Znanost in tehnologija

FOTO in VIDEO: Starman uživa v vožnji po vesolju, stranski raketi poetično na trdna tla, osrednja pa je treščila v morje 

Cape Canaveral, 07. 02. 2018 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
375

Navdušenje nad vzletom Falcona Heavy se še dolgo ne bo poleglo. Uživali smo v moči najmočnejše rakete, ko se je dvigala v nebo, še bolj sta nas navdušila sinhrono pristajajoča stranska busterja. Osrednja raketa ni bila tako elegantna, saj je padla v morje. In Starman v rdečem kabrioletu? S posnetkov je videti, da uživa in da ni nobene panike, čeprav je deležen tudi kritik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov mejnik za osvajanje vesolja
    02:03
    Iz 24UR: Nov mejnik za osvajanje vesolja
  • Iz 24UR: V vesolje poletela najmočnejša raketa vseh časov
    01:41
    Iz 24UR: V vesolje poletela najmočnejša raketa vseh časov
  • Iz SVETA: 'Težki sokol' uspešeno poletel
    02:22
    Iz SVETA: 'Težki sokol' uspešeno poletel
  • Iz SVETA: Obeti za prihodnost
    03:26
    Iz SVETA: Obeti za prihodnost
  • Vzlet rakete Falcon Heavy
    03:51
    Vzlet rakete Falcon Heavy
  • Sinhron pristanek nosilnih raket
    01:35
    Sinhron pristanek nosilnih raket

Navdušenje nad izstrelitvijo Falcona Heavy podjetja SpaceX se še ni poleglo in se verjetno še nekaj časa ne bo. Gre namreč za najmočnejšo raketo, ki je trenutno v uporabi, saj je v nizkozemeljsko orbito sposobna ponesti kar 64 ton tovora. 

27 Merlin motorjev je raketo v nebo pognalo z legendarnega vzletišča 39A v Cape Canaveralu, s katerega so v nekdanjih zlatih časih ameriške vesoljske industrije Saturni V, ki so mimogrede edini z boljšo statistiko od Falcona Heavy, v vesolje nosili Apolle, med njimi tudi 11, ki je pristal na Luni. 

''Še vedno skušam vse dojeti, saj se mi vse zdi nadresnično,'' je nekaj ur po izstrelitvi dejal šef SpaceXa in Tesle Elon Musk. ''Misija je šla tako dobro, kot bi lahko kdo upal,'' je dejal in dodal, da je pristajanje dveh stranskih busterjev ''najbolj vznemirljiva stvar, ki sem jo videl''. 

Elon Musk
Elon Musk FOTO: AP

Na vprašanje, kaj se je naučil od misije, je odgovoril: ''Naučil sem se, da se nore stvari lahko uresničijo. Nisem si mislil, da bi lahko to delovalo. Ko vidim vzlet rakete, mi v glavo šine na tisoče misli, kaj vse bi lahko šlo narobe in krasno je, ko vse deluje. Stranska busterja sta pristala tako kot v simulaciji. To mi daje upanje za naslednje podvige. Daje mi samozavest, da bo tudi BFR (naslednja raketa, ki jo razvijajo op.a.) deloval.'' 

Osrednja raketa ni preživela 

Falcon Heavy je trojni Falcon 9. To pomeni, da je sestavljen iz treh enot, za katere so pri SpaceXu predvideli tudi pristanek. Stanska busterja sta po ločitvi od jedra obrnila in se usmerila proti pristajališču na Cape Canaveralu in sinhrono, kot da gre za najbolj rutinirano plesno točko, pristala. Res pa je, da sta busterja s pristanki že imela izkušnje - oba sta bila namreč že uporabljena v prejšnjih misijah. Oba sta v dobrem stanju in bi lahko znova letela, je komentiral Musk. 

