejal in dodal, da je trenutno največ vesoljskih smeti in odsluženih objektov med 800 in 1000 kilometri višine.

Večkrat na leto se mora kakšnemu koščku umakniti tudi ISS, kakšen košček ga tudi zadane in poškoduje solarne panele - a vendar je okolje - 400 kilometrov nad našimi glavami - vseeno precej čisto. ''Okolje se tam čisti samo od sebe zaradi atmosfere. Tam je atmosfera še precej debela, zato sama smet ne more dolgo ostati v orbiti,'' je razložil Krag. Objekti ob ponovnem vstopu v gostejšo atmosfero večinoma izgorijo, le sem ter tja lahko kakšen kos pade na trdna tla. To bi se lahko zgodilo spomladi, ko predvidevajo, da bo v atmosfero vstopila izgubljena kitajska vesoljska postaja, ki morda ne bo povsem razpadla na poti do tal.

Po podatkih Evropske vesoljske agencije so od leta 1957 izstrelili več kot 5200 raket, te so v orbite poslale okoli 7500 satelitov, okoli 4300 jih je še vedno v vesolju, od tega jih je delujočih 1200. Številke bi se lahko v tem oziroma prihodnjih letih še zelo povečale, saj imajo številna podjetja željo, da bi v orbiti vzpostavila mrežo več sto ali celo več tisoč satelitov, ki bi omogočali dostop do interneta.

ESA še navaja, se je do zdaj zgodilo že skoraj 300 trčenj ali eksplozij, kar je vodilo v nastajanje vse manjših koščkov. Trenutno oblasti redno spremljajo okoli 23.000 vesoljskih smeti. Po statističnih modelih ESA je v orbiti okoli 29.000 koščkov večjih od 10 centimetrov, okoli 750.000 objektov v velikosti od enega do 10 centimetrov, kar 166 milijonov koščkov pa je velikih ob enega milimetra do enega centimetra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rešitev ni v omejevanju

Prav zaradi teh ocen je ''zelo pomembno, da vsi, ki uporabljajo vesolje, javne ali zasebne institucije, poskrbijo za odstranitev plovila po misiji,'' je jasen Krag.

''Kadarkoli uporabljate prostor, ki je tako visoko v orbiti, da plovilo tam ostane tudi več kot 25 let po koncu misije, potem bi moralo plovilo nekako opraviti zniževalni manever, da se odstrani iz orbite. Nekateri gredo zelo visoko, kjer niti ni več atmosfere. Če tam izgubimo plovilo, bo tam ostal za vedno. Zato je zelo pomembno, da imajo te misije zanesljivo strategijo reševanja te problematike.''

Za razliko od nizkozemeljske orbite (od 160 do 2000 kilometrov) pa v geostacionarni orbiti (35.786 km nad zemeljskim ekvatorjem), kjer se nahajajo predvsem komunikacijski sateliti, naravnih potopitvenih sil ni. Tako ob koncu življenjske dobe satelit uporabi raketni motor, ki pošlje satelit v odpadno ali pokopališko orbito, da ne bi motil delujočih satelitov. Tudi denimo rakete lahko svoj tovor izpustijo pod samo geostacionarno orbito, zadnji del pa satelit opravi z lastnim pogonom, pojasnjujejo pri Evropski vesoljski agenciji.

Rešitev vsekakor ni v omejevanju. ''Nikomur ne smemo prepovedovati, da uporablja vesolje, bilo pa bi dobro, da vse države sledijo istim smernicam, ki so jih pripravili mednarodni strokovnjaki.'' Žal se jih po besedah Kraga ne držijo vsi, ampak le okoli 60 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvi vrsti te smeti največ težav pomenijo za tiste, ki uporabljajo vesolje, saj tvegajo, da izgubijo satelit. Na koncu pa bi seveda lahko škodo utrpela tudi celotna človeška populacija, saj smo precej odvisni od nekaterih satelitskih storitev (na primer GPS), je opozoril Krag.

Tehnologije so drage

Ideje o odstranjevanju vesoljskih smeti gredo tudi v smeri novih tehnologij. Razvoj teh pa je zahteven in drag, je dejal Krag. Ena izmed idej je leteča misija, da bi smeti v orbiti ujeli. ''Gre za velik izziv, da se približaš nenadzorovano premikajočemu se objektu. Taka tehnologija bi bila primerna tudi za servisiranje teh objektov v orbiti, za popravilo, za dotočitev goriva, ne le za odstranjevanje. A za to potrebujete izjemna sredstva, drugo je tudi vprašanje, kdo pravzaprav bi to moral razviti,'' je razložil sogovornik z ESA.

