Znanost in tehnologija

VIDEO: Tak je bil svet leta 2016: kaj smo najbolj 'guglali'?

Ljubljana, 21. 12. 2016 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spletni gigant Google je predstavil, kaj smo v letošnjem letu najbolj iskali prek njihovega iskalnika. Zanimali so nas Pokemoni, Donald Trump in njegova žena Melania. Žal so leto zaznamovali tudi tragični napadi v Nici, Bruslju, Orlandu ...

Spletni gigant Google je predstavil, kaj smo v letošnjem letu najbolj iskali prek njihovega iskalnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svet je v letošnjem letu obsedlo iskanje Pokemonov, tako ni presenečenje, da smo gledano globalno največ iskali podatke o Pokemon Go. Največ zanimanja je bilo poleti, ko so igro tudi predstavili, nato je zanimanje upadlo. Nato nas je zanimalo, kakšen je novi iPhone 7, ki je med drugim prinesel brezžične slušalke, ki so naletele na več kritik. Veliko prahu je dvigoval Donald Trump, ki je bil tretji najbolj iskan pojem na Googlu. Sledita aprila umrli pevec Prince in ameriška loterijska igra Powerball. Na šestem mestu lestvice je David Bowie, ki je umrl januarja. Na sedmem in osmem mestu lestvice najbolj iskanih pojmov sta film Deadpool in olimpijske igre, sledi spletna igra Slither.io, lestvico pa zaključuje film Odred odpisanih (Suicide Squad).

Ste iskali Pokemone?
Ste iskali Pokemone? FOTO: AP

Globalne novice

Na lestvici iskanja med novičarskimi pojmi so na prvem mestu ameriške volitve, kar seveda glede na dogajanje in razplet ni presenečenje. Veliko zanimanje je veljalo za olimpijske igre v Riu, sledi brexit oziroma britanski referendum o izstopu iz Evropske unije. Na četrtem mestu iskanja je streljanje v Orlandu, kjer je moški ustrelil več ljudi v gejevskem klubu. Kot je razvidno iz lestvice, nas je močno zanimalo, kaj je virus zika in kaj so Panamski dokumenti. Na sedmem in osem mestu sta teroristična napada v Nici in Bruslju. Lestvico iskanja med novicami zaključujeta streljanje v Dallasu, kjer je moški ubil več policistov, in aprilski potres pri japonskem mestu Kumamoto. 

Iskanje ljudi

Donald, Melania in Baron Trump na zmagovito noč.
Donald, Melania in Baron Trump na zmagovito noč. FOTO: AP

Na globalni ravni smo najbolj iskali Donalda Trumpa, sledi njegova protikandidatka na volitvah Hillary Clinton. Na tretjem mestu je vrhunski ameriški plavalec Michael Phelps, ki se je letos vrnil v velikem slogu in na olimpijskih igrah v Riu pobral kar pet zlatih in eno srebrno. Sledi nova prva dama ZDA, Slovenka Melania Trump, nato pa smo iskali simpatično ameriško gimnastičarko Simone Biles, ki je navdušila na olimpijskih igrah v Riu. Veliko zanimanja je požel Bernie Sanders, ki je nekaj časa mešal štrene v tekmi za mesto predsednika ZDA, na sedmem mestu je Steven Avery, morilec, na čigar zgodbi so osnovali dokumentarno serijo Making a Murderer. Osmo mesto si je prislužila pevka Celine Dion, ki ji je letos januarja umrl mož. Na devetem mestu je še en ameriški plavalec Ryan Lochte, ki pa smo se ga bolj zapomnili po roparskem škandalu kot plavanju. Deseterico zaključuje britanski igralec Tom Hiddleston, ki je bil za kratek čas fant pevke Taylor Swift.

Taylor Swift in Tom Hiddleston. Zveza ni trajala dolgo.
Taylor Swift in Tom Hiddleston. Zveza ni trajala dolgo. FOTO: JLP

Letos se je poslovilo več glasbenih, filmskih in tudi športnih legend. Lestvica iskanja na tem področju je: pevca Prince in David Bowie, tretja je pevka Christina Grimmie, ki je umrla pod streli neuravnovešenega oboževalca. Iskali smo znamenitega igralca Alana Rickmana in legendarnega boksarja Mohameda Alija. Na šestem mestu je pevec Leonard Cohen, nato mehiški pevec Juan Gabriel, borec v borilnih veščinah Kimbo Slice, lestvico zaključujeta igralec Gene Wilder in igralec baseballa José Fernández.

Tehnologija

Na Googlu smo najbolj iskali nov model Applovega paradnega konja, sledi indijski telefon Freedom 251, nato pa še telefoni iPhone SE, iPhone 6S, Google Pixel, Samsung Galaxy S7, iPhone 7 Plus, Note 7, igralni sistem Nintendo Switch in še telefon Samsung J7.

Šport

Najbolj smo ''guglali'' olimpijske igre v Riu, verjetno bolj v ZDA kot pri nas je brskalce zanimalo dogajanje na baseballskem prvenstvu World Series, sledi kolesarska dirka Tour de France, nato teniška turnirja Wimbledon in Australian Open.

Glasba, film in serije

Med glasbeniki je bila najbolj iskana Celine Dion, pa tudi Kesha in Michael Buble, čigar sin je zbolel za rakom. Med prvimi tremi na lestvici iskanj filmov so Deadpool, Suicide Squad in Povratnik (The Revenant), s katerim je Leonardo DiCaprio končno osvojil oskarja. Med serijami smo iskali Stranger Things, Westworld, Luke Cage in Igre prestolov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
22. 12. 2016 13.35
+1
bedni ste bedni z temi telefoni ! pamet u roke
ONniON
22. 12. 2016 12.04
+3
neumni in brezvezni ste z temi pametnimi telefoni, kaj pa možgani so kaj bolj pametni zaradi tega !???
BitterTruth
22. 12. 2016 12.28
-4
če misliš da si center vesolja potem lahko trdiš... meni pa pametni telefon pomaga ostati v stiku z družino saj sem en teden na mesec na raznih službenih potovanjih v tujini... pred izumom telefonov, računalnikov in ostale 'navlake' ki jo kritizirate ti in tebi podobni me otrok sploh ne bi poznal
BUONcaffee
21. 12. 2016 14.04
+5
Leta še ni konec, Google prehiteva. Sedaj, da vidimo koliko bo aktualen Berlin, pa mogoče še do konec leta preseneti še kako mesto.
BožidarMacur
21. 12. 2016 12.11
-2
No jaz sem letos največ googlal: multimedijski center, Nova štiriindvajset, estave, arso in ribolov v Evropi. Štiriindvajset ur pa žal ni med najbolj iskanimi.. me ne interesirate niti ne prepričate z vašimi zavajajočimi naslovi. L.p. iz Kranjčeve ulice
I G N O R A N T
21. 12. 2016 10.33
+9
Gugla se tisto kar je servirano
happyrainbow
21. 12. 2016 19.44
+1
Odvisno od tega kakšen človek si. Googlaš kar te zanima, sigurno ne "nametnute" bedarije.
ho?emVšolo
21. 12. 2016 10.33
+1
samomor je največkrat iskana beseda