Pristanek stranskih nosilnih raket. Osrednja, ki bi morala pristati na plavajoči ploščadi, ni bila tako uspešna, saj je treščila v morje.
Pristanek stranskih nosilnih raket. Osrednja, ki bi morala pristati na plavajoči ploščadi, ni bila tako uspešna, saj je treščila v morje. FOTO: SpaceX

Osrednja nosilna raketa je z drugo stopnjo poletela še nekoliko višje in še nekoliko hitreje. Nato je tudi ta obrnila in se odpravila proti plavajoči ploščadi ''Of course I still love you''. Ljubezen očitno ni bila dvostranska.

V ključnem trenutku pa, ker je ploščad sredi Atlantika in so povezave z internetom posledično slabše, je prenosa zmanjkalo. Videti je bilo ogromno dima in začutiti je bilo, da raketa najverjetneje ne stoji, a kaj več od ugibanj v začetnih minutah javnost ni dobila. V negotovosti so nas pustili kar nekaj časa, šele na novinarski konferenci je Musk potrdil, da je zgrešila cilj in padla v morje. Zmanjkalo naj bi ji goriva, da bi raketa upočasnila. Musk je na novinarski konferenci pojasnil, da je osrednja raketa, ker se dva od treh motorjev za zaustavljanje nista prižgala, s 320 kilometri na uro priletela v morje okoli sto metrov od ploščadi, ki jo je potem ''zasul plaz šrapnelov''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pa Starman? 

Veliko prahu je dvignil tovor testne rakete. Običajno se pri testiranjih v vesolje pošlje neko nefunkcionalno vesoljsko plovilo, velik kos železa, betonsko gmoto ... A ne tokrat. Musk je znan po svojih humornih in provokativnih potezah – spomnimo le na prodajo metalcev ognja, s katerimi promovira podjetje za kopanje rovov. Znan pa je tudi po svoji karizmi in odličnem smislu za promocijo. Zakaj bi se govorilo in pisalo le o enem njegovem podjetju, če se lahko o dveh? In to zastonj na naslovnicah vseh svetovnih medijev. 

Tako je v tovor testne rakete zapakiral svoj lasten avtomobil – češnjevo rdeč Teslin roadster. Za volanom avtomobila ''zgoraj brez'' sedi Starman. Lutka, oblečena v vesoljsko obleko, ki jo prav tako razvija SpaceX. Kot je dejal Musk, gre za obleko, ki mora biti po njegovih navodilih in funkcionalna in lepa. V avtomobilu igra skladba Davida Bowieja Space Odity, Starman je prav tako naslov ene izmed njegovih skladb. 

Frajerski Starman bo v vesolju na milijone let.
Frajerski Starman bo v vesolju na milijone let. FOTO: AP

Starman eno roko drži na volanu, drugo drži na vratih, kot največji frajer v vesolju, in če bo šlo vse po sreči bo avtomobil na krožnici okoli Sonca mimo Zemlje in Marsa ''vozil'' na milijone, če ne celo milijarde let. V nekem trenutku bo avtomobil zelo blizu rdečega planeta in obstaja minimalna možnost, ampak res minimalna, da bi treščil na planet, je pojasnil šef SpaceXa. Njegovo potovanje je bilo po vzletu mogoče spremljati v živo, a kot je povedal Musk, je imela baterija življenjsko dobo okoli 12 ur.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

''Všeč mi je misel na avtomobil, ki neskončno potuje skozi vesolje in ga bodo morda odkrili Nezemljani milijone let v prihodnosti,'' je komentiral Musk.

''Stvar je resnična, ravno zato, ker je videti tako neresnična,'' je dodal.