Kot drugo rešitev je izpostavil zemeljski laser, s katerim bi čisto malo vplivali na orbito potencialno nevarnega objekta in bi z njim izvedli majcen premik. Tako niti ne bi odstranjevali smeti, ampak bi le upravljali s prometom v orbiti.

To sta ideji, a do njune realizacije nas zagotovo loči še nekaj let. ''Zdaj je zato najnujnejše, da sledimo smernicam za odstranitev. Vsako leto za sabo puščamo 40 novih odsluženih objektov. Preden porabimo nekaj sto milijonov evrov, da odstranimo enega, bi bilo treba preprečiti, da nastane teh novih 40,'' je zaključil Krag.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob napovedi vse cenejših in posledično pogostejših izstrelitvah vesoljskih raket so nekateri opozorili tudi na izgorevanje fosilnih goriv in ustvarjanj večjih količin CO2, kar bi negativno vplivalo na že tako slabo situacijo globalnega segrevanja.

Profesor Zwitter miri: ''Količina potrošenega goriva je v primerjavi na primer z letalskimi poleti popolnoma zanemarljiva, torej to ni večji problem. V tej ogromni raketi je bilo goriva toliko, kot ga eno samo potniško letalo na dolgih letih potroši v nekaj dneh. Število leta v zraku pa gre seveda v tisoče ali desettisoče. Tudi CO2, ki se ob vzletu rakete sprosti višje v atmosferi, ni omembe vreden problem, saj se dokaj hitro usede navzdol.''

