VIDEO: Potniški droni v Dubaju že letos poleti postajajo resničnost

Dubajska agencija za transport je napovedala, da bodo že julija začeli uporabljati potniške drone kot novo obliko prevoza. Potnik bo imel na voljo le ekran za izbiro cilja, ostalo bo naredil avtopilot. Strokovnjaki opozarjajo predvsem na zanesljivost samih vozil.

Potniški dron

Bi leteli s takim dronom? (Foto: AP)

Potniški droni postajajo realnost. V Dubaju bodo droni, s katerim se bo lahko peljala ena oseba, začeli z rednimi poleti julija letos, napoveduje njihova agencija za ceste in transport.

Poleti se bodo izvajali s kitajskim modelom eHang 184, ki sprejme enega potnika do 100 kilogramov in lahko leti do 30 minut. Prav posebnega znanja uporabnik ne bo potreboval, saj mu bo na voljo le zaslon na dotik, na katerem bo izbral cilj potovanja, ostalo bo opravil avtopilot v komandnem centru, je razvidno iz vladnega videoposnetka.

Dron bo lahko letel do 160 kilometrov na uro, baterija se izprazni v letu do 50 kilometrov.

Mattar al-Tayer, vodja dubajske agencije za ceste in transport, je dejal, da so že testirali drone, ki bodo tako očitno postali najnovejši taksiji v tem bogatem mestu.

Steve Wright, strokovnjak za letalske sisteme na univerzi West of England je za BBC dejal, da ni problem izdelati delujoče drone, problematično je zagotoviti, da ne bo okvar. Dodal je, da bi moral dron opraviti najmanj 1000 ur letenja, preden bi vanj posadil človeka.
Prejšnji mesec je sicer izraelska družba napovedala vojaški model potniškega drona, ki bi ga lahko uporabljali po letu 2020.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 55
 
mertseger 15.02.2017 10:38:28
Ha ha pri nas so pa nedolgo nazaj sprejeli zakon ki omejuje skoraj vsakršno letenje z droni. Čisto nasprotje prihodnosti, ampak to za naše birokrate vsakdanjik.
Več komentarjev