Z nasmeškom na obrazu je pripomnil, kako hecno bi bilo, če bi ga res našli vesoljci in bi se potem spraševali, če smo ljudje oboževali ta avto ali kaj. Dodaten tako imenovani velikonočni jajček je še pomanjšana verzija avtomobila in Starmana, ki se nahajata v avtomobilu. In seveda slogan iz Muskove najljubše knjige – Štoparskega vodnika po galaksiji: ''Brez panike''. V avtomobilu je tudi zbirka znanstvenofantastičnih del Isaaca Asimova in plaketa z izmeni zaposlenih pri podjetju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A ne le to. Na plošči je še napis, ki ga je šele po uspešni izstrelitvi razkril Musk: ''To so izdelali na Zemlji ljudje''. Vsekakor lep opomnik, saj je že 40 let minilo, od kar so v prostrano vesolje z Zemlje odpotovali znameniti zlati plošči. Ti sta, opremljeni z naravnimi in umetnimi zvoki, slikami, glasbo, del obeh Voyagerjev – enka je že zapustila naše Osončje. Tudi pred 40 leti je človeška rasa upala, da bodo naše sporočilo morda nekoč nekje prestregla ''druga bitja''. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skoraj pol milijarde evrov

Cena poleta rakete je okoli 90 milijonov dolarjev (72 milijonov evrov), je razvidno s spletne strani SpaceX. A za razvoj rakete so odšteli precej več: več kot 500 milijonov dolarjev (400 milijonov evrov), je povedal Musk. Gre za notranja stredstva podjetja. Kar trikrat so hoteli projekt že opustiti, je še dodal. ''Zato, ker je precej težje, kot smo mislili,'' je povedal. 

A z novo mamutsko raketo si seveda Musk lahko obeta večji zaslužek, saj bo lahko v vesolje ponesla ogromne tovore – ogromne satelite denimo uporabljajo ameriške obveščevalne službe in vojska. Na Mars lahko ponese ogromne robote. Zaradi nove rakete bo olajšano tudi delo za razvijalce satelitov in robotov, denimo vesoljski teleskop James Webb so morali oblikovati kot origami, da bo lahko zložen odletel v vesolje. Nenazadnje, s to raketo bi znova lahko do Lune ali še dlje – do Marsa – poleteli tudi ljudje. 

Po podatkih SpaceXa lahko Heavy do nizkozemeljske orbite ponese kar 63.800 kilogramov, do geostacionarne 26.700, do Marsa 16.800, do Plutona pa 3500. 

SpaceX je tako znova premaknil letvico. Že konec 2015 so jo postavili precej visoko, ko so uspešno pristali s prvo stopnjo in tako dosegli svoj glavni cilj – ponovna uporaba raket – posledično to seveda pomeni pocenitev vesoljskih poletov. Tako se priložnosti odpirajo tudi za manjša podjetja z manj sredstvi. 

Človeško osvajanje vesolja se je začelo pred 60 leti, ko je Sovjetom v orbito uspelo spraviti Sputnika. A takrat je vesoljsko tekmo med ZDA in Sovjetsko zvezo poganjala hladna vojna. Pravzaprav ni šlo toliko za samo vesolje, kot je šlo za rakete, ki bi lahko namesto satelitov nosile tudi jedrske konice. Tekma je bila žolčna in uspešno so jo zaključili Američani s pristankom na Luni leta 1969. Prav zato bi marsikdo lahko pomislil, da bi bili lahko precej dlje od občudovanja in čudenja, ker je v vesolju avtomobil, ki ga mimogrede še ni bilo (bile so živali, bili smo ljudje, avto pa še ne). A po koncu hladne vojne je zamrla tudi vesoljska tekma, vesoljska industrija je postala okorna in zaspana. Naprej je niso vlekli ne Američani ne Rusi.

Američane boli le to, da se morajo zdaj zanašati na Ruse, da njihovi ljudje prispejo do Mednarodne vesoljske postaje. In ravno na zasebnike zdaj stavi Nasa, čeprav razvija tudi svojo gigantsko raketo SLS, a operativna bo šele okoli leta 2020, morda še kasneje. 