Več o podnebnem segrevanju najdete v rubriki Čas za Zemljo

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
23. 02. 2018 20.24
+4
zato pa imajo nekateri čelado na glavi,nekateri kapuce in nekateri pa nič ker imajo slamo v centrali,tako da jih smeti ne morejo poškodovati razen če zažgejo cigaret,zato pa nisem obveščen kako je z njimi
k_komet
19. 02. 2018 17.49
+2
Iščem z googlom smeti (otok) v oceanih...pa jih nikakor ne najdem...:(
mertseger
22. 02. 2018 16.31
+1
Malo napačno si ti stvar predstavljaš. Vpiši v google Great Pacific garbage patch da boš videl za kaj gre.
kameltrajbar
19. 02. 2018 17.36
+9
kake mate..?.?....-))))....ste vsi brez osnovne šole???....-))))
mastaflash
24. 02. 2018 14.41
-3
DamianK
19. 02. 2018 16.37
+0
še kakšno teslo naj teslo gor pošilja ...je blo potrebno smetit v teslinim primeru ??
VladavinaKraljestva
19. 02. 2018 20.12
+2
Saj niso, Tesla je ostala pred zelenimi zasloni.
SEJBOBOL
19. 02. 2018 16.19
+1
Starman spada NARAVNO v vesolje al je še 1x smet viška ......
lignj
19. 02. 2018 15.55
+3
Glede nato, da imamo na zemlji velik problem z odvečno plastiko, zakaj jo nebi recimo pošiljali proti soncu na "uničenje". Vem, da je vse to povezano s financami ampak plastike nebo nikoli zmanjkalo oz. jo bo še več.
Transformerji
19. 02. 2018 15.16
+4
Kaj se ne spominjate akcij, čiščenje narave, pobiranje smeti, čiščenje rek? Naj organizirajo še akcijo čiščenja smeti v vesolju, tako sem ZA!!
Blade911
19. 02. 2018 15.16
+0
Mi lahko kdo pojasni zakaj se ne vidi niti eden kontinent ali otok na sliki, ter glede avta kako to da niso gume počile (zemeljski pritisk in vesolski cca naj bi bil vsaj na -10 potenco) če naj bi bil original avto brez dodatkov za vesolje, ter tretje ko pogledaš original posnetek kako avto kroži okoli Zemlje se vidijo neke smeti ki gredo vse nad avto, kot neki mehurčki ali karkoli naj bi to bilo. Zakaj gre vse gor in nič levo desno ali dol. Hvala za odgovore
kameltrajbar
19. 02. 2018 17.34
-3
Blade911
19. 02. 2018 19.29
-4
prosim za tvoj odgovor. Sem nevednež in bi prosil da mi vsaj malo razložiš, Hvala in lp
brainhead007
19. 02. 2018 21.50
-12
tudi mene to zanima...upam, da nam znanstveno društvo 24-ur komentatorji tole malo bolje razložijo
thetech
20. 02. 2018 20.53
+6
Oojoj kako ste butasti. Gre za SpaceX promo materijal, ker gre navsezadnje zgolj za reklamno potezo Tesle. Res ste eni cekarji, da povsod vidite neke teorije zarot..
jojow
21. 02. 2018 19.25
+4
@brainhead007 ?? thetech je napisal popolnoma pravilno. Slika v katero ste se vpičili vsi ljudje brez pameti je promocijska slika. Kaj ti ni jasno? A ste nekateri res tako omejeni?
brainhead007
22. 02. 2018 11.40
-3
ce še nisi opazil, pr vesoljskih agencijah je vse neki promo oz. cgi naklaftane slike, nobene realne slike brez racunalniske obdelave
janezov uč
19. 02. 2018 14.57
-3
Ka pa mislis
19. 02. 2018 13.18
+1
Ce cerar vidi objavo bomo dobli nov davek...
Bananistanec
19. 02. 2018 13.09
+15
Agencije in države ki imajo možnost karkoli pošilat v orbito so znane, zdaj pa vse človeštvo krivo
mastaflash
19. 02. 2018 12.54
-2
cgi, vse kar vidim je cgi..ce pogledate starmana niti ena smet ne prileti vanj ali mimo..a ni to mal bebavo vse skup?
g.noj
19. 02. 2018 16.55
+2
Svalbard
19. 02. 2018 18.19
+1
Gospod Noj zelo uspešno trola svoj mozak ;)
Kajetan
19. 02. 2018 12.05
-5
Kaj to je napoved iz SMC za ustanovitev posebne agencije za vesoljske odpake in njihovim ravnanjem ter ustanovitve posebne preiskovalne komisije??
dannyer
19. 02. 2018 11.51
+3
populacija ravno ne vesolsko raziskovanje pa ja saj ne bomo moglizapostiti srednje orbite.
Našvasan_zob
19. 02. 2018 11.37
-1
Čakam da izidejo delnice podjetja , ki bo pucalo te smeti...Verjamem, da tudi to prihaja... Plačevalo pa se bo kot nova dajatev na Tv, Mobi in ostalih položnicah...
Wahl
19. 02. 2018 11.33
-3
Pod sliko Starman v roadsterju ste pozabili pripisati, da gre za obdelano fotografijo in nikakor realno sliko. Edina realna slika zemlje je izpred več desetletij, kar je priznal tudi NASIN Simmons, ko je umetniško upodobil modro kroglo za veliko jabolko.
g.noj
19. 02. 2018 16.55
+1
GibbsNCIS
19. 02. 2018 11.23
+3
zdej bodo komunalne storitve..."astronomske"...da-bum-tss
detox88
19. 02. 2018 11.34
+2
Ne se čudit ko bo na položnici pisalo prispevek za smeti v vesolju :D
DeBill
19. 02. 2018 11.21
-1
pa še elon smeti gor pošilja
Našvasan_zob
19. 02. 2018 10.52
+3
Lej kašn narod tašno okolje.. Mal poglejte okol sebe.. Po tleh piksne, škatlce čikov ,ogorki, folija čokoladic, plastenke... Pejte peš 1km ob cesti mal ven iz LJ , kjer komunalci ne pobirajo nonstop smeti tako kot to počno v centru Lj... Pa boste videli kakšen prašič je tale narod.. Na periferiji pa nič boljšega.. Sredi njive piksne piva, energijskih pijač.. Tudi kmetovalci so ista goveda... Glede na to da se radi kopamo v smeteh nima smisla lajat v vesoljske smeti..
Tylers
19. 02. 2018 12.07
+8
Nevem no, se mi zdi, da kjerkoli sem bil, sem videl več smeti kot v Sloveniji, kar opažajo tudi turisti ki pridejo sem. Ni treba ravno po vsem slovenskem pljuvat...
Našvasan_zob
19. 02. 2018 12.47
-2
Čisto je po mestih zato ker komunalci pobirajo smeti vsak dan... Sprehodi se ob cestah izven naselij... Pri nas je 3 dni po kolektivni čistilni akciji spet vse nasmeteno...
g.noj
19. 02. 2018 16.56
-1
Svalbard
19. 02. 2018 18.21
-4
Ja preden je Jankovič prodal KPLJ srbinu je bilo dokaj čisto. Sedaj pa kupi snega še vedno pokrivajo predlanske smeti. Ljubljana je daleč najbolj umazano mesto v Sloveniji, kar sovpada z deležem "neavtohtonega" prebivalstva.
Uporabnik443897
19. 02. 2018 10.42
+0
Sem v vesolje poslal taščo ali bo tudi ona prišla nazaj, je kar trpežna :)