Zasebna vesoljska podjetja – ne le daleč najuspešnejši Muskov SpaceX, tudi Blue Origin Jeffa Besosa ali pa Virgin Richarda Bransona, na drugi strani pa dozdajšnje vesoljske velesile po desni prehitevajo tudi Kitajci in Indijci – zdaj dokazujejo, da se da marsikaj tudi z manj denarja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hle
09. 02. 2018 16.44
-4
Ah samo slika zvoka pa nič tako da niti tega ne slišimo kako mu gume cvilijo edino kar so nam dokazali je da se iz vesolja ne da videti zvezd vsaj jaz jih na posnetkih nisem videl
Boryy
08. 02. 2018 11.07
-1
Racio, a ti to moje teze shranjuješ in proučuješ? :-) Hehe. Dobro. Za vsemi, razen za eno, še vedno stojim. Kupil sem celo teleskop. Se pa sprašujem: Kakšen vonj ima vesolje? Od česa se "odriva" pogon rakete v vesolju, če pa je vakuum? Kaj je v "črni luknji"? Jaz bi dal namesto "Don't panic" raje "Enjoy your ride". Ta napis pomeni, da je Starman malo na trnih...
Lucki9
08. 02. 2018 11.14
-3
kakšen vonj ima vesolje? kako vprašanje je to, če je vakuum. Od česa se odriva? Pa ti poznaš osnovne newtonove zakone? Every action has an equal and opposite reaction, se pravi ker čez zadnji del hitro izhaja zrak to poriva raketo naprej. Kaj je v črni luknji pa zanima vsakega znanstvenika.
Boryy
08. 02. 2018 12.57
-1
No, čez zadnji del rakete sigurno ne izhaja zrak. Razen če raketa "pušča".
Lucki9
08. 02. 2018 12.59
-3
Kaj ustvari potisk rakete? zrak, izpušni plin od izgorevanja kar hočeš. Imaš prosto dostopne knjige o raketah na internetu lahko si pogledaš podrobno kaj se dogaja kako tlaki (na različnih mestih) vplivajo na thrust...
Boryy
08. 02. 2018 18.20
+1
Se pravi, da lahko Starmana vštopa kaka bejba. Gor je vse možno. Nisem jedrski fizik, mam pa kmečko logiko. Zato mam vsako leto debel krompir in precej njiv zelja za trg. Tega je tudi moj sosed, znanstvenik. On pa nima sreče z zelenjavo....
Lucki9
08. 02. 2018 18.23
-5
Ne gor je vse možno, tako deluje fizika povsod, pač je ne razumeš kot bi jo moral. Vsak je za nekaj dober kot si rekel ti na enem področju drug na drugem, jezi me samo ko človek, ki ne obvlada področja niti osnov, začne z absurdnimi trditvami.
Boryy
11. 02. 2018 10.36
-3
1XXX1
11. 02. 2018 21.38
-1
Vesolje nima vonja, raketa v vesolju se ne rabi odrivati od ničesar, saj ima zagon iz zemlje, za nazaj oz korekcijo poti rabi zelo malo energije oz moči, črna luknja bo pa še dolgo uganka, obstajajo samo teorije in ugibanja.
macro
08. 02. 2018 08.29
-4
Stran vržen denar.
macro
08. 02. 2018 08.43
-8
A,da ni? Veš kakšen bi bil svet, če bi ves denar, ki so ga vlagali in ga še danes vlagajo porabili tu. Do zdaj bi avti po zraku leteli, ne da pošiljajo v vesolje raketo na premog.
Maxx365
08. 02. 2018 08.46
+1
Ta tip porablja svoj denar, ne davkoplačevalskega, da te ne bo preveč bolelo. On že ve, zakaj si je reklamo naredil, frajer bo s tem v bodoče služil, da nam jasno ni. Res pameten dečko, eni ga obsojajo ker ne vidijo večje slike..
macro
08. 02. 2018 08.50
-8
Lucki9
08. 02. 2018 09.37
-1
Stran vržen denar je bila tvoja izobrazba, ki je očitno nisi dobil.
macro
08. 02. 2018 11.00
-3
Imam svojo firmo, ne potrebujem izobrazbe.
Lucki9
08. 02. 2018 11.15
-2
Drži se svoje firme, ker za kaj druga očitno nisi.
macro
08. 02. 2018 11.41
-1
Očitno si tud ti sposoben dajanja neumnih komentarjev.
Lucki9
08. 02. 2018 12.02
-3
Vsak je sposoben dajanja neumnih komentarjev ampak ti si prvak. Brez izobrazbe sodiš stvari z matematiko, ki je še v življenju videl nisi kaj šele razumel. Pojdi nazaj v svoj kozmetični salon in glej kardashianke z strankami.
macro
08. 02. 2018 13.56
-1
Kaj ima matematika s tem, da se mi to stran vržen denar?
Lucki9
08. 02. 2018 14.04
-1
Koga briga kaj se tebi zdi, važno da ostali vemo da je vse to v imenu napredka. Koliko takšnih kot si ti so že v preteklosti zavirali napredek z svojo primitivno mentalnostjo pa smo vseeno napredovali. Si nepomemben član te družbe, ki nič ne prispevaš k izboljšanju samo nergaš brez podlage.
macro
08. 02. 2018 14.44
-2
Poslat avto z raketo v vesolje bo res izboljšalo naša življenja. Hahaha
Lucki9
08. 02. 2018 14.56
+0
Pravkar si dokazal svojo inteligenco, ker ne vidiš kaj vse so s tem naredili. Ti samo vidiš kaj so poslali ne razumeš pa zakaj in kaj so se iz tega naučili. Kot sem rekel sodiš lahko samo svoj posel kar za ostalo mentalno sposoben pač nisi.
macro
08. 02. 2018 15.22
-1
ja in ti si domišljaš kako boš zaradi tega ti enkrat v vesolju. hahaha
Lucki9
08. 02. 2018 16.09
-4
Kako neumen je lahko človek? Glede na tvoje izjave ni meje. Ti misliš da je vse povezano s tem, ne zavedaš pa se vsega inženiringa zadaj, koliko stvari se odkrije, koliko naprav se naredi, ki se uporabljajo tudi v medicni in drugih panogah. Imaš pač možgansko kapaciteto mravlje.
macro
08. 02. 2018 16.13
+0
Lucki9
08. 02. 2018 16.24
-4
Žalostno je da so te spustil iz osnovne šole, ker delaš sramoto našemu šolskemu sistemu.
macro
11. 02. 2018 18.34
+0
Ti še v rokah satelitskega telefona nisi imel. Mogoče si pa kdaj ugotovil da na meji nikoli ni signala? Niti gps ne dela.
macro
11. 02. 2018 18.36
-1
Zakaj bi sam inoviral kaj drugi delajo 100 let. Meni je dovolj 30% + na ceno ki jo jaz dobim. Pa ne niso klime.
1XXX1
11. 02. 2018 21.40
+0
Mene osebno to bolje zanima kot pa opremljanje vojske katera v svetu požre ogromno denarja. Sigurno so pa taki poleti, iztrelitve zelo pomenbne za človeštvo. Ne še sedaj ampak mogoče čez 10 ali 100 let.
Machetekills007
07. 02. 2018 23.17
-6
amerikanosi fujfujfuj
bigdick19
07. 02. 2018 22.39
+5
Racio...pejt ajat ...risanke od disneya so mim...smo leta 2018
Lucki9
07. 02. 2018 22.43
-6
Mhm ti pa si še zmeraj na nivoju avstralopiteka leta 2018 žalostno.
Lucki9
07. 02. 2018 22.54
-4
Žalostno a resnično, ti ljudje pač nikjer niso bili uspešni in da se počutijo posebne diskreditirajo ljudi, ki imajo veliko večje mentalne sposobnosti. Še bolj žalostno je da kljub vsem dokazom trdno verjamejo v svoja prepričanja. Tako pač je nižji kot je IQ večji je ego in prepričanje vase.
brainhead007
08. 02. 2018 08.35
+1
lej ta dva, kt dva piflarcka se pogovarjata med sabo neki in se dopoljnujeta, heheh
Lucki9
08. 02. 2018 09.37
-2
Takoj ko kdo v odraslem svetu uporabi besedo piflarček veš kakšen IQ ima.
brainhead007
09. 02. 2018 19.18
+5
Boryy
07. 02. 2018 20.46
-4
Racio, to, da so poslali gor avto, je itak brezzveze. Niti vžgati ne more, ker ni kisika gor, kaj šele, da bi se peljal. Drugič, gor je minus 273 stopinj, in bi v hipu vse zmrznilo. Vsaj vetrobranske šipe. Meni se na dvorišču že pri minus 2 nabere led in praskam dol. To, da se avto vrti, pa pomeni, da ni dobro "utirjen". Na simulaciji podjetja spacex se nič ne vrti, kar poglej si. Tam se pelje ravno do Marsa in okoli. To je res čudno.
Boryy
07. 02. 2018 21.11
+0
Dobro, malo heca mora biti. Saj bo kmalu pust. Sem pa ponosen, da sem tudi jaz financiral ta projekt. Plačujem s PayPalom:-)
Boryy
07. 02. 2018 21.45
+2
Zemlja ni okrogla. Je sploščena. Sploh na polih. Aja sem še pozabil napisat, ko smo ravno pri vetrobranskih steklih, ne kupovat tekočine pri tistem trgovcu, ki ima ime tako kot nekaj kar je v kopalnici. Tisto njihovo zmzne že pri 0. Lastne izkušnje.
Lucki9
07. 02. 2018 22.17
-9
Cel point tega je res bil da se avto pelje po vakuumu ne? Drugič gor ni -273 stopinj ker bi to pomenilo absolutno ničlo in krši zakon termodinamike. Tretjič gor ni vode da bi se nabirala na steklu, Če se avto vrti ni dobro utirjen, torej planeti niso dobro utirjeni? Kaj sploh pomeni da se vrti? Vrti relativno na kaj?
eFranjo
08. 02. 2018 09.54
+2
a ni bilo govora o električnem automobilu? vžig pa to
Lucki9
09. 02. 2018 09.44
-5
Je blizu absolutne ničle ni pa -273 kar bi pomenilo da je že skoraj na ničli in bi entropija se bližala ničli kar krši zakon termodinamike, T vesolja povprečna je -270.
Svalbard
09. 02. 2018 19.56
-3
Antropozofija
07. 02. 2018 20.25
-6
Spet bo smetil po vesolju.. Avto je za na odpad ne pa za vesolje.
tali?ni tom
07. 02. 2018 19.42
+8
men je tole ena najjačih zadev v mojem življenju! dejansko so tole zametki zvezdnih stez,galactice in še kaj pa če je komu prav ali ne! tip je pameten da škripa in,kapo dol! ampak,mam eno pripombo! zakaj se ne vidi nobene zvezde,se je pa pojavljal neki rdeč krog,flek? vedno ko kažejo te veličastne polete,nikol ne vidiš zvezd? kje je fora! in mimogrede,ja,vem,zemlja je okrogla pa to! sem zelo obvladal fiziko in še kaj v šoli in še danes! mi pa ne vleče zakaj nikol ni videti zvezd na posnetkih v vesolju,hubble pa najde celo atmosfero na planetih na tisoče let svetlobnih daleč!?
tali?ni tom
07. 02. 2018 20.35
+2
Racio,hvala in še ena od mene! Človek nbe glede kako je pameten zmeraj umre neumen!
Antropozofija
07. 02. 2018 20.57
-3
Jaz bi ti dal tudi minus.. Da minus in minus da plus.
Špartanec
07. 02. 2018 19.39
+3
Ciymbalta
07. 02. 2018 19.24
-9
Ena raketa padla v morje, pol pa da se ledeniki topijo ter da je morje onesnaženo.
hotchilipoper
07. 02. 2018 18.28
-9
Frajerski Starman bo v vesolju na milijone let.Ja kdo mu bo pa gume menjal?
Ciymbalta
07. 02. 2018 19.22
-3
Boryy
07. 02. 2018 18.28
-4
1. Kako da vozilu v vesolju ne explodirajo gume??? A ni vakuum tam? 2. Kako da se sliši iz vozila glasba? Po čem se prenaša zvok? 3. Zakaj se vozilo vrti okoli svoje osi, če pa gre proti Marsu? 4. Uakiki povej odgovore.
RooneyMU
07. 02. 2018 18.43
-8
Glazba se slisi tako da je prizgan radio hahaha:D
Lucki9
07. 02. 2018 19.34
-7
Racio tem ljudem je težko kaj dopovedati. Bolj kot je človek neumen bolj je prepričan v svojo superirnost in težje mu je karkoli dokazati/dopovedati. Me pa veseli da je še kdo na tem portalu, ki ima nekaj v glavi.
Antropozofija
07. 02. 2018 20.22
-2
Glasba se širi tudi po vakumu. To je NASA že dognala na Luni.
Boryy
07. 02. 2018 20.40
-1
Racio, to, da so poslali gor avto, je itak brezzveze. Niti vžgati ne more, ker ni kisika gor, kaj šele, da bi se peljal.
Supervillain
07. 02. 2018 16.28
+0
Noro čudovit posnetek in tehnologija.
mommatke
07. 02. 2018 17.09
-2
mommatke
07. 02. 2018 17.11
-6
Pa busterje v rikverc predvajati .....pa smo spet na luni
RooneyMU
07. 02. 2018 17.24
-7
Ciymbalta
07. 02. 2018 19.25
+2
Supervillain
07. 02. 2018 16.22
-2
Nekateri čudaki bodo pa še naprej trdili po svoje,da je vse nateg ha.Lp
UaikiUaiki
07. 02. 2018 17.30
-2
Seveda, lažje je vse označiti za laž, kot pa razumeti osnove fizike.
Supervillain
07. 02. 2018 16.21
-7
Pa to so strokovnjaki in legende ni kaj.
kure bedne
07. 02. 2018 15.53
+5
Zanimivo je to, da živimo v času velikega tehnološkega napredka a vendar nisem videl in zasledil nobene kamere, ki bi spremljala padec obeh pogonskih raket ampak samo 20 meterski pristanek in nič drugega.Isto kot pri Feliksu Baumgartnerju, kjer je falilo nekaj časa padca. Eh.
UaikiUaiki
07. 02. 2018 15.57
-3
Dlakoceplenje je edino kar vam ploščatarjem še ostane. Posvod ste že pogoreli.
kure bedne
07. 02. 2018 17.13
+10
Vedno ena in ista zombija z pranimi možgani.
UaikiUaiki
07. 02. 2018 17.20
-7
Ssesses ti se verjetno čudis kako avstralci ne padejo dol z zemlje,če so pa na spodnji strani zemlje... pa kako lahko Nil teče navkreber.... pa če se zemlja vrti in potuje z ogromno hitrostjo, zakaj ne čutimo tega..... take glupe argumente lahko slišiš le od retardiranih klepcov.
TrixTrax
07. 02. 2018 18.46
-9
ssesses, če ne veš kaj je you tube, kjer je nešteto filmčkov iz vseh zornih kotov, potem ti nihče ne more pomagat, zaplankana kobila.
TrixTrax
07. 02. 2018 18.47
-9
pa booster je 40m visok, torej ni 20metrski pristanek...
kure bedne
07. 02. 2018 21.34
+8
Ne,da ste butasti tudi slepi ste vsi krogličarji. Če še enkrat al pa 100 x pogledate raketo je bila pri lansiranju bela, ko pa sta pristala raketna busterja sta bila pa napol črno poštrihana. Pa ne od saj ampak od barve. Kako vas nategujejo. jao. To je bila samo marketinška poteza in nič drugega. Prav smilite se mi Ovce.
Lucki9
07. 02. 2018 22.22
-7
No ja ssesses me zanima kdo je tukaj butast. Če bi vprašal inteligentnega človeka verjetno ti, če pa vprašaš neizobraženega človeka ki dela v proizvodnji za minimalca pa mogoče celo tebe izbere.
Madeni
07. 02. 2018 15.47
-2
Nasa ne more več lagati so našli drugega..
UaikiUaiki
07. 02. 2018 15.52
-1
Tudi tebi laganje ne gre več tako dobro... bila si redtka, zdaj si madeni, pa kdo ve koliko je še ostalih. Bo treba spet zamenjat vzdevek, da ti bo spet kdo verjel....
Kolani
07. 02. 2018 15.30
-4
Razen da so dve pogonski raketi prišli nazaj ne vidim kaj bi drugega lahko bilo tako revolucionarnega? Pri space shuttle-u je prišel nazaj bivalni prostor, tukaj pa pogonske rakete.
Kolani
07. 02. 2018 15.30
-5
Koliko krat se bo še dalo te rakete uporabiti je pa vprašanje.
UaikiUaiki
07. 02. 2018 16.00
+0
Kaj pa je dražje? Pogonska raketa ali tista komora za astronavte?
xxdrgregoryhouse
07. 02. 2018 16.04
-2
User416781
07. 02. 2018 16.12
+0
@Kolani - a se ti zavedaš, kakšno nosilnost ima ta raketa? Nosilnost je revolucionarna, ne pa pristanek - zgrešil si bistvo članka.
appollyon
07. 02. 2018 16.25
RooneyMU
07. 02. 2018 17.27
+1
Kaj bi bilo. Raketi sta bili ze parkrat uporabljeni. In se spet in spet vracata. In s tem da je bila najmocnejsa raketa tega casa lansirana;) lp
brusilec
08. 02. 2018 16.42
pero... Saturn 5 je bil močnejši.... ? zadeva je pomembna tudi tukaj... če želiš na zelmji, ali pa nekem drugem planetu pristati in spet napolniti in poleteti nazaj, naprej.. potem je to mogoče samo z to tehnologijo.. oziroma, ta še najbolj ustreza.
gizmo28
07. 02. 2018 15.18
+2
a NASA tu ni imela nič zraven, musk novi von brown
gozdar1
07. 02. 2018 15.42
-2
Veliko ljudi, ki je sedaj pri spacex je bilo prej pri nasi + konkreten finančen uložek.
Ciymbalta
07. 02. 2018 19.27
-2
Finančni vložek, zato zapravljajo denar, ljudje pa nimajo za jest,
ooResnicA
07. 02. 2018 15.07
-2
.....najprej poslušamo skoraj vsak teden koliko svinjarije je v vesolju in orbiti naslednji dan pa vsi ploskate ko novo svinjarijo spustijo .....
bandit1
07. 02. 2018 15.12
-1
Verjetno zato ker je to "Pametna" svinjarija, še en
bandit1
07. 02. 2018 15.13
brusilec
07. 02. 2018 16.14
+4
ti nekaj mešaš... orbito pa vesolje.. orbita je zafilana ja, medtem ko če prav razumem leti tale avto nekam stran od zemlje, kam točno, težko rečt, ker nima več nobenih pogonskih sredstev, ne za korekcijo poti, ne baterij za GPS.. in tudi kamere bodo ugasnile črez nekaj ur.
appollyon
07. 02. 2018 16.26
+2
Ves denar za socialo bi mogl nament za vesoljska raziskovanja. Ne pa da se podpira in zivi lenobe.
SloCom
07. 02. 2018 16.38
hansola
07. 02. 2018 18.00
+2
Svinjarije v vesolju je točno nula. Najprej moreš ločit pojem vesolje in orbita.